Volvo s 60? Czy oktawia!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • margaj1
    Ambiente
    • 2007
    • 100

Volvo s 60? Czy oktawia!

Panowie
    (btw. czy oddział południe ma w swoich szeregach Panie? Jeśli tak, to:
    Panie i Panowie:

fajnie byłoby, gdybysmy mogli się określić jak dużą grupą będziemy:
    - w wyniku "Kubicomanii" facet zaczął mieć w końcu ruch i preferuje grupy, tj. 10+ osób,
    mam oczywiscie na myśli ile osób bedzie jeździć - Staszek - mam nadzieję, że się nie wykręcisz i bedziesz o siebie dbał z odpoiednim wyprzedzeniem :twisted:

Ja wpadam z moim synem, więc mamy już: 2 osoby

dla porządku przypominam adres stronki toru:
  • lisiaczek
    Ambiente
    • 2006
    • 210

Volvo s 60? Czy oktawia!

Witam! Zaczne od tego ze jestem/niejestem posiadaczem skody oktavi combi 1,9TDI AGR. Tzn kupilem to auto rodzicom. Kiedys i teraz te auto bylo moim mazeniem, strasznie mi sie podobalo i podoba to auto. Teraz ja stanolem oprzed wyborem kupna auta. Zastanawialem sie nad Volvo S60 i skoda oktavia i powiem tak: jezdzilem volvo i nie zrobilo ono na mnie takiego wrazenia jak skoda. Tzn za te pieniadze chcialbym wiecej. Na volvo chcialem przeznaczyc jakies 50tys zlotych maksymalnie na skode maksymlanie 0-35 tysiecy. I teraz mam pytanie czy za te pieniadze kupie juz cos dobrego? Tzn widzialem 2001-2002 rocznik nie ktore mialy przejechane po okolo 100 tys km. Czy to sie oplaca? Jaki silnik wybrac 90-konny czy 110? Wiem tylko ze ta 90atyka AGR nie boryka sie z problemem zapiekania lopatek turbosprezarki, natomiast pozostale modele to wlasnie maja. Doradzcie cos!

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

sory ale za tą kaske jak rozumiem do wydania masz 50 tys ja osobiści pokusił bym sie na Superb zrobiło namnie lepsze wrażenie niż S60 którym jeżdziłem w firmie. Ale jak się upierasz na Octavie to ja bym wzioł jednak 110KM i nawet sie nie zastanawiał tylko trzeba będzie długo szukać nie kręcony licznik itd.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• lisiaczek
        Ambiente
        • 2006
        • 210

No dobrze ale do jakiego przebiegu mam szukac? czy zalozmy 200tys to duzo na ten silnik?Superba nie chce dla mnie nie praktyczny. Wolal bym oktavie. Itak jak mowielm jesli chodzi o volvo to dal bym max 50tys ale jesli chodiz o skode to chce dac do 35tysiecy! A tak na marginesie skoda II ta co teraz wychodzi nie podoba mi sie!

Komentarz

• Lukasso
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 611

przebieg najlepiej sprawdzić z ECU u jakiegoś magika...... a czy 200 tyś to dużo wszystko zależy jak poprzednik jeździł autem, 200 tys. innemu 200 tyś nie równe......generalnie jak auto dobrze traktowane to przebieg przy którym nie powinno być z dislem większych problemów ....

Komentarz

• Pulse
            Rider
            • 2006
            • 461

lisiaczek, ja mam auto z 2002r, elegance 110KM kombi 290k km - jak kupowalem to wierzylem ze ma 170k km a limit km mialem na 290k km, tyle co powiem nie czuc tych 200k km, dalem 34k zl.
            Wiekszosc aut z drugiej reki ma krecone zegarki, oczywiscie czasem to trudniej sprawdzic czasem latwiej, ale tego co wskazuje zegra nigdy nie mozesz byc pewien.
            Bierz skode, z Volvo to zawsze gorzej jak w skodzie pojdzie jakis drobiazg zajezdzasz do ASO i robia to, mimo ze ASO czesto sie mota, to drobiazgi sprawnie naprawiaja i zazwyczja czesci sa od reki.
            Radze dlugo szukac przed kupieniem obejrzalem wiele skod, niektore totalnie zajezdzone z dziurami w fotelach :shock: i przebiegiem 100k km, tak wiec nie napalaj sie tylko cierpliwie czekaj na zadbany i niezajezdzony egzemplarz, oczywiscie troche szczescia sie przyda ale tak to juz jest z kupnem aut uzywanych zawsze mniejsza lub wieksza loteria :szeroki_usmiech

Jeszcze jedno wydaje mi sie ze Skoda jak pojezdzisz i bedziesz chcial sprzedac potem, to troche stracisz to normalne, ale ze zbytem nie powinno byc problemu bo na te auta jest dosyc duzy popyt moze nie tak duzy jak na VW passtat/golf ale skody ciesza sie dobra opinia i ze sprzedaza nie powinno byc duzego problemu a z Volvo mysle ze byloby gorzej.
            :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Staszek20vt
              Rider
              • 2005
              • 257

Do powyższych argumentów można jeszcze doliczyć wyższe ubezpieczenie na Volvo, droższe i mniej dostępnę części eksploatacyjne.
              Powered by DynoSoft
              286 KM i 549 Nm
              www.leonclub.pl

Komentarz

• Bonus
                Ambiente
                • 2005
                • 249

szukaj sobie golfa albo bory kombi octavia to cieżkie auto

Komentarz

• Pulse
                  Rider
                  • 2006
                  • 461

Bonus, przeciez napisal ze chce O1 lub Volvo S60 wiec co mu tu z Bora lub Golfem wyjezdzasz :P

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

Dziwne porownanie.....
                    zdecydowanie volvo - przeciez to zupelnie inna bajka - nawet nie ma co porownywac do octavi, a nawet do superba - nie ten komfort itd. (zaraz sie rzuca na mnie skodziarze :szeroki_usmiech )
                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Emil
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1092

Zamieszczone przez Bonus
                      szukaj sobie golfa albo bory kombi octavia to cieżkie auto

a golf czy bora sa niby lżejsze ?

fakt, że jak to kiedyś Pan Bogumił powiedział, Octavia to trochę "słoń na glinianych nogach" , zawieszenie jest zbyt delikatne. Jednakże w golfie i borze jest takie same.
                      Ja octavią przejeździłem ponad 3 lata i byłem bardzo zadowolony, więc uważam że dysponująć budżetem 35 tys to auto jest trafnym wyborem.
                      BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                      CR-V 2,2 i-ctdi
                      Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• ===Tomy===
                        Rider
                        • 2006
                        • 552

Re: Volvo s 60? Czy oktawia!

Po analizie wątku warto nadmienić, że porównanie O1 do S60 jest troszeczkę na wyrost. To inne nadwozie, inna klasa wozu, i zdecydowanie przewyższająca jakość wykonania na korzyść S60. Volvo to konstrukcja znacznie nowsza niż O1. Komfort jazdy również zdecydowanie lepszy niż w O1. Nie dawno jechałem gościnnie w S80. Owszem klasa znaaaacznie wyższa, ale ideał Volvo tkwi w szczegółach. Z serwisami również nie ma problemu więc to argument, który można spokojnie ominąć.

Zdecydowanie Volvo.
                        Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                        Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

Jabar1975, ale volvo to już ford i za przeproszeniem co w nim widzisz ciekawego focus produkowany w szwecji tak jak jaguar z tandetnym wstawkami z mondeo tak samo ja bym nie kupił saaba bo to gm wole octavke niż badziew forda jakby sie to nie nazywało z całym szacunkiem do volvo ale skończył sie wraz z przejeciem przez forda

Komentarz

• tomi98
                            Rider
                            • 2004
                            • 564

ja też jestem z vovlo. Miałem okazję powozić V40 T5 ( nie pamiętam oznaczenia ) ale rewelacja szybkie, ciche i dobrze się prowadzi , gdyby nie było takie małe wewnątrz to bym sobie sprawił. Natomiast mój znajomy przyjechał S80 - dla mnie bomba, naprawdę fajny wózek.

Komentarz

• Raaff
                              Classic
                              • 2006
                              • 5

Troszke dziwne porównanie, chociaż... nie dziwie się, bo miewam podobne dylematy (porównuje różne auta z różnych klas)
                              Generalnie volvo, jest lepsze pod wieloma względami.

Tylko jedna rzecz - w obecnych czasach nie sztuką jest kupić dobre auto. Ale sztuką jest go utrzymać (mam na myśli normalne serwisowanie, bez sztukowania auta jakimiś zeszrotowanymi częściami lub najtańszymi używkami). Jeśli stać Cie na volvo, to pewnie, ze to dobry wybór.

A najlepiej, to chyba wziąć takie autko, ktore będzie pewne, w super stanie, idealne pod każdym względem bez znaczenia czy to volvo czy skoda :wink:

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

a ja powiem jeszcze inaczej: zdecydowanie bralbym to co ma lepszy motor \ osiagi.

i powiedzialem to ja, zagorzaly fan "szwedzkiej stali" i w przeszlosci posiadacz 2 aut tej marki , siedzacy w tej chwili w koszulce slawiacej model 240 :twisted:

Zamieszczone przez tomi98
                                Miałem okazję powozić V40 T5 ( nie pamiętam oznaczenia ) ale rewelacja szybkie, ciche i dobrze się prowadzi , gdyby nie było takie małe wewnątrz to bym sobie sprawił
                                mialem to auto, z gorszym silnikiem wiec na ten temat sie nie wypowiem, natomiast wszystko poza silnikiem to jedno wielkie gówno (rocznik 97, nie bity itd...)
                                dla mnie liczy sie tylko seria 200,700 i 900.
                                oczywiscie IMHO :idea:
                                acha, i nie jestem zadnym popier@#$%nym skodziarzem
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• DGW
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 2330

Zamieszczone przez djczas
                                  volvo to już ford
                                  a ford guwno wort

to po pierwsze a po drugie jeśli się nie myle to Master's ostatnio powiedział że do tego dziadostwa powinni dawać lawete w wyposarzeniu seryjnym
                                  osobiście wybrałbym pewnie jeszcze coś innego ale to Twój problem i z tych dwóch stawiałbym na Skode za 35 tyś. a reszte wydałbym na zrobienie tego auta pod swój zadek.
                                  Nie bierz 90-tki. Moim zdaniem 105-tke PD lub przynajmniej 110-tke VP
                                  NFPNorth-West
                                  2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                  WARSZTAT www.dsize.pl
                                  ->
                                  CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                  spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Bonus
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 249

"słoń na glinianych nogach" , zawieszenie jest zbyt delikatne. Jednakże w golfie i borze jest takie same.
                                    , zawieszenie jest zbyt delikatne.
                                    kto naopowiadał głupot że zawieszenie jest takie samo płyta podłogowa jest taka sama a to zupełnie cos innego, w zawieszeniu zastosowano twardsze sprężyny i twardsze stabilizatory (tak zwijali się nad utwardzaniem że ładowność wzrosła do pół tony) czyli jednak zawieszenie nie jest to samo

ford z volvo
                                    tylko sprawa wygląda tak że volvo miało trwałość przed przyłączeniem do forda
                                    a skoda nigdy nie maiła trwałości dopiero niedawno sie polepszyło po wsadzeniu części VW

Komentarz

• pyza99
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 467

Zamieszczone przez lisiaczek
                                      Zastanawialem sie nad Volvo S60 i skoda oktavia
                                      volvo podoba mi sie bardziej 8) ( choc ja bym nie kupił,ogromne koszty napraw) skoda jak dla mnie z wygladu jest przecietna,ale to dobry samochod..co do przebiegu ja mam 260kkm i silnik chodzi bez bardzo dobrze
                                      były:
                                      L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
                                      Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
                                      jest:
                                      Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

jeszcze jedno: rzeczywiscie taki ostry wybor: O1<->S60 jest nieco kuriozalny, bo to troche inna bajka a jest przeciez tyle innych mozliwosci... :roll:
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• BioBogon
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 921

IMO na korzyść Volvo przemawia znacznie lepsze bezpieczeństwo bierne, biorąc pod uwagę ilość wypadków na naszych drogach jest to ważna sprawa.
                                          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• lisiaczek
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 210

Zamieszczone przez szkoda
                                            jeszcze jedno: rzeczywiscie taki ostry wybor: O1<->S60 jest nieco kuriozalny, bo to troche inna bajka a jest przeciez tyle innych mozliwosci...

heh jakich??? podaj przyklady? passat?czy co? czy seat toledo?

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez lisiaczek
                                              Zamieszczone przez szkoda
                                              jeszcze jedno: rzeczywiscie taki ostry wybor: O1<->S60 jest nieco kuriozalny, bo to troche inna bajka a jest przeciez tyle innych mozliwosci...

heh jakich??? podaj przyklady? passat?czy co? czy seat toledo?
                                              czy naprawde na rynku sa wg ciebie tylko te 4 modele :?: :roll:
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Pulse
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 461

lisiaczek, jak chcesz przeznaczyc na auto 50k zl to ja bym sie nad audi zastanowil, za takie pieniadze dostalbys juz ladne audi a4 (b6) 130KM PD

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Ten wybor przypomina mi dylemat Dacia Logan 1.5dci czy Laguna II 1.9dci 5 letnia, cena ta sama, tylko to wnetrze no i ten prestiz.

Poprostu nie da sie odpowidziec na takie pytanie, bo to zalezy co kto lubi np czy wybrac niezniszczalne Audi B4 czy wybrac Meska okularnika bo podobno tez sa dobre :wink:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...