ale jak widzisz napisałem że mi się marzy, a jaki bedzie kwestia chyba jest otwarta.
8l/100km - może LPG?
Zwiń
X
-
8l/100km - może LPG?
Witam 8)
wczoraj zatankowałem do pełna i mogłem sprawdzić ile średnio spali mi 1,8T benzyna.
Komputerek pokazywał 8,4l/100 km, ale z przeliczenia paliwa wyszło, że 8l. W sumie jestem zadowolony, cały czas klima i cykl mieszany. Głównie krótkie trasy pomiędzy tirami, pełna obsada na pokładzie, gdzie się dało jechałem 110-120 - lajtowo 8)
Tylko 0,2 l mniej palił mój poprzedni samochód 1,6 beznyna bez klimy. myślę, że nie jest źle-> w prawdzie to nie TDi ale da się przełknąć.szkoda, że zupa u mnie po 4,45 pln :evil:
mam pytanko-jak inni uzytkownicy 1,8T widzą takie spaleanie?
i czy ktoś próbował gazowac ten silnik na sekwencji?
jakoś nie jestem przekoanany do LPG-> boję się, że problemy z gazem i koszty moga dorównac kosztom normalnego uzytkowania benzyny. na dodatek mam 2 auta i zanim mi sie w skodzie zwóci instalacja miną lata :lol: ale może się mylę?...20v
-
-
:haha:Zamieszczone przez MarianKomputerek pokazywał 8,4l/100 km, ale z przeliczenia paliwa wyszło, że 8l. W sumie jestem zadowolony
Jakby moja tyle palila to bym skakal pod niebiosa
U mnie ponizej 10 to trudno w trasie zejsc. Wieczorami jak jezdze po pustym miescie to czasami zejdzie do 8,5. Normalnie w dzien to po miescie 12-15 pali. W cyklu mieszanym na odcinku 3500 pokazuje teraz 12.6.
Ale Ty masz oczywiscie serie :?:
Komentarz
-
-
Tymon, no mi raz udalo sie zejsc do 7.2 w trasie
Ale nie oszukujmy sie, to byla jazda na miare kapelusznika w wieku emerytalnym
Tak jak mowie, u nas nie ma autostrad i jezeli ktos osiaga wynik w przedziale 8-10l przy sredniej 80-90km/h to jest to naprawde przyzwoity wynik. Dla mnie niestety nierealny do osiagniecia, bo jestem zbyt nerwowy i nie lubie monotonii :P
Komentarz
-
-
gratuluje naprawde delikatnej nogi, ja rzadko schodzilem w 1.8T ponizej 9 - a norma to bylo 11nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
No więc nie wiem jak to jest, bo pierwszy bak przejeżdziłem na A2 i chciałem spróbowac ile może ("nowe" wiadomo :lol: ) no jeżdżdząc min. 150km/h brała średno 11,5l. przy V 215 komp pokazywał 25l/100km :shock: :szeroki_usmiechTak jak mowie, u nas nie ma autostrad i jezeli ktos osiaga wynik w przedziale 8-10l przy sredniej 80-90km/h to jest to naprawde przyzwoity wynik. Dla mnie niestety nierealny do osiagniecia, bo jestem zbyt nerwowy i nie lubie monotonii :P
Nie wiem jak tam gdzie Wy jeżdzicie, ale ja jeżdząć duzo drogami krajowymi nr 2, 5, 3 nie mam za bardzo możliwości na duże spalanie bo albo jedą w pociagu tirów a z naprzeciwak jedzie nastepny pociąg i najwyżej co jakiś czas coś łykę, albo droga jest pusta i monotonna jazda 110-130 nie czyni wielkiego spalania. Za to jak wiechałem na autostardę.... :szeroki_usmiech20v
Komentarz
-
-
dokładnie :twisted:Zamieszczone przez TymonQBA, dokładnie a nie robiłeś Modów po to żeby jeździć w beretowni
Ale to chyba na chwilowym spalaniuZamieszczone przez Marianprzy V 215 komp pokazywał 25l/100km
P.S. I prosze o nie pisanie tekstow, ze jezdzac min. 150km/h, bo to tak naprawde nic nie mowi
Srednie spalanie sie oblicza ze sredniej predkosci, a nie z tej co przez chwilke oko przyuwazylo podczas wyprzedzania
A zeby miec realna srednia 150, to trzeba dmuchac 200-210km/h non stop
Tak gwoli scislosci
Komentarz
-
-
bezduszny
Mi komputer RAZ w historii samochodu po przejechaniu około 75 km (trasa Lublin ---> Chełm, godzina 04.00 rano) pokazał spalanie 6,1 l/100.
Jechałem z bóóóólem zęba na V-biegu i nie przekraczałem 100km/h...
... ale to było tylko 1 raz.
Generalnie trasa 8,0-12,0 l/100
Komentarz
-
nie twierdzę, że średnai V była 150km/h.Zamieszczone przez QBAP.S. I prosze o nie pisanie tekstow, ze jezdzac min. 150km/h, bo to tak naprawde nic nie mowi
Srednie spalanie sie oblicza ze sredniej predkosci, a nie z tej co przez chwilke oko przyuwazylo podczas wyprzedzania
A zeby miec realna srednia 150, to trzeba dmuchac 200-210km/h non stop
Tak gwoli scislosci 
Jadąc autostrada bez problemu możesz lecieć 150. cały czas. zgadzasz się chyba?
i tak jeżdżąc wykończyłem cały bak (trochę jazdy po mieście, ale mało i 3 -pasmówką więc w miarę płynnie) - wtedy poakzął mi srednie branie 11.5l.
A spalenie przy 215km/h było oczywiście chwiolowe :szeroki_usmiech20v
Komentarz
-
-
No tak, ale gry wie sie jaka jest srednia predkos to latwij wyobrazic sobie warunki panujace na drodzeZamieszczone przez MarianJadąc autostrada bez problemu możesz lecieć 150. cały czas. zgadzasz się chyba?
Ja na chwilow sie nie patrze, zeby nie osiwiec, ale z tego co pamietam to cos pod 60l na 1 i drugim biegu potrafi podejscZamieszczone przez MarianA spalenie przy 215km/h było oczywiście chwiolowe
A przy stalej predkosci 180km/h oscyluje w granicy 11.5 +/- 0.5l
[ Dodano: Czw 27 Lip, 06 21:14 ]
Srednie oczywiscie spalanie, a nie chwilowe
Komentarz
-
-
bezduszny
Można zagazować... choć na silnikach turbo cieżko się to robi (ciężko=drogo) aby to dobrze działało. Za taka kase mozna kupić spokojnie ładną Aste I w TDi czy ktoś próbował gazowac ten silnik na sekwencji?
jakoś nie jestem przekoanany do LPG-> boję się, że problemy z gazem i koszty moga dorównac kosztom normalnego uzytkowania benzyny. na dodatek mam 2 auta i zanim mi sie w skodzie zwóci instalacja miną lata ale może się mylę?...
Komentarz
-
ja mam juz w 1.8T ~100kkm na gazie i.. jezdzi. Z awarii, to dwa razy padla mi listwa, raz wymieniona na gwarancji, niedwano drugi raz - nowa <500PLN, tym razem inna, ponoc lepsza. Generalnie, jestem bardzo zadowolony.
Co do spalania, to +~20 procent tego co palila na benzynie w litrach.
A co do spalania w 1.8T generalnie:
niedawno lecialem z katowic do wawy za samochodem co mial cb. Przez godzine na liczniku non stop ~150. Komputer pokazal srednia predkosc 137 i spalanie 8.1, co daje ok 10l gazu.
Przy okazji proponuje test ktory wykonalem:
Utrzymujac stala predkosc pomiedzy 145-150, kasujemy licznik i po dluzszym odcinku, np 2km odczytujemy srednia predkosc (najlepiej caly czas miec na niej wlaczony komp) u mnie pokazal ~10km/h mniej :shock:
[ Dodano: Pią 28 Lip, 06 00:21 ]
a co do kosztow instalacji, to w tej chwili mysle ze duzo ponizej 4 tys., moze nawet w granicach 3.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Jak wcześniej pisałem jestem dość sceptycznie nastawiony do gazu i raczej sobie daruję.
Mam w jeszcze jednego samochoda-dizla (4,5l/100km) i tym załatwiam krótkie wypady, miasto, wożenie dziecka itp.. Skodzina bedzie wyłącznie na trasę i upały :szeroki_usmiech .Nie jestem w stanie zrobic nią więcej niż 15kkm rodznie a tak naprawdę 12kkm.
Jeszcze stac mnie na odrobinę luxusu i takie spalanie jak do tej pory :wink:
Obliczyłem sobie, że w porównaniu do TDi dołożę max 100 pln do każego 1000km. Auto kupiłem z małym przebiegiem, zadbane i z niezłym wypasem-w tych pieniądzach nie znalazłem żadnego przyzwoitego gnojówkowozu, a auta z przebiegiem 150-180 tys. mnie nie kręcą bo nie po to takie sprzedałem, aby następne zajechane kupić :lol: :wink:
a co by nie mówic z 1,8T radocha jest, zwłaszcza po przesiadce z 1,6 100KM :szeroki_usmiech
Jak na razie jestem zadowolony.
Co do gapienie sie w kompa->dla świeżaka to myslę typowe i sądzę, że niedługo mi przejdzie i nie będę tym nikogo zamęczał :wink:
Pozdro20v
Komentarz
-
-
Ostatnio pokonałem trasę Łódź-Karwia-Łódź ze średnią ok. 70 km/godz.Komp zanotował 7,3 l/100km i tak to mniej więcej się kształtuje u mnie w trasie no chyba, że można wyskoczyć gdzieś na dwupasmówkę. W mieście natomiast trudno jest uzyskać 10l na 100, wynik jest raczej w przedziale 11-12l.
Komentarz
-
Komentarz