Liqui moly Synthoil high tech 5W40

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nowa75
    Classic
    • 2012
    • 4

gifek, mi tam nic nie szarpie :diabelski_usmiech
    czasami na luzie telepnie delikatnie budą
    ale naprawdę czasami :lol:
  • filip_auto
    Ambiente
    • 2011
    • 164

Witam wszystkich forumowiczów

Mojej skodzie stuknęło 15000 postanowiłem wymienić olej. Auto jest na gwarancji ale z samochodem nic się nie dziej, a nie mam zamiaru dorabiać serwis zleciłem wymianę zaprzyjaźnionemu mechanikowi. Nie wiedziałem co jest zalane a po korku od oleju stwierdziłem że nic specjalnego bo znajdowała się na nim szara maź no i ubyło jej przez ten okres około 0,8 litra. Jazda z przyczepką ( sam założyłem hak brink z zdejmowaną kulą w serwisie za coś takiego krzyknęli 1800 ja zrobiłem to za około 800zł z oryginalną wiązką podpinaną pod lampy i z adnotacją w dowodzie rejestracyjnym) no i od czasu do czasu potraktowałem ją solidnie prawą nogą do odcięcia paliwa i prędkość przelotowa standard 100-120 czasami nawet 170-190.

Na forum wyczytałem że liqui moly ma jedną z najlepszych oliw na rynku i taką zakupiłem 5W40 Synthoil high tech i to nie mało bo dwie bańki po 5 litrów jedna dla szwagra druga dla mnie i trzy opakowania 1 litrowe dla ojca do toyoty yaris.

Szwagra był dobry

Ojca był dobry

Mechanik spuścił zużyty olej wymienił filtry przy okazji dokręcił wszystkie śruby mocujące hak do nadwozia i przesmarował mechanizm zmiany biegów no i zabieramy się za wlewanie oleju do silnika

A tu zonk

Przedstawiam zdjęcia co było w bańce

Dobrze że mam na to fakturę za telefon i dzwonię do Arpolu w Sierpcu bo tam kupiłem olej że sprzedali mi ścierwo a nie olej który miał być jednym z najlepszych

Przyjęli reklamacje o wszystkim będę was informował

Mechanik miał Mobila 5W50 i takim zalałem motor
    Załączone pliki

Komentarz

no tak,

biorąc pod uwagę rosnącą popularność produktu w Polsce wraz z zabiegami marketingowymi oraz sukcesami sprzedaży Liqui Moly to w zasadzie tylko kwestią czasu było zabranie się za temat przez naszych "fachowców" (zawsze czarna owca się trafi) oraz "biznesmenów".

ciekaw jestem jak Liqui Moly ma zamiar sobie z tym poradzić, gdyż rosnące wyniki sprzedaży oraz ogólnie rosnący obrót może sprawić, iż LM w ogóle nie będzie miało czasu sprawą się zająć. Tymczasem w zasadzie LM na ukróceniu tego procederu powinno zależeć i posiadają pewne środki aby mu przeciwdziałać...tylko czy firma jakby nie patrzeć o niewielkim doświadczeniu w sprzedaży masowej w Polsce jest w stanie stworzyć sensowną siatkę kanałów sprzedaży, obwarowaną konsekwencjami dla dystrybutorów za wprowadzanie choćby jednego "nieautoryzowanego" egzemplarza dowolnego produktu ?

Jako bezpośredni poszkodowany w tym przypadku chyba najlepiej jak właśnie zgłosisz sprawę do LM. Sam wątek na forum nawet jeżeli użytkownicy poddadzą sytuacje ostrej krytyce będzie przypadkiem anonimowym z punktu widzenia jakiegokolwiek dochodzenia w tym przypadku. Być może pomiędzy analizami rosnących słupków sprzedaży przeanalizują ten przypadek. Nawet jest to w ich interesie gdyż słupki szybko mogą przyjąć odwrotny trend wskutek zabiegów marketingowych i wyników sprzedaży "biznesmenów". Nie ukrywam, iż być może takie raporty w przyszłości uchronią innych nabywców przed rozczarowaniem. W tym przypadku szczęśliwym zbiegiem okoliczności "produkt" trafił do osoby osobiście nadzorującej wymianę czy też w ręce odpowiedzialnego mechanika.

Komentarz

• filip_auto
        Ambiente
        • 2011
        • 164

Podruba Liqui moly

Zapomniałem dodać że zgłosiłem sprawę do liqui moly a mianowicie do przedstawiciela na region kujawsko-pomorskiego. W poniedziałek ma dać odpowiedz. Jeśli on nie będzie potrafił załatwi tego problemu zgłoszę do LIQUI MOLY POLSKA a jak tam nie ruszą problemu pisze meila do producenta.

Najciekawsze jest to że nakrętka od bańki była nie otwierana. Podejrzewam że ktoś kto siedzi wyżej ma dostęp do kapsli i butelek. Albo mamy rozlewnie liqui moly w Polsce bez jakiegokolwiek nadzoru.

Komentarz

• granacik
          Ambiente
          • 2009
          • 249

Niezły szlam był w butli, to w ogóle olej? Zastanawiam się jakim kretynem trzeba być aby tak podrabiać olej. Jakby był wlany inny, tańszy, np. mineralny to mógłbyś nie zauważyć ale robić takie coś...?

Komentarz

Słabo...rzuciłem okiem na stronę LM i firma Arpol jest dystrybutorem LM :shock:
            Myślałem że takie kwiatki trafiają się na Allegro, forach i w małych sklepikach...

Komentarz

• blackrs
              RS
              • 2008
              • 4826
              • Superb II combi (3T5)
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

kurcze ja teraz bede brał lm i az sam nie wiem czy nie zmienić bo troche strach.
              BYŁA o1 rs
              BYŁA o2 1.6
              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• AndiT
                Rider
                • 2008
                • 332

Nie odpuszczaj im. To jest totalna kpina, swoja droga jestem powaznie zaniepokojony tym faktem bo tez leje LM i jak maja mi takie cos sprzedac albo olej z biedronki to nie mam slow po prostu.
                M47N2

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

nosz...kuzwa, ja też kupowałem w Polsce i w Niemczech i nigdy nie miałem problemów a olej był dokładnie taki sam :x ... a swoją drogą nie tylko LM jest podrabiany choć to chyba jeden z pierwszych takich przypadków. Ciekawe co na to ten dystrybutor... :shock:
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

Słabo...rzuciłem okiem na stronę LM i firma Arpol jest dystrybutorem LM :shock:
                    zatem można domniemać, iż towar firma powinna brać bezpośrednio z LM....a po skrupulatnym wyjaśnieniu sprawy po prostu zniknąć z listy dystrybutorów. Trudno raczej znaleźć możliwość wyciągnięcia korzyści materialnej przez magazyniera LM przy wprowadzeniu oleju z zewnątrz na magazyn

[ Dodano: Pon 13 Cze, 11 12:02 ]
                    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                    choć to chyba jeden z pierwszych takich przypadków
                    PAOLO, pierwszy opisany

oraz pierwszy, w którym mechanik zwrócił baczną uwagę na to co wlewa, chociaż rację ma osoba, która podniosła kwestię przegięcia w tym przypadku względem typowego "patentu" z zalaniem bańki jakimkolwiek innym tanim olejem

[ Dodano: Pon 13 Cze, 11 12:09 ]
                    Zamieszczone przez filip_auto
                    Jeśli on nie będzie potrafił załatwi tego problemu zgłoszę do LIQUI MOLY POLSKA
                    chyba lepiej jak zgłosisz pisemnie sprawę od razu właśnie do LM Polska, przedstawiciel handlowy to taka instytucja, która w polskim wydaniu często nawet nie jest oddana swojemu pracodawcy. Inna sprawa, iż odniosłeś konkretne szkody:
                    1) koszty wymiany na olej którego nie chciałeś (bo tak się skończyło)
                    2) olej, którego nie chciałeś
                    3) inne koszty związane z logistyką całej operacji

to należy uwiecznić na papierze i w takiej również formie zbierać odpowiedzi jeżeli chcesz skrupulatnego wyjaśnienia sprawy do końca.

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

no to ładne kwiatki i jak tu się nie wk.... :evil: co do zawartości słoiczka niezła gnojówka, raczej jak takie coś się wlewa to widać że coś jest nie tak - olej to raczej klarowny powinien być.
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• filip_auto
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 164

Gnojówka LM

Dziś miał dzwoni przedstawiciel z LM na kujawsko - pomorskie około południa. Oczywiście nie zadzwonił. Zadzwoniłem do przedstawicielstwa na Polskę. Odebrał pani przedstawiałem jej problem z olejem to powiedziała że zna problem ale nie jest wtajemniczona w szczegóły i że skontaktuje się z przedstawicielem z kujawsko- pomorskiego i go pogoni.

No zadzwonił do mnie po 14 i mówi że olej jest już u niego i wysyła go do Warszawy a centrala ma go wysłać do producenta do analizy i że jak z analizy wyjdzie że to nie olej LM to że ja pokryje koszty badania.

To ja do gościa że mam na to trzech świadków spisany protokół reklamacji zostawiłem sobie trochę tego ścierwa w słoiku. No i jak by co do czego to spotkamy się w sądzie bo ja nie mam zamiaru płacić za badania tego czegoś i jak by co to pokrywa koszty mojego straconego dnia pracy mechanika i świadka osoby która przyjechał do mechanika po odbiór samochodu kosztów sądowych no i pieniądze za to coś plus koszty podroży.

Na koniec mu zadałem pytanie czy nie wyklucza tego iż ktoś w Polsce ma dostęp do butelek i nakrętek po olejach LM i robi takie szopki?

On mi odpowiedział że nie wyklucza.

Odpowiedziałem mu że trafił pod zły adres i mu nie odpuszczę takich przekrętów i że by był ciekawy materiał do TVN Turbo. Turbo kamera

Komentarz

Re: Gnojówka LM

Zamieszczone przez filip_auto

Odpowiedziałem mu że trafił pod zły adres i mu nie odpuszczę takich przekrętów i że by był ciekawy materiał do TVN Turbo. Turbo kamera
                          oczywiście każdy by się zdenerwował w takiej sytuacji ale jak już wspomniałem, jak chcesz coś później wywalczyć to teraz już musisz przede wszystkim pisać a dzwonić co najwyżej możesz. Poniosłeś konkretne koszty i tu też potrzebne jest skrupulatne udokumentowanie i zarchiwizowanie tych faktów. Jeżeli firma podejdzie do tego przypadku oporowo (z tym przedstawicielem dyskusje przez telefon nic nie wniosą - tylko Cię chłop zdenerwował jak sam widzisz, pogróżkami się nie przejmuj - taka gra psychologiczna) to niestety spór na końcu oprze się o sąd, wtedy świadkowie będą potrzebni.

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

kur... nóż się w kieszeni otwiera.
                            Człowiek chce dobrze, żeby taka firma LM wykryła przekręt i zrobiła z tym porządek a tu jeszcze pod górkę robią - jakby ktoś chciał ich dla 200 czy iluś tam marnych PLN-ów naciągnąć na koszta - normalnie śmiech na sali...

Z drugiej strony to co im tam może wyjść po tej analizie, jak na oko widać, że to nie ten sam olej? Bzdura kompletna. Jak tak dalej będą robić to skończą marnie swą krótką karierę na tym rynku.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• bzyq_74
                              RS
                              • 2008
                              • 3467
                              • Volkswagen
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamiast od razu przyjąć reklamację, dać nowy olej i jakiś gratis + pismo z przeprosinami to idą w zaparte.
                              Zamieszczone przez Enriquez
                              Jak tak dalej będą robić to skończą marnie swą krótką karierę na tym rynku.
                              Oby nie zagrali w jednej lidze z ASO Korczyk :diabelski_usmiech
                              MARCIN
                              Mój szkodnik

Komentarz

• blackrs
                                RS
                                • 2008
                                • 4826
                                • Superb II combi (3T5)
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

hmm i aż sie zatsanawiac czy kupowac lm czy kupić castrola 5w40 i miec spokój co myslicie?
                                BYŁA o1 rs
                                BYŁA o2 1.6
                                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Tony065
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2487
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

jak gadałem z mechanikiem o olejach, to powiedział, że LM jako jeden z niewielu nie jest rozlewany w PL, więc trudniej o przekręt. jak widać, już to robią. najlepiej do każdego otwarcia bańki oleum mieć conajmniej 2 świadków i film w HD jako dowód. powodzenia w walce o swoją rację!
                                  Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                  @ by Tune-up Gdańsk
                                  TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                  Antek

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7460
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

blackrs, każdy olej można podrobić. Ja tam kupiłem LM na www.oliwiarka.pl i wszystko z olejem git.

A co do tematu. To moim zdaniem to jakiś nieudany "interes", bo to nawet koloru nowego oleju nie ma.

A tak btw. to można chyba zobaczyć mniej więcej kolor oleju przez to małe "okienko" co idzie przez całą wysokość butli co pokazuje ilość oleju.
                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Voit
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 816

Zamieszczone przez Mihau
                                      (...)
                                      A tak btw. to można chyba zobaczyć mniej więcej kolor oleju przez to małe "okienko" co idzie przez całą wysokość butli co pokazuje ilość oleju.
                                      ...Przez to okienko koloru oleju nie ocenisz.
                                      Widać jedynie poziom.
                                      Mój LM opuścił miskę olejową poprzez dziurę wielkości pięści, ale nawet jako kałuża na piachu prezentował się zdecydowanie lepiej niż ta breja w słoiku.

Komentarz

Zamieszczone przez Mihau
                                        Ja tam kupiłem LM na www.oliwiarka.pl i wszystko z olejem git.

A co do tematu. To moim zdaniem to jakiś nieudany "interes"
                                        Mihau, w pierwszych slowach to nie chce tutaj żadnej dawnej historii z iskrzeniem w tle przywracać, ale patrząc na cenę LM4100 w oliwiarce zbyt wielkie dysproporcje cenowe się uwidaczniają, tj produkt, który przez producenta jest wycenianiy na ponad 200PLN (5L), intercarsie ostatnio jak widzę nawet podrożał (taka promocja ale inna) na ponad 190PLN niespodziewanie tutaj kosztuje 119PLN. To naprawdę duża różnica zwłaszcza, że producent nic o promocji nie wspomina (nie sprawdzałem całej strony LM ale i nic takiego nie rzuciło się od razu w oczy). Jeżeli chciałeś wskazać z jakich źródeł być może zaopatrują się (poza regularną linią zaopatrzeniową) dystrybutorzy LM, to trzeba przyznać, iż chytry wybieg

Zamieszczone przez Mihau
                                        każdy olej można podrobić
                                        i to jest prawda, wystarczy mieć tylko opakowania i jakiś prosty sposób na zamknięcie opakowania.

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez innova
                                          Jeżeli chciałeś wskazać z jakich źródeł być może zaopatrują się (poza regularną linią zaopatrzeniową) dystrybutorzy LM, to trzeba przyznać, iż chytry wybieg
                                          Ty tak na serio? Bo nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Komentarz

• Octan
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 653

Zamieszczone przez innova
                                            ale patrząc na cenę LM4100 w oliwiarce zbyt wielkie dysproporcje cenowe się uwidaczniają, tj produkt, który przez producenta jest wycenianiy na ponad 200PLN (5L), intercarsie ostatnio jak widzę nawet podrożał (taka promocja ale inna) na ponad 190PLN niespodziewanie tutaj kosztuje 119PLN.
                                            Chyba jednak największym problemem jest polityka marketingowa firmy LM na poszczególne kraje.Skoro w Polsce w oficjalnej sieci dystrybucji bańka oleju kosztuje ok 200 pln a taka sama w Reichu 36 euro (w detalu), co w po przeliczeniu na złotówki daje 140 pln to naturalnym jest że prywatni importerzy sprowadzają olej z Niemiec.Zapewne tam w hurcie kupują jeszcze taniej, co jak widać przekłada się na tak duże różnice cenowe w PL

Komentarz

• vosio
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 6

była kiedyś taka piosenka Kazika "... mieszkam w Polsce...." i tyle w temacie :twisted:
                                              "...mam tak samo jak Ty, miasto moje a w nim..."

Komentarz

Zamieszczone przez Mihau
                                                Ty tak na serio? Bo nie wiem czy się śmiać czy płakać.
                                                no jak najbardziej na serio i bez żadnych sarkazmów

Zamieszczone przez Octan
                                                Chyba jednak największym problemem jest polityka marketingowa firmy LM na poszczególne kraje
                                                firma dopiero rozpoczyna poważniejszą ekspansję zatem marketing też dość świeży ale działają... z oceną poczekamy zwłaszcza że są pierwsze sukcesy ale i problemy. Natomiast jeżeli w Niemczech jest konkretniejsza rywalizacja cenowa to i rezultaty w postaci niższych cen musiały się pojawić. Przy czym rynek niemiecki jest z pewnością większy, zatem i obroty większe a co za tym idzie i koszty lepiej/łatwiej się rozkładają. I do tych kosztów sprzedaży właśnie zmierzałem, otóż jeżeli w Niemczech w hurcie taki olej kosztowałby nawet 110PLN to wciąż nie znajduje interesu przy sprzedaży go w Polsce za 120PLN a prywatni importerzy raczej na własny koszt akcji promocyjnej i marketingu nie prowadzą. Owszem była ostatnio przykładna akcja z cukrem ale i skala dużo większa i miejsce na marżę chwilami spore.

my tymczasem mamy reklamy LM w radiu (w TV jeszcze nie widziałem) no i zapewne skutkiem akcji marketingowej w Intercarsie olej LM 4100 5L zdrożał o 20PLN w ramach "promocji"

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

innova, to teraz pytanie. Skąd tak daleko idące wnioski wysuwasz?

Komentarz

Pracuję...