Szyba poszła ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thomus
    Classic
    • 2007
    • 27

Szyba poszła ?

Przede wszystkim to ja sie wnerwilem jak koles na moj spokojny post zareagowal jakbym mu matke butelka od szampana zgwalcil

Przyznam, ze stracielem wtedy obiektywizm, ale napisalem o tym, ze mam w to w dupie, bo nie bede sie przed kolejnym pokrzywdzonym tlumaczyl.

Jak widac pokrzywdzony nie zamilkl po dzis dzien, wiec generalnie niech nie udaje takiego przesladowanego, bo smieszny jest.
  • w.z.
    Drive
    • 2006
    • 41

Szyba poszła ?

Upały dzisiaj niemiłosierne, a żonce zachciało się samochód umyć i nieszczęście gotowe ... w zetknięciu z lodowatą wodą pęknęła mi przednia szyba - w kształcie litery "L" wokół lusterka, długość ok. 40 cm. Jak sądzicie - długo jeszcze pojeżdżę bez wymiany całej szyby - w sierpniu szykuje się dłuższy wyjazd i trochę boję się ruszać w trasę.

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

w.z., wymień jak najszybciej bo to dość widoczne rysa a szkoda przed wyjazdem odbierać dowód jakby policja zatrzymała

Komentarz

• Jackal
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2004
        • 758

w.z., ja jezdze z peknieta szyba od stycznia i bym jej nie zmienial ( do kolejnego przegladu ) gdyby nie wyjazd za granice... nic zlego nie powinno sie stac, poniewaz to szyba klejona, a jak Ci zabiora dowod to poprostu szybciej bedziesz musial przegald zrobic :twisted:
        bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
        Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
        Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Pulse
          Rider
          • 2006
          • 461

Zamieszczone przez w.z.
          . w zetknięciu z lodowatą wodą pęknęła mi przednia szyba
          najprawdopodobniej i tak by poszla, one same pekaja wiec czasem nie win zonki :-)

Ja mialem tez taki przypadek w zimie rano widze ze mam kreche na szybie, ASO chcialo 560zl za szybe i 230 za robocizne plus pol dnia (od 8 do 15) na to zeby to wykonac (niby klej musi wysnac) wiec podziekowalem. Wymienilem na szybe Nordglass - cena 568zl brutto z wymiana zielona szyba z paskiem, dodatkowy plus ze cala robota w ~2 godziny!

Liste warsztatow Jaan masz tutaj http://www.jaan.com.pl/autoglass/pl/kontakt/mapa/

Oryginalna szyba octavia zielona z paskiem za 440zl na skoda czesci http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=871
          :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• huwe
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 976

Pulse, ja też już wymieniałem w JAAN-ie, tylko dokupiłem sobie opcję ubezpieczenia - wymiana do roku c zasu na ich koszt prz uszkodzeniu. Chyba 50 zeta chcieli za to. U mnie raz poszedł kamyczek - pod wycieraczkę prawą, a drugi raz - coś jakby kawałek kokpitu przygrzał w szybę :diabelski_usmiech ... jak żoncia pocałowała toyotkę.
            Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• w.z.
              Drive
              • 2006
              • 41

Mam jeszcze pytanko odnośnie koloru szyby - moja Octavia jest biała - czy zielona szyba będzie do niej pasować?

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Ale ona jest biala z przyciemnionym paskiem na gorze. Nie zauwazylem, zeby cala ta szyba byla zielona.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• nico21
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 2640
                  • Volkswagen

Maicroft, z tego co mi sie wydaje ta sa szyby które maja na całej swoje powierzchni taki niebieski poblask - chyba o to chodzi, ale głowy nie daje :P
                  DACAR.team

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

nico21, Ale w Skodzie takiej nie widzialem. Renault we wszystkich autach z klima daje cos takiego - to sie zgadza
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                      L&K
                      • 2005
                      • 1145

Re: Szyba poszła ?

Zamieszczone przez w.z.
                      .... Jak sądzicie - długo jeszcze pojeżdżę bez wymiany całej szyby - w sierpniu szykuje się dłuższy wyjazd i trochę boję się ruszać w trasę.
                      Ja jeździłęm rok z pękniętą i co weekend miałęm dłuższy wyjazd (380km w jedną stronę). Wymieniłem gdy chciałem jechać za granicę. A pękła mi nie wiadomo od czego (prawdopodobnie napręzenia karoserii) w lewym dolnym rogu.
                      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Pulse
                        Rider
                        • 2006
                        • 461

w.z., wymiana szyby w ASO ma jeden plus z tego co wyczytalem na fakturze to na czesci zakupione i zamontowane w ASO jest gwarancja - 2 lata, czyli jakby w ciagu dwoch lat znowu pekla to mozna by sie starac zeby to zrobic na gwarancji, z drugiej strony wiadomo jak to z ASO bede kombinowali ze to kamyczek etc etc

Komentarz

• ===Tomy===
                          Rider
                          • 2006
                          • 552

Re: Szyba poszła ?

Temat jak widze na TOPie.
                          Również do czynności naprawczych mojej Octawki dopisałem wymianę szyby. Górny róg przy stronie kierowcy. Całe szczęście nie od naprężeń karoserii, bo chyba bym zwariował. Pięknego lata 2005 jadąc po trasie po nowej nawierzchni spod kół pędzącego TIR-ka w moim kierunku lotem kosząco-rykoszetowym wystrzelił kamień wielkości sporej fasoli. Jak nie pierdyknie, strzał niesamowity. Uderzył idealnie w górną ramkę przyszybia więc na szkle żadnych śladów.
                          Przyszła jesień, pierwsze ochłodzenie, wsiadam rano do auta (stało na parkingu) i widzę piękną krechę w narożniku. Najwyraźniej od uderzenia kamieniem pod listwą było mikropęknięcie. Co świeszne, pękła spodnia warstwa szyby (od wewnątrz). Dopiero w lutym tego roku strzeliła symetrycznie warstwa zewnętrzna. Do zimy muszę koniecznie wymienieć, gdyż przy myciu widzę, że poci się spodnia wartswa (jedynym izolatorem jest folia.
                          I teraz pytanie - mam szybę bez żadnych udziwnień. Zwykła, bez zielonych pasków.
                          Octawka z klimą, zainwestować w tę z zielonym paskiem ?
                          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Pulse
                            Rider
                            • 2006
                            • 461

Zamieszczone przez ===Tomy===
                            Zwykła, bez zielonych pasków.
                            Nie pamietam jaka jest roznica w cenie ale z tego co sobie przypominam bylo to mniej niz 10% musialbys zadzownic do ASO/JAANA. Ten pasek to pas sloneczny nie jechalem wersja bez pasa wiec nie powiem Ci czy to dziala, wizualnie wg mnie na korzysc zielonej z paskiem, w jaanie jest jeszcze szara z pasem - oni Ci pokaza/doradza jak do Twojego auta, u mnie zdecydowanie lepiej wygladala zielona.

Komentarz

• ===Tomy===
                              Rider
                              • 2006
                              • 552

Zamieszczone przez Pulse
                              Zwykła, bez zielonych pasków.
                              Nie pamietam jaka jest roznica w cenie ale z tego co sobie przypominam bylo to mniej niz 10% musialbys zadzownic do ASO/JAANA. Ten pasek to pas sloneczny nie jechalem wersja bez pasa wiec nie powiem Ci czy to dziala, wizualnie wg mnie na korzysc zielonej z paskiem, w jaanie jest jeszcze szara z pasem - oni Ci pokaza/doradza jak do Twojego auta, u mnie zdecydowanie lepiej wygladala zielona.
                              I takiej odpowiedzi się spodziewałem.
                              Koszalin - nadjeżdżam

Ceny ustalone telefonicznie:
                              - szyba z pasem zielonym firmy NordGlass - 486 zł
                              - koszt montażu 130 zł
                              - naklejka rejestracyjna, którą można odzyskać (szanse 50 / 50%) Wydział komunikacji - 16 zł

Czas montażu 3h.
                              Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• huwe
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 976

===Tomy===, na ja w Jaanie byłem na tyle wybredny, że przykładali mi każdą wersję szyby do auta, i sam oceniałem, czy mi się podoba, czy nie. No oczywiście białej nie brałem pod uwagę.
                                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

Witam.
                                  Mnie też jakiś czas temu pękła przednia szyba w Octavii I i znajomi też mieli ten problem.
                                  Przyczyną jednoznacznie jest , niestety,mała sztywność nadwozia w I.

Komentarz

• aciu
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 685

polecam już to przerabiałem , fajny efekt wizualny i trochę pomaga podczas jazdy w słoneczne dni

masz w opisie PZL czyli poznań, polecam firmę Auto-Glass ul.Gdyńska opodal Elektrociepłowni Karolin ( na terenie dawniejszej gazowni). Ja płaciłem ok. 420 z montażem za szybę z zielonym pasekie

Auto Glass SC
                                    0 61 878 06 97
                                    61-016 Poznań, Gdyńska 47
                                    pow.m. Poznań, woj.wielkopolskie

[email protected]

Komentarz

• rafalus
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1140
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja bym sobie zminil wszytskie na zielone ! Biale nawet przyciemnione nie pasuja do czarnej octavi. Martwi mnie to ,ze pekaja bez przyczyny choc moze bardziej od jakis uderzec w elementy zawieszenia lub o miske.
                                      Tylko ,ktora firme wybrac ? Te ziolne odcienie sa chyba rozne w zaleznosci od firmy.
                                      Kolega w Audi wyminil i wyraznie jest jasniejsza od innych zalozyl Pilinktona. Najgorzej cenowo wypada tylnia.
                                      Jak by ktos wiedzial ile by wzieli za wymiane wszytskich procz przedniej prosze o wiadomosc Moze razem bedzie taniej . Z tym,ze boczne założe sam. Oddal bym tez stare przyceimnione w rozliczeniu
                                      nowy cSIMC od Aliego
                                      seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                      Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• maniek TDI
                                        Drive
                                        • 2005
                                        • 71

W sobotę pierdyknęła i u mnie,chyba trochę pomogłem,bo wymieniałem filtr przeciwpyłkowy,pękła na dole przy podszybiu i to dopiero 2godziny po wymianie.Kurde kto by się spodziewał,że z20-stu zl,zrobiło się około 500zl.

Komentarz

• ===Tomy===
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 552

Zamieszczone przez aciu
                                          masz w opisie PZL czyli poznań,
                                          powiat złotowski, woj. wlkp

Do Koszalina, do JAANA mam bliżej. Wstępnie już mam rozeznanie. Dziękuję.

Komentarz

• pawelski
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 74
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

witam wszystkich - to mój pierwszy post na forum i niestety.... smutny
                                            poszła szyba przednia, myślę, że także po wymianie filtra przeciwpyłkowego
                                            w moim przypadku od wymiany do wymiany do pęknięcia minął tydzień czasu
                                            przynajmniej nic innego nie przychodzi mi do głowy, nie ma żadnych odprysków na szybie, ani w nic nie przywaliłem tak, żeby skumulowało się to na szybie
                                            wiem co i jak robić, czystość i uwaga nie pomogły - nie wiem czy to pech?
                                            tak czy siak jestem już umówiony na wymianę - koszt 470 zł w jaan...

czyli - wymieniając filtr pyłkowy - uważajcie, żeby ze śmiesznej kwoty nie zrobiło się pół kzł
                                            była octa jest bora.. 1.9 TDI AJM
                                            a teraz... znowu octa ;-)

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

pawelski, Szyba pekla, bo IMO byla do dupy zalozona, albo jak masz ja od nowosci to przyszedl jej czas.

A filtr, wymienialem wiele razy i wszystko da sie zrobic, ten plastik jest miekki.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• pawelski
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 74
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maicroft - auto absolutnie bezwypadkowe, ale już 6-cio letnie, szyba od nowości, wcześniejsze wymiany filtra nie miały takich konsekwencji
                                                teraz - jedyne co mi przychodzi do głowy, to ta wymiana, albo tak jak mówisz - przyszedł jej czas...
                                                wkurzyć się tylko można, bo to niespodziewany wydatek, a ponieważ w przyszłym tygodniu czeka mnie przegląd rejestracyjny nie mogę tego odwlec w czasie...do tego jeszcze ubezpieczenie.. tak więc mój skodilak wciągnie trochę kasy
                                                była octa jest bora.. 1.9 TDI AJM
                                                a teraz... znowu octa ;-)

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

pawelski, Moja kolezanka w Golfie IV ktory mial 6 miesiecy wymieniala szybe, bo poszla wlasnie z dolu od mocowania, kolejna wytrzymala jakies 2 miesiace, bo chyba ja zle zalozyli i 3 szybe ma juz jakies 3 lata. Auto 95% przebiegow robi w Niemczech.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...