Prosze o pomoc uzytkownikow skody oktawi z LPG fabrycznym od

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesieks8
    Classic
    • 2011
    • 30

Zamieszczone przez Dijkstra
    jeszcze do niedawna mowilem: tylko combi!!!
    pamiętam :!: :twisted: :lol:

Zamieszczone przez Dijkstra
    ale to jzu drugie combi (jedno ciagla na stanie).. a ja chyba za stary juz na nie jestem :] ... kryzys wieq sredniego :szeroki_usmiech
    to nie tak w końcu dorosłeś :lol:
  • danielosy
    Rider
    • 2010
    • 269
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam mam prozbe potrzebuje wymienic filtr gazu w skodzie oktawi 2008 twin power tour.Z tego co sie dowiedzialem filtr znajduje sie zaraz z przodu przy wentylatorach kolo wtryskow tylko nie ma na nim rzadnych oznaczen ani kartki a w dokumentacji pisze tylko filtr omega czy ktos moze pomoc jak dowiedziec sie jakis nr fabryczny czy cokolwiek zeby kupic taki filtr?Wymiana jest wydaje mi sie prosta bo sa dwa gumowe weze zakonczone cybantami wiec z tym nie ma problemu tylko jaki filter i czy jak odkrece cybanty to poleci gaz jescze?wiadomo jakies resztki co sa w przewodach ale czy wiecej sie nie ulotni??pozdrwiam i prosze o pomoc
    Załączone pliki
    moja czarna perla
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• paulob1
      Rider
      • 2008
      • 470
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jest to filtr fazy lotnej zakładany na węże gazu na zwykłych opaskach takich na śrubokręt lub kluczyk bodajże 7kę.
      Na alledrogo jest tego w cholerę. Wpisz filtr fazy lotnej i wyskoczy co najmniej kilka.
      Polskie zamienniki robi Czaja i Filgaz. Ja mam tego drugiego.
      W tym miejscu jest prawie zerowe ciśnienie, więc śmiało możesz odkręcić zaciski i go ściągnąć.Tylko najpierw zgaś silnik 8)
      Dobierz filtr na średnicę, tzn z taką samą średnicą króćców jakie masz w aktualnym i zaciśnij opaskami. Sprawa prosta jak drut :wink:

[ Dodano: Sob 30 Lip, 11 19:38 ]
      Aha, jeśli wymieniasz fazę lotno, to pasowałoby też zmienić fazę ciekłą (ten przy reduktorze),ale do tego zabiegu musowo zakręcić najpierw gaz na wielozaworze butli i wypyrkać resztkę z instalacji dopóki silnik sam nie zgaśnie. Ten drugi też mają na allego. Hasło: filtr fazy ciekłej landi renzo :lol:

[ Dodano: Sob 30 Lip, 11 19:40 ]
      Jesli masz reduktor typu IG1 (na 99% tak jest) to będzie pasował ten:

Komentarz

• danielosy
        Rider
        • 2010
        • 269
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

zgadza sie mam landi renzo i byl montowany w ASO teraz spr w domukentacji przy 1 i 2 przegladie auta czy napisali jaki to jest filtr to nie ma numerow tylko wymiana wkladu filtra fazy lotnej omegas wiec co kupic zeby nie bylo jakies badziewie?? dzwonilem do aso to chca 80zl za ten filtr.
        ps wymieniales moze kiedys sam ten filt gazu?+to jest wklad tak jak mam napisane na fakturze czy to jest jedna calosc lub ten metalowy co jest na zdjeciu jakos sie rozkreca i wklada wklad??
        moja czarna perla

Komentarz

• paulob1
          Rider
          • 2008
          • 470
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Tak jak napisałem, jest to całość(filtr fazy lotnej), natomiast filtr fazy ciekłej masz opisany(a właściwie jego wymianę) tutaj:

Linki do ofert masz w moim poprzednim poście(przeczytaj dokładnie i powoli).
          Ceny są na poziomie 10-15 zł za sztukę więc nie są raczej porażające.A to że ASO zdziera to wszyscy wiedzą 8)

[ Dodano: Sob 30 Lip, 11 20:02 ]
          I jeszcze raz dla przypomnienia:
          Wymienia się obydwa filtry, czyli filtr fazy lotnej i filtr fazy ciekłej.
          Filtr fay lotnej ochrania tylko listwę wtryskiwaczy, zaś filtr fazy ciekłej chroni reduktor przed zasyfieniem mazutem i innymi substancjami ropopochodnymi (LPG pochodzi z ropy naftowej- jest jej produktem ubocznym).

Komentarz

• danielosy
            Rider
            • 2010
            • 269
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

a wymieniales kiedys sam?? ma znaczenie gdzie jest wlot a gdzie wylot? jaki ty kupiles?wiadomo co wyprobowane to juz wyprobowane a 1 raz bede wymianiac sam
            Załączone pliki
            moja czarna perla

Komentarz

• paulob1
              Rider
              • 2008
              • 470
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Tak , wymieniałem sam. Założyłem Filgaza. U mnie były króćce 14mm i taki kupiłem, ale dla pewności ściągnij go z jednej strony i zmierz suwmiarką lub nawet linijką szkolną jaką mają średnicę i taki sobie kup. Kierunek przepływu gazu jest zaznaczony na nim strzałką, czyli grotem strzałki ma iść w stronę wtryskiwaczy.

Z króćcami faza lotna jest aktualnie na allegro tylko od Czaji:

Komentarz

• danielosy
                Rider
                • 2010
                • 269
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

dziekuje za pomoc

Dziekuje za pomoc udzielona byla bardzo przydatna i co najwazniejsze udalo sie wymienic filtry bez problemow w sumie nie musialem nic odkrecac ani reflektora ani zderzaka.
                Najgorsze w calej robocie to zdjecie segera masakra, natomiast zaloenie bez jakich kolwiek problemow ponizej pare fotek. Filtry wymienialem 1 raz od nowosci i jestem zaskoczony totalnie!!! Poniewaz
                - filtr fazy cieklej czysciutki widac na foto jedynie co to obudowa miala opilki szarego proszku czy co to jest w srodku niewazne bylo proszke
                - filr fazy lotnej natomiast masakra!! z jednej str caly czarny,obudowa wygladala chozby ze smaru caly zasyfiony ze szok.Najbardziej mnie zaszokowal bo do tego jest dojscie montarz +demontarz 10minut zajmuje a brudny ze szok a filtr fazy cieklej czysciutki!!!!

A na koniec przejechalem na filtrach (lotny i ciekly) 62tys km od ost wymiany a tankowane bylo caly czas na jednej staji carrfeour jedynie jak sie w trase jechalo to inny LPG (w tedy bp) a tak caly czas przy gipermarkecie i jak widac filtry na zdjeciu jedynie szok to jest lotny filtr a ciekly mozna byloby drugie 60tys zrobic i dopiero wymienic....

ostatnie zdjecie pokazuje filtr ktory kupilem i pasuje do orginalnej obudowy filtra z aso a na allegro idzie znalesc go pod nazwa MED POLIESTROWY WKŁAD FILTR LANDI RENZO OMEGAS ponoc jest dwa razy lepszy niz ten zwykly a kosztuje 18zl wyciaga sie stary i wklada sie nowy w razie czego moge pomoc komus w kupnie lub wymianie jestem zas o cos madrzejszy pozdrawiam i dziekuje za pomoc zaoszczedzilem kupe kasy bo filtry 25 zl robocina 2 piwa i zrobilem octawke a w aso 250zl chcieli bez komentarza....

[ Dodano: Nie 14 Sie, 11 22:37 ]
                opakowanie z nr

[ Dodano: Sob 10 Wrz, 11 13:41 ]
                Koledzy wiem ze to nie ten model auta ale marka ta sama wiec moze ktos czyta pomoze?? jakie sa filtry fazy lotnej i cieklej do skody fabi II z roku 2008 nie wymienialem jescze a nie wiem jakie tam sa filtry.Nie chce niepotrzebnie rozbierac sprawdzac i potem drugi raz rozkrecac zeby wymienic dlatego zwracam sie o pomoc do was tym bardziej ze pomoglisice mi w moim aucie a ost wymienilem w swojej oktawce i bardzo mi pomogliscie moze przy tym aucie tez cos pomozecie?to sam siorki )

ps wiem ze przekierujecie mnie na str klubu fabi ale tam nie chca mi pomoc dlatego pisze tu do was z pomoca .zdjecia mile widziane a instalacja landi renzo

[ Dodano: Sob 10 Wrz, 11 13:42 ]
                Koledzy wiem ze to nie ten model auta ale marka ta sama wiec moze ktos czyta pomoze?? jakie sa filtry fazy lotnej i cieklej do skody fabi II z roku 2008 nie wymienialem jescze a nie wiem jakie tam sa filtry.Nie chce niepotrzebnie rozbierac sprawdzac i potem drugi raz rozkrecac zeby wymienic dlatego zwracam sie o pomoc do was tym bardziej ze pomoglisice mi w moim aucie a ost wymienilem w swojej oktawce i bardzo mi pomogliscie moze przy tym aucie tez cos pomozecie?to sam siorki )

ps wiem ze przekierujecie mnie na str klubu fabi ale tam nie chca mi pomoc dlatego pisze tu do was z pomoca .zdjecia mile widziane a instalacja landi renzo
                Załączone pliki
                moja czarna perla

Komentarz

Pracuję...