Opony/Hamulce ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fuksiarz
    Classic
    • 2011
    • 8

Opony/Hamulce ?

Zamieszczone przez Maicroft
    P.S. Ostatnio chciałem jeździć na ori częściach i poszedłem do aso i kupiłem wycieraczki przedniej szyby. Skasowali mnie na 170 PLN. Ponieważ nie miałem czasu szukać gdzieś indziej zapłaciłem im tą kasę ale byłem na się zły, że wcześniej się nie zainteresowałem tematem.
    A poczytalbys forum i okazalo by sie ze wymieniasz same gumki za 40zl i masz wycieraczki jak nowe :twisted:

Za te 800zl da sie zrobic hak i elektryke
    Maicrof tak jak Ci pisałem nie miałem czasu. Poszedłem do ASO bo w mojej mieścinie nigdzie nie mieli, a ponieważ wyjeżdżałem za granicę na 2 lata nie mogłem się bawić w szukanie. Bo tak się załatwiłem z filtrami. Zamówiłem przez kolesia który miał mieć wszystkie dostępne cześci jakie są w serwisie i się okazało, że: filtr powietrza ok, filtr kabinowy ok, ale olejowy i paliwa to już nie wiedział jaki nawet jak mu podałem numer. Ponieważ miałem z oddaniem tego trochę kłopotu nie bawiłem się już w zamawianie tylko pojechałem do ASO. I z tym do końca nie byłem pewien czy się uda ponieważ facet wziął ode mnie numer VIN (wersję mam na Afrykę) i powiedział, że nie ma filtra paliwa do mojej skodziny. No to ja się go pytam czy na Afrykę wymyślili jakiś nowy filtr, a on na to, że nie wie ale do mojej nie ma. No kur...... niemożliwe dawaj pan ten co masz na Polskę i co się okazało PASUJE. W tych serwisach pracują jakieś odmóżdżone orangutany. W każdym razie udało się no ale jak pisałem wcześniej za sporą kasę.

Dobra to by było na tyle w kwestii wyjaśnień teraz pytanie za te 800 PLN jaki hak proponujesz i z jaką wiązką?
    Pozdro
  • dred17
    Classic
    • 2010
    • 20

Opony/Hamulce ?

Witam.
    Zaraz po zmianie opon na letnie zauważyłem ,że w samochodzie zrobiło się dużo głosniej.Przybyło trochę szumu ,wydaje mi się ze to opony,które są dosyć szerokie.Jednak wydaje mi się ze w ubiegłym sezonie jednak tak nie było.Auto przy małych prędkosciach 5-10 km/h tak jakby lekko drgało,poruszało się na boki.Również tarcze hamulcowe są dosyć ciepłe,ale to chyba normalne.Jednak czy po przejechaniu 3 km z kilkoma dosyć lekkimi momentami hamowania również powinny być ciepłe?
    Nie wiem czy te wszystkie rzeczy które opisałem wyżej składają się na jeden defekt czy to może ja mam jakies schizy po zimie ;F.
    Dodam ,że koła nie były wyważone.
    Proszę o pomoc w tej sprawie.Z góry dziękuję
    Pozdrawiam

Komentarz

• wicher69
      Drive
      • 2010
      • 55

Re: Opony/Hamulce ?

Jeśli masz szerokie laczki (nie napisałeś jak szerokie) to normalne że troszkę szumi (szczególnie jak się człowiek jadąc wolno wsłuchuje się czy wszystko się trzyma i działa jak należy).
      Auto drga/buja lekko na boki? na jakiej drodze? pewnie na niezbyt równej? nie gładkiej jak autostrada? jeśli tak to normalne. Pracuje zawieszenie i buda też się buja.
      Ciepłe tarcze po kilku hamowaniach? to najzupełniej normalne. Hamowanie polega na tarciu dwóch elementów, klocka i tarczy
      Wniosek: leczyć na odległość się nie da ale wg mnie to wszystko normalne objawy. Jak masz alu to sprawdź po 10-20km dokręcenie kół i śmigaj.
      zabawa zaczyna się od 2 tys. obr/min

Komentarz

• baca10
        RS
        • 2009
        • 6225

dred17, ja na twoim miejscu wywazyla bym kola

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14885
          • Octavia IV (NX3)

A to sa te same opony, co w zeszłym sezonie? jak przy zakładaniu wyważałeś i jest git, to wg. mnie po prostu twoje odczucia. Ja zawsze po zmianie zima/lato czy lato/zima na początku mam wrażenie, że samochód dziwnie się zachowuje. Po jakimś czasie to znika.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Karql
            L&K
            • 2010
            • 1124

Koła powinno się przynajmniej raz w sezonie wyważyć przed założeniem
            Było: 117,5KM / 238,9 Nm
            Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• JerzyM73
              Rider
              • 2010
              • 602

Co do głośności to miałem to samo i inni koledzy z forum też - przyczyna wyząbkowane opony - było na forum
              O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
              Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• likoss
                Elegance
                • 2010
                • 753
                • Superb II combi (3T5)

to jest tak ja tez teraz zmienilem na letnie i wydawalo mi si eze jest glosno a chodzi o to ze asfalt i gumy sa jeszcze poprostu zimne a wiec i twarde a co za tym idzie i troche glosniejsze tym bardziej ze masz te kola szersze poczekajaz na dwoze bedzie ponad 20 stopni
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

Pracuję...