Ciekawa teoria na temat eksploatacji TDI

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axidus821
    Drive
    • 2012
    • 58

Już jakiś czas temu poszła cegiełeczka, ale się wpiszę.
  • 4x4BKF
    L&K
    • 2010
    • 1279

Przy okazji serwisu jednego z samochodów miałem okazję posiedzieć dłużej u jednego zaprzyjaźnionego mechanika, który ma warsztat zajmujący się tylko i wyłącznie mechaniką silników i przeniesienia napędu. Specjalizacja diesel - własny sprzęt do sprawdzania, regeneracji i napraw wtryskiwaczy, pomp i pompowtrysków boscha i siemensa.
    Mechanior znany, szanowany, solidny. Warsztat na 5 stanowisk, zawsze 20-30 wozów na placu.

Meritum tematu - mechanior w trakcie długiej rozmowy - a znamy się prywatnie to nie owijał w bawełnę - powiedział: ten, ten i ten (wymienił kilkanaście nazwisk) jeżdżą na opale. Mało tego, firmowe wozy też latają na opale w dużej mierze. I mówił, że u nich wyjątkowo rzadko zdarzają się usterki typu zapieczenie się łopatek w turbinach, czy problemy z filtrem cząstek stałych. Inni średnio co 30000-50000 km zajeżdżają na to i owo, a tamta brać ma problemy z wymienionymi elementami sporadycznie. Dodał też że raczej nie mają większych niż inni problemów z układem zasilania.
    Mówił o wozach które robią i po 75-80kkm rocznie. Więc trochę tego przez siebie przeleją.
    Prawdopodobnie zwiększona zawartość siarki oczyszcza/dopala turbinę i katalizator...
    Wysnuł teorię, że czasami nawet warto by było przegonić wóz w trasie na czerwonej helenie

Może i teoria ma pokrycie w praktyce, ale jakoś nie widzi mi się tankowanie oranżady i potem w perspektywie spotkanie z policją/celnikami.
    4x4

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

W życiu nie zatankuję czegoś takiego do mojego maleństwa. Znając siebie gdybym zatankował i coś by mi się rozpieprzyło, z tego czy innego powodu, to plucie w brodę przez następne 2 lata

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Hipolita
        Ambiente
        • 2010
        • 130

Re: Ciekawa teoria na temat eksploatacji TDI

Zamieszczone przez 4x4BKF
        Prawdopodobnie zwiększona zawartość siarki oczyszcza/dopala turbinę i katalizator...
        chmm jakoś nie chce mi się wierzyć aby olej opałowy miał większą zawartość siarki niż zwykły olej napędową a z tej przyczyny że dwutlenek siarki ma kilkaset razy większe możliwości do zatrzymywania ciepła niż dwutlenek węglą co jest przyczyną globalnego ocieplenia, zresztą w procesie rafinacji siarka jest usuwana na jednym z pierwszych etapów i to niemal całkowicie.
        Po za tym np. w Holandii można paliwa opałowego używać do wszelkich maszyn typu jakieś agregaty, myjki itp. a wątpię żeby się zgodzili na to żeby to paliwo miało większą ilość siarki bo mają strasznego hopla na punkcie ekologi.
        Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
          Rider
          • 2010
          • 264

No to kto chetny na pierwsze proby ?
          Skoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Był już taki temat na forum, skończył się jak zwykle - zamknięciem :wink: Za wczasu uprasza się moderatora o zamknięcie i tego :diabelski_usmiech

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

Zamieszczone przez hotrain
              Był już taki temat na forum, skończył się jak zwykle - zamknięciem :wink: Za wczasu uprasza się moderatora o zamknięcie i tego :diabelski_usmiech
              Skoro tak kolega uważa, to przepraszam że wrzuciłem kotleta do odgrzania. Nieświadomy byłem, a teoria co najmniej ciekawa, ale o nielegalnych rzeczach traktuje.

A koledze wciskam "pomógł"
              4x4

Komentarz

• Ayu
                RS
                • 2009
                • 4154

Zamieszczone przez 4x4BKF
                ale o nielegalnych rzeczach traktuje.
                Właśnie o to poszło na noże :wink: Dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć i stąd moja prośba do MOD. Dzięki!

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Ups! No to ja też zgłaszam do zamknięcia, a swoją droga odszukam ten wątek i poczytam ten wątek w którym krew się lała!
                  4x4

Komentarz

Pracuję...