Pytanie o przeglad klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

Zamieszczone przez Jacek Nowak
    Tak jak Arci9 sam nie wiem co robic!!!
    Ja wiem , że jutro przechodzi przegląd tylko napisałem, że po postach kolegów włączyło się myślenie...
    Odżałuje te dwie stówki i będę miał pewność, iż podczas upalnych dni klima nie powie mi bye

Komentarz

• Jabar1975
      RS
      • 2006
      • 3331

daj spokoj taki "przeglad" zrobi ci za piec dych gosc od klimatyzacji i bedziesz mial pewnosc ze nie zepsuje (w ASO nie wiadomo - na pewno nie naprawia)
      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

Jabar1975, no mordka tak właściwie bez głębszego zastanowienia (chciałem być sympatyczny )

arci9, sam robię wiele rzeczy profilaktycznie i reaguję na każdy objaw "bycia nie tak, jak powinno", ale też zepsucie paru rzeczy, które były całkiem sprawne, a ja chciałem ulepszyć :wink: ( czasami samodzielne, a czasami komuś na to pozwoliłem, czyt: serwisom) nauczyło mnie pewnej "pokory".

Czyjeś pytanie czy też nie wymieniać oleju w silniku to niepoważne stawianie sprawy bo to nie to samo :!: Tu się ryzykuje silnikiem !
        W przypadku klimy zaś spadek ciśnienia spowoduje "nie załączenie" kompresora, więc się co najwyżej spocimy w samochodzie.

Odżałuje te dwie stówki i będę miał pewność, iż podczas upalnych dni klima nie powie mi bye
        Zauważ, że żaden przegląd nie daje gwarancji, że np. za tydzień jakiś element układu się nie zepsuje(lub układ się np. nie rozszczelni).
        Chyba, że jak zrobią przegląd za 2 stówki to dają gwarancję sprawnego działania na następne 2 lata ! Z tym się jeszcze nie spotkałem, ale może będą odważni (lub z tych co niepowinni kupować w Media Markt):wink:
        Tak, że pewności ŻADNEJ miał nie będziesz, niestety.
        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

Jacek Nowak, nowa sprężarka 2000 zł plus sprzegło 1200 zł wężyk 800
          ja robie regularnie przegląd klimatyzacji i nie mam problemów olej wymieniają i dobijają czynnik mnie z reguły brakuje około 20g zawsze są jakieś straty w czynniku

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

Zamieszczone przez RomanS
            no mordka tak właściwie bez głębszego zastanowienia (chciałem być sympatyczny )
            ktos tu chyba nie zalapal zartu, przy okazji dziekuje za bycie sympatycznym
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• RomanS
              Elegance
              • 2004
              • 804

Jabar1975, no bo mordki były dwie ! U ciebie i u mnie i obie na końcu ! Żart załapałem, tylko mordki się pomyliły ! haha... (już bez mordek)
              Sorry za OT !
              Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Zamieszczone przez RomanS
                Cytat:

Zauważ, że żaden przegląd nie daje gwarancji, że np. za tydzień jakiś element układu się nie zepsuje(lub układ się np. nie rozszczelni).
                Pewnie , że nie ma 100% pewności , jednak samopoczucie lepsze, że dołożyło się wszelkich starań aby to sprawdzić :wink: generalnie wiadomo o co chodzi 8)

BTW: Jestem po przeglądzie, muszę pochwalić ASO Ciechanów - chłopaki podłączyli jakieś urządzonko i stwiedzili że wsio OK. Nic nie trzeba nabijać ani naprawiać, z odgrzybianiem, które w sumie nie było potrzebne, zapłaciłem z 40zł....mimo , że zleciłem nabicie i pełny przegląd...

Komentarz

• marnik79
                  Drive
                  • 2006
                  • 76

No i po krzyku. Ciebie głowa nie boli, bo sprawdziłeś, ale podejście djczas napisał:
                  Jacek Nowak, nowa sprężarka 2000 zł plus sprzegło 1200 zł wężyk 800
                  ja robie regularnie przegląd klimatyzacji i nie mam problemów olej wymieniają i dobijają czynnik mnie z reguły brakuje około 20g zawsze są jakieś straty w czynniku
                  ???

Wydaje mi się że jednak sam przegląd nie uchroni nas od ewentualnej usterki. Zeby to było tak łatwo, toby nikt w warsztatach nie stał. Czynnik jest tylko jakąś cieczą, którą ta sprężarka przetłacza, a przy okazji sama sie smaruje.
                  Jak mieszanka paliwowa w dwusuwie, nie nalejesz to nie pojedziesz, ale silnik ci nie padnie z tego powodu.

To chyba lekki przerost formy nad treścią taka wymiana czynnika regularnie. A może to tzw autosugestia podpowiada: OOO!!!, chyba jakoś mniej chłodzi...
                  Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
                  Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

• Kmab
                    Rider
                    • 2005
                    • 269

Mi majster od klimatyzacji jak go spytałem o przeglądy co dwa lata powiedział tak:
                    "A czy co dwa lata dobija pan czynnik w swojej lodówce? To jest układ zamknięty i jeśli wszystko jest szczelne to nie ma prawa nic ubyć" (byłem u niego z okazji takiej, że mi sie klima przestała włączać - coś się w sterowniku rozłączyło)

Tak więc jak widać, są dwie szkoły postępowania. Ja zamierzam się wybrać na przegląd po wakacjach, ale głównie dla tego, że czasem mam wrażenie, że coś zajeżdża z klimy.
                    Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Teraz sam mam taki dylemat co zrobic z serwisem klimatyzacji 2 letniego auta .... :

Wg instrukcji obsługi - filtr kabinowy co 2 lata / 30 tys. km - tu sie zgadzam i wydaje sie ze 2 lata to juz max a jak sie duzo jezdzi na klimie to nawet czesciej

Odgrzybianie / ozonowanie - wg potrzeb jak smierdzi - ja chyba zrobie po tych 2 latach taki zabieg.

Wymiana czynnika - dopiero wtedy gdy spadnie efektywnosc dzialania klimy

Dodatkowo nic nie pisze w war. eksploatacji Octavii jak czesto seriwsowac klime wiec mysle ze serwis nie moze tu nic zarzucic ... Oczywiscie serwisy Skody mowia o odgrzynianiu i spr. szczelnosci co rok a co 2 lata uzupelnianie czynika

Druga sprawa ktora mnie zastanawia to fakt ze niektore serwisy tylko uzupelniaja / dobijaja czynnik do starego a to chyba nie jest dobry sposob.
                      Podobno olej jednak sie zuzywa, chlonie wilgoc itd. wiec niepokoi mnie to ze niektore serwisy nie sa czesto w stanie podac ceny za usuluge argumentujac to tym ze ... wie pan zalezy ile czynnika panu ubylo sugerujac ze bedzie to tylko uzupelnienie ...

Inna sprawa ze serwis ktory tylko uzupelnia to oznacza ze tak naprawde nie sprawdza szczelnoscci ukladu ktora sie powinno robic Azotem a nie docelowym gazem ktorego najzwycajniej do tego celu szkoda.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• dfq
                        Drive
                        • 2010
                        • 54

ja uzupełnialem czynnik w serwisie po 3 latach z hakiem, jak wydajnosc klimy nagle spadła (słabo chłodzila).
                        Mialem 180mg (ml?) czynnika na 400-ileśtam max.
                        Poza tym zrobili mi rowniez sprawdzenie szczelnosci. POza niedoborem czynnika wszystko było OK.
                        Oczywiscie wymiane filtra robie znacznie czesciej.
                        A ozonowanie osobiście raz na pół roku (kupilem ozonator - z grzybem nie ma żartów).

Komentarz

• voltar
                          L&K
                          • 2009
                          • 1107
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez dfq
                          ja uzupełnialem czynnik w serwisie po 3 latach z hakiem, jak wydajnosc klimy nagle spadła (słabo chłodzila).
                          Mialem 180mg (ml?) czynnika na 400-ileśtam max.
                          Poza tym zrobili mi rowniez sprawdzenie szczelnosci. POza niedoborem czynnika wszystko było OK.
                          Oczywiscie wymiane filtra robie znacznie czesciej.
                          A ozonowanie osobiście raz na pół roku (kupilem ozonator - z grzybem nie ma żartów).
                          Dzwonilem do serwisu Skody i tam się dowiedziałem że oferują odgrzybianie poprzez :
                          - ozonowanie 80 PLN
                          - czyszczenie chemiczne 99 PLN
                          - czyszczenie chemiczne plus wymiana czynnika 200 PLN
                          - jak wyzej plus filtr kabinowy 250 PLN

To chyba nie tak drogo jak na serwis Skody ? w dodatku mam tam jeszcze znizki ...

W kazdym razie nie sciemniali tak jak w kilku innych serwisach gdzie mi mowili ze koniecznie co 2 lata wymiana czynnika bo ... Panie olej sie zuzywa itp itd
                          Powiedzieli mi ze skoro klima dziala dobrze to moge spokojnie do wiosny czyli prawie 3 lata dojezdzic i ewentualnie przed nastepnym sezonem letnim wymienic
                          Umowilem sie wiec jak na razie na to czyszczenie chemiczne. Filtr mam juz wymieniony. Podobno jest skuteczniejsze niz ozonowanie. Szczegolnie w przypadku zaniedbanej klimy tzn mocno zagrzybionej 1 ozonowanie moze nie pomoc ...
                          Zeby bylo ciekawiej w innym serwisie klimatyzacji w ktorym oferowali tylko ozonowanie przekonywali mnie ze srodkami chemicznymi jest zle to robic bo to Panie wilgoc i komputer auta sie moze zepsuc ...

To co jeszcze budzi moja watpliwosc to sposob w jaki sie ta klime serwisuje.
                          Z tego co sie zorientowalem to zawsze podlacza sie maszyne i spuszcza calosc czynnika z olejem z ukladu. Tylko po tym mozna ocenic ile czynnika brakuje i w jakim stanie jest olej.
                          Potem napelnia sie uklad ... nowym czynnikiem ? czy tez tym samym plus uzupelnienie oraz daje sie nowy olej ???? Moze mie ktos uswiadomic co sie daje po spuszczeniu calego czynnika z instalacji ? Bo gaz to gaz ale olej chyba daja nowy ... ?
                          Wiem ze jeszcze po spuszczeniu czynnika mozna spr. szczelnosc ukladu np Azotem ale chyba nie kazdy serwis tak robi.

Komentarz

• dfq
                            Drive
                            • 2010
                            • 54

Całą procedure wykonuje automatycznie maszyna (Bosch lub inna) :
                            - opróżnienie układu z czynnika
                            - próba szczelności układu
                            - napełnienie układu odpowiednią ilością, Czynnika i Oleju

a na końcu genruje wydruk :szeroki_usmiech

" Powyższy serwis klimatyzacji przeprowadza się co 2 lata lub wtedy gdy efektywność chłodzenia znacząco spada.
                            W przypadku gdy układ kompletnie nie działa, pierwszym krokiem jest nabicie klimatyzacji
                            a jeżeli układ jest całkowicie pusty to wcześniej trzeba przeprowadzić sprawdzenie szczelności azotem"

Co do ozonu - to bardzo skuteczny środek dezynfekujący, usuwający i niszczący nieprzyjemne zapachy, roztocza, bakterie, pleśń albo grzyb nie tylko w torze klimatyzacji ale i w całej kabinie samochodu. Dla alergików to ważne.

O skutecznosci niech świadczy fakt ze udało mi sie zlikwidować CAŁKOWICIE odór papierosowy po poprzednim właścicielu - nałogowym palaczu.
                            Ponoć zadanie konwecjonalnymi metodami (czyszczenie środkami chemicznymi, pranie tapicerki, itp) awykonalne.
                            Inna sprawa ze potrzebowalem na to miesiąca i 10 sesji ozonowania po 30-45 minut :twisted:

Komentarz

• voltar
                              L&K
                              • 2009
                              • 1107
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez dfq
                              W przypadku gdy układ kompletnie nie działa, pierwszym krokiem jest nabicie klimatyzacji
                              To chyba cos nie tak ... bo moze niedzialac gdyz jest nieszczelny i nie ma wogole czynnika. Wiec wtedy napelnianie czynnikiem bez sprawdzania to jak psu w ...

[ Dodano: Wto 05 Paź, 10 22:08 ]
                              Zamieszczone przez dfq
                              Całą procedure wykonuje automatycznie maszyna (Bosch lub inna) :
                              - opróżnienie układu z czynnika
                              - próba szczelności układu
                              ale czym azotem to sprawdzanie ? ja tam w magiczne procedury (tu sie naciska a tam wychodzi wydruk) nie wierze, chce wiedziec co oni dokladnie robia ... :twisted:

[ Dodano: Wto 05 Paź, 10 22:09 ]
                              Zamieszczone przez dfq
                              Inna sprawa ze potrzebowalem na to miesiąca i 10 sesji ozonowania po 30-45 minut
                              No sam widzisz ... do zapachow tapicerki i wnetrza moze i dobry ale jak zapuszczona klima to ponoc lepszy chemiczny. Moja klima jest nowa to moze i ozonowanie wystarczy , zdecyduje w piatek

Komentarz

• dfq
                                Drive
                                • 2010
                                • 54

ad 1- zacytowałem ci procedury postepowania z serwisu klimatyzacji.

ad 2 - pojedziesz- zobaczysz. Teraz jest wszystko robione automatycznie.
                                Gość wprowadza dane dotyczące optymalnej ilości czynnika w układzie (odczytane z tabliczki znamionowej w komorze silnika)uruchamia program i...sie samo wszystko robi przez 45 minut do godziny :P ...a potem wychodzi wydruk na ktorym masz napisane
                                wynik kontroli szczelnosci ukladu, ile miales czynnika, ile doładowano itp...
                                Po to są specjalistyczne maszyny do serwisowania klimy.

Co do skutecznosci ozonu - jestes w małym błedzie. Ozon wlezie wszedzie , w kazdy zakamarek a jego działanie bakteriobójcze jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru.
                                Ozon (O3) dzięki silnemu działaniu utleniającemu skutecznie zabija pleśnie, grzyby, roztocza, bakterie, wirusy. Proces utleniania cząsteczek chemicznych powoduje niwelowanie nieprzyjemnych zapachów np. tytoniu, sierści zwierząt, zgnilizny, stęchlizny itp.
                                Dezynfekcja ozonowa jest stosowana w gabinetach medycznych, salach szpitalnych, operacyjnych, kuchniach restauracyjnych, salach kinowych i konferencyjnych i wszędzie tam, gdzie konieczna jest aseptyka otoczenia, oraz uzyskanie środowiska wolnego od jakichkolwiek zapachów.
                                PO takiej sesji ozonowej w kabinie samochodu to jest jeden wielki czad(tak duze stezenie ze nie wolno przebywac wewnatrz). Trzeba otwierac okna i wietrzyc przez 15-20 minut.

To nie były jakies tam zapachy tapicerki, tylko auto intensywnie przesiąkniete tytoniem po nałogowym palaczu a wiec sytuacja ekstremalna.
                                Zdarzało sie ze ludzie szybko odsprzedawali takie samochody bo nie potrafili w zaden sposób pozbyc sie tego zapachu. Nie pomagalo nic, nawet czas (kilka lat) i nieustanne wietrzenie.
                                A ozon sobie z tym poradził. Gdybys teraz wsiadl do tego samochodu to nie uwierzyłbys ze ktos w nim kiedykolwiek palił. Nie ma śladu.
                                Jesli potrafil usunac cos TAKIEGO, to grzybki , plesnie itp to maly pryszcz dla niego.

Komentarz

• voltar
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1107
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez dfq
                                  Co do skutecznosci ozonu - jestes w małym błedzie. Ozon wlezie wszedzie , w kazdy zakamarek a jego działanie bakteriobójcze jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru
                                  Nie jestem w błędzie skoro dopiero szukam odpowiedzi.
                                  Przeciez napisałem że tak mi powiedzieli w serwisie Skody który oferuje obydwie metody. Zresztą czy chemicznie tylko chlorem sie odkaża ?

Zobacz link poniżejfirma porównuje 2 ozonowania .. swoje ( Eurotrend ) i konkurencji ... Konkurencja jest oczywiscie gorsza i zwroc uwage na koncowo wymienione ryzyko . Z tego wnioskuje ze ozonowanie ozonowaniu nie jest rowne.

Ponadto inna firma pisze o jednoczesnym stosowaniu ozonowania i czyszczenia chemicznego

Ja sie obawiam zeby mi oprocz zapoachow z klimatyzacji nie usuneli porzadanych zapachow z kabiny np zapachu nowego auta ...

Komentarz

• Marx
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 865

ozonator na allegro kosztuje 200z, Koszt uslugi ozonowania 50zl. Mysle ze wniosek jest prosty...
                                    Mozna tez taniej...

chociaz za obudowe i estetyke i przede wszystkim bezpieczenstwo warto chyba doplacic te 100zl

Komentarz

Pracuję...