czy warto samemu zrobic pierwszy przeglad? co trace

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dobry3003
    Classic
    • 2010
    • 7

dokładnie, ja kupiłem całe zwrotnice z piastami, tarcze klocki i zaciski, czyli cały komplet na przód z a3 1.8 t za 300zł i śmiga aż miło.

zresztą na 280 mm i tam musiałbyś wymienic zwrotnice, tylko zacisk jest ten sam w fsIII/nie wiem jak klocek/

abs nie ruszałem, tylko nowy płyn i dobrze odpowietrzyc.
  • hajdi
    Classic
    • 2009
    • 39

w takim przypadku trace raptem 8mcy( z 24) gwaracji racja czy sie myle?

Komentarz

• Psycho Dad
      Rider
      • 2009
      • 629

Tracisz gwarancje na perforacje blach.
      Poza tym jak chcesz taniej kup sam olej.
      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• macluke
        Elegance
        • 2010
        • 875

Re: czy warto samemu zrobic pierwszy przeglad? co trace

Zamieszczone przez hajdi
        w takim przypadku trace raptem 8mcy( z 24) gwaracji racja czy sie myle?
        poza tym, że tracisz standardową gwarancję na wszystkie podzespoły (z wyłączeniem materiałów eksploatacyjnych) to tracisz gwarancję na blachę, jak już Psycho Dad wspomniał.
        Pytanie ile zaoszczędzisz na przeglądzie, który zrobisz sam i czy nie warto mimo wszystko tego zapłacić, bo jak padnie Ci coś większego to zapłacisz dużo więcej.
        Niestety, złośliwości rzeczy martwych są niemożliwe do przewidzenia, ostatnio było kilka wątków, że coś padło zaraz po skończeniu gwarancji...

Choć są tutaj osoby, które od razu po wyjeździe z salonu zmieniają w aucie wszystko

Komentarz

• S3 CHRIS
          Elegance
          • 2006
          • 979
          • Octavia I (1U2)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

tracisz jeszcze GDM i naprawy z dobrej woli producenta
          ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Lashlo
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1455

hajdi, ja podam swoj przyklad,ktory juz pare razy opisywalem.
            Serwisowalem w ASO i serwisuje po gwarancji. Dzieki serwisowaniu w ASO na 2 tyg przed koncem gwarancji i przebiegu jak dobrze pamietam 80 tys km padl mi synchronizator II biegu,zrobili mi to z usmiechem na twarzy na gwarancji.Poza tym robiac w ASO masz 2 lata gwarancji od daty wykonania naprawy,na naprawe i element wymieniany,tak samo biora 2 lata gwarancji na rozrzad,jesli u nich tez czesci kupujesz.
            Ja mysle,ze warto serwisowac w ASO niz u Pana Kazia,choc trza miec dobre i zaufane ASO.
            A jesli masz dzialalnosc,to i tak vat i podatek zostaje Ci w kieszeni,czyli relatywnie wychodzi jak u Pana Kazia w garazu,z tym,ze Pan Kazio Ciebie oleje jak cos spieprzy,a tu masz dowod naprawy w postaci faktury.A i latwiej sprzedac pozniej takie autko z pelna dokumentacja,z mozliwoscia wgladu historii w ASO
            Kupujac nowe auto liczyles sie chyba,ze przeglad moze kosztowac pare stow?

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 11207
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ASO to zło

nie serwisować w ASO!

jak kupiłem O1 w salonie w 2003 to była pierwsza i ostatnia wizyta w jakimkolwiek ASO
              teraz z O2 jest tak samo
              z daleka od ASO!
              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
              poprzednie modele:
              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Lashlo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1455

krzynol, mysle,ze nie ma co generalizowac. Roznie bywa z ASO,ja jestem z ASO zadowolony.
                A ktos,kto kupupuje bryke w salonie za 60-80 tys i chce od razu serwisowac u Kazia w garazu,to cos jest nie halo. Oczywiscie takie jego prawo,ale uwazam,ze nimimum na czas gwarancji wypadaloby w ASO serwisowac.Szczegolnie,ze jakosc aut spada.

Komentarz

• Jaroslav92525
                  Rider
                  • 2009
                  • 365
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                  .. i naprawy z dobrej woli producenta
                  Co to takiego ?? Nie jest to jakiś chwyt marketingowy ? Bo mnie za wyjęcie kamyka z zacisku hamulca z koła (auto oczywiście na gwarancji) w ASO w którym kupiłem auto "skaleczyli" na 60 zł... Szczerze mówiąc to nie wierzę w charytatywną działalność firm nastawionych na zysk...
                  Pozdrawiam,
                  Jaroslav92525

-----------------------
                  VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• micho_m
                    Rider
                    • 2011
                    • 528
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Jaroslav92525
                    Co to takiego ?? Nie jest to jakiś chwyt marketingowy ? Bo mnie za wyjęcie kamyka z zacisku hamulca z koła (auto oczywiście na gwarancji) w ASO w którym kupiłem auto "skaleczyli" na 60 zł... Szczerze mówiąc to nie wierzę w charytatywną działalność firm nastawionych na zysk...
                    To jest tak, ze jak masz jakas grubsza awarie to skoda moze uczestniczyc w kosztach.
                    Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                    www.nawmar.pl

Komentarz

• Jaroslav92525
                      Rider
                      • 2009
                      • 365
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Psycho Dad
                      ...Tracisz gwarancje na perforacje blach...
                      Ja bym tutaj pomocy ASO nie przeceniał: ASO interpretuje perforację jako dziurę na wylot... A to się rzadko zdarza nawet w autach o klasę gorszych od Octavii i to nawet takich 10 letnich... I teraz najważniejsze: jeśli klient cyklicznie serwisuje auto w ASO to żeby móc skorzystać z gwarancji na PERFORACJĘ blach, takowa musiałaby mu się przydarzyć praktycznie w ciągu okresu między-przeglądowego czyli np. roku. W tym czasie wszelkie zaprawki, likwidacja ognisk korozji wykonywana by była na koszt klienta bo klient na obowiązek zgłosić to jak najszybciej do ASO.... Tak twierdzi ASO. Czyli praktycznie taka gwarancja jest nie do wyegzekwowania a ASO i tak zgarnia kaskę co roku za przeglądy...

[ Dodano: Czw 26 Maj, 11 18:37 ]
                      Zamieszczone przez micho_m
                      To jest tak, ze jak masz jakas grubsza awarie to skoda moze uczestniczyc w kosztach.
                      Czyli dobra wola importera/producenta...
                      Pozdrawiam,
                      Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• b8tz
                        Rider
                        • 2011
                        • 368

Znam z życia takie przypadki, nawet w 3 roku eksploatacji samochodu.
                        za wyjęcie kamyka z zacisku hamulca z koła (auto oczywiście na gwarancji) w ASO w którym kupiłem auto "skaleczyli" na 60 zł...
                        Może nie umiałeś rozmawiać z ludźmi z serwisu? Chociaż ode mnie jeden z handlowców dostał zrypę, że dał sobie wcisnąć fakturę za wymianę bezpiecznika której nie zlecał - przy gwarancyjnej naprawie sterownika poduszki powietrznej.

Komentarz

• hajdi
                          Classic
                          • 2009
                          • 39

mam auto rok i 4 miechy nic sie nie wydarzyło, jezdze spokojnie(ani grama oleju nie dolałem choc na liczniku 29700km)
                          z drugiej strony gwarancja na perforacje ma inny termin niż na mechanike stąd wedle prawa nie moze jedno byc uzaleznione od drugiego wiec nie trace jej. jedyne ryzyko ze cos sie stanie w ciagu najblizszych 8 miesiecy oczywiscie jest

Komentarz

• Jaroslav92525
                            Rider
                            • 2009
                            • 365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez b8tz
                            Znam z życia takie przypadki, nawet w 3 roku eksploatacji samochodu.
                            za wyjęcie kamyka z zacisku hamulca z koła (auto oczywiście na gwarancji) w ASO w którym kupiłem auto "skaleczyli" na 60 zł...
                            Może nie umiałeś rozmawiać z ludźmi z serwisu? Chociaż ode mnie jeden z handlowców dostał zrypę, że dał sobie wcisnąć fakturę za wymianę bezpiecznika której nie zlecał - przy gwarancyjnej naprawie sterownika poduszki powietrznej.
                            Ja wiem czy nie umiałem ? Szczerze mówiąc to nawet nie próbowałem, dopiero po refleksji w domu doszedłem do wniosku że jednak to ewidentna wina konstrukcyjna koła Octavii ( w ciągu 1.5 roku miałem osobiście 3 przypadki) tym bardziej że pytałem kolegów w pracy czy mieli coś podobnego i ŻADEN nie wiedział o czym mówię... A jeżdżą innymi autami.. Ja zresztą też nie miałem wcześniej podobnych przypadków z poprzednimi pojazdami: Fiat 125, Polonez, Daewoo Nexia... Porady kolegów były miażdżące dla Skody: od pomysłu wezwania Assistance (niepokojące odgłosy w kole - niebezpieczeństwo wypadku) do pisma do rzecznika d/s Konsumentów... Ale pieniaczem nie jestem. A sama naprawa polega na zdjęciu koła i poruszaniu piastą - kamyk sam wylatuje.... I lepiej to robić samemu bo ASO jest skłonne umówić klienta na naprawę za kilka dni... A w tym czasie tarcze może strzelić pierun... Ale nie o tym chciałem pisać: jeśli ASO łakomi się na kilkadziesiąt złotych to nie podejrzewam żeby było skłonne "zainwestować" w klienta kilka/kilkanaście tysięcy...
                            Pozdrawiam,
                            Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• b8tz
                              Rider
                              • 2011
                              • 368

ASO łakomi się na kilkadziesiąt złotych
                              I tu dotknąłeś senda.... Kasa za robociznę idzie prosto do ASO od ciebie, a za coś robione na gwarancji - płaci im Importer (SAP). Wiadomo - że za usunięcie kamyka nie zapłaci SAP - a więc dealer miał 2 możliwości - powiedzieć: "Zrobione, proszę jechać", albo - "Należy się xxx za zdjęcie i założenie koła oraz weryfikację". Moim zdaniem w twoim przypadku albo był brak dobrej woli serwisu, albo nie potrafiłeś z nimi rozmawiać.
                              Kilka razy ASO robiło mi pewne naprawy nieodpłatnie - przy moim upomnieniu dlaczego nie ma robocizny na fakturze - dostałem info że mechanik podpadł i żeby go ukarać dostał robotę do zrobienia za którą nie dostał wynagrodzenia - a tym samym i klient nie zapłacił.

nie podejrzewam żeby było skłonne "zainwestować" w klienta kilka/kilkanaście tysięcy..
                              Za wszystkie gwarancyjne naprawy za kilkadziesiąt tysięcy ASO dostaje pieniądze z SAP. Więc nie robią tego za darmo.

Do autora tematu - przegląd i tak musisz zrobić. Podjedź na serwis - zapytaj co wchodzi w zakres przeglądu, uzgodnij cenę za robociznę a mat przeglądowe. we własnym zakresie dostarczysz. Sprawdź sobie jeszcze przed przeglądem klocki hamulcowe - i jeśli kwalifikują się do wymiany to przywieź je też. Nie skasują cię więcej za wymianę hamulców niż pan Kaziu a będziesz miał kompleksowo zrobione auto na kolejne 30 000km.

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez Lashlo
                                A ktos,kto kupupuje bryke w salonie za 60-80 tys i chce od razu serwisowac u Kazia w garazu,to cos jest nie halo.
                                Sprawdzony mechanik niezalezny (nazwijmy go Kaziem w garazu jesli chcesz) dziala solidniej i taniej niz ASO.

Komentarz

• b8tz
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 368

Zamieszczone przez t271828
                                  Sprawdzony mechanik niezalezny
                                  O takich coraz trudniej niestety
                                  solidniej
                                  Jeśli sprawdzony - to na pewno
                                  taniej niz ASO
                                  Tutaj bym się spierał. Dzisiaj każdy się ceni. ASO mają różne stawki serwisowe i uwierzcie - pomiędzy różnymi serwisami Skody w Polsce mam nawet 70% różnicy na stawce za rbh. Ale ci niezależni mechanicy nieraz za robotę liczą tak samo jak w ASO. A jeśli chodzi o przegląd - to nie tylko spuszczenie oleju z silnika i wlanie nowego, ale i szereg czynności kontrolnych, o których dla danego modelu niezależny mechanik może nawet nie wiedzieć. No, chyba że specjalizuje się w 2, góra 3 markach, a nie robi wszystko jak leci.

Komentarz

• S3 CHRIS
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 979
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

producent może po gwarancji udzielic wsparcia na naprawę pod warunkiem ze auto jest serwisowane
                                    ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• zadariusz1
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 545
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Mi w poprzedniej octavi I pekla nie wiadomo dlaczego przednia szyba,byly to czasy,gdy auto mialo rok gwarancji,a szyba pekla w 3 roku uzytkowania,samochod oczywiscie serwisowany w ASO.Podjechalem do nich obejrzeli,czy aby nie od kamienia i wymieniali w ramach dobrej woli. Natomiast jak w obecnej (dodam,ze to samo ASO) po malej kolizji zlamal sie zawor na sprezarce klimy i wspaniale ASO tego nie zauwazylo w trakcie naprawy(kolizja zima,a na wiosne klima nie dzialala ) ASO,oczywiscie mimo iz auto na gwarancji mnie olalo co kosztowalo ponad 4 tysie za sprezarke z wymiana,wiec prawda jest taka kazde ASO to dziadostwo,bo zaden porzadny mechanik nie pojdzie pracowac do ASO,zbieraja tam partaczy,ktorzy potrafia podlaczyc vaga i wymienic olej,bo studiujac to i inne fora motoryzacyjne,rzadko kiedy ASO potrafi sobie poradzic z inna usterka niz wymiana zarowki lub wymiana oleju.Takze ASO omijac szerokim lukiem.Jak byscie zobaczyli co ASO zrobilo z fabia zony po naprawie blacharsko lakierniczej( po roku klar zaczal schodzic platami tak dobrze pomalowali) i nic,aby cos ugrac to trzeba by bylo sprawe oddac do sadu,bo zero dobrej woli mimo iz auto caly czas na serwisie

Komentarz

• macluke
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 875

Zamieszczone przez zadariusz1
                                        zaden porzadny mechanik nie pojdzie pracowac do ASO,zbieraja tam partaczy,
                                        myślę, że trochę przesadziłeś

Komentarz

• zadariusz1
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 545
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Zepsul ci sie kiedys samochod i musiales korzystac z uslug ASO.Pada ci turbo ASO z racji naciagoania klienta wymiana i wszystko w tym temacie.Sam ostatnio widzialem jak u zonki padla krancowka w drzwiach i wspanialy mechanik,aby to wymienic musial 3 razy nitowac blache do drzwi (bo raz czegos nie wlozyl,potem zamek nie dzialal)i nie bylo by w tym nic dziwnego,gdyby nie fakt,ze na fakturze byla pozycja 30 nitow,gdzie kazdy wie,ze fabia ma 10 i dopiero po wielkiej klotni skorygowali fakture niby kwota nie wielka po 5 zlotych,ale zasad, jak czegos nie umiem to sie nie zabieram.ASO stosuje zasade jeden mistrz serwisu,ktory cos potrafi,a reszta jak popadnie

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

macluke,

no to mi takiego pokaż, chociaż jednego...
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• firmek
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 477

Panowie nie ma co sie spierac i generalizowac. Kazdy moze miec rozne doswiadczenia z serwisami. O dobrego pana Henia wcale nie jest latwo tak samo jak i o dobre ASO. Serwisuje w jednym konkretnym ASO bo nigdy nie zaliczyli jakiejs strasznej wpadki a z drugiej strony mialem przypadki kiedy zrobili mi cos za darmo, czy ratowali w naglym przypadku pomimo oblozenia robota i umowionymi klientami. Autor watku powinien zdecydowac czy ma w okolicy jakies zaufane ASO i czy chce w nim serwisowac. Jesli nie, pozbawiajac sie gwarancji.

Komentarz

• hajdi
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 39

No i pojechałem dla spokojności wydałem te pare złoty na tę ściemę. Było zabawnie.
                                                Jeden gość z wymianą rozrzadu od 10 do 17.00 to pikuś
                                                Inny typ który przyjechał z problemem z kołami(w pewnym przedziale predkości zajebiste drgania) okazało sie że miał pare litrów wody w kołach rozpoznanie po 3cim serwisie w ASO
                                                Ale mistrzowski przegląd dla typa który miał trwac jak moj 1,5 godzinki robili mu 3 godziny coś zmajstrowali i spalili mu 5 żarówek a jak przyjechł miał wszystko wporzo bo by mu sie na kokpicie zapaliło (się wkurwił jak powiedzieli mu że już kończa gdy do nich poszedł) a po paru minutach zauwazył jak mu przedni reflektor wyciagneli.
                                                AHA no i ja 1,5 z haczykiem wymiana tylko oleju i filtra i troche sciemy dookoła samochodu, poczas całego przegladu typ był maksymalnie 20(raczej blisko 15min) min przy moim aucie a na fakturze 1,3rh ponad 200pln za roboczogodzine
                                                chyba miałem szczescie dośc "krótko" i nic nie zmalowali

Komentarz

• krzynol
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 11207
                                                  • Superb II combi (3T5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ASO to ZŁO :twisted:
                                                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                  poprzednie modele:
                                                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...