Pomoc przy kupnie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawaroti
    Classic
    • 2013
    • 21

Pomoc przy kupnie

Na moje to może wyglądać jak przycięcie się EGR.
  • todziu
    Drive
    • 2011
    • 61

Pomoc przy kupnie

Witam wszystkich klubowiczów jestem tutaj nowy wiec proszę o wyrozumiałość :-) - zastanawaim sie na kupnem skody octavi II po 2004r(używka) kombi diesla - tylko mam dylemat jaki typ silnika - 1.9 TDi 105ps czy 2.0 TDi 140ps - na ver silnika 1.9 nie słyszałem jeszcze złej opinii natomiast na 2.0 słyszałem negatywne opinie (głównie problemy z silnikiem) z drugiej strony patrzac 105 ps w 1.9 to troszke malo jak na kombi ? - czy nie lepiej kupic 1.9 105 ps i poddac ja chiptuningowi ? co o tym sądzicie ??

Dzieki za pomoc

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

jednak jeżeli kupujesz auto z tego rocznika to weź 1.9TDI :wink: silniki dopracowane mniej awaryjne.....2.0 TDI do połowy 2006 miały usterki ale to juz więc poszperaj na forum!
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• adym
        Ambiente
        • 2008
        • 179

todziu, szukaj auta po stanie technicznym i cenie. Przy nowych autach zawsze taniej bylo kupic 1.9 i modować, w uzywanym cena juz nie gra takiej roli.
        Nie ma sztywnych reguł co do mniejszej awaryjnosci to jest zawsze kwestia kondycji silnika. Z oceną silnika oczywiscie jedz do diagnosty. Zawsze tez mozna cos z ceny utargowac i przeznaczyc na ewentualne wymiany turbinki, sprzegla itp.

Komentarz

• piernik
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 975
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ale biorąc pod uwagę pękające głowice oraz problemy z pompą oleju w 2.0 (a w tych rocznikach jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia tych awarii) ja skłaniałbym się do 1.9 TDI.

Komentarz

• todziu
            Drive
            • 2011
            • 61

ok czyli mówicie ze nie jest to regułą ze silniki w 2.0 są awaryjne, jedynie ich niewlasciwa eksploatacja moze doprowadzic do uszkodzen a jezeli mam kupic octavie z tym typem silnika to od roku 2007 ?

dzieki

Komentarz

• owen
              Rider
              • 2010
              • 482

Zawsze tez mozna cos z ceny utargowac i przeznaczyc na ewentualne wymiany turbinki, sprzegla itp.
              z ceny zawsze coś urwiesz ale...bo zawsze jest jakieś ale,nie urwiesz tyle by wymienić turbinę,sprzęgło bo to było by wręcz niemożliwe chyba że te auto byłoby składane z co najmniej dwóch i koleś zszedłby tyle z ceny :diabelski_usmiech
              MOCY PRZYBYWAJ

Komentarz

• todziu
                Drive
                • 2011
                • 61

jak kupie autko to na pewno wymienię oleje, płyny filtry oraz rozrząd a tak apropo ilekosztuje wymiana rozrządu w TDi 1.9 lub 2.0 ?

Komentarz

• palioza
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 417

wiesz ja np mialem 2.0tdi zrobione na 250 KM prawie i przez 100tys przebiegu 0 awarii itp. wiec o 2.0 tdi mam b. dobre zdanie, ale pewnie trafilem na dobry egzemplarz. Co do 105km to b. malo, 140 to jest b. malo skoda dopiero jedzie od okolo 200 KM, ale czlowiek to juz zwichrowany jest :-)
                  Jest szansa, ze jak kupujesz auto z 2004 roku, to jego przebieg bedzie duzy, a raczej wtedy powinienes juz zauwazyc jakby byly jakies problemy z glowica (plyn ucieka/przybywa, olej z piana, biala para z rury wydechowej, etc).
                  Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• todziu
                    Drive
                    • 2011
                    • 61

ok a powiedzcie mi na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie skody używanej np od 06/07 rocznika ?

Komentarz

• adym
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 179

Zamieszczone przez todziu
                      ok a powiedzcie mi na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie skody używanej np od 06/07 rocznika ?
                      todziu, moze ktos napisze abys patrzyl czy auto nie bite, czy nie dymi za bardzo, czy sprzeglo nie grzechocze itd.
                      Ja zachecam poszukaj dobrego diagnosty od aut grupy VAG, chocby mialo to byc ASO. Bez podlaczenia sie do komputera, zagladniecia fachowym okiem pod auto nie ocenisz stanu.
                      Nie wiem czy o tym juz pisalem tu na forum, kolega z pracy pojechal ze znajomym "fachmanem", ktory naprawde wiele wie n/t aut, a moge to ocenic bo sam konczylem samochodowke, pojechali kupic Leona gdzies w centralnej Polsce. Efekt byl taki, ze auto okazalo sie praktycznie niesprawne. Odzyskal kase po 3 latach na mocy wyroku sądu bo handlarz zawarł w umowie sprzedazy klauzule, ze kupujacy zapoznal sie ze stanem technicznym pojazdu i nie chcial cofnąc transakcji.
                      Warto wywalic stowke kupujac auto za 30tys. Dodatkowa zaleta jest taka, ze jesli sie na nie zdecydujesz bedziesz przy okazji mial pierwszy przegląd zaliczony i bedziesz wiedzial na co kiedy sie szykowac jesli chodzi wymiane czesci eksploatacyjnych.

Komentarz

• krzysiek1974
                        Rider
                        • 2009
                        • 323

Tu masz interesującą ofertę:

Kawałek drogi jest, ale po dobre auto warto się wybrać dalej. Od nas jak wiesz dużo ludzi jeździ po autka do Niemiec (zachodnich landów) - a co przywożą, powiedzą Ci tylko znajomi mechanicy. Dlatego wypad nad Bałtyk to wcale nie tak daleko

Komentarz

• todziu
                          Drive
                          • 2011
                          • 61

No fakt autko super tylko ja mysle o kombi - dzieki za opinie nie mam noża na gardle spokojnie bede przegladal oferty i wtedy sie zastanowie - jeszcze raz dzieki

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

skody z rocznika 2004 pewnie są już naprawione, bo skoro miały wadę to nie sądzę żeby wytrzymały do dzisiaj bez awarii :szeroki_usmiech więc nie ma sie czego bać tylko sprawdzić czy auto nie bite nie ma zrobione 300kkm a resztąpowinien zając sie mechanik który zna sie na autach, warto równiez podłączyć auto do kompa bo wtedy jest szansa że wyjdzie co nie co.

Sam jezdzę octą z silnikiem 2.0 bkd i jak na razie to silnik jeszcze nie wyleciał w powietrzę, przebieg dopiero około 137kkm i 70kkm po modach, jak zrobie 200kkm bez poważnej awarii to stwierdzę że 2.0 nie jest takie złe
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• todziu
                              Drive
                              • 2011
                              • 61

OK o powiedzcie mi co sądzicie o skrzyniach DSG tak w dwóch słowach - wiem temat był na forum założony ale jak czytałem to tak naprawdę jednoznacznie nic nie wynika jedna tylko odp która wskazują ze po 130-150tys km te skrzynie dają o sobie znak - jaki jest koszt naprawy i eksploatacji większy niż manualnej ? czy warto kupić autko z taka skrzynią pomijając fakt wygody ?

i drugie pytanko jaki jest koszt wymiany rozrządu w 1.9 i 2.0 TDi

Dzieki

Komentarz

• adym
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 179

i drugie pytanko jaki jest koszt wymiany rozrządu w 1.9 i 2.0 TDi
                                Koszt rozrzadu bedzie taki sam w tych silnikach czyli ok 1000zl z pompą wody.

OK o powiedzcie mi co sądzicie o skrzyniach DSG tak w dwóch słowach - wiem temat był na forum założony ale jak czytałem to tak naprawdę jednoznacznie nic nie wynika jedna tylko odp która wskazują ze po 130-150tys km te skrzynie dają o sobie znak - jaki jest koszt naprawy i eksploatacji większy niż manualnej ? czy warto kupić autko z taka skrzynią pomijając fakt wygody ?

Dzieki
                                Pewnie, ze warto. Jesli nie masz obiekcji n/t automatu to tak.
                                Juz nie bede sie powtarzal, ze żywotność zalezy od kierownika jak się o nią troszczy
                                W kazdym razie 300kkm dla DSG nie powinno byc problemem, a jesli dozyje tego przebiegu to jest szansa, ze przezyje auto. No i automatow sie nie naprawia, choc pewnie sa magicy, ktorzy by sie tego podjeli.
                                Moge sie domyslec, ze te 150tys wynikaja z realiow polskiego rynku wtórnego. Wszystkie samochody z drugiej reki maja z reguły przebiegi 130 - 150tys

Komentarz

Pracuję...