Chusteczki nawilżone do kokpitu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • genia123
    Classic
    • 2011
    • 25

Niestety warunki zimowe to nie tylko śnieg.
  • czto
    Rider
    • 2010
    • 546
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam

W celu całkowitej eliminacji tzw. plaku postanowiłem czyścić kokpit przy pomocy właśnie chusteczek nawilżonych Autolandu (z pszczelim woskiem :lol: ). Niestety, dzisiaj po próbie wypucowania kokpitu okazało się, że na elementach plastykowych (klapka górnego schowka, ramki nawiewu, panel klimatyzacji) zostają coś jakby tłuste plamy. Wyglada to paskudnie. Powtórzyłem i znowu powtórzyłem zabieg i efekt taki sam.
    Ma ktoś podobne problemy, czy znowu ja jestem wybrańcem?
    Nie wiem, może kupić inne chusteczki?
    2004 Renault Thalia 1.4 RT,
    2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
    2009 Renault Clio MTV 1.4
    2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
    2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Te z biedronki są super poważnie. Poszukaj w tym śmietniku z promocjami, czerwono-czarne opakowanie z tego co pamiętam. No i jak tym wycierasz kokpit to najpierw wilgotną, a później lekko przeschniętą, żeby nie było smug. Ja jestem z nich bardzo zadowolony :szeroki_usmiech
      Octavia

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

krzysiek13 te ze stonki i z lidla super nadają się do O1. W O2 deska jest strasznie upierdliwa w czyszczeniu. Po większości kosmetyków zostają ślady. Jest to jedna z rzeczy która denerwuje mnie w O2. U mnie sprawdza się tylko odkurzacz + specjalna ściereczka z śladową ilością wody.
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• kiniu_tar
          Classic
          • 2011
          • 35

Ja mam swój pantent jeżeli chodzi o czyszczenie deski kokpitu (co prawda inny samochód). Kupuję piankę do czyszczenia plastików np. w Mediamarkt tak niby do komputerów, telewizorów. Zalety: nie zostawia tłusty plam, nie paruje i nie robi smoły na szybie i bobrze usuwa pozostałości po innych specyfikach..
          Teraz używam pianki firmy Impega (biało-niebieski spray).

Wyleczyłem się z używania plaków i innych tłustych badziewi.
          Na początku używałem nieśmiało czy nie będzie jakiś niespodzianek. Teraz to już czyszczę tym wszystkie plastiki w środku.

Jedna uwaga jak nałożycie piankę na kokpit to trzeba ją rozprowadzić i wytrzeć do sucha (bo jak w jakiś miejscu zostanie kupka pianki to będzie plamka i trzeba czyścić to miejsce jeszcze raz).
          Do wycierania polecam chusteczki dostępne obok na półce (ja używam też chusteczek firmy impega) Zwrócić uwagę bo chusteczki maja dwa typy nawilżone i suche. Używam suchych.
          Dobre są też chusteczki tzw bezpyłowe do czyszczenia optyki. Te to już jest wypas bo nie zostają na kokpicie żadne niteczki i kurz.

Komentarz

• guajava
            Rider
            • 2010
            • 343

Zamieszczone przez phrix
            z lidla super nadają się do O1

popieram

używam je odkąd kupiłem swoją piękną i jestem na maksa zadowolony :diabelski_usmiech
            "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Ja z kolei używam chusteczek Pampers i też mi się sprawdzają... A może tylko tak mi się wydaje?
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• skalar
                Rider
                • 2010
                • 575

ja zaraz jade wypróbować chusteczki ,,DADA,,z Biedronki.
                przetestowane i są troszke za mokre na czyszczenie.smug nie zauważyłem.

Komentarz

• Robert_P
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 209

Te z Autolandu dostałem przy jakiejś okazji. Przeleciałem po plastikach, lekko na próbę i dałem synowi do fabii U mnie zauważyłem ślad na panelu od klimy i dalej wolałem nie eksperymentować.
                  Smerf Miętus

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Kupcie wy sobie jakis dobry cleaner do plastików i dajecie sobie spokój z jakimiś dziwnymi chusteczkami.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• ruwado
                      RS
                      • 2009
                      • 14909
                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez czto
                      Autolandu (z pszczelim woskiem :lol: )
                      może przez ten wosk. ja używałem takich z Autolandu - tylko matowych, ale o wosku nic tam nie było. Całkiem dobrze czyściły.

Może ten wosk, to taki sam wynalazek, jak płyn do sprysków z gliceryną (po której dwa razy w ciągu miesiąca zapchały mi się dysze spryskiwaczy).
                      pozdrawiam - Darek
                      ​​

Komentarz

• krzysiek13
                        L&K
                        • 2010
                        • 1155

Zamieszczone przez ruwado
                        Może ten wosk, to taki sam wynalazek, jak płyn do sprysków z gliceryną (po której dwa razy w ciągu miesiąca zapchały mi się dysze spryskiwaczy).
                        Zgadza się. W biedronce są dwa rodzaje chusteczek :lol: do samochodu (bez wosku) i do domu (z woskiem). Te drugie zostawiają na plastikach jakąś dziwną warstwę i do auta się średnio nadają. Przetestowane :szeroki_usmiech Te do samochodu zwą się "presto clean gt", od czasu do czasu rzucają je na promocje :P Z bardzo drogimi kosmetykami nie mam porównania, ale wszystkie pozostałe środki marketowe im do pięt nie dorastają
                        Octavia

Komentarz

Pracuję...