Pytanie o przeglad klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan17
    Classic
    • 2005
    • 19

Ze spraw bierzacych to pozwolilem sobie usunac ogolno dostepne linki do naklejek klubowych.
    Co raz wiecej widuje sie osob z naklejkami na aucie, o ktorych nikt nic nie slyszal.
    Nie to, zebym komus zalowal np. rabatow klubowych, czy cos w tym rodzaju.
    Jednak uwazam, ze jezeli ktos juz oklaja auto, to niech bedzie w jakis sposob kojarzony chocby z forum. Wtedy przynajmniej wiemy kto to.
  • Jacek Nowak
    Rider
    • 2005
    • 390

Witam sertdecznie!!! Mam pytanie, wlasnie wrocilem z ASO bo mianowicie musze zrobic przewglad-samochod ma przejecchane 60 000 kkm. Zapytali sie mnie czy juz robilem przeglad klimatyzacji,odpowiedzialem ze nie a oni powiedzieli ze przeglad taki sie robi co 2 lata jest to sprawdzenie calego ukladu chlodzenia, koszt takiej imprezy to 200zl. Czy powinienem taki przeglad zrobic czy nie jest to konieczne????? i czy wy juz wymienialiscie chlodziwo w waszych ukladach(moja skoda ma niecale 3 lata).
    Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

U mnie sytuacja wygląda podobnie - auto ma niecałe 3 lata i jeszcze nic nie robiłem do tej pory( w czwartek jestem umówiony w ASO, to wtedy zrobię).
      Generalnie klima mi chłodzi nawet całkiem nieźle, być może się przyzwyczaiłem.Ale wiem , że koledze , zresztą też w Octavi przestała działać i było spowodowane brakiem czynnika chłodzącego - jego auta ma lekko ponad 3 lata.

Pewnie to też IMO zależy od tego kto i ile używa klimy

Komentarz

• Paweł T
        Elegance
        • 2006
        • 784

Ja zrobiłem taki przegląd po niecałych dwóch latach, wymiana czynnika i oleju. Zróbcie to bo awaria klimy jest bardziej kosztowna, popatrzcie jak wygląda olej który wam wypompują z klimy
        TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Jacek Nowak
          Rider
          • 2005
          • 390

wlasnie dzisiaj koles mi nawijal o wymianie czynnika! I tak samo jak Arci9 jestem rowniez umowiony w czwartek na przeglad po 60 000 kkm,krzykneli za wszystko 1200zl :cry:

Komentarz

• Paweł T
            Elegance
            • 2006
            • 784

Zamieszczone przez Jacek Nowak
            krzykneli za wszystko 1200zl
            :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zrobic trzeba (kontrolowac dobrze jest raz w roku) tylko czy w ASO to nie jestem przekonany.
              1200 to cena z kosmosu (chyba ze to za caly przeglad samochodu wraz z matrialami eksploatacyjnymi).
              Ciekawy jestem czy czynnik w ukladzie sie zuzywa w jakis sposob?
              Wydawalo mi sie ze jest to obieg zamkniety szczelnie i nic nie ma prawa sie tam dostac (w lodowce nigdy nie wymienialem a chodzi juz 5 rok i to po kilka godzin dziennie bez wzgledu na pore roku), no chyba ze w samochodzie w sprezarce sa wyzsze opory a co za tym idzie zuzywaja sie elementy a scierany material odklada wewnatrz ukladu (badz krazy z czynnikiem powodujac coraz wieksze zuzycie ukladu) - ale to tylko takie glosne przemyslenia - nie bierzcie ich tak calkim serio
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

było na forum
                ale , nic nie rób, jak działa poprawnie nic nie ruszaj.
                ewnetualnie poszukaj postów na temat zapachów z klimyi nic nie ruszaj.
                uważam ze chca naciągnąć i tyle.

Komentarz

• Jacek Nowak
                  Rider
                  • 2005
                  • 390

Jabar1975 cena 1200 to oczywiscie cena za caly przeglad, a za sprawdzenie klimy to 180 zl z wymiana czynnika. Sigma -74 no wlasnie o to mi chodzi czy chca naciagnac czy rzeczywiscie warto to zrobic. Z klima nic mi sie nie dzieje i rowniez nic nie smierdzi.

Komentarz

WIEĆ OLAC ZAGADNIENIE, TO ZE
                    a za sprawdzenie klimy to 180 zl z wymiana czynnika.
                    lipa
                    układ jest zamkniety i jeśli jest szczelny nie ma prawa sięcoś dziać, niewymienia sięczynnika, bo po co.
                    jedynie od czasu do czasu trzeba ogrzybic intalacje , ale t osą srodki po 30 zł i robi sięsamemu.

Komentarz

• Jacek Nowak
                      Rider
                      • 2005
                      • 390

pogadam z nimi jeszcze w serwisie niech mi to dokladnie wyjasnia, dzieki za rady!

Komentarz

• konos513
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 129

Jabar1975 cena 1200 to oczywiscie cena za caly przeglad, a za sprawdzenie klimy to 180 zl z wymiana czynnika. Sigma -74 no wlasnie o to mi chodzi czy chca naciagnac czy rzeczywiscie warto to zrobic. Z klima nic mi sie nie dzieje i rowniez nic nie smierdzi.
                        ja w swojej dobiłem gazu i wymieniłem olej ( 100 pln) po 3 latach
                        chłodzi super tylko czasami chodzi tylko jeden wentylator przekaxnik na podłużnicy daje d..y.
                        musze do niego zajrzeć
                        1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
                        www.samochodowy-warsztat.prv.pl/

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Sigma_74, Wiesz, dzis jest szczelny jutro nie. Dzis pan w ASO wymienia olej i odegnie jakas rurke, a za 50kkm jest w niej dziura. Poprostu ostatnio spotkalem kilka przypadkow, gdy klima prawie klekla bo czynnika nie bylo wcale, a wlasciciel mowil, ze klima stopniowo dzialal coraz gorzej.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

sprawdzac trzeba bo niestety wszystkie te rurki od klimy (zwlaszcza aluminiowe) potrafia sie przetrzec i zaczyna uciekac czynnik. Moj znajomy mechanik pokazal mi kiedys rurke aluminiowa ktora przetarla zalozona na innym wezu z boku plastikowa opaska - wydaje sie niemozliwe ale jedna - aluminimu dosc scieralne jest - a najgorzej jak przez przypadek dotknie do jakiejs metalowej czesci (i trwa w tym stanie dluzszy czas) - wytwarza sie wtedy jakas tam namiastka ogniwa elektrycznego i po jakims czasie w miejscu styku aluminium na tyle sie utleni ze staje sie slabe i kruche.

Komentarz

• Paweł T
                              Elegance
                              • 2006
                              • 784

jacek, zróba sobie ten przegląd klimy, raz na trzy lata to nie jest takie nieszczęście, a jak coś padnie to będzięsz bulił. Jak będą wymieniali czynnik to zobacz jaki masz olej w obiegu, a jaki będzie nowy.
                              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• RomanS
                                Elegance
                                • 2004
                                • 804

Wczoraj, będąc w serwisie Boscha zaobserwowałem taką scenkę : przyjechał klient, Volvo S 80 bodajże, i mówi proszę zrobić przegląd klimy. Pytanie : nie działa ? Odp. wszystko działa, pyt: śmierdzi ? odp: nic a nic, pyt: to co my mamy zrobić ? Odp: przeczytałem, że co 2 lata robić przegląd to go zróbcie. I co myślicie, przyjeli zlecenie ? jasne, że przyjęli ! Tylko dlaczego dziwnie się uśmiechali ? Co prawda właściciel Volvo zachowywał się i wyglądał tak, że powinni mu zrobić dwa przeglądy naraz a skasować za cztery !.
                                Ludzie, generalna zasada : jak mechanizm działa bez zastrzeżeń to nie grzebać bez potrzeby. Nigdy niczego nie zepsuliście próbując polepszyć ?
                                Jeszcze kilka lat temu żaden serwis VW (ASO) w Poznaniu nie był w stanie nic z klimą poradzić, później jeden z nich już mógł, bo ściągnęli do mnie zaprzyjaźnionego fachmana od chłodnictwa.
                                Teraz wszyscy są mądrzy, bo kupili automaty, które wyssają czynnik i ponownie go wtłoczą. I tyle z reguły ich wiedzy ! Można dodać jeszcze kontrast i znaleźć nieszczelność. Gorzej gdy trzeba ją usunąć, np. wymieniając oring - wtedy trzeba go z reguły zamówić wg katalogu części i poczekać aż przyjedzie.
                                Czynnika stopniowo ubywa, fakt, nie ma instalacji idealnie szczelnych ! Jak będzie zbyt mało to klima się nie załączy. Nie można dobijać w ciemno bo skąd można wiedzieć ile wtedy będzie w sumie ? Za dużo też niedobrze- pogorszy efekt chłodzenia. Dolewanie oleju (w sensie uzupełniania) to bezsens bo olej się nie ulatnia!

Można przyjąć za prawidłowy sposób odessania wszystkiego z układu i ponowne napełnienie w prawidłowej ilości, ale robienie tego przy prawidłowo działającej klimie to sensu nie ma.

Co do rurek, to albo są szczelne albo nie ! U mnie otwór fi 5 mm w rurce został zrobiony przez ocierający się przewód elektryczny. Natomiast profilaktyka, którą wszyscy nagle zaczęli oferować, popierając to stwierdzeniem, że co 2 lata ...(a czemu nie co rok - bo nikt by nie uwierzył ?, albo nie co 3 lata ?). Czy w Afryce też co 2 lata, czy np. co 2 miesiące ? Więc moim zdaniem tego typu profilaktyka jest bardzo skuteczna ale przede wszystkim dla dochodów tych, którzy ją wykonują. :szeroki_usmiech ale w żaden sposób nie pozwala przewidzieć ewentualnych przyszłych nieszczelności, bądź innych niesprawności !

Odgrzybianie za to gdy jest potrzebne polecam jak najbardziej
                                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Jacek Nowak
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 390

to teraz to ja juz zgupialem

Komentarz

• Paweł T
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 784

a olej w silniku też wymieniać jak coś się będzie działo, czy co 15kkm
                                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Masmo
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1145

Re: Pytanie o przeglad klimatyzacji

......Czy powinienem taki przeglad zrobic czy nie jest to konieczne????? i czy wy juz wymienialiscie chlodziwo w waszych ukladach(moja skoda ma niecale 3 lata).
                                      Moja ma 5 lat i 150kkm i nic z klimą nie robiłem. Klima działa bez zarzutu. W instrukcji nie ma okresowej obsługi klimy. Doszedłem do wnisku, że nasze mechaniory to mogą tylko zepsuć...
                                      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

wg mnie watro sprawdzic okresowo cisnienie w ukladzie (ilosc czynnika) aby wykluczyc jakies minimalne nieszczelnosci - chociaz spadek cisnienia w ukladzie skutkuje odczuwalnym spadkiem wydajnosci chlodzenia wiec mozna to sprawdzic organoleptycznie , oraz dokladnie obejrzec cale orurowanie czy nie ma miejsc gdzie moze sie cos przecierac - nagly (szybki) spadek cisnienia moze spowodowac uszkodzenie sprezarki - jesli niefortunnie nie zadziala na czas sprzeglo w kompresorze - moze sie ona zatrzec. Jasna rzecz ze mozna to zrobic w ASO - ale jesli oni sie dosc srednio znaja wogole na samochodach to na klimie jeszcze mniej. Dobrze jest samemu to skontrolowac - to nic trudnego. Spuszczanie i pomowne nabijanie czynnika to nabijanie ludzi w butelke (przynajmniej przy calkowicie sprawnej instalacji)
                                        Paweł T, ten olej w sprezarce klimy pracuje w troche innych warunkach - polecam obejrzenie wnetrza sprezarki i dokladnosc wykonania - uwierz mi to nie jest silnik ktory potrzebuje srednio okolo 1l oleju na 15tys km. tam precyzja jest o wiele wieksza. Jak czesto wymieniamy olej i czynnik chlodzacy w lodowce - wcale?
                                        co do twojego podpisu to nie ma sie co wahac!!!

[ Dodano: Sro 28 Cze, 06 00:20 ]
                                        Roman, daj zarobic chlopakom - nakupili super sprzetu, pobudowali wielkie warsztaty, teraz musza placic raty leasingowe.

Komentarz

• Paweł T
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 784

może i macie rację, ja jednak wymieniłem czynnik po trzech latach i poprzednim użytkowniku, może niepotrzebnie( jak w lodówce )
                                          chip będzie jak napełnie sakiewkę, bo auto już nie chce jakoś jechać od tego gorąca chyba.
                                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• RomanS
                                            Elegance
                                            • 2004
                                            • 804

Zamieszczone przez Jabar1975
                                            Roman, daj zarobic chlopakom - nakupili super sprzetu, pobudowali wielkie warsztaty, teraz musza placic raty leasingowe.
                                            :szeroki_usmiech Nie żebym komuś bronił zarabiać :!: Tylko jakoś większy mam sentyment do kolegów, innych użytkowników Octavii niż do ludzi po drugiej stronie barykady
                                            A poważnie to daję innym zarabiać ale wtedy, gdy widzę fachowość podejścia do sprawy, a nie coś co wygląda na naciągactwo. To oczywiście ja tak to oceniam, jeśli ktoś ma inne zdanie to niech po prostu zleci wykonywanie tych przeglądów, w końcu jego kasa i jego auto
                                            Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

hmm...daje do myślenia to wszystko co piszecie :x

Z drugiej strony, idąc niektórych tokiem myślenia wychodzi na to , że nic nie robić w aucie tylko czekać aż się wysra :twisted: i dopiero wtedy działać :wink:

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

RomanS dlatego na koncu byla taka sobie mordka:

Komentarz

• Jacek Nowak
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 390

Tak jak Arci9 sam nie wiem co robic!!! Jedni sa za drudzy mowia zeby nie zrobic!!! Moze poczekam i zrobie w przyszlym roku (u mnie ani nie smierdzi i chlodzi miodzio)

Komentarz

Pracuję...