jak chcesz to powininenem miec ta raczke z zamkiem .
klima a wentylatory
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
danielpoz
klima a wentylatory
witam
ktos mi powiedzial ze przy wl. klimie musza pracowac zawsze dwa wentylatory przy chlodnicach
prawda czy falsz? :wink: bo mi pracuje jeden ten mniejszy ale moze tak ma byc
-
danielpoz
-
danielpoz
Bylem tam jeszcze raz i zagadalem o tej octavi i gosc mi powiedzial ze w tych autach czesto pada sterownik wlasnie tego wiekszego wiatraka ktorym klima tez steruje.
niech ktos jeszcze sparwdzi dla swietego spokoju
Komentarz
-
danielpoz, pokusiłem się o sprawdzenie naoczne. Silnik nienagrzany (tyle co od parkowania na słońcu) - nie działa żaden wentylator, właczam klimę (manual) - startują obydwa. Wyłączam klimę - wyłączają się obydwa. Obydwa silniki są dwubiegowe (po 3 przewody na wejściu). Tak jest w 1,8 T, nie widzę powodu aby w tDI miało być inaczej (chyba, że z powodu klimatronica).
Gdyby silnik był rozgrzany i pracował wentylator (nie mam pewności jeden czy obydwa wtedy chodzą -aż tak długo nie grzałem silnika :szeroki_usmiech ) to po włączeniu klimy wentylatory przełączają się na 2 bieg). Tak samo jest w Passacie B4, tyle że silnik jest jeden a drugi wentylator jest napędzany paskiem klinowym od pierwszego, czyli gdy normalnie wentylator nie pracuje to włączenie klimy go załącza a gdy pracuje na 1 biegu to załączenie klimy przełącza go na 2 bieg.
Tak samo jest też w Golfie 3 TDI- w tym przypadku zaniemógł kiedyś przełącznik i nie załączał 2 biegu - w efekcie ciśnienie tak wzrosło, że rozsadziło czujnik ciśnienia (ten który pozwala załączyć klimę) i było pssss, potem napełnianie klimy :diabelski_usmiech I tak 2 czujniki dzień po dniu zanim się któryś mądry w tym połapał. Ale to się działo 10 lat temu i tych mądrych aż tak wielu nie było, niestety.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
danielpoz
-
danielpoz
-
Zamieszczone przez danielpozMaciek masz klimatronika?
Sprawdziłem w książce Cedrycha, tam jest napisane:
"W samochodach z klimatyzacją na chłodnicy są zamontowane dwa wentylatory (dwustopniowe) i jeżeli klimatyzacja jest załączona, to na pierwszym stopniu działają oba wentylatory jednocześnie."OCTAVIA '01
Komentarz
-
-
danielpoz
-
danielpoz
a wiec moze ktos wie gdzie jest ten sterownik od wentylatorow? bo szkoda by bylo zabis sprezarke
Komentarz
-
Jakbyś potrzebował to ten sterownik (a tak na prawdę 2 przekażniki) można kupić na Allegro za ok 250 zł. Byłem światkiem jak gostek płacił a niego do Golfa 4 w warsztacie 700 zł , tylko on miał autko po dzwonie i ktoś posklejał obudowę tego sterownika silikonem a sterownik zardzewiał w środku ( i niestety się wywalił
znalazłem nawet za 120 zł STEROWNIK WENTYLATORÓW VW
Komentarz
-
-
danielpoz
Komentarz
-
ZTCW to niema zadnej roznicy w samej pompie ciepla jak chodzi o climatronik czy manual.
climatronik to tylko sterowanie automatyczne nawiewami itp. sama pompa ciepla jest identyczna.
po zalaczeniu sprzarki maja krecic sie dwa wentylatory na pierwszym (wolniejszym biegu) a po osiagnieciu silnika wyzszej temperatury cieczy chlodzacej (np. lato i korek w miescie) wentylatory zalaczaja sie na drugi bieg i po schlodzeniu (jezeli dalej mamy zalaczona kilmatyzacje) wracaja na bieg pierwszy. ot cala filozofia.
pozdrawiam eskimosówOCTAVIA `03 ASZ
SLIJCIE DATKI SLIJCIE !!!
Komentarz
-
Komentarz