problem z wymiana to 0 a mozna powiedziec ze co 5 lat zaglada sie do aku a znam przypadki ze 7 lat aku wytrzymal w aucie (mowimy o nowych aku )
Wyjazd do włoch - autem
Zwiń
X
-
Wyjazd do włoch - autem
Witam.
Wybieram się do Włoch samochodem na wycieczkę objazdową na 3 tyg.
Chce jechać przez Cieszyn do Czech - tam nocleg chyba (mikulov) przy granicy z Austrią
(gdzie w mikulovie nocować? czy atakować w ciemno)?
następnego dnia przez Austrię (może zwiedzanie Wiednia) i w końcu do Włoch.
Będę szukał noclegu w okolicach Udine-Trieste.
Planuję zwiedzić na początek północ Włoch (bez Wenecji) odwiedzając większość miast w których jest coś ciekawego do zwiedzenia.
Następnie do Padwa, Werony, Genua, Mediolanu, Turynu zjechać zachodnim wybrzeżem do Rzymu, Neapolu i wracać zachodnim wybrzeżem zahaczając inne ciekawe miejsca.
Mam pytanie co warto jeszcze zwiedzić/zobaczyć?
Gdzie tankować w Czechach czy w Austrii czy we włochach (naprano będę tankował przed granicą z Polską).
Co trzeba mieć ze sobą na taką wyprawę? (wyposażenie auta)
Najchętniej interesował by mnie jakiś w miarę tani nocleg Hostel? - może coś możecie polecić.
Może jakieś kempingi (ale w "mobilnym domu" co bym nie musiał spać w namiocie - ale będę miał w razie co).
z góry dziękuje za odpowiedz.
-
-
Italia jest pięknateż może się w sierpniu wybiorę. Z Gdańska to lecę zawsze przez Niemcy bahna i przez Innsbruck, ale z Wwy się nie opłaca.
Dobra idea zjechać zachodnim , wrócić wschodnim wybrzeżem, lub na odwrót.
Jeśli chcesz taką kolejność to polecam:
1. Padwę, póżniej możesz wpaść do Verony i później pobyć parę dni w Genui - piękne nadmorskie miasto, cudowne wybrzeże ciągnie się w stronę Francji. Możesz wyskoczyć do Mediolanu, ale nie wiem czy to się opłaca, chyba że na jednodniowe zwiedzanie. Jak już będziesz w Genui, to zajrzyj koniecznie do pięknego Portofino
2. później lecisz w dół wybrzeżem ( warto zahaczyć o Pisę, wskoczyć też na bok trochę do Florencji), piękna sprawa - miasteczka w Toskanii. Może warto zatrzymać się znowu na 2-3 dni i wyskakiwać (np. do Pisy, Florencji, Livorno). Piękne są miasteczka na górkach w Toskanii, polecam miejscowość San Gimignano - spałem, niesamowity klimat ma miasteczko
3. lecisz dalej na dół, widzisz z daleka wyspę Napoleona- Elbę, takim sposobem lądujesz w Rzymie. Tu nie musze chyba mówić , że warto parę dni na wieczne miasto poświęcić
4. dalej na dół, warto zahaczyć o Monte Cassino (szczególne miejsce) nieopodal autostrady na Neapol. Sam w Neapolu byłem tylko przejazdem, brudne i nieciekawe miastopolecam Ci natomiast Pompeje (zalane lawą miasteczko historyczne) i piękne Sorrento - tam znów warto się chodź na 1-2 dni zatrzymać i wyskoczyć stateczkiem na wyspę Capri
5. póżniej polecam przejechać na wschodnią stronę półwyspu, np. zahaczyć o San Giovanni Rotondo - związane z O. Pio, bardzo ciekawe miejsceWsch. strona według mnie jest mniej atrakcyjna, ale też parę miejsc jest fajnych
6. dalej jadąc na górę wpadłbym do Pescary, znanego Rimini i zajrzał na "sznaps górkę" czyli - San Marino. Generalnie jednak tyle czasu bym na to co na zachód i Toskanię nie poświęcił
Co do noclegów, ja bym szukał na Twym miejscu Hosteli, ewentualnie campingów. Wcześniej rezerwował. Niestety autostrady płatnedość słono
Udanego wypoczynku
Komentarz
-
-
Również wybieram się w tym roku do Włoch ale tylko do północnej ich częsci :szeroki_usmiech Napewno trzeba zarezerwować coś jeszcze będąc w Polsce. Jeżeli chodzi o mnie to noclegów po drodze nie rezerwuję tylko mniejwięcej wcześniej sprawdzam co gdzie jest (a gdzie dokładnie wypadnie postój to się okaże w trakcie podróży). Jeżeli jedzie sie głównymi drogami to sądzę, że można tankować na każdej stacji, ja mam zawsze tylko wątpliwości do stacji znajdującymi się daleko od głównych szlaków.
No to widze, że pare osób z OCP się wybiera w tym samym kierunku, więc może gdzieś się zobaczymy na trasie bądź miejscu :?:Było, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez suchyNo to widze, że pare osób z OCP się wybiera w tym samym kierunku, więc może gdzieś się zobaczymy na trasie bądź miejscu
LPG zacheca do dalszych wyjazdow :-) A tam to paliwo niemal na kazdej stacji, jak u nas :->pozdrawiam
dab
Komentarz
-
-
Austria 10 dniowa 7.90 euro, jeżeli tylko przejeżdża przez Austrię tam i z powrotem w odstępie większym niż 10 dni to i tak taniej wychodzą 2x po 10 dni czyli 2 x 7.90 euro.
Czechy 10 dniowa 250 koron, miesięczna 350 koron.
Aha . Na granicy polsko-czeskiej w Cieszynie po stronie Polskiej winiety na Austrię są zawyżone o prawie 20zł. ( 7.90x4zł=32zł, a na tym przejściu 52zł)Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBAustria 10 dniowa 7.90 euro, jeżeli tylko przejeżdża przez Austrię tam i z powrotem w odstępie większym niż 10 dni to i tak taniej wychodzą 2x po 10 dni czyli 2 x 7.90 euro.
Aha . Na granicy polsko-czeskiej w Cieszynie po stronie Polskiej winiety na Austrię są zawyżone o prawie 20zł. ( 7.90x4zł=32zł, a na tym przejściu 52zł)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dabZamieszczone przez suchyNo to widze, że pare osób z OCP się wybiera w tym samym kierunku, więc może gdzieś się zobaczymy na trasie bądź miejscu
LPG zacheca do dalszych wyjazdow :-) A tam to paliwo niemal na kazdej stacji, jak u nas :->
sew1981, w takim razie też bacznie będę obserwował
Zamieszczone przez AdamBAustria 10 dniowa 7.90 euro, jeżeli tylko przejeżdża przez Austrię tam i z powrotem w odstępie większym niż 10 dni to i tak taniej wychodzą 2x po 10 dni czyli 2 x 7.90 euro.
Aha . Na granicy polsko-czeskiej w Cieszynie po stronie Polskiej winiety na Austrię są zawyżone o prawie 20zł. ( 7.90x4zł=32zł, a na tym przejściu 52zł)Było, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czajaA czy ktoś z obeznanych w temacie mógłby napisać, jakie koszty przejazdu są w poszczególnych krajach (winiety i tym podobne rzeczy). Znajomy się wybiera do Wloszech i przydałoby się takie info.
Trasa podobna jak kolegi: Polska - Czechy - Austria - Włochy.
z góry dzięki panowie.
Pozdrawiam z wloch... z daleka ...
Komentarz
-
-
Byłem we Włoszech autem (oczywiście Włoskim) w 2009r. na 2 tyg. Noceli zaklepane wcześniej mieliśmy Tydzień spaliśmy w Pietra Ligure. Trasa 1530km pokonana na 1 raz w ciągu 15 godzin ale to męczące i trzeba uważać na radary bo się nagina znacznie ograniczenia. Dużo zwiedzaliśmy (Monaco, Cannes, Nicea, Mediolan, Turyn (muzeum Fiata było nieczynne), Monza (Tor- można sobie wjechać za opłatą), Genova (podwodne zoo), różne malownicze wioski nadbrzeżne). Drugi tydzień w Toskanii w turystycznym gospodarstwie (winnice, gaje oliwne, zwierzaki domowe, fajny klimat), stamtąd wypady do Pisy (wieża), Modena/Maranello (Ferrari, tor), Santa Agata (Lamborghini fabryka i muzeum, fabryka nie dla wszystkich dostępna), Arese (Alfa Romeo muzeum - nie czynne było), Imola (tor gdzie zginął A. Senna), wybrzeże. Spróbujcie włoskich lodów, lepszych nie jadłem. Jedzenie też dobre (poza owocami morza - nie lubię). Powrót z wizytą w Wenecji (to miasto trzeba zobaczyć), nocleg w Austrii. Generalnie polecam nabyć przewodnik i tam poczytać o atrakcjach. Autostrady raczej drogie - wydałem kilkaset zł. Przez 2 tyg. z dojazdem i powrotem strzeliło 7500km ale Włochy na prawdę polecam zobaczyć. Pewnie tam jeszcze pojedziemy.
zabawa zaczyna się od 2 tys. obr/min
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pio_wwaPlanuję zwiedzić na początek północ Włoch (bez Wenecji)
Jak planujesz Mediolan, to ja polecam zajrzeć przy okazji do Bergamo - zwłaszcza wieczorem. Stare miasto góruje na wzniesieniu ponad nowym, jest bardzo klimatycznie.
Od siebie dorzuciłbym Vinci (muzeum z replikami wynalazków pewnego znanego Włocha, poza tym malowniczy dojazd).
I koniecznie zahaczyć o Florencję! Nawet kosztem np. zindustrializowanego Turynu.
A tak od siebie sugeruję uważać bardzo na auto, bo Włosi nie szanują środków lokomocji i parkują "na chrobot". I mieć baczenie na autostradach, bo nie używają migaczy - a lubią sobie nagle zmienić pas (zwłaszcza, jak jadą wolno...).
Komentarz
-
-
wielkie dzięki za podpowiedz co warto zwiedzić.
Offre informazioni sulla rete autostradale italiana, i Punti Blu, la Viacard ed il Telepass, fornisce anche un servizio di previsione traffico e meteo in tempo reale.
tu masz po angielsku,
liczy ile trzeba zapłacić za autostradę
Dodatkowo jak ustawisz sobie trasę to podpowiada gdzie jest najtańsze paliwo.
np:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pio_wwaMoże jakieś kempingi (ale w "mobilnym domu" co bym nie musiał spać w namiocie - ale będę miał w razie co).Czarny Elegance
Komentarz
-
-
pio_wwa, a opłaca ci sie spać w Mikulovie/Znojmo i rano jechać do Wiednia?
Z granicy do Wiednia jest już niedaleko a w Wiedniu znajdziesz nocleg niedrogi. Znam takie miejsce:
Get the best rates by booking directly through our website for stays at Wombat's City Hostels in Vienna, London, Munich, and Budapest.
byłem tam wprawdzie kilka lat temu i było OK, ceny chyba koło EUR20/człowiek.
Komentarz
-
-
Re: Wyjazd do włoch - autem
Zamieszczone przez pio_wwa
Co trzeba mieć ze sobą na taką wyprawę? (wyposażenie auta)
.Tyle Ci chyba wystarczy,poczytaj czego jeszcze Czesi wymagają bo oni lubią Polaków "trzepać" podczas kontroli
"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
www.zoltar.bielsko.pl
Komentarz
-
-
Ja jechałem 3 lata temu na podobną objazdówkę.
Jechaliśmy Wwa -Kraków-Wiedeń-Klagenfurt-jez.Garda-Wenecja-Fano. 2,5 tygodnia w sumie około 3000km. Spaliśmy głównie pod namiotami bo to bajecznie tanie. Sczególnie w Austrii są super campingi choć i we Włoszech fajnie.
W propozycjach nie dopatrzyłem się jeziora Gardy - coś super - koniecznie tam pojedź, są tam ruiny rzymskie, pozostałości po republice Salo, piękne czyste jezioro i wysokie góry dookoła. Kupa miasteczek i wszędzie coś ciekawego. I oczy bolą jak się patrzy na samochody które tam jeżdżą.
Padwa - warto obejrzeć freski Giotta i uniwersytet.
Wiedeń - obowiązkowo Schonbrun i miasteczka nad Dunajem - super.
Jak będziesz jechał to uważaj na:
1. kamizelki w zasięgu ręki
2.Cb - o ile pamietam w Austrii zakaz.
3. We Włoszech uważaj na skutery i na miganie długimi - TO OSTRZEŻENIE A NIE ZACHĘTA DO PRZEJAZDU!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bws34Obowiązkowo pamiętaj o kamizelkach odblaskowych (ile miejsc w aucie tyle kamizelek),apteczka (wyposażona i ważna),
macie moze gdzies jakies podparcie prawne pod ten wymog?pozdrawiam
dab
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dabmacie moze gdzies jakies podparcie prawne pod ten wymog?
Tyle teorii.
W praktyce policja innych krajów czesto BEZPODSTAWNIE czepia się obcokrajowców o wyposażenie obowiązkowe ich auta. Ja po prostu w takiej sytuacji odmówiłbym przyjęcia mandatu i koniec - takie prawo zawsze ci przysługuje.Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz