Wyjazd do włoch - autem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek99a
    Classic
    • 2011
    • 6

Wyjazd do włoch - autem

problem z wymiana to 0 a mozna powiedziec ze co 5 lat zaglada sie do aku a znam przypadki ze 7 lat aku wytrzymal w aucie (mowimy o nowych aku )
  • pio_wwa
    Drive
    • 2010
    • 85

Wyjazd do włoch - autem

Witam.

Wybieram się do Włoch samochodem na wycieczkę objazdową na 3 tyg.
    Chce jechać przez Cieszyn do Czech - tam nocleg chyba (mikulov) przy granicy z Austrią
    (gdzie w mikulovie nocować? czy atakować w ciemno)?

następnego dnia przez Austrię (może zwiedzanie Wiednia) i w końcu do Włoch.

Będę szukał noclegu w okolicach Udine-Trieste.

Planuję zwiedzić na początek północ Włoch (bez Wenecji) odwiedzając większość miast w których jest coś ciekawego do zwiedzenia.

Następnie do Padwa, Werony, Genua, Mediolanu, Turynu zjechać zachodnim wybrzeżem do Rzymu, Neapolu i wracać zachodnim wybrzeżem zahaczając inne ciekawe miejsca.

Mam pytanie co warto jeszcze zwiedzić/zobaczyć?

Gdzie tankować w Czechach czy w Austrii czy we włochach (naprano będę tankował przed granicą z Polską).

Co trzeba mieć ze sobą na taką wyprawę? (wyposażenie auta)
    Najchętniej interesował by mnie jakiś w miarę tani nocleg Hostel? - może coś możecie polecić.
    Może jakieś kempingi (ale w "mobilnym domu" co bym nie musiał spać w namiocie - ale będę miał w razie co).
    z góry dziękuje za odpowiedz.

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

Italia jest piękna też może się w sierpniu wybiorę. Z Gdańska to lecę zawsze przez Niemcy bahna i przez Innsbruck, ale z Wwy się nie opłaca.
      Dobra idea zjechać zachodnim , wrócić wschodnim wybrzeżem, lub na odwrót.
      Jeśli chcesz taką kolejność to polecam:
      1. Padwę, póżniej możesz wpaść do Verony i później pobyć parę dni w Genui - piękne nadmorskie miasto, cudowne wybrzeże ciągnie się w stronę Francji. Możesz wyskoczyć do Mediolanu, ale nie wiem czy to się opłaca, chyba że na jednodniowe zwiedzanie. Jak już będziesz w Genui, to zajrzyj koniecznie do pięknego Portofino
      2. później lecisz w dół wybrzeżem ( warto zahaczyć o Pisę, wskoczyć też na bok trochę do Florencji), piękna sprawa - miasteczka w Toskanii. Może warto zatrzymać się znowu na 2-3 dni i wyskakiwać (np. do Pisy, Florencji, Livorno). Piękne są miasteczka na górkach w Toskanii, polecam miejscowość San Gimignano - spałem, niesamowity klimat ma miasteczko
      3. lecisz dalej na dół, widzisz z daleka wyspę Napoleona - Elbę, takim sposobem lądujesz w Rzymie. Tu nie musze chyba mówić , że warto parę dni na wieczne miasto poświęcić
      4. dalej na dół, warto zahaczyć o Monte Cassino (szczególne miejsce) nieopodal autostrady na Neapol. Sam w Neapolu byłem tylko przejazdem, brudne i nieciekawe miasto polecam Ci natomiast Pompeje (zalane lawą miasteczko historyczne) i piękne Sorrento - tam znów warto się chodź na 1-2 dni zatrzymać i wyskoczyć stateczkiem na wyspę Capri
      5. póżniej polecam przejechać na wschodnią stronę półwyspu, np. zahaczyć o San Giovanni Rotondo - związane z O. Pio, bardzo ciekawe miejsce Wsch. strona według mnie jest mniej atrakcyjna, ale też parę miejsc jest fajnych
      6. dalej jadąc na górę wpadłbym do Pescary, znanego Rimini i zajrzał na "sznaps górkę" czyli - San Marino. Generalnie jednak tyle czasu bym na to co na zachód i Toskanię nie poświęcił

Co do noclegów, ja bym szukał na Twym miejscu Hosteli, ewentualnie campingów. Wcześniej rezerwował. Niestety autostrady płatne dość słono

Udanego wypoczynku

Komentarz

• suchy
        Rider
        • 2009
        • 682

Również wybieram się w tym roku do Włoch ale tylko do północnej ich częsci :szeroki_usmiech Napewno trzeba zarezerwować coś jeszcze będąc w Polsce. Jeżeli chodzi o mnie to noclegów po drodze nie rezerwuję tylko mniejwięcej wcześniej sprawdzam co gdzie jest (a gdzie dokładnie wypadnie postój to się okaże w trakcie podróży). Jeżeli jedzie sie głównymi drogami to sądzę, że można tankować na każdej stacji, ja mam zawsze tylko wątpliwości do stacji znajdującymi się daleko od głównych szlaków.
        No to widze, że pare osób z OCP się wybiera w tym samym kierunku, więc może gdzieś się zobaczymy na trasie bądź miejscu :?:
        Było, minęło:
        RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• dab
          Ambiente
          • 2011
          • 117

Zamieszczone przez suchy
          No to widze, że pare osób z OCP się wybiera w tym samym kierunku, więc może gdzieś się zobaczymy na trasie bądź miejscu
          tez w tym okresie 20.07-08-08 bede w polnocnych Wloszech wiec kto wie.. :-)
          LPG zacheca do dalszych wyjazdow :-) A tam to paliwo niemal na kazdej stacji, jak u nas :->
          pozdrawiam
          dab

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10918
            • Fiat

suchy, jeszcze na 100 procent nie wiem czy będę tam, ale jak tylko będę miał pewność, to będę tu dawał cynę

Komentarz

• czaja
              Drive
              • 2011
              • 55
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

A czy ktoś z obeznanych w temacie mógłby napisać, jakie koszty przejazdu są w poszczególnych krajach (winiety i tym podobne rzeczy). Znajomy się wybiera do Wloszech i przydałoby się takie info.
              Trasa podobna jak kolegi: Polska - Czechy - Austria - Włochy.

z góry dzięki panowie.

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Austria 10 dniowa 7.90 euro, jeżeli tylko przejeżdża przez Austrię tam i z powrotem w odstępie większym niż 10 dni to i tak taniej wychodzą 2x po 10 dni czyli 2 x 7.90 euro.
                Czechy 10 dniowa 250 koron, miesięczna 350 koron.

Aha . Na granicy polsko-czeskiej w Cieszynie po stronie Polskiej winiety na Austrię są zawyżone o prawie 20zł. ( 7.90x4zł=32zł, a na tym przejściu 52zł)
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• czaja
                  Drive
                  • 2011
                  • 55
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez AdamB
                  Austria 10 dniowa 7.90 euro, jeżeli tylko przejeżdża przez Austrię tam i z powrotem w odstępie większym niż 10 dni to i tak taniej wychodzą 2x po 10 dni czyli 2 x 7.90 euro.

Aha . Na granicy polsko-czeskiej w Cieszynie po stronie Polskiej winiety na Austrię są zawyżone o prawie 20zł. ( 7.90x4zł=32zł, a na tym przejściu 52zł)
                  O takie info mi chodziło. Dziękuję ci dobry człowieku. Dałbym ci pomógł, ale nie mam takie możliwości.

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

O takie info mi chodziło. Dziękuję ci dobry człowieku. Dałbym ci pomógł, ale nie mam takie możliwości.
                    Nie ma sprawy, jak coś wiem to napiszę. Mogę więcej pomóc na trasie Polska-Chorwacja lub Polska-Austria przez Niemcy.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• suchy
                      Rider
                      • 2009
                      • 682

Zamieszczone przez dab
                      Zamieszczone przez suchy
                      No to widze, że pare osób z OCP się wybiera w tym samym kierunku, więc może gdzieś się zobaczymy na trasie bądź miejscu
                      tez w tym okresie 20.07-08-08 bede w polnocnych Wloszech wiec kto wie.. :-)
                      LPG zacheca do dalszych wyjazdow :-) A tam to paliwo niemal na kazdej stacji, jak u nas :->
                      No ja niestety latam na 98 ale przynajmniej jest fun :szeroki_usmiech

sew1981, w takim razie też bacznie będę obserwował

Zamieszczone przez AdamB

Ooo super info, będę pamiętał :idea:
                      Było, minęło:
                      RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• powee99
                        Classic
                        • 2008
                        • 16

Zamieszczone przez czaja
                        A czy ktoś z obeznanych w temacie mógłby napisać, jakie koszty przejazdu są w poszczególnych krajach (winiety i tym podobne rzeczy). Znajomy się wybiera do Wloszech i przydałoby się takie info.
                        Trasa podobna jak kolegi: Polska - Czechy - Austria - Włochy.

z góry dzięki panowie.
                        We wloszech doradzam kalkulowac koszty uzywajac strony http://www.autostrade.it/autostrade/percorso.do

Pozdrawiam z wloch
                        ... z daleka ...

Komentarz

• wicher69
                          Drive
                          • 2010
                          • 55

Byłem we Włoszech autem (oczywiście Włoskim ) w 2009r. na 2 tyg. Noceli zaklepane wcześniej mieliśmy Tydzień spaliśmy w Pietra Ligure. Trasa 1530km pokonana na 1 raz w ciągu 15 godzin ale to męczące i trzeba uważać na radary bo się nagina znacznie ograniczenia. Dużo zwiedzaliśmy (Monaco, Cannes, Nicea, Mediolan, Turyn (muzeum Fiata było nieczynne), Monza (Tor- można sobie wjechać za opłatą), Genova (podwodne zoo), różne malownicze wioski nadbrzeżne). Drugi tydzień w Toskanii w turystycznym gospodarstwie (winnice, gaje oliwne, zwierzaki domowe, fajny klimat), stamtąd wypady do Pisy (wieża), Modena/Maranello (Ferrari, tor), Santa Agata (Lamborghini fabryka i muzeum, fabryka nie dla wszystkich dostępna), Arese (Alfa Romeo muzeum - nie czynne było), Imola (tor gdzie zginął A. Senna), wybrzeże. Spróbujcie włoskich lodów, lepszych nie jadłem. Jedzenie też dobre (poza owocami morza - nie lubię). Powrót z wizytą w Wenecji (to miasto trzeba zobaczyć), nocleg w Austrii. Generalnie polecam nabyć przewodnik i tam poczytać o atrakcjach. Autostrady raczej drogie - wydałem kilkaset zł. Przez 2 tyg. z dojazdem i powrotem strzeliło 7500km ale Włochy na prawdę polecam zobaczyć. Pewnie tam jeszcze pojedziemy.
                          zabawa zaczyna się od 2 tys. obr/min

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2009
                            • 10918
                            • Fiat

powee99, ta stronka podaje kilometry i co jeszcze? co to jest ta "codica" po prawej? cen nie można wyliczyć za autostradę?

Komentarz

• likoss
                              Elegance
                              • 2010
                              • 753
                              • Superb II combi (3T5)

uwazaj na mandaty!!!!
                              Ostatnio zrobili podwyszke masakra ostrzegali w niemieckim ADAC za byle co dostaje sie 200-500 E
                              Ale bediesz mial napewno piekne widoki
                              udanego urlopu i szerokiej drogii
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                              http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• Krzysiek25
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 154
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez pio_wwa
                                Planuję zwiedzić na początek północ Włoch (bez Wenecji)
                                Dobry wybór, straszny syf tam jest :diabelski_usmiech

Jak planujesz Mediolan, to ja polecam zajrzeć przy okazji do Bergamo - zwłaszcza wieczorem. Stare miasto góruje na wzniesieniu ponad nowym, jest bardzo klimatycznie.
                                Od siebie dorzuciłbym Vinci (muzeum z replikami wynalazków pewnego znanego Włocha, poza tym malowniczy dojazd).
                                I koniecznie zahaczyć o Florencję! Nawet kosztem np. zindustrializowanego Turynu.

A tak od siebie sugeruję uważać bardzo na auto, bo Włosi nie szanują środków lokomocji i parkują "na chrobot". I mieć baczenie na autostradach, bo nie używają migaczy - a lubią sobie nagle zmienić pas (zwłaszcza, jak jadą wolno...).

Komentarz

• pio_wwa
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 85

wielkie dzięki za podpowiedz co warto zwiedzić.

Offre informazioni sulla rete autostradale italiana, i Punti Blu, la Viacard ed il Telepass, fornisce anche un servizio di previsione traffico e meteo in tempo reale.

tu masz po angielsku,

liczy ile trzeba zapłacić za autostradę
                                  Dodatkowo jak ustawisz sobie trasę to podpowiada gdzie jest najtańsze paliwo.

np:

Offre informazioni sulla rete autostradale italiana, i Punti Blu, la Viacard ed il Telepass, fornisce anche un servizio di previsione traffico e meteo in tempo reale.

Komentarz

• dab
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 117

Czy ktos zwas sie oriwentuje czy sa we Wloszech polnocnych jakies ciekawe zamki do zwiedzenia?
                                    pozdrawiam
                                    dab

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Może jakieś kempingi (ale w "mobilnym domu" co bym nie musiał spać w namiocie - ale będę miał w razie co).
                                      Pod Wenecją jest taki fajny mały camping nazywa sie "Serenissima". Zawsze tam nocowałem jadąc na Lazurowe Wybrzeże. Polecam. Można spać albo w wynajętej przyczepie, albo w domku, albo we własnym namiocie. Dodatkowo można na miejscu wykupic sobie jedzonko, jesli ktoś ne ma ochoty gotować. Czysto tanio i fajnie.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• bardzozlymisio
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 208

pio_wwa, a opłaca ci sie spać w Mikulovie/Znojmo i rano jechać do Wiednia?

Z granicy do Wiednia jest już niedaleko a w Wiedniu znajdziesz nocleg niedrogi. Znam takie miejsce:
                                        Get the best rates by booking directly through our website for stays at Wombat's City Hostels in Vienna, London, Munich, and Budapest.

byłem tam wprawdzie kilka lat temu i było OK, ceny chyba koło EUR20/człowiek.

Komentarz

• bws34
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 543

Re: Wyjazd do włoch - autem

Co trzeba mieć ze sobą na taką wyprawę? (wyposażenie auta)
                                          .
                                          Obowiązkowo pamiętaj o kamizelkach odblaskowych (ile miejsc w aucie tyle kamizelek),apteczka (wyposażona i ważna), gaśnica z ważną datą, trójkąt Tyle Ci chyba wystarczy,poczytaj czego jeszcze Czesi wymagają bo oni lubią Polaków "trzepać" podczas kontroli
                                          "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• barc77
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 14

Ja jechałem 3 lata temu na podobną objazdówkę.

Jechaliśmy Wwa -Kraków-Wiedeń-Klagenfurt-jez.Garda-Wenecja-Fano. 2,5 tygodnia w sumie około 3000km. Spaliśmy głównie pod namiotami bo to bajecznie tanie. Sczególnie w Austrii są super campingi choć i we Włoszech fajnie.

W propozycjach nie dopatrzyłem się jeziora Gardy - coś super - koniecznie tam pojedź, są tam ruiny rzymskie, pozostałości po republice Salo, piękne czyste jezioro i wysokie góry dookoła. Kupa miasteczek i wszędzie coś ciekawego. I oczy bolą jak się patrzy na samochody które tam jeżdżą.

Padwa - warto obejrzeć freski Giotta i uniwersytet.

Wiedeń - obowiązkowo Schonbrun i miasteczka nad Dunajem - super.

Jak będziesz jechał to uważaj na:
                                            1. kamizelki w zasięgu ręki
                                            2.Cb - o ile pamietam w Austrii zakaz.
                                            3. We Włoszech uważaj na skutery i na miganie długimi - TO OSTRZEŻENIE A NIE ZACHĘTA DO PRZEJAZDU!

Komentarz

• dab
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 117

Zamieszczone przez bws34
                                              Obowiązkowo pamiętaj o kamizelkach odblaskowych (ile miejsc w aucie tyle kamizelek),apteczka (wyposażona i ważna),
                                              To znaczy ze jak mam zarejestrowany samochod na 5 miejsc to mam miec 5 kamizelek czy jak jade n wakacje w 4 osoby to mam miec 4 kamizelki??? Pierwsze slysze o tym zeby miec wiecej niz 1 kamizelke w aucie...
                                              macie moze gdzies jakies podparcie prawne pod ten wymog?
                                              pozdrawiam
                                              dab

Komentarz

• eaglemirek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 14116
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dab, Ile osób w aucie tyle kamizelek i to w kabinie a nie w bagażniku :!:
                                                Pytasz o podparcie prawne - a będziesz dyskutował z policja :?: bo ja nie mam takiego zamiaru :P

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez dab
                                                  macie moze gdzies jakies podparcie prawne pod ten wymog?
                                                  Konwencja Genewska o ruchu drogowym jako umową międzynarodowa traktuje między innymi o obowiązkowym wyposażeniu pojazdów. Mówi ona iż dany pojazd obowiązuje TYLKO takie obowiązkowe wyposażenie jaki wymagane jest w kraju jego rejestracji. Policja innego karju, na terenie którego pojazd i jego kierowca, przebywaja czsowo NIE MA PRAWA wymagac od niego wyposazenia obowiązującego na terenie tego kraju. Czyli, samochód zarejestrowany w Polsce, musi być obowiązkowo wyposażony w gaśnicę i trójkąt ostrzegawczy i ... tyle.
                                                  Tyle teorii.
                                                  W praktyce policja innych krajów czesto BEZPODSTAWNIE czepia się obcokrajowców o wyposażenie obowiązkowe ich auta. Ja po prostu w takiej sytuacji odmówiłbym przyjęcia mandatu i koniec - takie prawo zawsze ci przysługuje.
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...