1. Jak poznać czy auto ma czujnik zmierzchu i czujnik deszczu, jak wtedy działa comming home i leaving home, jest różnica, gdy jest czujnik zmierzchu?
2. Na pokrętle włączającym światła, jak wyciągnę je "raz" to zapalają się światła przeciwmgielne tylne oraz na tym pokrętle zapala się kontrolka o włączonych takich światłach, jak to pokrętło wyciągnę "drugi" raz, to druga kontrolka nie zapala się na tym pokrętle mimo że jest, ale zapala się kontrolka na desce rozdzielczej i palą się czy przeciwmgielne przedni oraz tylne, to jest normalne zachowanie?
3. W instrukcji widziałem, że jest kontrolka odpowiadająca za włączony tempomat, u mnie po włączeniu tempomatu nic nie zapala się na desce rozdzielczej, to jest dodatkowo płatna opcja przy zakupie auta, czy coś u mnie nie działa?
natash, różnie to było z tempomatem
Jedni mają, inni nie, ja mam(2007) :P
Początkowo chyba nie było
To samo tyczy się przeciwmgielnych, kontrolki są ale nie zawsze się świecą
Normalne zachowanie, tylne świecą z przednimi
Czujnik zmierzchu poznasz po włączniku świateł, lusterku
Wycieraczki po manetce, albo na szybie przy lusterku jest czujnik(zmierzchu i deszczu)
CH i LH ustawiasz w maxi, mi działa np na 20 sek po otwarciu samochodu( razem z mijania)
Jak nie chcę żeby się mijania włączyły to ręcznie trzeba otworzyć
Wszystko działa jak się robi ciemno
natash czy masz czujki , zerknij na lusterko wsteczne od zewnątrz jeśli masz mocowanie kwadrat z diodkami w środku to masz .
[ Dodano: Nie 19 Cze, 11 21:24 ]
troszkę to kosztuje , zależy jaka opcja , nowa szyba z czujkami i lusterkiem lub nowe lusterko z czujami + grzebanie + kable + kodowanie , znawcy pewnie dopowiedzą lub mnie poprawią :szeroki_usmiech
natash czy masz czujki , zerknij na lusterko wsteczne od zewnątrz jeśli masz mocowanie kwadrat z diodkami w środku to masz .
[ Dodano: Nie 19 Cze, 11 21:24 ]
troszkę to kosztuje , zależy jaka opcja , nowa szyba z czujkami i lusterkiem lub nowe lusterko z czujami + grzebanie + kable + kodowanie , znawcy pewnie dopowiedzą lub mnie poprawią :szeroki_usmiech
Mam diody, czyli mam czujnik deszczu.
Jak to działa, przełącznik wycieraczek ma takie oto opcje:
1 na dół - wycieraczki przecierają się raz
0 nic się nie dzieje
1 do góry wtedy działa przesuwak odpowiadający za... no właśnie za co? Prędkość wycierania czy czułość czujnika deszczu?
2 do góry szybciej działają wycieraczki
3 do góry najszybciej działają wycieraczki
ten przełącznik na manetce do niczego IMHO nie służy przy zamontowanym i uruchomionym czujniku. O ile pamiętam to jest opcja wyłączenia automatu wycieraczek wtedy ten przełącznik się przydaje. Ale to by trzeba sprawdzić.
1-sza pozycja do góry to auto
przełącznik służy do ustawienia czułości czujnika
żeby działało musisz jechać samochodem, a dokładnie to przekroczyć chyba 15km/h jak sie nie mylę albo coś koło tego
później czujnik działa do wyłączenia zapłonu lub na manetce
bez czujnika też jest tam jakaś funkcja...
Czujnik zmierzchu poznasz po włączniku świateł, lusterku
Mógłby ktoś na fotce pokazać który to jest ten czujnik zmierzchu?:?
Ktoś gdzieś pisał skąd dokąd (które piny) trzeba pociągnąć kabelek do włącznika świateł, chyba że to schemat był :?
Chciałem zmodzić sobie właśnie włącznik świateł ale nie mam pewności czy czujnik mam ops:
Na tym zdjęciu czujnik deszczu jest na szybie (ten niebieskawy element), natomiast czujnik zmierzchu to jest ten mały prostokącik na obudowie lusterka.
bohen, w Skodzie oba te czujniki są zintegrowane. Ten otwór w obudowie lusterka to czujnik oświetlenia dla fotochromatycznego lusterka ( żeby w dzień się nie ściemniało ). A dlatego jest drugi czujnik na lusterku, że obie te części ( czujnik deszczu/zmierzchu na szybie i czujnik w lusterku fotochromatycznym ) są od siebie niezależne i można je zamawiać razem, osobno albo wcale.
slavi, czyli jak masz czujnik deszczu to masz też czujnik zmierzchu ( przynajmniej w grupie VAG tak jest ). Ogólnie nazywa się to RLS ( Rain/Light Sensor lub Regen/Licht Sensor ).
czyli jak masz czujnik deszczu to masz też czujnik zmierzchu ( przynajmniej w grupie VAG tak jest ). Ogólnie nazywa się to RLS ( Rain/Light Sensor lub Regen/Licht Sensor ).
Dzięki!
Czyli zmieniam włącznik i kabelek trzeba dołożyć i pewnie dokodować.
Jest gdzieś pełen opis tego?
Komentarz