Z radiem cos nie tak!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • margaj1
    Ambiente
    • 2007
    • 100

Z radiem cos nie tak!

Z silnika nie wyciągniesz dużo z tego co było u mnie ok. 90 koni nakłady były ogromne lepiej było sobie kupić 1.6mpi 101 i lepiej bym wyszedł na tym u siebie mam wydech cały przelotowy zrobiony zimny dolot sportowy wałek robioną głowice i kilka innych rzeczy tak jak mówiłem kup auto z innym silnikiem
  • lisiaczek
    Ambiente
    • 2006
    • 210

Z radiem cos nie tak!

Mam pewien probelm. Jak kupielm oktawke z drugiej reki to bylo fabryczne radio tzn radi blaupunkta ale cd w nim nie chodizlo, i radio kiespko sciagalo, Zauwazylem ze uszczelka pod antena z tylu jest lekko popekana- chyba starosc, Po jakims czasie pomyslalem ze to wina radia i kupilem inne radio skodowskie na cd symfony czy jakos tak. Ale jakos dziwieku tzn odbiro poprawila sie tylko nie znacznie., Co moze byc przyczyna? Czy cos jest nie tak z antena? Moze ja wymienic? Ale jak to zrobic? duzo roboty przy tym jest? Czy ta antena ma jaksi wzmacniacz? gdzie on jest/ A moze kabel nowy od anteny poprowadzic ale jak? Pomozcie cos wykabinowac by bylo lepiej!W miescie jest ok a za miastem prawie kicha!

Komentarz

Po wymianie anteny oryginalnej na 3 zakesową SIRIO (CB/GSM/FM) o wyglądzie oryginalnej miałem ten sam problem ze znacznym spadkiem odbioru radia FM.

Zrobiłem inwestycje i kupiłem wzmacniacz antenowy za 20 pln i zamontowałem go za radiem. Problem sie rozwiązał...

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

lisiaczek, oryginalna antena z reguły ma wzmacniacz wbudowany (piszę z reguły, bo nie znam rocznika i wersji wyposażenia a mogły istnieć też bez wzmacniacza), a może Twoja nie jest ori ?
        Tak naprawdę nie ma innej rady jak sprawdzić po kolei sprawność poszczególnych elementów, czyli anteny i połączeń (przy założeniu, że radio jest OK)
        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• lisiaczek
          Ambiente
          • 2006
          • 210

Radio jest ok na milion procent ale sluchajcie jak zdemontowac antene? musze podsufitke zdemontowac?Boze oby nie!! poradzcie cos!

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

lisiaczek, jak nie chcesz zdejmować podsufitki to możesz drzeć blachę z zewnątrz - wybór należy do Ciebie ...
            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• RomanS
              Elegance
              • 2004
              • 804

Nexus6, :szeroki_usmiech , a nie mógłby tego lisiaczek dokonać po demontażu tylnych plastików i lekkim odciągnięciu podsufitki ?
              Udało mi się tak w Passacie kombi, ręce co prawda poobcierane do łokci, trzeba bardzo uważać aby nie przegiąć (przełamać) podsufitki. W Octavii nie miałem "przyjemności" :szeroki_usmiech , ale może też by się udało ?

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

RomanS, wymagałoby to długich i szczupłych rączek, no i sporo ostrożności przy odginaniu podsufitki - dla chcącego nic trudnego :szeroki_usmiech
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• RomanS
                  Elegance
                  • 2004
                  • 804

Nexus6, ten uśmiech na końcu Twojej ostatniej wypowiedzi nie wygląda jednak zbyt zachęcająco dla kol. lisiaczka :szeroki_usmiech
                  Ale spróbować może, od czegoś i taktrzeba rozpocząć demontaż podsufitki :szeroki_usmiech . A może plastiki tylne + boczno-tylne i wtedy odchylanie ?
                  IMO są duże szanse.

Komentarz

• lisiaczek
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 210

kurde a moze dokupic wzmacniacz i sprawdzic czy pomoze?

Komentarz

Zamieszczone przez lisiaczek
                      kurde a moze dokupic wzmacniacz i sprawdzic czy pomoze?
                      Kosztuje chyba z 15 pln (allegro)... U mnie to pomogło.

Komentarz

• salvado
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 314

lisiaczek, wzmaczniacz czy separator? Bo to chyba nie to samo ...
                        Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• RomanS
                          Elegance
                          • 2004
                          • 804

salvado, separator wtedy gdyby antena była ori a radio nie skodowskie, wzmacniacz gdyby antena była bez takowego. Trzeba najpierw jednoznacznie rozstrzygnąć co za antenę ma lisiaczek,

Komentarz

• maranko
                            Drive
                            • 2004
                            • 47

Na 100 % potrzebny separator. Kiedy mialem radio Kenwooda wszystko bylo OK zadnych zaklocen, jednak kiedy zmienilem na Alpine nawet w miescie stacje zaczely mi uciekac. Gosc podczas montazu radia /podtrzymanie pamieci/ zdziwil sie ze niechce separatora i to byl blad. Po miesiacu kupilem separator i problem znikl.
                            byla: Octavia
                            jest: Inny

Komentarz

• autorus
                              Rider
                              • 2004
                              • 508

A ja mam separator czyli wzmacniacz i jest kiepsko. Tzn w porównaniu z orginalnym radiem łapanie stacji to porazka. Może separator do du... i kupić nowy? Radio clarion.

Autorus
                              http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                              Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                              Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• maciej
                                Drive
                                • 2006
                                • 68

Witam.

Separator czy wzmacniacz nic nie pomogą u mnie to radio odbierało super bez tych gadżetów, to coś nie tak z anteną ale na samym pczątku sprawdził bym wtyczkę anteny czy tam jest wszystko ok. mógł złamać się przewód lub pęknąć lut, przed demontażem podsufitki sprawdź przewód jak masz miernik to dobrze by było go "przedzwonić" sprawdzić przejście w przewodziw.
                                Pzdr.
                                maciek1024

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

autorus, sprawdzić czy antena nie przegniła oraz wymienić separator na nowy
                                  ori anteny mają wzmacniacz wbudowany w stopke anteny

Komentarz

• RomanS
                                    Elegance
                                    • 2004
                                    • 804

maranko, w Twoim przypadku święta racja. lisiaczek natomiast ma radio fabryczne, które daje podaje napięcie na wzmacniacz antenowy i dołożenie separatora jest technicznie błędne w tym przypadku.

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

RomanS, to musi sprawdzić czy nie przegniła mu antena

Komentarz

• RomanS
                                        Elegance
                                        • 2004
                                        • 804

Zamieszczone przez autorus
                                        A ja mam separator czyli wzmacniacz
                                        To są dwie różne rzeczy !

[ Dodano: Pon 17 Lip, 06 12:46 ]
                                        Zamieszczone przez djczas
                                        RomanS, to musi sprawdzić czy nie przegniła mu antena
                                        No właśnie. Oraz przede wszystkim zidentyfikować antenę : czy ma z wbudowanym wzmacniaczem, czy nie. Nie wykluczam, że i takie były montowane lub że ktoś wcześniej wymienił antenę na taką bez wzmacniacza. Lub że wzmacniacz w antenie walnięty ? Trzeba też sprawdzić, czy między anteną i radiem nie ma jakichś dodatkowo zamontowanych zabawek, bo mogą być niewłaściwie zastosowane lub uszkodzone.

Komentarz

• autorus
                                          Rider
                                          • 2004
                                          • 508

Więc gostek który mi montował powiedział ze wkłada mi wzmacniacz. Czy wygladem wzmacniacz sie rózni od separatora? Bo może on sam nie wie co sprzedaje. Wydaje mi się że był podobny do separatora jak na allegro. Skoda 2004r.

Autorus :|

Komentarz

• djczas
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 9612

autorus, ori antena ma wzmacniacz wbudowany a separator jest jednym z elemntówukładnaki antenowej który jest montowany osobno jak nie ma sie ori radia skody było juz w tym wątku napisane

Komentarz

• autorus
                                              Rider
                                              • 2004
                                              • 508

wiem ale w końcu nie wiem co mi zamontowano bo gostek mówił ze wzmak a wyglada jak separator. Moge oczywiście zakupić na allegro nowy bo może faktycznie walnięty a niedługo mam przegląd to mi zaprzyjaźniony elektryk w aso to podłaczy.
                                              .
                                              A przy okazji kiedyś był wątek że drzwi sie odblokowują z opóźnienie, w aso gostek mi rozłaczył dwa przewody zwiazane z zmianą podświetlenia i zmianą głośności przy zmianie predkości i od tamtej pory mam spoko.

Autorus

Komentarz

• salvado
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 314

autorus, separator to nie wzmacniacz! IMO rację ma RomanS - wszystko zależy od tego, co masz ori. Mnie kiedyś, zamiast separatora, wciśnięto wzmacniacz, i na zestawie: antena ori+radio "non-skoda" odbiór miałem gorszy, niż bez tego ustroistwa. Teraz, po założeniu separatora, wszystko jest OK
                                                Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• lisiaczek
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 210

Ja cie krece!!!!!!! Ludzie. A moze lepiej kupic nowa antene i da ckomus by ja zamontowal, czyli zeby zdjal podsufitke i zamontowal. czy to z czy te zbez separatora., Jaka za to mzoe byc cena?

Komentarz

Pracuję...