Tarcze Zimmerman

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Archi
    Classic
    • 2007
    • 36

Tarcze Zimmerman

Arek - 11 pkt
    BaPit - 1 pkt
    Dawid - 6 pkt
    Franca - 5 pkt
    Jodla - 9 pkt
    Lec - 7 pkt
    Michu - 4 pkt
    Miroslaw Brozyn - 2 pkt
    Misiek - 10 pkt
    techno2000 - 3 pkt
    Tymon - 8 pkt

Ojjjj. Uffff. trudny wybór. Pozdr!
    BP
  • bartolini1978
    Elegance
    • 2006
    • 755

Tarcze Zimmerman

Witam
    4 tygodnie temy zamontowałem nawe Zimmermany nawiercane + klocki EBC Zielone
    :evil: :evil: :evil: i co ..... pogiołem je. :cry: :cry:
    Zastanowiam sie czy mozna toczyc tarcze nawiercane :?: . Nie wiem czy jest sens je reklamowac bo nastepne prawdopodobnie po 5 tys km tak samo sie zachowają.

p.s
    Tarcze docierałem tak jak trzeba.

Komentarz

• cook
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 181

ja dałem swoje do szlifowania, toczyć można ale nie zabardzo są chętni bo na otworach niszczą sie noże
      Były posiadacz 1.8 Turbo

Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez bartolini1978
        4 tygodnie temy zamontowałem nawe Zimmermany nawiercane + klocki EBC Zielone
        i co ..... pogiołem je.
        A jak to się stało? Też zapodałem taki zestaw, ale narazie tylko na tył, a mam nadzieję że za kilka dni założę też na przód. Na co zwrócić uwagę że ich nie popsuć :cry: ?

Komentarz

• bartolini1978
          Elegance
          • 2006
          • 755

arci9, nie wiem. Zastanawiam sie czy piasta jest prosta. Ale do 700km było ok o potem z dnia na dzien ...lipa .

Komentarz

• zefirstorm
            Ambiente
            • 2006
            • 152

tutaj bartek masz instrukcje układania nowych tarcz i klocków, z tego co pamiętam jak opowiadałeś na spocie to sie do niej nie zastosowałeś :twisted:
            ASV 147PS@307Nm

Komentarz

Najczęściej przyczyną jest to ostre hamowanie, wysoka temperatura tarczy + woda....

Komentarz

• bartolini1978
                Elegance
                • 2006
                • 755

zefirstorm, to Nico 99 ma taki sam zestaw i dał im po dupie i ok a ja do 1000 km docierałem jak ciota i wszystko ch.. :evil:

Komentarz

• RomanS
                  Elegance
                  • 2004
                  • 804

Zamieszczone przez zefirstorm
                  tutaj bartek masz instrukcje układania nowych tarcz i klocków, z tego co pamiętam jak opowiadałeś na spocie to sie do niej nie zastosowałeś
                  http://www.tarox.com.pl/p...mulce_tarox.php
                  Poczytałem i zdębiałem ! Sam kiedyś wymyśliłem "Instrukcję obsłgi klamki od drzwi kuchennych" ale to było dla jaj. Nie myślałem, że można na poważnie. Rozumiem, że kupując takie tarcze kupuję niedorobiony półprodukt, który muszę najpierw "dorobić" jeżdżąc pierwsze kilkaset km np. po pustym lotnisku ? I jak zacznie deszcz padać to muszę się zatrzymywać i czekać aż nawierzchnia wyschnie ?
                  Po normalnej drodze nie mogę , no bo jak hamować delikatnie i np. nie wjechać komuś w d... w sytuacji awaryjnej ?
                  Niech producent sam dotrze te tarcze na jakiejś maszynie wg ustalonego przez siebie cyklu obciążeniowego i potem po sprawdzeniu, czy się nie skrzywiły je sprzedaje !!!

Sorry za mój ton ale nie wytrzymuję gdy czytam takie głupoty. Nie dajmy się zwariować. Hamulce są od hamowania. Wiadomo, że każde nowe tarcze i klocki muszą się do siebie ułożyć ale nie może to kolidować z ich normalnym używaniem !
                  Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

Zamieszczone przez RomanS
                    Sorry za mój ton ale nie wytrzymuję gdy czytam takie głupoty. Nie dajmy się zwariować. Hamulce są od hamowania. Wiadomo, że każde nowe tarcze i klocki muszą się do siebie ułożyć ale nie może to kolidować z ich normalnym używaniem
                    Romek przeciez w nowym aucie hamulce rowniez sa do dupy i musza sie ulozyc, nie rozumiem twojego oburzenia. Instrukcja pochodzi ze sportowych hamulcow taroxa - po ponad 1k pln za komplet tarcz - do tego klocki po okolo 500pln. Byc moze producent zabezpiecza sie przed reklamujacymi towar jako pogiety - radzac taki wlasnie (mocno asekuracyjny) sposob ich docierania. Powiedz jeszcze ze silnika tez z zasady nie docierasz bo zostal dotarty fabrycznie? Moze i instrukcja jest napisana jak dla jakiegos hamerykana, ale biorac poprawke na to ze kazdy i tak doczytuje tylko pierwsze dwie linijki instrukcji obslugi ......
                    Rozumiem ze nie przejezdzasz kilkuset km bez sytuacji awaryjnej?
                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

bartolini1978, Czy poprzednie zdjales bo sie:
                      1) skonczyly zuzycie (ponizej minimalnej grubosci uzytkowej)
                      2) byly slabe
                      3) pogiely sie
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• bartolini1978
                        Elegance
                        • 2006
                        • 755

Maicroft, orginał wytrzymał 50tys km, nastepne pogieły sie po 5 tys a te padły po 700km , a co najlepsze to drga mi kierownica nawet jak nie hamuje

[ Dodano: Pią 14 Lip, 06 13:43 ]
                        a ponadto to te orginały tak katowałem ze dymka kilka razy pusciły i 50 tys km ok

Komentarz

• RomanS
                          Elegance
                          • 2004
                          • 804

Zamieszczone przez Jabar1975
                          Rozumiem ze nie przejezdzasz kilkuset km bez sytuacji awaryjnej?
                          No może niezręcznie napisałem :wink: Czyli : jak ktoś chce to może sobie przejść ten cały cykl. Ja nie bardzo to widzę w normalnym użytkowaniu. Sytuacje z awaryjnym hamowaniem ? No cóż zdarzają się Najczęściej nie z mojej winy ale co mgę poradzić na to, że jakiejś połowy kierowców nie powinno się wypuszczać na drogę ? :szeroki_usmiech
                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

co mgę poradzić na to, że jakiejś połowy kierowców nie powinno się wypuszczać na drogę ?
                            to problem kazdego z nas, tym bardziej teraz polowa luda w autach jezdzi jakas taka otumaniona od tego goraca.
                            Ja nie bardzo to widzę w normalnym użytkowaniu.
                            Pewnie producent tez o tym wie i sobie zostawia taka wlasnie furtke na tzw " A nie mowilem"

Komentarz

• Pulse
                              Rider
                              • 2006
                              • 461

swaoja droga co te tarcze sie tak latwo gna w octach? tez chyba teraz mam pogiete bo sa drgawki tylko przy hamowaniu.
                              Przedtem przelatalem Panda ~100k km moze hamulce byly poddawane nieco innym obciazeniom, ale na trasie trzymalem 130 km/h i hamowania tez troche bo ogolnie jej nie zalowalem :twisted: i nic tarcze w porzadku, to samo w corolli 170k km fabryczne tarcze i nic sie nie dzieje
                              :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

bartolini1978, A i chyba wychodzi problem, to nie tarcze sa bezposrednio zwiazane z tym, ze sie gna, tylko cos innego w zawieszeniu, co w polaczeniu z hamowaniem zalatwia tarcze.

Pulse, Kazda seryjna tarcze bardzo latwo pogiac. Czym tarcza mniejsza i ciensza, tym szybciej ulegnie uszkodzeniu - dlatego mowia, ze tarcza ponizej grubosci x powinna byc wymieniona i to nie tylko z uwagi na to, ze za chwile zetrze sie mak, ale wlasnie zeby nie grzaly sie za bardzo.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• neck99
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1326

zefirstorm, to Nico 99 ma taki sam zestaw i dał im po dupie i ok a ja do 1000 km docierałem jak ciota i wszystko ch.. :evil:
                                  Nie Nico 99 tylko Neck99 :P to prawda nie mialem szans dobrze dotrzeć tarcz. Bo po ok 100km od zamontowania musiałem bardzo gwałtownie hamować z ponad 130km/h do tego stopnia ze z tarcz leciały kłęby bialyego dymu. Kilka dni później ta sama sytuacja nagłe awaryjne hamowanie z szybkości 200km/h do 40 i znów biały dymek z tarcz.

Do dziś tarcze hamują super i nie ma bicia
                                  OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                  SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• bartolini1978
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 755

Neck 99 wybacz słoneczko ops:

P.s
                                    jedziemy do Krakowa

Komentarz

• daveLC
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 10

hmm.. az dziw bierze ze takie historie z krzywymi tarczami po 700 km sie zdarzaja tymbardziej ze nienajgorszej przeciez firmy :roll: do tego jak kolega mowi staral sie je docierac delikatnie :roll: moje seryjne, fabryczne tarcze wytrzymaly cale 170 kkm i najlepsze jest to ze nie dalo rady ich skrzywic tak zeby nie szlo jezdzic :lol: bylo lekkie bicie.. wymienilem na powerdisc i 30 tys bez zadnego klopotu.. fakt, czuc lekkie drzenie ktore jest norma przy nacinanych tarczach ale hamulce o wiele lepsze :wink:

Komentarz

• autorus
                                        Rider
                                        • 2004
                                        • 508

Też zamówiłem Zimmermanna sport i klocki redstuff i mam nadzieje ze ominą mnie takie zdarzenia. Zakładam przy przeglądzie za 4kkm. Kupione oczywiście u Nexusa.
                                        http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                        Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                        Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• neck99
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 1326

Neck 99 wybacz słoneczko
                                          :szeroki_usmiech

Może dla tego ze seryjna tarcza i seryjny kloc nie dają rady skrzywić bo tarcie jest małe. Jak zapodasz dobrą tarcze i dobry kloc to stajesz w miejscu a te przeciążenie musi gdzieś sie zgubić. Tak, że to pewnie dla tego tak jest. Seria w ogóle nie hamuje to i nie krzywi

Komentarz

• Jabar1975
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3331

Zamieszczone przez neck99
                                            to prawda nie mialem szans dobrze dotrzeć tarcz. Bo po ok 100km od zamontowania musiałem bardzo gwałtownie hamować z ponad 130km/h do tego stopnia ze z tarcz leciały kłęby bialyego dymu. Kilka dni później ta sama sytuacja nagłe awaryjne hamowanie z szybkości 200km/h do 40 i znów biały dymek z tarcz.

Do dziś tarcze hamują super i nie ma bicia
                                            no i mamy recepte na dobre dotarcie tarcz :diabelski_usmiech
                                            Jak zapodasz dobrą tarcze i dobry kloc to stajesz w miejscu a te przeciążenie musi gdzieś sie zgubić
                                            wlasnie dlatego ze jest duza tarcza to energia ma wiecej miejsca aby sie wydzielic (w postaci ciepla do atm)
                                            Seria w ogóle nie hamuje to i nie krzywi
                                            tarcza krzywi sie gdy pracuje w warunkach wykraczajacych poza mozliwosci materialu z ktorego jest zrobiona - wiec przyczyny sa dwie - albo jest kiepski material ktory nie radzi sobie z cyklami rozgrzewania i studzenia, ewentualnie mimo ze material jest ok - nastepuje zbyt gwaltowne jego wystudzenie - na skutek np wjechania w kaluze.(sorry za mocne uproszczenie)

Komentarz

• neck99
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1326

lux to to ja wiem :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...