dobrygrzeswawa, gratuluje duzo radosci bedzie oj duzo
Pierwsza kosztowna naprawa w mojej Octavce
Zwiń
X
-
Pierwsza kosztowna naprawa w mojej Octavce
Witajcie koledzy.
Pamiętacie moje zapytania odnośnie stuków w kolumnie kierowniczej ?
Zgodnie z podejrzeniami winowajcą był prawy drażek kierownicy.
W dniu dzisiejszym po niespełna 3 tygodniach zwłoki wreszcie znalazłem czas i podjechałem do ASO w celu wymiany (wymiana na garażowym warsztacie odpadała ze względu na konieczność ustawienia zbieżności). Auto wjechało na podnośnik wchodzimy pod nadwozie, a na gumie prawego drażka aż mokro. Mechanik od razu wali z grubej rury: "Panie Tomku, przekładnia puściła". Od razu zrobiło mi się ciepło i pytam jaki koszt ? W odpowiedzi jakieś 1600-1800 zł.
O w mordę. I faktycznie. Puścił uszczelniacz prawej strony. Po wyjęciu uszkodzonego drążka kierowniczego (przypomnę, że winowajcą była spora dziura zaliczona zimową porą), z przekładni wyleciał płyn oraz duże ilości rdzawej cieczy co wskazuje na przedostawania się do układu wody.
Na pewno nie kupię oryginalnej przekładni, bo te są tylko w kompletach z drążkami (lewy i prawy). Nie kupię jej chociażby ze względu na cenę. Mam dostęp do przekładni po regeneracji z nowymi uszczelniaczami za kwotę 1000 zł. Oddaję starą. 12 m-cy gwarancji.
Moje pytanie: na co zwracać uwagę przy zakupie regenerowanej przekładni ?
PS. Po zaliczeniu dziury starciłem zbieżność na o -18 stopni co zostało skorygowane dopiero dzisiaj. Teraz już wiem co było powodem myszkowania auta przy prędkościach pow. 160 km/h.
Przekładnia wytrzymała równe 98675 km
Drążek z końcówką Lucasa - 100 zł, wymiana + zbieżnośc 70 zł.
Update - > coś mi sie popierdzieliło z ceną. Regenerowana przekładnia to koszt 1000 zł.
Oczekuję w kolejce na zapas magazynowy i jeżdżę z litrową butelką oleju do przekładni :szeroki_usmiechPowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
-
W Radomiu podobno regenerowana z gwarancją za 500zł
U nas w sklepie nowa oryginalna z VW 1998zł, a z firmy Delko Remi nie znam ceny -regenerowana ale z Belgii z 2-letnia gwarancją i koniecznością wpłacenia kaucji zwrotnej oraz wysłanai swojej uszkodzonej - podobno sporo tańszaPozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."
Komentarz
-
-
Czy jest mozliwe że podczas wymiany przekładni kierowniczej uszkodzono skrzynie biegów. Dzis wymieniono mi przekładnie kierowniczą koszt regeneracji 860 zł na nowej listwie po odbiorze auta z servisu strasznie ciężko chodzi mi skrzynia biegów. Gdy wrzycam drugi bieg tak jakby sie blokowała. Nie wiem co jest grane prosze o porady.
Komentarz
-
Komentarz