Podszybie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • munio599
    Classic
    • 2009
    • 29

Podszybie

Zdecydowałem się jednak na te Ronale R46. Z uwagi że octa mimo wszystko trochę słabo wygląda na 15kach postanowiłem wybrać trochę inny kształt niż często polecane Enzo H lub Aez. Jak auto się prezenci na ronalach zamieszczę wkrótce.
    munio
  • Jacomelli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 501

Podszybie

Witajcie,

Ostatnio przerabiałem oklepany już temat parowania szyb.

Po ostatnim przeglądzie zrobiłem poprawki po mechaniku i wyczyściłem porządnie podszybie z liści i innego śmiecia. Trochę sie poprawiło, ale ...
    Auto w środku wysprzątane jak zwykle na cacy i szyby wymyte, jednak podczas deszczu, paruje mi przednia szyba po włączeniu nawiewu. Odpływy są drożne, filtr wymieniony, a parowanie dalej wkurza :twisted:

Przyjrzałem się i zauważyłem, że uszczelka podszybia tam, gdzie prawa i lewa cześć nachodzą na siebie jest pęknięta i jest szparka, przez co podszybie umożliwia przedostawanie się wody przy opadach. Zastanawiam się nad wymianą prawej części (tej bez wycieraczek). Tzn wiem, że wymienię bo nie lubię, jak coś w aucie jest nie tak, jak fabrycznie :P i zaświtała mi nadzieja, że wymiana i dzięki temu uszczelnienie podszybia pozwoli na ostateczne wyeliminowanie problemu parujących szyb. Co forumowa Brać o tym sądzi?

I jeszcze jedno pytanko: Podszybie zdjąć potrafię i chcę to zrobić własnoręcznie, ale nie sprawdzałem jeszcze jak wyjąć i zamontować spryskiwacze. Czy to jest skomplikowane na tyle żeby oddać to w ręce mechanika czy robić samemu?

Z góry dzięki za odp
    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• phoneman
      RS
      • 2008
      • 3376
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Podszybie składa się z dwóch części ale możesz kupić tylko dwie razem. Jeżeli się mylę to proszę o adres firmy sprzedającej połówki. Cześć bez wycieraczek jest górną częścią i zasłania filtr kabinowy. Trzeba ją delikatnie szarpnąć tak żeby nie uszkodzić gumy na łączeniu tych dwóch. potem już idzie jak po sznurku. Sprawdź czy kanalik odprowadzający wodę koło filtra jest drożny ( znajduje się koło filtra w stronę nadkola ). Na podszybiu tym od strony filtra po odwróceniu powinien się znajdować daszek osłaniający filtr. Jeżeli tego daszka nie masz to cała woda z zewnątrz ląduje na filtrze i jest nieustannie mokry. Najważniejsze sprawdzić gdzie się leje. No i oczywiście korzystając z okazji filtr kabinowy wymienić na nowy.

Podczas odpinania podszybia odpinasz rurkę gumową od spryskiwacza i tyle. Spryskiwacz zostaje w podszybiu.
      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Jacomelli
        Rider
        S_OCP Member
        • 2008
        • 501

Jak zdjąć podszybie wiem, i że nalezy czyścić i wymienić filtr.
        Nie wiedziałem co ze spryskiwaczem-Dzięki,

Na szybko jedna część podszybia. Poszukam gdzieś w sklepach stacjonarnych.

Co miałeś na myśli pisząc "daszek osłaniający filtr"?
        pozdr.
        Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• phoneman
          RS
          • 2008
          • 3376
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jacomelli, Pod prawym podszybiem jak popatrzysz od spodu powinien być przyklejony taki daszek. On po założeniu osłania filtr kabinowy
          .

Komentarz

• Jacomelli
            Rider
            S_OCP Member
            • 2008
            • 501

Dzięki
            Właśnie kupiłem podszybie- kosztowało 90 pln, oryginał. mam nadzieję, że wymiana pomoże.
            A wiesz może czy spryskiwacz wyciąga się z podszybia bez problemu? Będę musiał przełożyć stary do nowego podszybia.

Przy okazji dokupiłem nowe pióra wycieraczek, tym razem nie oryginały tylko zamienniki (ze spojlerem) za 30 parę złociszy. Zobaczymy jak będą się sprawowały.
            Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3376
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jacomelli, Bez problemu One są na wcisk
              .

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14909
                • Octavia IV (NX3)

Jak wszystko wyczyściłeś, zmienisz podszybie, to filtr nie powinien już zamoknąć. Jak dalej będzie parować, to może masz zasyfiony cały układ - grzyby itp. Może ręczne czyszczenie parownika.

Kiedyś czytałem, że może być wyciek z nagrzewnicy, wtedy paruje przednia szyba.
                pozdrawiam - Darek
                ​​

Komentarz

• Jacomelli
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 501

phoneman, Dzięki. Już wymienione.
                  W starym daszek był nietknięty i filtr był suchutki, ale przez pękniętą gumkę przy łączeniu części podszybia woda wciekała i przelewała się po blachach- pewnie stąd parowanie.
                  Zobaczymy czy szyby dalej będą parowały.

Oczywiście "pomógł"
                  Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• zgoda150
                    Drive
                    • 2008
                    • 67

podepnę się.
                    podszybie przylega do szyby uszczelką. czy jeśli w którymś miejscu ta uszczelka nie dolega do szyby bo jest pęknięta to należy je wymienic?

Komentarz

• Jacomelli
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 501

Ja właśnie z tego powodu wymieniłem. Uszczelka odstawała przy łączeniu prawej i lewej części podszybia.
                      Za oryginalną cześć zapłaciłem 90 zł. Podobno zamienniki nie występują.
                      Wymiana jest prosta
                      Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

Pracuję...