Niestety warunki zimowe to nie tylko śnieg.
Chusteczki nawilżone do kokpitu
Zwiń
X
-
Chusteczki nawilżone do kokpitu
Witam
W celu całkowitej eliminacji tzw. plaku postanowiłem czyścić kokpit przy pomocy właśnie chusteczek nawilżonych Autolandu (z pszczelim woskiem :lol: ). Niestety, dzisiaj po próbie wypucowania kokpitu okazało się, że na elementach plastykowych (klapka górnego schowka, ramki nawiewu, panel klimatyzacji) zostają coś jakby tłuste plamy. Wyglada to paskudnie. Powtórzyłem i znowu powtórzyłem zabieg i efekt taki sam.
Ma ktoś podobne problemy, czy znowu ja jestem wybrańcem?
Nie wiem, może kupić inne chusteczki?2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
-
-
krzysiek13 te ze stonki i z lidla super nadają się do O1. W O2 deska jest strasznie upierdliwa w czyszczeniu. Po większości kosmetyków zostają ślady. Jest to jedna z rzeczy która denerwuje mnie w O2. U mnie sprawdza się tylko odkurzacz + specjalna ściereczka z śladową ilością wody.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Ja mam swój pantent jeżeli chodzi o czyszczenie deski kokpitu (co prawda inny samochód). Kupuję piankę do czyszczenia plastików np. w Mediamarkt tak niby do komputerów, telewizorów. Zalety: nie zostawia tłusty plam, nie paruje i nie robi smoły na szybie i bobrze usuwa pozostałości po innych specyfikach..
Teraz używam pianki firmy Impega (biało-niebieski spray).
Wyleczyłem się z używania plaków i innych tłustych badziewi.
Na początku używałem nieśmiało czy nie będzie jakiś niespodzianek. Teraz to już czyszczę tym wszystkie plastiki w środku.
Jedna uwaga jak nałożycie piankę na kokpit to trzeba ją rozprowadzić i wytrzeć do sucha (bo jak w jakiś miejscu zostanie kupka pianki to będzie plamka i trzeba czyścić to miejsce jeszcze raz).
Do wycierania polecam chusteczki dostępne obok na półce (ja używam też chusteczek firmy impega) Zwrócić uwagę bo chusteczki maja dwa typy nawilżone i suche. Używam suchych.
Dobre są też chusteczki tzw bezpyłowe do czyszczenia optyki. Te to już jest wypas bo nie zostają na kokpicie żadne niteczki i kurz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cztoAutolandu (z pszczelim woskiem :lol: )
Może ten wosk, to taki sam wynalazek, jak płyn do sprysków z gliceryną (po której dwa razy w ciągu miesiąca zapchały mi się dysze spryskiwaczy).pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoMoże ten wosk, to taki sam wynalazek, jak płyn do sprysków z gliceryną (po której dwa razy w ciągu miesiąca zapchały mi się dysze spryskiwaczy).
Komentarz
-
Komentarz