Przednie drzwi od strony kierowcy w Octavi I z 2003 roku nie otwierają mi się od wewnątrz. Myślę, że to wina linki.
Jak rozebrać boczek tych drzwi, tzn co i jak po kolei robić żeby nic nie urwać? Dodaj jeszcze, że wszystkie szyby są elektrycznie otwierane.
a wie ktoś może jak zdjąć to cholerstwo (czyt. rączkę tą co się ciągnie żeby zamknąć drzwi) od przednich drzwi pasażera? próbowałem chyba z 15 min i nie idzie.
samochód OIFL
od strony kierowcy udało mi się ściągnąć ten cały "panel"
Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ? http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Jeżeli masz wnętrze 'starego typu' musisz od spodu rączki włożyć płaski szeroki wkrętak i wsuwając głębiej odchylać go. Tak są zatrzaski, które trzymają rączkę, pod tym są już tylko dwie śruby na wkrętak krzyżowy. Do tego w koło śruby na gwiazdkę. Trzeba pamiętać o zdjęciu głośniczka w okolicach lusterka, żeby nie urwać, no i korbce, jeśli nie masz elektrycznych szyb.
U mnie linka zerwała się przy samej klamce wewnętrznej, ale udało się to ogarnąć domowym sposobem.
Samochód to OI FL
Tam nie ma żadnego "otworku"
Może ktoś mi to łopatologicznie wytłumaczy....
Walczyłem z tym łącznie 30min..... ops:
na siłę nie idzie, czyli trzeba jakimś sposobem.
Jakby mógł ktoś zaznaczyć na zdj. byłbym wdzięczny
widok z góry
widok z dołu
[ Dodano: Sro 11 Lip, 12 00:24 ] adam-karol, ja chcę to zdjąć tylko dla tego żeby dystanse MDF włożyć bo leżą i gniją :?
O tych śrubach pod sterowaniem szyby i wkoło boczku wiem. tylko tego cholernego plastiku nie mogę zdjąć . :twisted:
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ? http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Niestety plastik, który chcesz ściągnąć nie zawsze chcę się łatwo poddać. Twoje boje są najlepszym przykładem. Zaznaczyłem Ci na zdjęciu miejsca w których są zaczepy plastikowe.
Dwie kreski pionowe to "tuleje plastikowe, które z jednej strony mają ząbek plastikowy i to jest powodem Twoich problemów. Owalem zaznaczyłem kolejne zaczepy plastikowe, które są mniej istotne. Swoją zdejmowałem w następujący sposób :
- zacząłem zdejmować od górnej części uchwytu
- przy uchwycie dołóż "coś" drewnianego( nie skalecz tapicerki) i płaskim śrubokrętem podważałem końcówkę uchwyt opierając się o "coś" drewnianego ( czyt. "coś" - może to być styl od młotka, drugi śrubokręt co wpadnie Ci w rękę :-))
Niestety trzeba użyć trochę siły.
AZA, Wielkie dzięki. Właśnie w tych miejscach zaznaczonych kółkiem słuchać jak "coś" puszcza
Najgorzej jest na górze i na dole.
Jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu dam znać co i jak :wink:
[ Dodano: Czw 12 Lip, 12 08:35 ] AZA, WIELKIE dzięki.
Zeszło, ale zrobiłem to inaczej. Zaczynałem od dołu, bo szkoda mi było zniszczyć tapicerki, a górę ruchem przeciwnym w stronę wskazówek zegara delikatnie kręciłem.
Od razu wkoło tego plastiku opiorę tapicerkę, bo trochę się pobrudziła od wkrętaka :szeroki_usmiech
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz