ostatnio robiłem w zaprzyjaźnionym serwisie. musi być wpis w krs o możliwości dokonywania zmian konstrukcyjnych w pojazdach przez wystawiającego. najlepiej jak jak zakład ma na miejscu skp. u mnie koszt wyniósł 180 pln
czy moze ubywac plynu z ukladu chlodzenia
Zwiń
X
-
czy moze ubywac plynu z ukladu chlodzenia
witam
tak jak w temacie. czy w nowym aucie to jest normalne ze ubywa troche plynu chlodzacego?
przez 10000 km troche mi ubylo. (na poczatku bylo w polowie zbiorniczka wyrownawczego., teraz jest troche powyzej minimum.)
czy to normalne ze troche plynu odparowuje ?czy podejzewac jakies nieszczelnosci lub uszczelke pod glowica
(korek od oleju czysty, plyn czysty, olej czysty)
temp trzyma idealne 90st plyn , ok 100st olej
-
-
..żeby nie było, że stoczycie pojedynek który z Was jest Neo motoryzacji.... :zlosnik:
dolewam ca 150 ml co jakie 6-8 miesięcy....czyli uśredniając jakie 17 kkm....
...co prawda paździerz już nowy nie jest, ale w zwyczaju od 2 lat - pacholęctwa czyli - niezmienny :szeroki_usmiech>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Jak zerkniesz na układ i nie ma przecieków - to widocznie ubytek jest normalnym objawem eksploatacyjnym.
Jak są ślady wycieków - wtedy jest problem.
Zamieszczone przez xtremesystems(korek od oleju czysty, plyn czysty, olej czysty)
temp trzyma idealne 90st plyn , ok 100st olejpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
jesli coś ubywa w zamkniętym obiegu to to nie jest normalne (gdzie ma parować- przez gume?) mi po 40 tyś km nie ubyło ani 2 mm. byc moze w nowym aucie uklad nie do konca jest dobrze odpowietrzony i dopiero po dobrym rozgrzaniu plyn sie wszedzie rozejdzie ale to jest tylko raz a nie ciagle dolewki.
Komentarz
-
-
Mi na poczatku (po 1-2kkm ubyło ze 2-3 mm). Dolałem i do tej pory jest OK. Podejrzewam, że w nowym samochodzie układ chłodzenia może nie być idealnie odpowietrzony.
Generalnie wydaje mi się, że jak nie ma wycieków, olej jest czysty i płyn też, a minimalnie go ubywa, to parowanie. Nie jestem pewny na 100%, ale w korku chyba jest zaworek, który nie dopuszcza do powstania zbyt dużego ciśnienia, czyli układ hermetyczny nie jest.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Coś w tym temacie mają nie dopracowane. Mi po 5kkm zapaliła się kontrolka informująca o braku płynu i rzeczywiście w zbiorniku miałem tylko na samym dnie. Przerażony, z takimi samymi podejrzeniami jak ty, pojechałem do serwisu i usłyszałem: TTTM. Trochę rozdrażniło mnie to, że kazali mi płacić za płyn na dolewkę w miesięcznym aucie, ale nie chciało mi się kłócić o 20pln.
Przejechałem od tamtej pory 23kkm i nie ubywa.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zwolinMi na poczatku (po 1-2kkm ubyło ze 2-3 mm). Dolałem i do tej pory jest OK. Podejrzewam, że w nowym samochodzie układ chłodzenia może nie być idealnie odpowietrzony.
Generalnie wydaje mi się, że jak nie ma wycieków, olej jest czysty i płyn też, a minimalnie go ubywa, to parowanie. Nie jestem pewny na 100%, ale w korku chyba jest zaworek, który nie dopuszcza do powstania zbyt dużego ciśnienia, czyli układ hermetyczny nie jest.
pozatym pierwsze by powietrze zeszlo . a nie ciecz , nie prawda?
Komentarz
-
-
xtremesystems, opary cieczy. Przecież ten płyn paruje jak każdy inny. Swoją drogą popatrz, czy na pewno nie ma jakichś nieszczelności. Nie wierzę, żeby to była uszczelka, bo po dłuzszym czasie na bank byłyby jeszcze jakieś inne objawy.
Nie stresuj się i obserwuj. I tak masz auto na gwarancji. Ew. weź jakis papier, że zgłaszałeś usterkę, a serwis stwierdził, że jest OK, żeby nie było, jakby coś, że specjalnie jeździłeś, aż się popsuje.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Wydaje mi się, że ubytki płynu chłodzącego w nowych OII mogą być wynikiem składu płynu jaki jest fabrycznie zalewany. Otóż zawiera on tylko 40% koncentratu (glikolu etylenowego lub propylenowego- nie wiem który jest w płynie G12++). Zwiększenie stężenia koncentratu do 50% powoduje podwyższenie temperatury wrzenia (i obniżenie temperatury krzepnięcia z -25*C do ok. -35*C ale to nieistotne w tym momencie). Podwyższenie temperatury wrzenia płynu poprzez obniżenie zawartości wody (lub wzrost stężenia koncentratu) w płynie spowoduje obniżenie ciśnienia panującego w układzie chłodzenia a tym samym powinna zmniejszyć się ilość oparów odprowadzana przez zawór nadciśnieniowy w korku zbiornika wyrównawczego, który otwiera się przy ciśnieniu około 0,1 MPa.
Teraz własna praktyka: w dwóch innych autach układ chłodzący zalewałem mieszaniną koncentratu Prestone LL z wodą destylowaną w proporcji 1:1 (koncentratu mogło być nawet troszkę więcej :szeroki_usmiech ) i w ciągu okresu 2-4 lat między wymianami ubytków płynu NIE BYŁO :idea: . Dlatego też w swojej OII już na początku eksploatacji odciągnąłem płyn ze zbiornika wyrównawczego tyle ile się dało a powstały ubytek uzupełniłem czystym koncentratem. Ubytków jak na razie nie mamAntyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
to jest zaworek bezpieczenstwa!!! w normalnym układzie nie ma prawa działać!! działa tylko podczas awarii ( nie sprawny układ chłodzenia-termostat, wentylator, uszczelka pod głowicą) gdy temperatura i cisnienie rośnie ponad dopuszczalną- zabezpieczenie przed rozerwaniem układu. układ jak nazwa wskazuje jest układem zamkniętym nic nie ma parowac.I nie piszczie inaczej bo Ci którym nie ubywa jeszcze zaczną sie przejmować
Komentarz
-
-
Wydaje mi się, że ubytków nie powinno być.
Ja już mam za sobą (od wymiany płynu) jakieś 40-50kkm i płyn nie ubywa- poziom stały.
Jeżeli niewielkie ilości sączą się w niezauważalny sposób (drobne nieszczelności na połączeniach przewodów to taka eksploatacja jest jeszcze akceptowalna. Jak płyn chłodniczy dostaje się do układu smarowania- to nie jest dobrze...
Sprawdź korek wlewu oleju, czy przypadkiem nie ma na nim nalotu w formie piany, masła.
Jeżeli jest to płyn dostaje się do oleju."Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae
Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
>>Hardware - dobrygrzeswawa<<
>>Software - rogalotti<<
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez haragonSprawdź korek wlewu oleju, czy przypadkiem nie ma na nim nalotu w formie piany, masła.
Jeżeli jest to płyn dostaje się do oleju.
u mnie taka "maź" czasem się pojawia, ale jak autko przegoni troszkę km. za jednym tchnieniem to owa "maź" znika.
Komentarz
-
-
mrfazi, dokładnie. Zwłaszcza w zimie, przy krótkich przebiegach. Samo masło na korku o niczym nie swiadczy.
xtremesystems, Jazdą się cieszPonarzekasz jak sie zepsuje
Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
Komentarz