8l/100km - może LPG?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArekBinek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 447

8l/100km - może LPG?

ale jak widzisz napisałem że mi się marzy, a jaki bedzie kwestia chyba jest otwarta.
  • Marian
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 225

8l/100km - może LPG?

Witam 8)
    wczoraj zatankowałem do pełna i mogłem sprawdzić ile średnio spali mi 1,8T benzyna.
    Komputerek pokazywał 8,4l/100 km, ale z przeliczenia paliwa wyszło, że 8l. W sumie jestem zadowolony, cały czas klima i cykl mieszany. Głównie krótkie trasy pomiędzy tirami, pełna obsada na pokładzie, gdzie się dało jechałem 110-120 - lajtowo 8)
    Tylko 0,2 l mniej palił mój poprzedni samochód 1,6 beznyna bez klimy. myślę, że nie jest źle-> w prawdzie to nie TDi ale da się przełknąć.szkoda, że zupa u mnie po 4,45 pln :evil:
    mam pytanko-jak inni uzytkownicy 1,8T widzą takie spaleanie?
    i czy ktoś próbował gazowac ten silnik na sekwencji?
    jakoś nie jestem przekoanany do LPG-> boję się, że problemy z gazem i koszty moga dorównac kosztom normalnego uzytkowania benzyny. na dodatek mam 2 auta i zanim mi sie w skodzie zwóci instalacja miną lata :lol: ale może się mylę?...
    20v

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

tylko sie cieszyć moja pali od 7 litrów do 15 cykl mieszany

Komentarz

• QBA
        RS
        • 2004
        • 2646

Zamieszczone przez Marian
        Komputerek pokazywał 8,4l/100 km, ale z przeliczenia paliwa wyszło, że 8l. W sumie jestem zadowolony
        :haha:

Jakby moja tyle palila to bym skakal pod niebiosa U mnie ponizej 10 to trudno w trasie zejsc. Wieczorami jak jezdze po pustym miescie to czasami zejdzie do 8,5. Normalnie w dzien to po miescie 12-15 pali. W cyklu mieszanym na odcinku 3500 pokazuje teraz 12.6.

Ale Ty masz oczywiscie serie :?:

Komentarz

• borut
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 299

Marian,

Czesc

Mam sekwencje VSI PRINS i pare razy o tym pisałem. Zapodaj na szukaj i poczytasz o temacie. Własnie jade 16 kkm i dalej ok ( tzn. nie widze podowu żeby było inaczej, to już mój drugi samochód na LPG )

Spalanie constans 10l

Pozdrawiam
          Powered by VSI PRINS

Komentarz

• jas191
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2006
            • 115

dobry wynik,moja łyka 13 i więcej-ale jest coś skopane.Wczesniej wcyklu mieszanym ciut poniżej 10

Komentarz

• Tymon
              RS
              • 2004
              • 2970

Znajomy ma 1.8T i pali mu jakies 11, więc twój wynik jest PERFEKCYJNY
              Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
              Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
              BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

wyglada na to, ze stope masz lekka jak puszek
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• QBA
                  RS
                  • 2004
                  • 2646

Tymon, no mi raz udalo sie zejsc do 7.2 w trasie Ale nie oszukujmy sie, to byla jazda na miare kapelusznika w wieku emerytalnym Tak jak mowie, u nas nie ma autostrad i jezeli ktos osiaga wynik w przedziale 8-10l przy sredniej 80-90km/h to jest to naprawde przyzwoity wynik. Dla mnie niestety nierealny do osiagniecia, bo jestem zbyt nerwowy i nie lubie monotonii :P

Komentarz

• Tymon
                    RS
                    • 2004
                    • 2970

QBA, dokładnie a nie robiłeś Modów po to żeby jeździć w beretowni :lol:
                    Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                    Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                    BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

gratuluje naprawde delikatnej nogi, ja rzadko schodzilem w 1.8T ponizej 9 - a norma to bylo 11
                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Marian
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 225

Tak jak mowie, u nas nie ma autostrad i jezeli ktos osiaga wynik w przedziale 8-10l przy sredniej 80-90km/h to jest to naprawde przyzwoity wynik. Dla mnie niestety nierealny do osiagniecia, bo jestem zbyt nerwowy i nie lubie monotonii :P
                        No więc nie wiem jak to jest, bo pierwszy bak przejeżdziłem na A2 i chciałem spróbowac ile może ("nowe" wiadomo :lol: ) no jeżdżdząc min. 150km/h brała średno 11,5l. przy V 215 komp pokazywał 25l/100km :shock: :szeroki_usmiech
                        Nie wiem jak tam gdzie Wy jeżdzicie, ale ja jeżdząć duzo drogami krajowymi nr 2, 5, 3 nie mam za bardzo możliwości na duże spalanie bo albo jedą w pociagu tirów a z naprzeciwak jedzie nastepny pociąg i najwyżej co jakiś czas coś łykę, albo droga jest pusta i monotonna jazda 110-130 nie czyni wielkiego spalania. Za to jak wiechałem na autostardę.... :szeroki_usmiech
                        20v

Komentarz

• QBA
                          RS
                          • 2004
                          • 2646

Zamieszczone przez Tymon
                          QBA, dokładnie a nie robiłeś Modów po to żeby jeździć w beretowni
                          dokładnie :twisted:

przy V 215 komp pokazywał 25l/100km
                          Ale to chyba na chwilowym spalaniu

P.S. I prosze o nie pisanie tekstow, ze jezdzac min. 150km/h, bo to tak naprawde nic nie mowi Srednie spalanie sie oblicza ze sredniej predkosci, a nie z tej co przez chwilke oko przyuwazylo podczas wyprzedzania A zeby miec realna srednia 150, to trzeba dmuchac 200-210km/h non stop Tak gwoli scislosci

Komentarz

Mi komputer RAZ w historii samochodu po przejechaniu około 75 km (trasa Lublin ---> Chełm, godzina 04.00 rano) pokazał spalanie 6,1 l/100.

Jechałem z bóóóólem zęba na V-biegu i nie przekraczałem 100km/h...

... ale to było tylko 1 raz.

Generalnie trasa 8,0-12,0 l/100

Komentarz

• Marian
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 225

Zamieszczone przez QBA
                              P.S. I prosze o nie pisanie tekstow, ze jezdzac min. 150km/h, bo to tak naprawde nic nie mowi Srednie spalanie sie oblicza ze sredniej predkosci, a nie z tej co przez chwilke oko przyuwazylo podczas wyprzedzania A zeby miec realna srednia 150, to trzeba dmuchac 200-210km/h non stop Tak gwoli scislosci
                              nie twierdzę, że średnai V była 150km/h.
                              Jadąc autostrada bez problemu możesz lecieć 150. cały czas. zgadzasz się chyba?
                              i tak jeżdżąc wykończyłem cały bak (trochę jazdy po mieście, ale mało i 3 -pasmówką więc w miarę płynnie) - wtedy poakzął mi srednie branie 11.5l.
                              A spalenie przy 215km/h było oczywiście chwiolowe :szeroki_usmiech
                              20v

Komentarz

• QBA
                                RS
                                • 2004
                                • 2646

Jadąc autostrada bez problemu możesz lecieć 150. cały czas. zgadzasz się chyba?
                                No tak, ale gry wie sie jaka jest srednia predkos to latwij wyobrazic sobie warunki panujace na drodze

A spalenie przy 215km/h było oczywiście chwiolowe
                                Ja na chwilow sie nie patrze, zeby nie osiwiec, ale z tego co pamietam to cos pod 60l na 1 i drugim biegu potrafi podejsc

A przy stalej predkosci 180km/h oscyluje w granicy 11.5 +/- 0.5l

[ Dodano: Czw 27 Lip, 06 21:14 ]
                                Srednie oczywiscie spalanie, a nie chwilowe

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

Marian, jesli chodzi o chwilowe spalanie to umnie pokazało sie 66 litrów na 100

Komentarz

i czy ktoś próbował gazowac ten silnik na sekwencji?
                                    jakoś nie jestem przekoanany do LPG-> boję się, że problemy z gazem i koszty moga dorównac kosztom normalnego uzytkowania benzyny. na dodatek mam 2 auta i zanim mi sie w skodzie zwóci instalacja miną lata ale może się mylę?...
                                    Można zagazować... choć na silnikach turbo cieżko się to robi (ciężko=drogo) aby to dobrze działało. Za taka kase mozna kupić spokojnie ładną Aste I w TD

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

bezduszny, Sekwencja do 1.8T kosztuje max 4,5tys zl, a za te pieniadze, to ta astra bedzie miala zgnita podloge i turbine na wykonczeniu. Wiec jest to zle porownanie.
                                      Chcesz jezdzic tanio musisz zainwestowac i tyle
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• tomek
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1078

ja mam juz w 1.8T ~100kkm na gazie i.. jezdzi. Z awarii, to dwa razy padla mi listwa, raz wymieniona na gwarancji, niedwano drugi raz - nowa <500PLN, tym razem inna, ponoc lepsza. Generalnie, jestem bardzo zadowolony.

Co do spalania, to +~20 procent tego co palila na benzynie w litrach.

A co do spalania w 1.8T generalnie:
                                        niedawno lecialem z katowic do wawy za samochodem co mial cb. Przez godzine na liczniku non stop ~150. Komputer pokazal srednia predkosc 137 i spalanie 8.1, co daje ok 10l gazu.
                                        Przy okazji proponuje test ktory wykonalem:
                                        Utrzymujac stala predkosc pomiedzy 145-150, kasujemy licznik i po dluzszym odcinku, np 2km odczytujemy srednia predkosc (najlepiej caly czas miec na niej wlaczony komp) u mnie pokazal ~10km/h mniej :shock:

[ Dodano: Pią 28 Lip, 06 00:21 ]
                                        a co do kosztow instalacji, to w tej chwili mysle ze duzo ponizej 4 tys., moze nawet w granicach 3.
                                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• QBA
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2646

Predzej sprzedam i kupie diesla niz wsadze do mojej malej gaz :roll: albo wstawie do garazu i bedzie stala. Nawet nie chodzi tu o instalacje, a o jakosc gazu, nad ktora nie ma doslownie zadnej kontroli :roll:

Komentarz

• Hanz2k
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 522

To i ja dodam coś od siebie. Pierwsze 6kkm średnie spalanie 9,2. Trasa/miasto mniej więcej 50/50. Jadąc lajtowo (koło 120kmh) na gierkówce Częstochowa Janki miałem średnią rzędu 7,2. Po Wawce bardzo lajtowo mieszczę się w granicach 8,8.
                                            Hanz2k
                                            1,8 T by MT
                                            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Marian
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 225

Jak wcześniej pisałem jestem dość sceptycznie nastawiony do gazu i raczej sobie daruję.
                                              Mam w jeszcze jednego samochoda-dizla (4,5l/100km) i tym załatwiam krótkie wypady, miasto, wożenie dziecka itp.. Skodzina bedzie wyłącznie na trasę i upały :szeroki_usmiech .Nie jestem w stanie zrobic nią więcej niż 15kkm rodznie a tak naprawdę 12kkm.
                                              Jeszcze stac mnie na odrobinę luxusu i takie spalanie jak do tej pory :wink:
                                              Obliczyłem sobie, że w porównaniu do TDi dołożę max 100 pln do każego 1000km. Auto kupiłem z małym przebiegiem, zadbane i z niezłym wypasem-w tych pieniądzach nie znalazłem żadnego przyzwoitego gnojówkowozu, a auta z przebiegiem 150-180 tys. mnie nie kręcą bo nie po to takie sprzedałem, aby następne zajechane kupić :lol: :wink:
                                              a co by nie mówic z 1,8T radocha jest, zwłaszcza po przesiadce z 1,6 100KM :szeroki_usmiech
                                              Jak na razie jestem zadowolony.

Co do gapienie sie w kompa->dla świeżaka to myslę typowe i sądzę, że niedługo mi przejdzie i nie będę tym nikogo zamęczał :wink:
                                              Pozdro
                                              20v

Komentarz

• rafi22
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 666
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ostatnio pokonałem trasę Łódź-Karwia-Łódź ze średnią ok. 70 km/godz.Komp zanotował 7,3 l/100km i tak to mniej więcej się kształtuje u mnie w trasie no chyba, że można wyskoczyć gdzieś na dwupasmówkę. W mieście natomiast trudno jest uzyskać 10l na 100, wynik jest raczej w przedziale 11-12l.

Komentarz

• goldens
                                                  Ambiente
                                                  • 2005
                                                  • 103

ja mam 1,8T w gazie do tego 4x4 i powymianie reduktora na mniejszy czyba wydajniejszy pali okolo 11 l lpg, ja tam jestem zadowolony choc instalacja nie jest juz nowa, sie tyczy benzyny jezdzilem jak mi padl komputer od gazu ponizej 11 nie schodzil

eh
                                                  Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

Pracuję...