Auto bez klamek i od razu przypomniały mi się piękne Alfy 166
RAMEK
Nie psuj prowokacji :P
Niech się pochwali co za smokiem będzie śmigał )
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[...] trafiło im się kilka modeli biorących sukcesywnie olej :!: W tym momencie zaprzestałem doglądania dzieła czyjejś głupoty (auto służbowe strasznie zaniedbane) i zapytałem jak to olej ? W nowym dieslu VW ? Niestety ... chłopaczek bez żadnych zahamowań, że w tym silniku dolewają średnio litr oleju na 1500-2000KM.
No weźcie mnie trzymajcie. Pierwsze słyszę. :shock:
Może to ktoś potwierdzić ?
Niestety - potwierdzam . Mam O2 z TDI 2.0 i też muszę od czasu do czasu dolać olejku. Co najlepsze silnik miewa swoje "okresy", z generalna tendencją do brania na trasie ( mimo że nie szaleję ) i nie-brania w mieście. Czasem jest tak że przez jakiś 1000 km jest spokój a przez następny żłopie olej niemiłosiernie i odrabia zaległości. Najgorsze jest to że takie zużycie oleju bynajmniej nie uprawnia tego jako zgłoszenia naprawy gwarancyjnej, bo się jak najbardziej mieści "w normie".
Ciekwostką jest także to, że jak kiedyś na trasie dolałem Castrola 5W40 do silników TDI ( zapaliła mi się kontrolka poziomu oleju, a nic innego na stacji nie mieli ) to silnik trzymał poziom praktycznie aż do przeglądu.
Auto ma ma jakieś rok i 2 miesiące, przejechanie około 25 tyś km. Praktycznie od nowości jest zalany Motul'em 505.01
Nie ma sie co martwic. Silnik PD z uwagi na swoja budowe zawsze beda brac olej. Zobaczcie jak zamontowane sa pompki
U nas do pierwszej wymiany trzeba bylo dolac jakies 0,5l. a teraz po 8kkm od wymiany w bagazniku lezy jeszcze troche oleju na dolewki z 5l ktore byly kupione.
Komentarz