i od razu przechodzę do mojego problemu/pytania. Sprawa dotyczy Skody Octavia Tour 1.9TDI (AXR) 2006r , przebieg 160 tyś. km. Rok temu pojawiły się metaliczne stuki w silniku, których częstotliwość wzrasta wraz z obrotami silnika (podobny dźwięk do http://www.youtube.com/watch?v=zU3PMlb6-SY ). Po przejrzeniu forum wywnioskowałem, że przyczyną mogą być popychacze zaworów. Wymieniłem olej silnikowy (wymieniam na oryginalny olej VW LongLife III, SAE 5W-30, VW-Norm 504 00 / 507 00, G052 195 M4). Mimo że olej jest typu LongLife zmieniam go co około 15 000km. Po wymianie było pół roku spokoju i ciszy. Aktualnie od kilku miesięcy znowu pojawiają się stuki. Czasami jak silnik jest zimy , czasami jak jest rozgrzany, czasami nie ma ich w ogóle (nie ma zasady). Niedawno byłem u dwóch mechaników. Jeden stwierdził, że nie ma problemu – wymieniać olej i jechać dalej. Drugi mechanik stwierdził, że potrzebna jest wymiana popychaczy zaworów. Dwaj mechanicy i dwie rozbieżne diagnozy.
Drodzy forumowicze co radzicie zrobić w mojej sytuacji? wymienić olej i się nie martwić? wymieniać popychacie zaworów? zmienić rodzaj oleju? – olej z norma 507 00 jest przeznaczony do silników z DPF-em ale z tego co wiem zawiera też normę 505 01 do silników z pompowtryskami.
Komentarz