Zamieszczone przez natash
E85, Kto?
Zwiń
X
-
E85, Kto?
Zastanawiam się czy ktoś z zacnych forumowiczów może zalał E85 do swojej skody, albo nawet do obojętnie czego? Rożnica w cenie ok 90 groszy nie jest mało. Generalnie doczytałem, paliwo przystosowane do silników Flexifuel np Ford, Volvo, ale czytałem na forach już, że ludzie wlewają w stosunku 50% E85 50% zwykla 95tka no i jeźdzą, tzn jeden pisał, że nawet jeździł tak wiele miesięcy w Szwecji czy gdzieś i nie odczył różnicy.
CO o tym sądzicie? (wiadomo że tsi odpada, ale wolnossące jednostki, przy domieszce)??
-
-
Zamieszczone przez Enriquezraz pewnie można i spróbować, ale sam wiesz, że nie ma nic za darmo i taki wynalazek w zwykłym silniku pewnie raz i drugi zadziała a i kierownik zadowolony będzie. Problem w tym co się stanie za rok, dwa takiej jazdy...
Komentarz
-
-
jak znajde gdzies po drodze stacje z takim wynalazkiem to zaleje to w Felicji - ona wszystko przepali...a wrazeniami sie podziele.
sadze ze punto 1.2 nie powinno grymasic, ale to moja niczym nie poparta opnia.
jesli idzie o paliwa z dodatkiem alko to wazne jest zeby je dosc szybko zuzyc, bo alko chlonie wode z powietrza. jak szybko- tego nei wiem, ale tankowanie raz na pol roku raczej nie jest zalecanekazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rssjak znajde gdzies po drodze stacje z takim wynalazkiem to zaleje to w Felicji - ona wszystko przepali...a wrazeniami sie podziele.
sadze ze punto 1.2 nie powinno grymasic, ale to moja niczym nie poparta opnia.
jesli idzie o paliwa z dodatkiem alko to wazne jest zeby je dosc szybko zuzyc, bo alko chlonie wode z powietrza. jak szybko- tego nei wiem, ale tankowanie raz na pol roku raczej nie jest zalecane
Komentarz
-
-
mam niezniszczalny "Nejlepsi Cesky 1.3"...
gdzie w Wawie widziales to paliwo ?
tak BTW pamietam ze z 15 lat temu na stacjach bylo cos takiego jak 'benzohol'
i Matka Rodzicielka ochoczo lala to do PF126p (wiem, nie ta liga) bez zadnych skutkow ubocznych....
jesli idzie o wlasnosci alko jako paliwa, to spala sie w nieco nizszej temperaturze i potrzebuje nieco innych nastaw (stosunek ilosci paliwa do ilosci powietrza- chyba wymaga mniejszej ilosci powietrza, wiec na lato jak znalazl) - przy czym ma liczbe oktanowa >100kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!
PKN ORLEN jako pierwszy koncern paliwowy w Polsce wprowadził do sprzedaży nowoczesne paliwo pochodzenia naturalnego – BIO85. Tym samym Koncern wychodzi naprzeciw rosnącym wymogom Narodowego Celu Wskaźnikowego, nakładającego na firmy sektora naftowego obowiązek stopniowego zwiększania udziału biokomponentów w ogólnej sprzedaży produktów paliwowych.
BIO85 to nowoczesne i przyjazne środowisku paliwo zawierające do 85% bioetanolu oraz 15% benzyny bezołowiowej, przeznaczone do użytku w pojazdach wyposażonych w silniki typu Flexifuel (FFV). Biopaliwo cechuje się niższą o ok. 25% od paliw ropopochodnych emisją dwutlenku węgla.
Pierwszy w Polsce dystrybutor BIO85 został uruchomiony na stacji paliw PKN ORLEN przy ul. Wawelskiej w Warszawie. Honorowym gościem uroczystości był Wicepremier, Minister Gospodarki Waldemar Pawlak, który wspólnie z Prezesem Zarządu PKN ORLEN Jackiem Krawcem uruchomili dystrybutor z nowym biopaliwem. W spotkaniu udział wzięli również przedstawiciele Departamentu Energetyki Ministerstwa Gospodarki oraz Prezes Volvo Auto Polska Arkadiusz Nowiński.
- Bardzo mnie cieszy, że ORLEN szukając różnych sposobów na spełnienie obowiązków wynikających z Narodowego Celu Wskaźnikowego, sięga po nowoczesne, bezpieczne i naturalne paliwa. Producenci podejmujący tego typu działania mogą liczyć na wsparcie Rządu. W tym celu utworzony został Program Promocji Biopaliw i Biokomponentów – powiedział Wicepremier Waldemar Pawlak
Zdaniem Jacka Krawca, Prezesa Zarządu PKN ORLEN, rozpoczęcie pilotażowego programu sprzedaży BIO85 to z jednej strony wyjście naprzeciw wymogom Narodowego Celu Wskaźnikowego, a z drugiej - sposób na poszerzenie oferty produktowej.
- Jestem przekonany, że wprowadzenie BIO85 to krok we właściwą stronę. W przyszłości ten rodzaj biopaliwa ma szansę wspierać naszą realizację Narodowego Celu Wskaźnikowego, który nakłada na firmy paliwowe coraz bardziej restrykcyjne wymogi ilościowe dotyczące sprzedaży biokomponentów. Z drugiej strony branża motoryzacyjna jest coraz bardziej zainteresowana produktami przyjaznymi środowisku, które jednocześnie zapewniają pojazdom bardzo dobre osiągi. Cieszę się, że jesteśmy pierwszą firmą paliwową w Polsce, która wdraża ten innowacyjny produkt – dodał Prezes Jacek Krawiec.
Samochody wyposażone w instalację Flexifuel dostępne są na polskim rynku od kilkunastu lat. Znajdują się w ofercie takich producentów jak Volvo czy Ford, jednak ze względu na brak możliwości zakupu paliwa BIO85 dotychczas nie cieszyły się taką popularnością jak w państwach Europy Zachodniej. W wielu krajach europejskich, posiadacze pojazdów wykorzystujących BIO85 mogą liczyć na zniżki podatkowe lub przywileje w ruchu drogowym, co dodatkowo zwiększa atrakcyjność aut z systemem Flexifuel.
- Na zachodzie Europy samochody z instalacjami FFV cieszą się ogromną popularnością. Wierzymy, że za sprawą wprowadzenia BIO85 do sprzedaży, trend ten dotrze także do Polski. Volvo posiada jedną z najszerszych ofert modeli Flexifuel na rynku motoryzacyjnym - 7 modeli i 2 silniki. Jestem przekonany, że jeżeli zajdzie taka potrzeba, jesteśmy w stanie dostarczyć taką liczbę pojazdów, która zaspokoi potrzeby polskiego rynku – powiedział Arkadiusz Nowiński, Prezes Volvo Auto Polska.
Założenia programu pilotażowej sprzedaży BIO85 na stacji PKN ORLEN zakładają sprzedaż tego rodzaju paliwa do końca września. W tym czasie Koncern będzie badał zainteresowanie biopaliwem przez polskich kierowców. Na podstawie zebranych w tym czasie informacji, podjęta zostanie decyzja o dalszym rozwoju sieci dystrybucji BIO85.
[ Dodano: Pon 20 Cze, 11 23:35 ]
P.S. Nie wiem czy to jest dobry pomysł. Do tego paliwa trzeba mieć specjalnie wzmocnione gniazda zaworowe, zdaje się ze względu na wyższą temperaturę spalania.
Poniżej info apropos silnika Dacii która wypuściała wersję dostosowaną do jeżdżenia na gorzale:
Silnik 1.6 105 KM E85 może być zasilany mieszanką klasycznej benzyny pochodzącej z przeróbki ropy naftowej i etanolu pochodzącego z procesów fermentacyjnych roślin – zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych lub trzciny cukrowej w ilości do 85%. Silnik ten może być zasilany również tylko klasyczną benzyną bezołowiową. W celu przystosowania silnika 1.6 E85 do zasilania biopaliwem, zmodyfikowano konstrukcję gniazd zaworów i wtryskiwaczy oraz zastosowano specjalne oprogramowanie komputera sterującego wtryskiem paliwa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dzida.
- Bardzo mnie cieszy, że ORLEN szukając różnych sposobów na spełnienie obowiązków wynikających z Narodowego Celu Wskaźnikowego....
ZTCW alko ma NIZSZA temp spalania niz klasyczna benzyna, wiec po co ta medialna sciema ?
no, chyba ze chodzi o sklad mieszanki, ale czemu nie mowia tego wprost ?kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprNiby tak, a jaki masz silnik w Felicji? 13, 1.6 16v?
Zamieszczone przez DzidaNa zachodzie Europy samochody z instalacjami FFV cieszą się ogromną popularnością.Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Z tego co pamiętam - dostałem jakiś czas temu maila od Skody - wszystkie modele Skody począwszy od 1 generacji Octavii i Fabii są przystosowane do spalania E85. Felicia do tego szacownego grona się niestety nie zaliczaWysłałem nawet maila do Skody z zapytaniem cóż to takiego jest w Felicii 1.3 co uniemożliwia stosowanie E85. Z tego co pamiętam trzeba wymienić jakąś uszczelkę pomiędzy bakiem a silnikiem, tak więc i owszem, przepali E85, ale przy okazji można jej (i sobie) zrobić małe kuku
Komentarz
-
Komentarz