czyli chyba pierwsza myśl o zakupie (ponownym)o1 będzie najlepsza :wink:
[O1] Dzisiaj wróciłem z Niemiec.....
Zwiń
X
-
[O1] Dzisiaj wróciłem z Niemiec.....
..... i przejechałem autostradami 2100 km w ciągu dwóch dni.
Wypadło mi przejechać się w okolice Essen i z powrotem w tempie ekspresowym. W związku z tym, że Niemcy zielone świątki świętują w niedzielę i poniedziałek miałem naprawdę świetne warunki drogowe ( niewielki ruch) w obie strony. Za kierownicą miałem trochę czasu na obserwację i przemyślenia. Oto kilka z nich :
1. Kultura i świadomość jazdy - rzecz bezcenna, zdarzyło się, że przez 40 minut utrzymywałem prędkość rzędu 170 - 180 km/h. Droga pusta, nieliczni kierowcy zerkają we wsteczne lusterko i jeśli to możliwe TRZYMAJĄ SIĘ PRAWEGO PASA!
2. Ograniczenia prędkości - Występują tam, gdzie to ma sens. A nie tam gdzie trzy miesiące temu były roboty drogowe. W 95% przypadków ograniczenie prędkości ma swoje uzasadnienie i kierowca to widzi i czuje. Oczywiście Polak potrafi i ograniczenie do 100 km/h na autostradzie z powodu "szkód drogowych" na które składa się kilka łat na drodze budzi uśmiech politowania. Ale to nasz problem , a nie Niemców. Generalnie jednak zaufanie do znaków rośnie. Kiedy widzę ograniczenie do 80 km/h to wiem i czuję dlaczego taki znak tam stoi.
3. GPS i czary - mary w tunelach. Generalnie w tunelach sygnał GPS znika i po wyjeździe z tunelu po kilku sekundach powraca. Jednak w jednym z tuneli niedaleko Essen zjazd w prawo był tuż po wylocie z tunelu (dość długiego) i tam sygnał był na przestrzeni całego tunelu. Nie znam się ale coś tam robiło czary-mary.
4. Warunki eksploatacji - ciekawi mnie to w jakim stanie mogą być dwa identyczne samochody eksploatowane w Polsce i w Niemczech. Wiem, że zawieszenie u nas dostaje w dupę. Ciekawi mnie bardziej stan silnika, skrzyni biegów itd.
5. "Piszczący asfalt - cichy asfalt" - nie wiem o co chodzi ale spotkałem się z odcinkiem, gdzie na prawym pasie jechało się tak cicho jak nigdy. Jazda po lewym pasie powyżej 100km/h to narastające "piszczenie- jęczenie" . Do tego stopnia, że jadąc prawym pasem słyszy się samochód wyprzedzający cię po prawej. Nie wiem o co chodzi może koledzy wyjaśnia.
Generalnie marzy mi się Polska z podobną siecią dróg.
Pozdrawiam pepso.
-
-
pepso, U nas się buduje tanio, a nie dobrze. :evil:.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
ad.3 Odbiornik w nawigacji nie zamraża obrazu po utracie sygnału, nadal pokazuje planowana trasę z prawdopodobna prędkością przejazdu. Tak u mnie. W długich tunelach masz anteny dla łączności komórkowych, czasem radiowych, nie dotyczy to nawigacji bo to inne częstotliwości.
ad5. Ostatnia warstwa asfaltu jest gładka, raz mniej, raz bardziej.PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
ad 5. Na prawy pas został prawdopodobnie wylany nowy asfalt (przynajmniej w UK można właśnie po tej błogiej ciszy go poznać). Bardzo wątpię żeby to miało coś wspólnego ze zmuszaniem kierowców (ze względu na uciążliwy hałas) do poruszania się głównie prawym pasem, choć w Polsce na pewno byłoby to świetne rozwiązanie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bubuDEad.3 Odbiornik w nawigacji nie zamraża obrazu po utracie sygnału, nadal pokazuje planowana trasę z prawdopodobna prędkością przejazdu. Tak u mnie. W długich tunelach masz anteny dla łączności komórkowych, czasem radiowych, nie dotyczy to nawigacji bo to inne częstotliwości.
Zamieszczone przez bubuDEad5. Ostatnia warstwa asfaltu jest gładka, raz mniej, raz bardziej.Zamieszczone przez winni77ad 5. Na prawy pas został prawdopodobnie wylany nowy asfalt (przynajmniej w UK można właśnie po tej błogiej ciszy go poznać). Bardzo wątpię żeby to miało coś wspólnego ze zmuszaniem kierowców (ze względu na uciążliwy hałas) do poruszania się głównie prawym pasem, choć w Polsce na pewno byłoby to świetne rozwiązanie.
Komentarz
-
-
innova
ad.3 Odbiornik w nawigacji nie zamraża obrazu po utracie sygnału, nadal pokazuje planowana trasę z prawdopodobna prędkością przejazdu. Tak u mnie.
zdolność procesora/chipsetu do równoległego przetwarzania sekwencji kodowych z poszczególnych satelitów poprawiła mocno czułość tych urządzeń która i tak uprzednio była niemała ze względu na duży tzw. zysk przetwarzania (charakterystyczny dla sygnałów CDMA a obecnie wykorzystuje się tę dłuższą sekwencję rozpraszającą zapewniającą też lepszą rozdzielczość pomiarową czyli konsekwentnie lepszą dokładność).
Ja wjeżdżając w tunel też obserwuje konsekwencje tego stanu rzeczy (praca na składowych odbitych oraz rozproszonych na krawędziach), nawet zaobserwowałem, iż nie potrzebuję jakiejkolwiek anteny, na uciętym koncentryku (zmieniałem antenę) też działało, ledwie jeden satelita domagał z sygnałem ale wystarczało.
Komentarz
-
Zamieszczone przez phonemanpepso, U nas się buduje tanio, a nie dobrze. :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez innovaTak być nie powinno, sam odbiornik GPS nie ma prawa generować sobie samodzielnie dalszych danych o prawdopodobnych koordynatach z chwilą zaniku sygnału
Wjeżdżasz na przykład do tunelu i tracisz sygnał. Nawigacja zakłada, że jedziesz dalej prosto z jakąś tam prędkością. Czasami się przydaje - po wyjeździe z tego tunelu TEORETYCZNIE widzisz dalszy ciąg drogi i wiesz, jak masz pojechać, mimo tego, że de facto nie masz sygnału. Gdyby mapa zamrażała się na ten czas - po wyjeździe z tego tunelu kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt sekund potrzeba na złapanie fixa i to właśnie może być groteskowe czy ciekawe , jeżeli liczysz tylko na nawigacje a nie na znaki czy mapę.
Zamieszczone przez innovato by prowadziło czasem do ciekawych/groteskowych/tragicznych konsekwencji
Zdaje się, że można tą funkcjonalność wyłączyć.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MickulZamieszczone przez phonemanpepso, U nas się buduje tanio, a nie dobrze. :evil:[center:a5df0a9dad]
[/center:a5df0a9dad]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mickulpolska mogłaby być pięknym krajem, ale tu każdy próbuje skorzystać z okazji i ukraść jak najwięcej pieniędzy kosztem obywatela.
Jest konkurs na budowe bramy w niebie
1przychodzi turek i mowi : Panie Boze wybuduje ta brame za 600tys ...Bog mu odp: dziekuje za oferte ,skontaktuje sie
2 przychodzi niemiec: panie boze wybuduje ta brame za 900tys... a Bog na to : co tak drogo? turek chcial 600tys... niemiec na to: 450tys kosztuja solidne materialy i 450tys solidna robota....
3przychodzi polak- ja wybuduje ta brame za 2,6 mln . Bog na to : polak dlaczegoo tak drogo??skad ta cena?
- 1milion dla boga, 1milion dla mnie a za 600tys turek brame zrobi :szeroki_usmiechsprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pepsoWarunki eksploatacji - ciekawi mnie to w jakim stanie mogą być dwa identyczne samochody eksploatowane w Polsce i w Niemczech. Wiem, że zawieszenie u nas dostaje w dupę. Ciekawi mnie bardziej stan silnika, skrzyni biegów itd.Zamieszczone przez pepsozdarzyło się, że przez 40 minut utrzymywałem prędkość rzędu 170 - 180 km/h.
Zamieszczone przez vince1233przychodzi polak- ja wybuduje ta brame za 2,6 mln . Bog na to : polak dlaczegoo tak drogo??skad ta cena?
- 1milion dla boga, 1milion dla mnie a za 600tys turek brame zrobiW Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamscoolOczywiście, ze już stare nawigacje miały symulacje w tunelach po zgubieniu sygnału GPSa, widzę, że niektórzy jeszcze tego nie znają ale to generował sam program i to w miarę działa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamscoolOczywiście, ze już stare nawigacje miały symulacje w tunelach po zgubieniu sygnału GPSa, widzę, że niektórzy jeszcze tego nie znają ale to generował sam program i to w miarę działa.
Komentarz
-
-
Lepiej łatać co roku przez 10 lat niż wybudować porządną nawierzchnię na 10 lat w tej samej cenie..
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyNo to wyobraź sobie nieświadomego Niemca, który dusi swoje autko na maxa całą drogę i jest nieświadomy temp. oleju. :lol: Ile razy uda mu się zagotować zanim trafi taki do Polski? Tego nikt nie wie. :szeroki_usmiech
[ Dodano: Czw 16 Cze, 11 10:28 ]
Zamieszczone przez pepsoJednak moją uwagę zwrócił nieco inny fakt: w jednym z długich tuneli moje urządzenie gps nie straciło łączności z satelitami (satelitą ???).
Komentarz
-
Komentarz