[OI] wysokie obroty po uruchomieniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Spotter
    Classic
    • 2011
    • 2
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pako22, nie na nowy szkoda mi kasy :P kupiłem używkę dlatego pytałem czy pasuje z golfa 4 :P chyba kupię te gumy tylko muszę gdzieś sprawdzić ich rozmiary żeby nie było wtopy że nie pasują :P
    U mnie hamulce piszczą i słabo hamują, a jak hamuję i ruszam to luzy przez gumy zużyte mam i coś stuka, prawdopodobnie stabilizator :P ale jeszcze trochę i wszystko będzie pięknie śmigać :szeroki_usmiech już doczekać się nie mogę..
  • jamaguci
    Classic
    • 2010
    • 5

Witam. Mam Octavie Tour I 1,6 BFQ, przebieg 12 tys. Mam pytanie. Czy to normalne, że po uruchomieniu po nocnym staniu auto na jakies 60 sek. wchodzi na obroty rzędu 1100-1200 obr. i silnik chodzi niecałkiem równo. Później obroty spadają do 800. Miałem już tak kiedyś, po wizycie w serwisie powiedzieli mi że wprowadzili nowe nastawy i przez jakiś czas był spokój. Tzn. po całonocnym staniu było ok, natomiast problem pojawiał się po kilkugodzinnym staniu. Po przeglądzie i wymianie oleju problemy wróciły do poprzedniego stanu tzn. do wysokich obrotów po odpaleniu rano. Nie wiem czy mam się czym przejmować, czy też to normalne.

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7461
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

jamaguci, u mnie w 1.8 TSI jest to samo więc raczej TTTM. Na forum już chyba było o tym nawet.
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Re: [OI] wysokie obroty po uruchomieniu

Zamieszczone przez jamaguci
        Witam. Mam Octavie Tour I 1,6 BFQ, przebieg 12 tys. Mam pytanie. Czy to normalne, że po uruchomieniu po nocnym staniu auto na jakies 60 sek. wchodzi na obroty rzędu 1100-1200 obr. i silnik chodzi niecałkiem równo. Później obroty spadają do 800.
        Raczej TTTM - u mnie tez jest taki delikatny efekt, a w tym watku

(chociaz jest on o czyms innym) rowniez kilku uzytkownikow potwierdza takie zachowanie silnika.

Komentarz

• jamaguci
          Classic
          • 2010
          • 5

W takim razie dziękuję bardzo za info. Trochę mnie to wkurza, ale widzę że pozostaje się przyzwyczaić...

Komentarz

• tom007
            Rider
            • 2011
            • 547
            • Octavia III (5E3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM
            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Taki efekt jest w 100% prawidłowy - tak działa automatyczne ssanie. W starych samochodach trzeba było np. pociągnąć za dźwignię, tutaj steruje wszystkim ECU.
            Zwiększenie obrotów ma na celu przyspieszenie osiągnięcia właściwych warunków pracy silnika i żeby się nie dławił jak jest zimny.
            Jak kogoś to wkurza do wystarczy dynamicznie wcisnąć gaz i obroty powinny spaść. Odradzam takie zabawy bo gazowanie na zimnym silniku nie jest dla niego za zdrowe.

Jak pracuje bardzo nierówno, to proponuję sprawdzić czujnik temperatury.
            Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
            Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• jamaguci
              Classic
              • 2010
              • 5

OK. raz jeszcze dziękuję.

Komentarz

Pracuję...