Witam, czytałem dzisiaj w podforum tunning, że oryginalne hamulce są w porządku. Miałem otóż takie zdarzenie. Wracałem z pracy, spieszyłem się na mecz i oczywiście jak to w takich przypadkach zawsze trafiasz na czerwone światło nawet na dwupasmowym dolocie do Łodzi. Tak więc musiałem kilka razy szybko wyhamować (5 razy). Tarcze z tyłu zaczęły dymić, po wyjściu z samochodu zobaczyłem małe płomienie w okolicach klocków. Przód był ok, z tyłu tarcze czerwone na zewnętrznej krawędzi, to chyba brak wentylacji tarcz.
Klocki zmienione 10kkm na jakieś ABS. Jak poprawić sytuację, większe tarcze i zaciski, czy może tarcze wentylowane, o ile da się takie w ogóle założyć?
Może ktoś miał podobne zdażenia. :shock:
ja ostatnio się mocno rozczarowałem TaroXami fakt że po lotnisku jeździłem ale skończyły się bardzo szybko...
ostatnie heblowanie miałem bardzo stresujące...
i po 5kkm lekko biją...
kurna następne trzeba AP RAcing kupić
pozdr
Tak to jest jak się używa części niewiadomo jakich. Zmień klocki i tarcze na pożądne np ATE. Ja mam takie tarcze i klocki i nie zdarzyło się dymienie z klocków mimo że czasem hamuje ostro...
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
A może Jurand ze Spychowa???? :lol: :lol: :lol: :lol:
A poważnie to dla mnie pożądne firmy to ATE, Textar,......przerwa........, Lukas, a innych nie próbowałem więc nie będę się wypowiadał. Ale dla mnie: ATE is the Best
[ Dodano: Czw 22 Cze, 06 15:18 ]
Zamieszczone przez daneczek76
kup orginałki
A klocki Skoda to podobno Textary tylko droższe o 50% :szeroki_usmiech
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
ja mówiłem o normalnym uzytkowaniu takich Jurid uzywałem w Golfach naprawde Ok ,
co do OI zawsze kupuje ORGINAŁY jeśli chodzi o części. A jak ktos ma aspiracje sportowe to kupuje Poloneza z Lukas bo takowy był :szeroki_usmiech to oczywiscie żart
[ Dodano: Czw 22 Cze, 06 15:22 ]
Zamieszczone przez Masmo
A klocki Skoda to podobno Textary tylko droższe o 50%
Jesli chodzi o cene kupuje po hurtowej cenie częsci prosto od pepików.
[ Dodano: Czw 22 Cze, 06 15:47 ] Masmo, te halogeniki masz osobny pstryczek czy podpiełeś do orginalnego wyłacznika przeciw mgielnych oczywiscie na przekaźniku.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
teraz już muszę jeździć na tych klockach, oryginały VW mogę kupić około 100PLN, więc chyba będą ok. Nie jestem pewien, że od złych klocków zagrzały mi się tarcze, przecież podczas hamowania wydziela się ciepło i zależy od siły docisku i czasu hamowania. Poza tym im szybciej wyhamowujesz auto (czyli im lepsze klocki) tym więcej ciepła się wytwarza. Problem jest chyba w braku wentylacji tarcz, bo przednie były w porządku, a tylne się zapaliły.
...... Tarcze z tyłu zaczęły dymić, po wyjściu z samochodu zobaczyłem małe płomienie w okolicach klocków. .....
Może ktoś miał podobne zdażenia. :shock:
Jeszcze jedna sprawa: Nie wiem czemu ale ząłożyłęm że masz alusy. Jeśli masz stalowe felgi i może jeszcze kołpaki zasłaniające otwory w felgach to taki efekt może być. Miałem kedyś takie zdarzenie w Golfie MK2: założyłem kołpaki za parę złotych i po kiku kilku wyhamowaniach przed światłami przestałem mieć hamulce. Tak się strasznie nagrzały.
Aluminiowe felgi z duzymi otworami zapewniają odpowiednie chłodzenie hebli.
Komentarz