Mycie i pastowanie nowego samochodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • masiff
    Classic
    • 2011
    • 2

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C8KVATdHjzA&list=FLfBY1C00j7rs-He1RQt2NgA&index=1&feature=plpp_video[/youtube]

[ Dodano: Czw 01 Mar, 12 20:10 ]

• mina3
    Classic
    • 2010
    • 25

witam

Jakiś czas temu słyszałem opinię iż nowy samochód powinien być jak najrzadziej myty zaś z jego pastowaniem należy się wstrzymać co najmniej pół roku. Ma to być spowodowane tym, że lakier jest jeszcze miękki (bardziej narażony na niszczenie,rysy) i dopiero musi on "doschnąć" .

Jaka jest Wasze doświadczenie i wiedza w tym zakresie

Pozdrawiam.

Komentarz

• bergo
      Classic
      • 2011
      • 13

Owady mają tę niemiłą właściwość, że im dłużej wozimy ich truchła je na masce i zderzaku, tym bardziej 'wżerają' się w lakier. Należy więc auto myć, w szczególnosci po trasie. Faktem natomiast jest, że myjki mechaniczne są gorsze dla lakieru i najlepiej myć autko ręcznie.

Co rozumiesz przez pastowanie - masz na myśli woskowanie, czy polerowanie pastami polerskimi?

Komentarz

• mina3
        Classic
        • 2010
        • 25

Mam na myśli nakładanie wosku. Wyższość mycia ręcznego nad automatycznym jest bezdyskusyjna. Tak samo szczytem głupoty było by jeżdżeniem usranym przez ptaki czy owady samochodem. Chodzi mi jednak o parametry lakieru, czy faktycznie potrzebny jest ten czas kilku miesięcy aby w pełni uzyskał swoje parametry

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7461
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

mina3, tu zadaj to pytanie --> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=776512#776512
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• mina3
            Classic
            • 2010
            • 25

Zrobione.

Przepraszam za niepotrzebny bałagan i proszę o usunięcie temetu

Komentarz

Pracuję...