ciekwawa oferta ponizej, przy wiekszych zamowieniach mozliwosc negocjacji, polecam
mycie silnika
Zwiń
X
-
Re: mycie silnika
Ja zawsze kupuje jakiś środek w sprayu do mycia silników za jakieś 12-15zł spryskuje tam gdzie chce umyć, i po paru minutach spłukuje wodą ze szlaufu, uważając na urządzenia gdzie jest sporo wiązek, myłem silniki w kilku autach i akurat nic nie pozalewałem. Wielkiej filozofii nie ma. Próbuj sam :wink: Tymbardziej że na wszystkich myjniach silnik ci umyją , ale nie ponoszą odpwiedzialnosci za ewentualne zalanie.Skode już mam, musze jeszcze kupić kapelusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pandzikZamieszczone przez prywatny25witam chcialbym umyc sobie silnik w octavii 2
W celu by był czysty bo pewnie jest brudny"Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae
Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
>>Hardware - dobrygrzeswawa<<
>>Software - rogalotti<<
Komentarz
-
-
pandzik pisząc "w jakim celu" dotyka sedna sprawy - jaki jest cel mycia silnika ? To jedna z najgłupszych rzeczy, jaką można zrobić w aucie. Nie ma to żadnych zalet, może za to być przyczyną wielu problemów zaraz po myciu lub w późniejszym okresie. Można zalać złącza elektryczne, które po paru miesiącach zaczynają śniedzieć. Zmywa się wszelkie ślady oleju, wycieków - przez to nie można wykryć w porę różnych zbliżających się awarii silnika.
Silnik nie jest elementem estetycznym w samochodzie takim jak Octavia. Silnik ma pracować bezawaryjnie w 100%. Mycie nie poprawia bezawaryjności, natomiast może ją pogorszyć, czyli ograniczyć podstawową funkcję silnika. Dlaczego nie myje się np. skrzyń biegów, tylnych mostów, przekładni kierowniczych ?
Ostatnio panuje moda na mycie silników - później klienci przyjeżdżają do serwisów po paręnaście razy, bo pojawiają się takie usterki, których znalezienie graniczy z cudem.
Wiecie, że umyty silnik w aucie natychmiast zdradza laika motoryzacyjnego ? Gdy mechanik w serwisie widzi, że pod maską jest czysto i błyszcząco - wszystko wiadomo o danym kliencie. Dalsza rozmowa odbywa się z jednoznacznym "uśmieszkiem" na ustach mechanika, i dalsze uwagi klienta nie są brane poważnie.
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
prywatny25,
tom.tom, umyłem dziesiątki silników, diesle, benzyny beż najmniejszych problemów. nawet kłopotliwe do mycia 1.8T nigdy nie miały żadnych problemów, nie wiem skąd masz takie dziwne zdanie na ten temat. a ten tekst o myciu silnika i podejściu mechaników do klienta jako laika to już mnie rozwaliłeś
[ Dodano: Nie 08 Maj, 11 09:11 ]
1.Zimny silnik odpalasz na max 5 minut aby troszkę się rozgrzał (woda szybciej z ciepłego odparuje)
2. gasisz silnik i owijasz folią aluminiową skrzynkę bezpieczników, cewki, kable wys. napięcia, komputer, alternator i inne tego typu historie.
3. jeśli na podszybiu lub w zakamarkach masz np. uschnięte liście lub patyczki warto je wyciągnąć np. odkurzaczem
4. delikatnie zraszasz wodą całą komorę silnika aby odmoczyć bród
5. nanosisz preparat do mycia silnika i przy użyciu różnych pędzelków, szczotek, gąbek i rękawic czyścisz wszelkie zakamarki
6. dokłądnie opłukujesz silnik z płynu do mycia. I tu uwaga- woda z myjki ma TYLKO wypłukać płyn do mycia silnika, a ma nie myć silnika. to Ty powinieneś to zrobić szczotkami. chcąc umyć silnik samą wodą nalejesz jej zbyt dużo i potem będą problemy!
7. jeśli posiadasz kompresor możesz wydmuchać wodę z wszelkich zakamarków
8. osuszasz resztki wody miękką szmatką
9. odpalasz silnik aby woda dokładnie odparowała
10. nanosisz na suchy silnik dressing do plastików i wycierasz go suchą miękką szmatką
11. na klemy akumulatora nanosisz smar miedziany
12. siadasz na krześle przed autem otwierasz piwko i cieszysz się lśniącym silnikiem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pandzikM.in. dlatego uważam, że mycie silnika jest bezcelowe.
Totalnie czym innym jest czyszcenie silnika zgodnie z zasadami car-detailingu w celu cieszenia oczu właściciela. To zupełnie inna filozofia, inne kosmetyki i inne przeznaczenie i za chorobę nie zrozumie tego ktoś kto nie czuje blusa car-detailingu.
Zamieszczone przez loydwyjażdzasz w trasę i silnik znowu jest upierdolony.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
a jak wygląda sprawa czyszczenia suchym lodem :?:
widziałem takie maszyny w pracy, czyścili wtedy roboty przemysłowe.
czy jest jakas firma co robi też silniki :?:
więcej info w linku - dystrybutor sprzętu
na takie rozwiązanie bym się zdecydował, jakoś na inne mam obawy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tom.tompandzik pisząc "w jakim celu" dotyka sedna sprawy - jaki jest cel mycia silnika ? To jedna z najgłupszych rzeczy, jaką można zrobić w auciepozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matompraMoim zdaniem to bezcelowe mycie, po to jest maska by nie było widac brudu a silnik zawsze bezie brudny.Skode już mam, musze jeszcze kupić kapelusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matomprapo to jest maska by nie było widac brudu a silnik zawsze bezie brudny
po każdej pracy się ją czyści a co jakiś czas - myje.
więc każdy ma swój punkt widzenia.
tokarkę też mozna nakryć płachtą, ale nie o to chodzi :szeroki_usmiech
ponawiam pytanie - czy ktoś spotkał sie z czyszczeniem za pomocą suchego lodu ?
Komentarz
-
-
ten lód wydaje sie być dosyć agresywny :roll: http://www.youtube.com/watch?v=i1_jP...eature=related może to zależy od ciśnienia
Komentarz
-
-
chodzi mi o to że myjąc silnik można przysposobić sobie więcej problemów niź warte jest czystego silnika, wziaśc szmatkę i wyczyścić, silnik od spodu nei jest obudowany i tak zaraz będzie brudny. Silnik jest tak skostruowany przez producenta że nic mu brud nie zrobi to jedynie wizualizacja czegoś na co i tak sie nie patrzy bo jest pod maską. Za dużo elektroniki by tam lać wodę, mycie silnika to dla mnie ma się tak samo jak sens mieszania oliwy z wodą, nic nie warte posuniecie, bezsensowne i ryzykowne.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maru 123ten lód wydaje sie być dosyć agresywny :roll: http://www.youtube.com/watch?v=i1_jP...eature=related może to zależy od ciśnienia
Komentarz
-
-
Co do mycia silnikiem wodą pod ciśnieniem jestem przeciwnikiem, znajoma ma Peugeot 207, umyli jej silnik na jakiejs myjni, po tym zabiegu silnik pracuje głosniej niż przed. Jeżeli myć to tak jakąs zwilżoną szmatką a nie strumieniem wody. Jak powiedział mój znajomy z ASO otwierając maskę ,, na to nie patrz, to ma działać a nie ładnie wyglądać" :lol:
Komentarz
-
Komentarz