Bagażnik dachowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrzej1953
    Classic
    • 2010
    • 37

Bagażnik dachowy

Zamieszczone przez Biszczu
    Zamieszczone przez siryanek
    Ciekawe jeszcze jakich produkcji elementy by się w nich znalazły ?
    Pasy są Made in Romania
    a nie Hungary :lol: :?:
    No moje na 100% Romania - właśnie przed chwila sprawdzalem
    AAA
  • dontak
    Rider
    • 2008
    • 586
    • Octavia III combi (5E5)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Bagażnik dachowy

Witam
    Przymierzam się do zakupu bagażnika dachowego (powiększyła się rodzinka i kufer już nie wystarcza). Mam w związku z tym pytanie jak montuje się belki bagażnika w O1 HB? Czy jest potrzeba jakiegoś specjalnego przygotowania auta? Czy po prostu kupuje się bagażnik bazowy i zakłada? Widzę że w uszczelkach na dachu są jakieś otwory z zaślepkami, czy do nich mocuje się bagażnik? Jakie ewentualnie możecie polecić bagażniki bazowe?
    Pozdrawiam
    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• macluke
      Elegance
      • 2010
      • 875

Re: Bagażnik dachowy

Zamieszczone przez dontak
      Witam
      Przymierzam się do zakupu bagażnika dachowego (powiększyła się rodzinka i kufer już nie wystarcza). Mam w związku z tym pytanie jak montuje się belki bagażnika w O1 HB? Czy jest potrzeba jakiegoś specjalnego przygotowania auta? Czy po prostu kupuje się bagażnik bazowy i zakłada? Widzę że w uszczelkach na dachu są jakieś otwory z zaślepkami, czy do nich mocuje się bagażnik? Jakie ewentualnie możecie polecić bagażniki bazowe?
      Pozdrawiam
      Możesz dokupić bagażnik dedykowany do O1, wtedy wkładasz go w te dziury w dachu, możesz też kupić innej firmy ale pasujący do O1. Wtedy stopy bazy zachodzą nieco nad uszczelkę drzwi.
      Wystarczy, że przejedziesz się do sklepu z bagażnikami, tam Ci wszystko powiedzą
      Nic nie trzeba przygotowywać w aucie, no może poza wyczyszczeniem dachu z kurzu w przypadku opcji 2, żeby go nie porysowac.
      W zależności od typu bagażnika - montaż od 5-30 minut.

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Widzę że w uszczelkach na dachu są jakieś otwory z zaślepkami, czy do nich mocuje się bagażnik? Jakie ewentualnie możecie polecić bagażniki bazowe?
        Szukaj dedykowanych do O1 - teraz ktoś sprzedaje np. taki http://allegro.onet.pl/bagaznik-belk...598143756.html Neumann to firma, która sprzedaje bagażniki przez sieć Skody. Dostałem taki do O2. Daj sobie spokój z innymi niż mocowane na ori zaczepach. Po zmianie na O2 naprawdę mile wspominałem montaż bagażnika w O1 - zaciskało się jednym kluczem na zaczepach i siedział sztywno. Jest też taki - tu masz zdjęcia montażu http://allegro.onet.pl/bagaznik-d200...585303152.html

Komentarz

• dontak
          Rider
          • 2008
          • 586
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że wyciąga się zaślepki z otworów w czarnej listwie na dachu i w to miejsce wkłada się bagażnik?
          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rozumiem że wyciąga się zaślepki z otworów w czarnej listwie na dachu i w to miejsce wkłada się bagażnik?
            dokładnie tak. Małym śrubokrętem podważasz zaślepki i masz dostęp do zaczepów. Nie napisałem, że bagażnik Neumanna do O2 jest bardzo przyzwoitej jakości - nie odróżnialny praktycznie od THule'a (mam do drugiego auta na relingi), więc podana aukcja jest warta uwagi (niestety nie moja)

Komentarz

• dontak
              Rider
              • 2008
              • 586
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

rezon, dzięki serdeczne
              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• rezon
                RS
                • 2006
                • 1894
                • Volvo
                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Teraz zwróciłem uwagę, że na zdjęciu bagażnik Neumanna nie ma jednej zaślepki. Może mocno gwizdać w czasie jazdy.
                dzięki serdeczne
                proszę. Zawsze możesz nacisnąć Pomógł TU masz kompletny, ale znacznie droższy http://allegro.onet.pl/bagaznik-dach...602293896.html

Komentarz

• macluke
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875

miałem kiedyś takie nie dedykowane do O1 by Thule.
                  Wszystko było z nimi ok, poza tym, że montaż trwał tak ze 20-30 minut. Porysowane tez nic nie było, choć faktycznie, takie przystosowane do fabrycznych zaczepów lepiej wyglądają na aucie.

Komentarz

• rezon
                    RS
                    • 2006
                    • 1894
                    • Volvo
                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez macluke
                    takie przystosowane do fabrycznych zaczepów lepiej wyglądają na aucie.
                    przede wszystkim montaż trwa kilka minut, bo dokręca się tylko cztery śruby (ja miałem imbusowe) zaciskające haki na łapach, montuje cztery zaślepki zamykając kluczykiem i tyle. Bagażnik zawsze pasuje na swoje miejsce idealnie i nie ma problemów z ustawianiem do mm bo nie ma możliwości innego położenia niż na zaczepy. no chyba że ktoś się uprze i położy zaczepami na dachu

Komentarz

• dontak
                      Rider
                      • 2008
                      • 586
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez rezon
                      Zawsze możesz nacisnąć Pomógł TU masz kompletny, ale znacznie droższy http://allegro.onet.pl/bagaznik-dach...602293896.html
                      Kliknięte
                      Tylko ten kompletny jest do fabii. Będzie pasował do Octavii?
                      OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tylko ten kompletny jest do fabii. Będzie pasował do Octavii?
                        Powinien pasować, na innych aukcjach jest Fabia Octavia tyle, że nie Neumanna. Możesz zapytać sprzedającego o rozstaw łap i zakres regulacji i zmierzyć u siebie.

Komentarz

• zamlynny
                          Drive
                          • 2011
                          • 81

Re: Bagażnik dachowy

Witam
                          Pozdrawiam
                          1. Kupuj tylko dedykowany.
                          2. Kup dobry, najlepiej markowy, te tanie z Allegro szumią w czasie jazdy.

Komentarz

• Jeżyk
                            Rider
                            • 2009
                            • 691

Każdy bagażnik szumi, nie ma na to siły, pęd powietrza robi swoje. Pierwsze słyszę, żeby jakikolwiek bagażnik nie stawiał oporów powietrza i nie szumiał. Poza tym samego bagażnika się raczej nie używa, zakładasz rowery, narty, box. Czasem jest tak, że płaci się za firmę a czasem za dobrej jakości wykonanie. Najlepiej obejrzeć przed zakupem te polecane przez innych a unikać tych, które ludzie odradzają. Od każdego auta będzie pasował jeżeli tylko ma takie same zaczepy. Zakładać radzę w 2 osoby żeby nie porysować sobie dachu. Można samemu też nie rysując nic ale po co się stresować?
                            Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Jeżyk
                              Można samemu też nie rysując nic ale po co się stresować?
                              przez 6 lat montowałem do O1 sam i nigdy się nie stresowałem właśnie dzięki zaczepom - jak trafiły z jednej strony, z drugiej na pewno trafiały też w otwory, bez obawy o zarysowanie dachu.

Komentarz

• Jeżyk
                                Rider
                                • 2009
                                • 691

Oczywiście, że można samemu. Ale skorzystanie z pomocy drugiej osoby w niczym nie przeszkadza a wręcz pomaga. Zakłada się bagażnik tuż przed wyjazdem. Wiadomo, że jest wtedy stres, szybko, szybko i o nieszczęście nietrudno. Ja na przykład SAM wymieniałem okna w domu (8 szt + 2 balkonowe). Można to zrobić bez pomocy, samemu. Tylko po co. Jak kogoś irytuje pomoc innych osób w drobiazgach to przypominam, że życie składa się właśnie z drobiazgów. Wielkie rzeczy zdarzają się niezmiernie rzadko. Kupując nowy bagażnik nie wyprodukowany wyłącznie do konkretnego modelu auta trzeba go ustawić na rozstaw zaczepów. Nie jest ustawiony od razu.
                                Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Jeżyk
                                  Ja na przykład SAM wymieniałem okna w domu (8 szt + 2 balkonowe). Można to zrobić bez pomocy, samemu.
                                  też porównałeś :roll: montaż belek bagażnika do montażu okien. Akurat to zlecałem firmie, ale bagażnik w O1 zakładałem sam bez problemów. W dwie osoby zakładam boxa z przymocowanymi belkami na relingi, bo ten trudno byłoby samemu. Co innego regulacja rozstawu - jeśli będzie konieczna, a co innego po prostu założenie belek - jeszcze alu to już w ogóle nie problem. Jeszcze stalowe, to chociaż cięższe są.

Komentarz

• janusz35
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 143
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zdecydowanie polecam te dedykowane ( montowane w fabrycznych miejscach). Monta z i demontaz trwa chwilę . Można samemu , można w dnie osoby (wtedy jest kogo opier......ć w razie czego )

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2822

Zamieszczone przez Jeżyk
                                      Każdy bagażnik szumi, nie ma na to siły, pęd powietrza robi swoje. Pierwsze słyszę, żeby jakikolwiek bagażnik nie stawiał oporów powietrza i nie szumiał. Poza tym samego bagażnika się raczej nie używa, zakładasz rowery, narty, box. Czasem jest tak, że płaci się za firmę a czasem za dobrej jakości wykonanie. Najlepiej obejrzeć przed zakupem te polecane przez innych a unikać tych, które ludzie odradzają. Od każdego auta będzie pasował jeżeli tylko ma takie same zaczepy. Zakładać radzę w 2 osoby żeby nie porysować sobie dachu. Można samemu też nie rysując nic ale po co się stresować?
                                      mam mieszane uczucia i spostrzeżenia
                                      1. w felicji założyłem kiedyś bagażnik i praktycznie nie usłyszałem różnicy - silnik pewnie tak głośno chodzi przy wyższych prędkościach, że nie słychać tego szumu bagażnika
                                      2. dziś zakładałem bagażnik dachowy w O2FL - matko bosko - po osiągnięciu zawrotnej prędkości 60km/h poczułem się jakby mi wiatr w żagle łomotał szum to przy tym pikuś :P
                                      zapewne jest tak jak pisałem, w felce hałas robi silnik i nie słychać szumu, w O2 cisza spod maski sprawia że słychać pierdnięcie muchy niemniej jednak jak się jedzie to wkur** to szumienie :P
                                      zapewne TTTM ale proszę o potwierdzenie tych szumów bagażnik kupowałem w tym samym sklepie co do feli, nawet ten sam ziom mi go montował - o pomyłce w montażu nie ma mowy, tym bardziej że brałem w nim udział i kontrolowałem
                                      SPOT Poznań:
                                      .....
                                      ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• miki878787
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 23

a czy ktoś się orintuje czy można kupić same "stopki" dp belek dachowych? mam belki z poprzedniego autka ale chodzi mi o zmiane w nich stopek tak aby pasowały do ori mocowań na dachu w OI HTB.
                                        Mi-24 Hind - moc silników 2x2225KM
                                        Octavia 1,9 TDI - moc silnika 1x110KM :P

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2822

Zamieszczone przez miki878787
                                          czy można kupić same "stopki" dp belek dachowych?
                                          można zazwyczaj stopki muszą być tej samej firmy co belki .... tylko nie zawsze taka zabawa się opłaca ops:
                                          SPOT Poznań:
                                          .....
                                          ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• kajlo
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 1

Mam stopy automaxi do octavi I, pasujące w otwory fabryczne, wsuwane w szynę belki, ewentualnie mogę sprzedać cały bagażnik aluminiowy
                                            Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...