witam postanowiłem zarejestrować autko w Polsce, aktualna rejestracja to Szwecja, czy możecie mi powiedzieć jaki procent trzeba zapłacić za recykling i akcyzę? auto będzie wycenione na ok 70 tys zl
Mam jeszcze drugie pytanie: chciałem autko zarejestrować na teściowa ponieważ ma wszystkie zniżki tylko słyszałem ze muszę przekazać auto jako darowiznę i za to się płaci coś w urzędzie skarbowym, trochę się w tym nie orientuje możne ktoś wie co i jak się robi
Mniej więcej jest tak, że zapłacisz 500zł za recykling, 3,1% wartości auta jako akcyzę, coś koło 150zł za zaświadczenie o zwolnieniu z VAT i cośtam jeszcze (ale to już chyba jakieś kilkadziesiat złotych)...
Co do darowizn nie pomogę...
piotrek_os, ale RS-ka łapie się na tą mniejszą stawkę - a zakładam, że tego auta dotyczy temat...
Ale skoro temat został poruszony, to auto o pojemniści do 2000ccm jest "dla bidnych" i akcyza to 3,1%, ale auto powyżej 2000ccm to auto dla "bogaczóf" i akcyza to coś koło (chyba) 18%...
paysker, auto było kupione w Szwecji? Jeśli tak to imo nie musisz płacić akcyzy, bo przecież Szwecja jest w UE. Dodam, że ja kupiłem auto w PL i zarejestrowałem, potem wywiozłem do UK (i tam zarejestrowałem) i żadnych akcyz czy recyklingów nie płaciłem.
Mam jeszcze drugie pytanie: chciałem autko zarejestrować na teściowa ponieważ ma wszystkie zniżki tylko słyszałem ze muszę przekazać auto jako darowiznę i za to się płaci coś w urzędzie skarbowym, trochę się w tym nie orientuje możne ktoś wie co i jak się robi
Rozumiem, ze piszac o znizkach masz na mysli ubezpieczeniowe. Wtedy tesciowa nie musi byc wlascicielka - moze byc wspolwlascicielka. Tesciowej nie mozna przekazac darowizny bez podatku (nie jest to ta grupa pokrewienstwa) - ale czy nie lepiej sprzedac jej pol samochodu?
Małe pytanko. Czy samochód w Szwecji jest zarejestrowany na ciebie? Bo wtedy (nie wiem do końca) można potraktować jako mienie przesiedleńcze (też nie wiem czy to jeszcze działa i na jakich zasadach). Zawsze samochód można sprzedać teściowej np 1/10 wartości (kiedyś coś takiego przechodziło, nie wiem jak teraz) i współwłaścicielem zrobić żonę.
Agamek12, a nie było jakiś czas temu sprawy, że w Polsce bezprawnie pobierano właśnie akcyzę od aut sprowadzonych?
Były dwie sprawy, gdzie nielegalnie pobierano opłaty:
1. 500zł za Kartę pojazdu do aut sprowadzanych (podczas gdy kupowane w PL miały ją za 75zł)
2. uzależnienie stawki akcyzy od wieku auta
Rozumiem, ze piszac o znizkach masz na mysli ubezpieczeniowe. Wtedy tesciowa nie musi byc wlascicielka - moze byc wspolwlascicielka.
Nie jestem pewien czy osoba posiadająca większe zniżki nie powinna być pierwsza jako właściciel żeby uwzględnić zniżki.
Ja jestem głównym właścicielem, a mam znizki po ojcu, który jest współwłaścicielem - TU potwierdziło, że są dobrze uwzględniane w wycenie ubezpieczenia.
paysker, ty wypełniasz deklarację i wpisujesz wartość i wysokość akcyzy (albo robi to za ciebie agencja celna - koszt parenaście zł), a celnik sprawdza w swoim systemie czy się mniej więcej zgadza.
paysker, nie wiem, nigdy się w to nie bawiłem...
Ale mam wrażenie, że wartość auta deklarowana jest porzez właściciela i o ile nie odbiega ona od wyceny Eurotax (i tym podobnych tabel) to Urzad Celny jej nie podważa...
czyli jak dam np 60tys zl to będzie cena taka jeszcze znośna :szeroki_usmiech
[ Dodano: Pią 20 Maj, 11 18:03 ]
Witam juz wszystkiego sie dowiedziałem i tu kolega kabanos13, ma racje jestem zwolniony z akcyzy ponieważ mieszkam w Szwecji powyżej roku, muszę tylko wszystko udokumentować.
Komentarz