Karta gwarancyjna amortyzatorów firmy Kayab (KYB)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • knefel86
    Classic
    • 2010
    • 9

Zamieszczone przez abstinent
    Niby tak, bo o dziwo ta tuleja jest od O1 ale jest tam wpisane, że również i do O2.
    Tyle, że pasuje tylko i wyłącznie do drążka w silniku 1.4 benz 75KM, więc nie do mojego 2.0 16V TDI

Zamieszczone przez kowal 2002
    Arkadian, ale jesteś 100% przekonany, że to wina tulei na stabilizatorze?
    Tak mi powiedzieli po ścieżce diagnostycznej w ASO. A stuka mi coś w przedniej osi już od dawna.
  • BORA
    Ambiente
    • 2009
    • 118
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Panowie mam do Was straszną prośbę, czy ktoś mógłby zeskanować, ewentualnie zrobić zdjęcie karty gwarancyjnej amortyzatorów firmy Kayab (KYB)?

Chodzi mi o to czy w karcie gwarancyjnej jest zdefiniowane w jakim warsztacie mają być montowane amortyzatory aby była zachowana gwarancja (?), tzn czy może to być zwykły warsztat czy musi być jakiś autoryzowany przez KYB? Dodatkowo czy w tej gwarancji jest miejsce na pieczątkę tak jak na zdjęciu poniżej?
    Napisałem dwa dni temu do przedstawicielstwa KYB w Polsce ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Przeszukałem masę stron w necie i nigdzie nie mogę znaleźć warunków gwaranci tych amorków. Znalazłem warunki gwarancji firmy Bilstein a Kayaba nigdzie nie mogę znaleźć

„Zasady gwarancji nie obowiązują w następujących przypadkach”
    1.Wady powstałe na skutek normalnego zużycia amortyzatora (tzw. zużycie eksploatacyjne)
    2.Amortyzator nie został zamontowany w Warsztacie Mechaniki Pojazdowej.
    3. Amortyzator został uszkodzony w trakcie montażu lub został zamontowany nieprawidłowo.
    4.Amortyzator został zamontowany w samochodzie innym niż przewiduje katalog Bilstein.
    5.Amortyzator został uszkodzony w wyniku zużycia lub uszkodzenia elementów układu zawieszenia.
    6.Amortyzator został uszkodzony w wyniku powtórnego zamontowania zużytych elementów
    współpracujących bezpośrednio z amortyzatorem np. osłon, obojów, łożysk itp.
    7.Amortyzator został uszkodzony na skutek wypadku samochodowego lub
    w wyniku zamontowania w samochodzie niewłaściwie naprawionym.
    8. Amortyzator został uszkodzony na skutek eksploatacji samochodu niezgodnie z zaleceniami producenta pojazdu.
    9.Amortyzator został uszkodzony podczas jazdy rajdowej lub wyscigów samochodowych.
    UWAGA: Reklamacje należy zgłaszać przed wymontowaniem amortyzatora z samochodu w warsztacie, który wykonał montaż.
    Od razu klikam pomógł jak ktoś wstawi zdjęcie/skan gwarancji KYB.

Bardzo prosiłbym o pomoc bo sprawa zaczyna mnie już męczyć a zaczęło się od tego KLIK
    BORA aka xbora
    Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
    ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• kabi_007
      Rider
      • 2011
      • 412
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mialem kayaby w poprzednim aucie. Z tego co pamiętam to mozna montować w dowolnym warsztacie, tylko mechanik odpowiedzialny za sprawdzenie reszty zawieszenia i montaz musial się czytelnie podpisać. Kwita nie mam bo poszedł z całą dokumentacją do nowego właściciela.
      EDIT:
      Znalazłem na necie.
      Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
      O1-->O3--> ?

Komentarz

• BORA
        Ambiente
        • 2009
        • 118
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dzięki wielkie kabi_007, miałeś dokładnie taką samą kartę gwarancyjną czy nieco inną?
        Z tego co pamiętam to mozna montować w dowolnym warsztacie, tylko mechanik odpowiedzialny za sprawdzenie reszty zawieszenia i montaz musial się czytelnie podpisać
        Gdzie uzyskałeś taką informację? Bo z tego co pisze na karcie którą zalinkowałeś
        "Gwarancja nie obejmuje:
        Amorytatrów montowanych poza AUTORYZOWANYMI stacjami serwisowymi" więc tak jakby nie można było ich montować w dowolnym miejscu/warsztacie.. chyba że źle interpretuję słowo "autoryzowanymi"..

Czy ktoś mógłby potwierdzić czy u niego karta gwarancyjna wygląda tak samo?

Co znaczy stempel warsztatu przyjmującego reklamację?
        BORA aka xbora
        Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
        ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• kabi_007
          Rider
          • 2011
          • 412
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

1. Amorki kupowałem na Allegro a montowałem w warsztacie w którym od lat serwisuję samochód. Przed zakupem pytałem sprzedającego jak to właśnie jest z tym montażem w autoryzowanych stacjach, to mi tylko kazał aby to był warsztat legalnie działający z własną ścieżką diagnostyczną i żeby wpisy uzupełnili w karcie gwarancyjnej + pieczątki.
          Z amorkami problemu nie miałem, więc nie trzeba było sprawdzać wiarygodności tej gwarancji, choć różnie mogłoby być jakby się coś zepsuło i czy nie podważyliby montażu w nieautoryzowanej stacji.
          2. Kartę gwarancyjną miałem identyczną.
          3. Gwarancja na amorki to po części fikcja. Kumpel montował w Golfie Bilsteiny w autoryzowanym warsztacie przez tę firmę. Po jakiś 10kkm zaczęły mu stukać to nie uznali reklamacji, bo zbyt agresywnie użytkował auto po nierównościach. Śmiech na sali.
          O1-->O3--> ?

Komentarz

• Skfarek
            RS
            • 2010
            • 4795
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez kabi_007
            Po jakiś 10kkm zaczęły mu stukać to nie uznali reklamacji, bo zbyt agresywnie użytkował auto po nierównościach. Śmiech na sali.
            tia, czyli TTTM moje B4 tylne w Fieścinie też postukiwały :wink:
            Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
            6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
            Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• macherstudio
              RS
              S_OCP Member
              • 2008
              • 2378
              • Mitshibishi
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

EsliJEśli zakres gwarancji jest dla Ciebie kluczowy to zostan przy gwarancji jeśli nie to zostan przy niezgodności towaru z umowa i zachowaj paragon w tym trybie odpowiada sprzedawca nie gwarant
              www.prostetorodo.pl

Komentarz

• BORA
                Ambiente
                • 2009
                • 118
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez kabi_007
                1. Amorki kupowałem na Allegro a montowałem w warsztacie w którym od lat serwisuję samochód. Przed zakupem pytałem sprzedającego jak to właśnie jest z tym montażem w autoryzowanych stacjach, to mi tylko kazał aby to był warsztat legalnie działający z własną ścieżką diagnostyczną i żeby wpisy uzupełnili w karcie gwarancyjnej + pieczątki.
                Z amorkami problemu nie miałem, więc nie trzeba było sprawdzać wiarygodności tej gwarancji, choć różnie mogłoby być jakby się coś zepsuło i czy nie podważyliby montażu w nieautoryzowanej stacji.
                2. Kartę gwarancyjną miałem identyczną.
                3. Gwarancja na amorki to po części fikcja. Kumpel montował w Golfie Bilsteiny w autoryzowanym warsztacie przez tę firmę. Po jakiś 10kkm zaczęły mu stukać to nie uznali reklamacji, bo zbyt agresywnie użytkował auto po nierównościach. Śmiech na sali.
                kabi_007 zgodnie z obietnicą masz u mnie "pomógł" za zdjęcie tej karty gwarancyjnej kayaba, bardzo Ci za to dziękuje. Szczerze nie wiem jakim cudem i gdzie to znalazłeś bo jak od 2 dni buszuję w necie próbując to znaleźć (a raczej jestem w tym dobry) i nigdzie mi się nie udało.. Możesz podać stronę skąd to wytrzasnąłeś?

Ciekawe jak to faktycznie jest z tym montowaniem, czy musi być w autoryzowanym serwisie kayaba czy nie musi.. Ta cała gwarancja o ile działa tak ja mi się wydaje to jakaś kpina..Ręce opadają dosłownie.. To już zdecydowanie korzystniejsza, przynajmniej w teorii jest Bilsteina..

Zamieszczone przez macherstudio
                EsliJEśli zakres gwarancji jest dla Ciebie kluczowy to zostan przy gwarancji jeśli nie to zostan przy niezgodności towaru z umowa i zachowaj paragon w tym trybie odpowiada sprzedawca nie gwarant
                Mógłbyś to rozwinąć? Byłbym bardzo wdzięczny.

Panowie ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenie lub wiedzę jak to jest z tym montowaniem amortyzatorów kayaba w zwykłym warsztacie samochodowym? Jest zachowana gwarancja czy się ją traci?
                BORA aka xbora

Komentarz

• kabi_007
                  Rider
                  • 2011
                  • 412
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

BORA, wpisałem w google: "karta gwarancyjna kayaba", kliknąłem pierwszy wynik i już było, proszę link poniżej:

Można spróbować sposobu co poradził macherstudio, z tym możesz udać się do powiatowego rzecznika konsumentów - jest w każdym starostwie. Jest to najczęściej prawnik, który weźmie sprawy w swoje ręce i będzie cię reprezentował w sprawie. Oczywiście o ile znajdzie znamiona czynu niedozwolonego.
                  O1-->O3--> ?

Komentarz

• BORA
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 118
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jak widać najciemniej pod latarnią.. Zobaczyłem nagłówek "Tłumiki" i tam nie wszedłem ops:
                    BORA aka xbora

Komentarz

Pracuję...