ale jak widzisz napisałem że mi się marzy, a jaki bedzie kwestia chyba jest otwarta.
8l/100km - może LPG?
Zwiń
X
-
8l/100km - może LPG?
Witam 8)
wczoraj zatankowałem do pełna i mogłem sprawdzić ile średnio spali mi 1,8T benzyna.
Komputerek pokazywał 8,4l/100 km, ale z przeliczenia paliwa wyszło, że 8l. W sumie jestem zadowolony, cały czas klima i cykl mieszany. Głównie krótkie trasy pomiędzy tirami, pełna obsada na pokładzie, gdzie się dało jechałem 110-120 - lajtowo 8)
Tylko 0,2 l mniej palił mój poprzedni samochód 1,6 beznyna bez klimy. myślę, że nie jest źle-> w prawdzie to nie TDi ale da się przełknąć.szkoda, że zupa u mnie po 4,45 pln :evil:
mam pytanko-jak inni uzytkownicy 1,8T widzą takie spaleanie?
i czy ktoś próbował gazowac ten silnik na sekwencji?
jakoś nie jestem przekoanany do LPG-> boję się, że problemy z gazem i koszty moga dorównac kosztom normalnego uzytkowania benzyny. na dodatek mam 2 auta i zanim mi sie w skodzie zwóci instalacja miną lata :lol: ale może się mylę?...20v
-
-
Zamieszczone przez MarianKomputerek pokazywał 8,4l/100 km, ale z przeliczenia paliwa wyszło, że 8l. W sumie jestem zadowolony
Jakby moja tyle palila to bym skakal pod niebiosaU mnie ponizej 10 to trudno w trasie zejsc. Wieczorami jak jezdze po pustym miescie to czasami zejdzie do 8,5. Normalnie w dzien to po miescie 12-15 pali. W cyklu mieszanym na odcinku 3500 pokazuje teraz 12.6.
Ale Ty masz oczywiscie serie :?:
Komentarz
-
-
Tymon, no mi raz udalo sie zejsc do 7.2 w trasieAle nie oszukujmy sie, to byla jazda na miare kapelusznika w wieku emerytalnym
Tak jak mowie, u nas nie ma autostrad i jezeli ktos osiaga wynik w przedziale 8-10l przy sredniej 80-90km/h to jest to naprawde przyzwoity wynik. Dla mnie niestety nierealny do osiagniecia, bo jestem zbyt nerwowy i nie lubie monotonii :P
Komentarz
-
-
gratuluje naprawde delikatnej nogi, ja rzadko schodzilem w 1.8T ponizej 9 - a norma to bylo 11nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Tak jak mowie, u nas nie ma autostrad i jezeli ktos osiaga wynik w przedziale 8-10l przy sredniej 80-90km/h to jest to naprawde przyzwoity wynik. Dla mnie niestety nierealny do osiagniecia, bo jestem zbyt nerwowy i nie lubie monotonii :P
Nie wiem jak tam gdzie Wy jeżdzicie, ale ja jeżdząć duzo drogami krajowymi nr 2, 5, 3 nie mam za bardzo możliwości na duże spalanie bo albo jedą w pociagu tirów a z naprzeciwak jedzie nastepny pociąg i najwyżej co jakiś czas coś łykę, albo droga jest pusta i monotonna jazda 110-130 nie czyni wielkiego spalania. Za to jak wiechałem na autostardę.... :szeroki_usmiech20v
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonQBA, dokładnie a nie robiłeś Modów po to żeby jeździć w beretowni
Zamieszczone przez Marianprzy V 215 komp pokazywał 25l/100km
P.S. I prosze o nie pisanie tekstow, ze jezdzac min. 150km/h, bo to tak naprawde nic nie mowiSrednie spalanie sie oblicza ze sredniej predkosci, a nie z tej co przez chwilke oko przyuwazylo podczas wyprzedzania
A zeby miec realna srednia 150, to trzeba dmuchac 200-210km/h non stop
Tak gwoli scislosci
Komentarz
-
-
bezduszny
Mi komputer RAZ w historii samochodu po przejechaniu około 75 km (trasa Lublin ---> Chełm, godzina 04.00 rano) pokazał spalanie 6,1 l/100.
Jechałem z bóóóólem zęba na V-biegu i nie przekraczałem 100km/h...
... ale to było tylko 1 raz.
Generalnie trasa 8,0-12,0 l/100
Komentarz
-
Zamieszczone przez QBAP.S. I prosze o nie pisanie tekstow, ze jezdzac min. 150km/h, bo to tak naprawde nic nie mowiSrednie spalanie sie oblicza ze sredniej predkosci, a nie z tej co przez chwilke oko przyuwazylo podczas wyprzedzania
A zeby miec realna srednia 150, to trzeba dmuchac 200-210km/h non stop
Tak gwoli scislosci
Jadąc autostrada bez problemu możesz lecieć 150. cały czas. zgadzasz się chyba?
i tak jeżdżąc wykończyłem cały bak (trochę jazdy po mieście, ale mało i 3 -pasmówką więc w miarę płynnie) - wtedy poakzął mi srednie branie 11.5l.
A spalenie przy 215km/h było oczywiście chwiolowe :szeroki_usmiech20v
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarianJadąc autostrada bez problemu możesz lecieć 150. cały czas. zgadzasz się chyba?
Zamieszczone przez MarianA spalenie przy 215km/h było oczywiście chwiolowe
A przy stalej predkosci 180km/h oscyluje w granicy 11.5 +/- 0.5l
[ Dodano: Czw 27 Lip, 06 21:14 ]
Srednie oczywiscie spalanie, a nie chwilowe
Komentarz
-
-
bezduszny
i czy ktoś próbował gazowac ten silnik na sekwencji?
jakoś nie jestem przekoanany do LPG-> boję się, że problemy z gazem i koszty moga dorównac kosztom normalnego uzytkowania benzyny. na dodatek mam 2 auta i zanim mi sie w skodzie zwóci instalacja miną lata ale może się mylę?...
Komentarz
-
ja mam juz w 1.8T ~100kkm na gazie i.. jezdzi. Z awarii, to dwa razy padla mi listwa, raz wymieniona na gwarancji, niedwano drugi raz - nowa <500PLN, tym razem inna, ponoc lepsza. Generalnie, jestem bardzo zadowolony.
Co do spalania, to +~20 procent tego co palila na benzynie w litrach.
A co do spalania w 1.8T generalnie:
niedawno lecialem z katowic do wawy za samochodem co mial cb. Przez godzine na liczniku non stop ~150. Komputer pokazal srednia predkosc 137 i spalanie 8.1, co daje ok 10l gazu.
Przy okazji proponuje test ktory wykonalem:
Utrzymujac stala predkosc pomiedzy 145-150, kasujemy licznik i po dluzszym odcinku, np 2km odczytujemy srednia predkosc (najlepiej caly czas miec na niej wlaczony komp) u mnie pokazal ~10km/h mniej :shock:
[ Dodano: Pią 28 Lip, 06 00:21 ]
a co do kosztow instalacji, to w tej chwili mysle ze duzo ponizej 4 tys., moze nawet w granicach 3.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Jak wcześniej pisałem jestem dość sceptycznie nastawiony do gazu i raczej sobie daruję.
Mam w jeszcze jednego samochoda-dizla (4,5l/100km) i tym załatwiam krótkie wypady, miasto, wożenie dziecka itp.. Skodzina bedzie wyłącznie na trasę i upały :szeroki_usmiech .Nie jestem w stanie zrobic nią więcej niż 15kkm rodznie a tak naprawdę 12kkm.
Jeszcze stac mnie na odrobinę luxusu i takie spalanie jak do tej pory :wink:
Obliczyłem sobie, że w porównaniu do TDi dołożę max 100 pln do każego 1000km. Auto kupiłem z małym przebiegiem, zadbane i z niezłym wypasem-w tych pieniądzach nie znalazłem żadnego przyzwoitego gnojówkowozu, a auta z przebiegiem 150-180 tys. mnie nie kręcą bo nie po to takie sprzedałem, aby następne zajechane kupić :lol: :wink:
a co by nie mówic z 1,8T radocha jest, zwłaszcza po przesiadce z 1,6 100KM :szeroki_usmiech
Jak na razie jestem zadowolony.
Co do gapienie sie w kompa->dla świeżaka to myslę typowe i sądzę, że niedługo mi przejdzie i nie będę tym nikogo zamęczał :wink:
Pozdro20v
Komentarz
-
-
Ostatnio pokonałem trasę Łódź-Karwia-Łódź ze średnią ok. 70 km/godz.Komp zanotował 7,3 l/100km i tak to mniej więcej się kształtuje u mnie w trasie no chyba, że można wyskoczyć gdzieś na dwupasmówkę. W mieście natomiast trudno jest uzyskać 10l na 100, wynik jest raczej w przedziale 11-12l.
Komentarz
-
Komentarz