Zamieszczone przez Mickul
Skoda 1.4 TSI czy VW Polo 1.2 TSI....
Zwiń
X
-
Skoda 1.4 TSI czy VW Polo 1.2 TSI....
Z uwagi na to, że zona zdała egzamin na prawo jazdy na automacie i będę zmuszony sprzedać moją skodzine i kupić auto z automatyczną skrzynią mam pytanie. Jakie auto wybrać??? Czy Skodę Octavię 1.4 TSI 105 KM wersja Ambiente z DSG( ~75000 zł ) , czy VW Polo 1.2 TSI 105 KM w wersji Highline z DSG ( ~70000 zł). Takie mniej więcej ceny z salonu mi podano. Więc doradźcie...co wybrać??????
-
-
Kolego 1.4 TSI ma 122 konie
Jak dla żony bierz polówke, kobieta po prawku im mniejsze ma auto tym mniej je poobciera. A na poczatek najlepiej kup uzywke az nauczy sie dobrze ogarniac jazde i wtedy nowy
Zamiast polówki przemysl fabie, duzo tansza a troszke wieksza w srodku i DSG masz za 4 a nie 7 tys
Komentarz
-
-
Z tego co zrozumiełem to będzie Wasze wspólne auto do wszystkiego więc w tym wypadku Octavia.
Jeśli ma to być auto tylko dla żony na dojazdy do pracy itd to Polo i jeśli to pierwsze auto to jak rkb napisał tez bym proponował jakąś używkę mniej boli jak się przytrze
Generalnie to dwie różne wielkości i jeśli nie potrzeba Ci dużego auta to bierz małe.
Komentarz
-
-
a ten watek nie powinien byc na prima aprilis?
70.000 zlotych za vw polo????
matko boska!
to chyba dowcip...
musialbym zwariowac, zeby tyle zaplacic za polo.
tu nie ma co porownywac - O2 czy polo.... nie zartuj.
ps. a jak argumentem ma byc to ze lepsze (taaa zwlaszcza przy zderzeniu...) mniejsze dla kobiety auto to za 70.000 ma juz spory wybor - moze Fabia VRS..., a moze Alfa Mito, a moze Fiat 500 (tu Ci pewnie jeszcze z 20.000 tysiecy zostanie).
Komentarz
-
-
Dziwi mnie trochę ta rozbieżność w wyborze samochodu - to są zupełnie inne samochody. Cena Polo poza tym poraża. Myślę, że przy takim dylemacie zupełnie nie miałbym dylematu Tylko Octavia. O jakimś odrapaniu w ogóle bym nie myślał - są czujniki z przodu, z tyłu... technika pomaga jak się da. Jak samochód ma być do wszystkiego, a do tego z tak małą różnicą cenową, to... no nie chcę się powtarzać.
Komentarz
-
-
Re: Skoda 1.4 TSI czy VW Polo 1.2 TSI....
Zamieszczone przez opsiaCzy Skodę Octavię 1.4 TSI 105 KM wersja Ambiente z DSG( ~75000 zł ) , czy VW Polo 1.2 TSI 105 KM w wersji Highline z DSG ( ~70000 zł). Takie mniej więcej ceny z salonu mi podano. Więc doradźcie...co wybrać??????
Komentarz
-
-
To mój pierwszy post na forum, więc pragnę wszystkich serdecznie powitać.
Kilka m-cy temu też stałem przed dylematem wyboru nowego auta za ok. 70 tys. Zastanawiałem się m.in nad Octavia 1.4 TSI Ambiente, Megane 1.4 TCe, Mazda 3 1.6 16V.
Ale, kiedy obejrzałem i przejechałem się nowym Polo Highline TSI z DSG to wiedziałem, że nie chcę nic innego.
Nie mam nic do zarzucenia ww. modelom, ale jakość materiałów, spasowanie i wykończenie Polo w wersji Highline to inna bajka (wersja z alcantarą), zresztą obecne Polo jest wielkości Golfa III, więc nie takie małe.
Kupiłem Polo i jestem mega zadowolony. Jeśli ktoś nie potrzebuje wielkiego bagażnika i nie ma dużej rodziny to polo jest świetnym wyborem.Golf VII TDI Variant
Komentarz
-
-
opsia, zależy do czego ma służyć? Jak do jazdy po mieście, to nawet nie ma co się zastanawiać - Polo łatwiej zaparkować, wcisnąć w miejsce obok którego tylko przejedziesz Octavią żałując, że nie kupiłeś Polo. Jeśli do jazd w trasy, a jeszcze z bagażami - to będziesz żałował każdego kilometra przejechanego Polo. Za podobną kwotę dla żony kupowaliśmy SX4 1,6 120KM 4x4 Silver coś tam Edition. Niestety bez automatu. Po prostu czasami zimą potrzebuje jeździć w każdych warunkach na krótkich odległościach. Ja też jeżdżę cały rok czterołapem, ale więcej tras to i większym, i bardziej pakownym.
Komentarz
-
-
A ja bym tam dla żonki silniczka turbo nie brał. Motory te jednak wymagają odpowiedniego podejścia. A u świeżych kierowców bywa z tym różnie.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Re: Skoda 1.4 TSI czy VW Polo 1.2 TSI....
za 75k to ambiente octa 1.8 tsi + dsg pewnie wyjdzie
udez do kolegi danielcio po rabat a zobaczysz za ile mozesz kupic swoja wymarzoną wersjeOctavia FWD 370KM/460Nm + NX
ET 14,607 - Bemowo 2011
ET 13,482 - Ryki 2012
ET 13,014 - Ełk 2013
ET 12,939 - Ryki 2015
0-200km/h - 13,2s
2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili
Komentarz
-
-
jak dla kobiety to raczej małe autko, ważne co by żonce samochód podpasował, miał dobrą widoczność do tyłu, ładnie wyglądał, polo bedzie dobrym wyborem tym bardziej ze żonie sie podoba bo to ona tym będzie jezdzić :!:
Fajnie jak by był bez turbiny bo wtedy jest prosty w obsłudze ale żeby nie doszło do rozwodu to niech żonka luknie na inne marki a wtedy wybór bedzie prostysuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Byłem wczoraj w salonie VW... Polówka nie poraziła mnie swoją "urodą", ale są różne gusta :-) A śmieszne było to, gdy dwóch pracowników salonu tłumaczyło Pani, dlaczego w jej prawie nówce Polówce na nierównościach przełączają się same światła (z mijania na długie, albo na postojowe)... :-) VW to już nie ta marka, co kiedyś... Dlatego za taką kasę wolałbym nabyć coś prawdziwie japońskiego (jeżeli już musi być to małe autko).Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Ja do dam swoje 2 grosze. Różnica miedzy Polo i Pctavia w parkowaniu bedzie tylko na długość. Auta nie różnią się tak drastycznie szerokością, żeby nie dało sie wjechać jednym, gdzie się drugim da. Jak stoją kolesie na swoich miejscach miedzy liniami to i jednym i drugim zaparkujemy. Tylko czy nam "dupa" nie bedzie wystawać i tyle.
Patrzenie na wielkość pod kątem parkowania to szukanie argumentu na siłę, równie dobrze można powiedzieć, że na Polo mniej ptaki srają, bo mniejsze i trudniej im trafić.
Ja bym nie kupił polo za chiny ludowe za tę cenę. Lepiej Octavie kupić. 8)
Te choro drogie wersje małych autek typu Polo Highline czy Audi A2, gdzie płaci się za markę, a jakość nie nadąża za ceną, są dla nadzianych babek (typu panie doktorki, prawniczki) które nie mają co z kasą zrobić, w domu mąż jeździ Land Criuser-em, albo ML-ą za ponad 200 tys, a nie wypada mieć tańszej wersji, no bo koleżanka ma full opcje.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig DugPatrzenie na wielkość pod kątem parkowania to szukanie argumentu na siłę, równie dobrze można powiedzieć, że na Polo mniej ptaki srają, bo mniejsze i trudniej im trafić.
Ja bym nie kupił polo za chiny ludowe za tę cenę. Lepiej Octavie kupić
mnie tez zawsze troche dziwi... skoro kochamy swoje Zony, to czemu chcemy kupic im mniej bezpieczny samochod??? Oczywiscie mozna powiedziec ze ma tyle samo gwiazdek (a moze wiecej?) co Octavia, ale oto jak w praktyce wyglada zderzenie malego auta z 5 gwiazdkami z duzym... podpowiem - niewesolo dla ludzi w mniejszym pojezdzie...
za 70k nawet bym na polo nie spojrzal....
[ Dodano: Pią 13 Maj, 11 11:01 ]
tutaj akurat jest krotki test O2 1.2 TSI DSG Ambiente....
Komentarz
-
Komentarz