Jak juz sie zerwal, to najczesciej jakis zawor sie pogial, tak wiec nie tylko to bedzie do wymiany. Proponuje nie zabierac sie w garazu, bo i tak potem auto na sznurku pojedzie gdzies dalej :x
1-wymiana oleju
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
1-wymiana oleju
Witam
Jak wiadomo przeglądy i wymiana oleju co 15 kkm. Co sądzicie o wcześniejszej wymianie oleju np. ok. 4 kkm. Auto salonowe, silnik 1.6 BFQ, obecny przebieg 3300 km. Czy koniecznie zlecić to serwisowi ? Jakim olejem zalać silnik ( mobil, shell) i o jakiej lepkości ?
Mam to auto od niecałych dwóch miesięcy i mało o nim jeszcze wiem. Ktoś napisze, że są instrukcje obługi, ale ja wolę podpowiedzi praktyków. W wyszukiwarce jest sporo, ale do TDI.
Pozdr.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
-
-
bezduszny
Dobrze zrobisz zalewając olej swój... ja wymieniłem po 1k.
Jeżeli silnik pozwala (sprawdzić w instrukcji) to zalej olej 5W-30 LongLife... i jedź na nim aż silnik nie zacznie go brać..... czyli spokojnie do około 150k. Aprobaty VW 504.00/507.00
Jeżeli nie pozwala zalewać 0/30 czy 5/30.... to oczywiście syntetyk 5/40 z aprobatami VW
Olej... omijać Castrola i Mobila.
Zalać w zależności od kasy w portfelu... Valvoline, Texaco, TOTAL, Statoil, Motul.
Mozna też zmienić olej w skrzyni biegów na pełny syntetyk 75W-90
Komentarz
-
Zamieszczone przez -Piotr-Auto salonowe, silnik 1.6 BFQ, obecny przebieg 3300 km. Czy koniecznie zlecić to serwisowi ? Jakim olejem zalać silnik ( mobil, shell) i o jakiej lepkości ?
ak wiadomo przeglądy i wymiana oleju co 15 kkm. Co sądzicie o wcześniejszej wymianie oleju np. ok. 4 kkm.
Może spóbuj sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego SAP nie wymaga wymiany oleju natomiast każdy z serwisów "zaleca" takową wymianę?
Myślisz iż tak bardzo zależy im na dobrej kondycji Twojego auta?
P.S. Jak masz ustawioną szafę? Na QG1 czy QG2? Bo od tego zależy jaki olej masz w silniku?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bezdusznyOlej... omijać Castrola i Mobila.
Zalać w zależności od kasy w portfelu... Valvoline, Texaco, TOTAL, Statoil, Motul.
i od razu prosze cie, zebys powstrzymal sie od robienia wykladu, ok?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja wbrew obiegowej opinii zamierzam jeżdzić na Castrolu, na dodatek serwisując Octę w systemie QG1.
Na chwilę obecną nikt nie napisał nic konkretnego tylko każdy powtarza "Castrol jest be". A czy ktoś się zastanowił dlaczego jest be? Czy ktoś tą opinię podrzucił i tak krąży "urban legend"
A akurat tak sią składa że mój ojcicec zrobił na Castrolu 600 kkm samochodem z gwiazdą na masce i po tym przebiegu motor był jak nówka.
Przepraszam jeżeli któryś z Modów uzna iż mój post jest OT.
Komentarz
-
-
Obecnie zauważyłem, że w komorze silnikowej oraz w etui z książeczkami są naklejki Shell Helix. Można by było przy nim pozostać. Tylko jakiej lepkości olej zakupić ?O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaJa wbrew obiegowej opinii zamierzam jeżdzić na Castrolu, na dodatek serwisując Octę w systemie QG1.
za chwile zacznie sie kolejna bezsensowna dyskusja "olejowa", ktora chyba z gory skazana jest na zamkniecie :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Ułatwie sprawę. Do silnika 1.6 benzyna co można zalać :
1-mobil =====jaki?
2-castrol ====jaki?
3-shell helix ==jaki?
4-propozycja==jaki?
Myślałem jeszcze o Aralu. Mniej spotykany olej, ale mam dostęp i słyszałem wiele dobrego o tym oleju.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
Komentarz
-
-
Obecnie zauważyłem, że w komorze silnikowej oraz w etui z książeczkami są naklejki Shell Helix. Można by było przy nim pozostać. Tylko jakiej lepkości olej zakupić ?
Z instrukcji wynika iż jeżeli zostajesz przy LL (QG1) powinienieś stosować olej VW 503 00.
Jezeli chcesz przestawić szafę na QG0, QG2 wtedy przechodzisz na olej 500 00 lub 502 00.
Wlewanie oleju 504/507 nazwałbym delikatnie rozrzutnością.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez -Piotr-Ułatwie sprawę. Do silnika 1.6 benzyna co można zalać :
1-mobil =====jaki?
2-castrol ====jaki?
3-shell helix ==jaki?
4-propozycja==jaki?
Myślałem jeszcze o Aralu. Mniej spotykany olej, ale mam dostęp i słyszałem wiele dobrego o tym oleju.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Acha i wymieniam co 10-15 tys. w zaleznosci jak bardzo zalatany jestem. Raz przez pomylke zrobilem ponad 20 tys i jakos nic sie nie stalo
Komentarz
-
-
bezduszny
No to powiem co nie tak z Mobilem.....
Jest taki duuuży salon Opla w Lublinie. Co miesiąc kupują u mnie około 600 litrów oleju Statoil LazerWay 5/40.
Nie jest dziwne, że kupują... ale jest dziwne, że tego oleju nie mozna u nich kupić. Mają oficjalnie tylko Mobil1.
Różnica w cenie na 1 litrze jest około 10 pln
Czy jest to coś dziwnego ?
Okazuje się, że nie.... inni dealerzy Statoil'a mają te same "przypadki" w całej Polsce.
Komentarz
-
bezduszny
Zamieszczone przez Maicroftbezduszny, Dlatego ZAWSZE przynosze swoj olej, i ZAWSZE chce byc przy tym jak bedzie nalewany i zabieram ze soba banke po oleju. Zycie uczy, ze niestety trzeba wszystkiego pilnowac, bo jest sie za czesto ..... no kazdy sobie wstawi :|
Jest jeszcze następny powód. W Chełmie jest firma która robi materiały reklamowe, kasetony, naklejki na butelki dla Mobila. Ta firma nazywa się SUNGRAF.
..... che ktoś pare kilogramów naklejek na butelki 1 i 4 litrowe ?
..... znam firmę na południu polski co robi butelki na zamówienie wg. dowolnego wzoru.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyNo to powiem co nie tak z Mobilem.....
Jest taki duuuży salon Opla w Lublinie. Co miesiąc kupują u mnie około 600 litrów oleju Statoil LazerWay 5/40.
Nie jest dziwne, że kupują... ale jest dziwne, że tego oleju nie mozna u nich kupić. Mają oficjalnie tylko Mobil1.
plizzz, prosze o bardziej przemyslane wypowiedzi :idea:
bo do jakosci samego mobila IMHO ma sie to nijak :?
rozumiem, ze jestes zwolennikiem spiskowej teorii dziejow, ale tutaj prosze jej nie uprawiac :idea:
bardzo prosze...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaA co masz do Castrola? Pytam poważnie gdyż w innym wątku zadałem pytanie a właściwie prośbę do fourmowiczów aby jeżeli ktoś miał konkretne wpadki z Castrolem, to prosiłbym aby podzielił sie swoimi doświadczeniami.
Również od jednego z mechanikow słyszałem, ze zdarzylo mu się rozbierac silnik po Castrolu i wyglądało to >podobno< bardzo zle.
Zapewne jest to problem wyolbrzymiony siłą poczty pantoflowej, ale dla mnie jest to jednak wystarczający powod, żeby nie ryzykowac.
Wole wlewac oleje, z którymi nie było takich przygod.
Zamieszczone przez bezdusznyNo to powiem co nie tak z Mobilem.....
(...)
Okazuje się, że nie.... inni dealerzy Statoil'a mają te same "przypadki" w całej Polsce.
A okazuje sie, ze powinienes napisac co najwyzej, zeby omijac serwisy, ktore leja Mobila.
Zreszta to samo moze byc z serwisami, ktore leja oficjalnie Castrola, Shella, Statoila, itd.
:?
BTW: Zwracamy uwage na ten fakt od dawna - czyli, zeby kupowac oleje samemu w sprawdzonym zrodle i pozniej patrzec w ASO przez szybe czy napewno nalewaja nam, to co im dalismy.TDI 205PS
Komentarz
-
-
bezduszny
szkoda, owszem... jak kupisz ori...
Ja piszę tylko swoje spostrzeżenie i swoje doświadczenia z 7 lat pracy.
Każdy ma swój rozum i podejmie decyzję samodzielnie..... ja informuje tylko o tym co się dzieje w tej branży i jak działąją firmy.
Mikrus... to dotyczyło sytuacji, gdzie oni również sprzedają Statoil'a do firm czy serwisów w których nie ma tego produktu w ofercie.
Zreszta to samo moze byc z serwisami, ktore leja oficjalnie Castrola, Shella, Statoila, itd.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyMikrus... to dotyczyło sytuacji, gdzie oni również sprzedają Statoil'a do firm czy serwisów w których nie ma tego produktu w ofercie.
Taka sytuacja moze dotyczyc kazdego serwisu, a nie tylko serwisow Mobilowych. Moze byc np. na drzwiach jakiegos serwisu napisane, ze "tu lejemy sprawdzony Statoil czy Castrol albo Motul", a w rzeczywistosci bedzie to przepracowany olej do kosiarek, bo ktos chce wydymac klienta.
Przekrety sa wszedzie, trzeba sie pilnowac. Nie oznacza to jednak, ze mozna w ten sposob stwierdzic, ze ta marka jest be a inna cacy.
A co do naklejek i butelek, to prosze Cie. Ty moze masz dostep do naklejek Mobila, a ktos inny do naklejek Statoila i co wtedy?TDI 205PS
Komentarz
-
-
bezduszny
Nie wiem jak działają inne koncerny ale jest kilka w polsce co bardzo dba o jakość swoich produktów. W przypadku pojawienia się w jakimś sklepie dziwnie taniego produktu wystarczy to zgłosic do nich.
W Kielcach tak udało znaleść się olej pochodzący jak sie okazało z włamania...
Lokalny dealer zainteresował się niską cena konfekcji w jednym z warsztatów olejowych. Towar był jakościowo OK... ale niestety nie prawnie.
EDIT:
Oczywiście wiem, że nie da się zablokować i wyłapać wszystkich podróbek... jednak mozna w jakiś sposób się ustrzec.
Firmy szanujące swoja markę bardzo chętnie udzielają informacji o aktualnych zabezpieczeniach na beczkach (hologramy, plomby itp), wzorze butelek, kolorystyce naklejek itp. Każde planowane zmiany w wizualizacji są przesyłane do dealerów. Telefonując do nich można dowiedzieć się też, czy dana firma sprzedająca ich produkty w "niskich cenach" jest związana z nimi umową.
To mozna zrobić... ale też trzeba wiedzieć, że coś takiego jest wogóle możliwe. Jeżeli przez takie rozmowy jakie tu prowadzimy, świadomość kupujących się zwiększy, to bedzie na pewno to korzystne dla wszystkich.
Komentarz
-
Moje doświadczenia z olejem są następujące.
Od początku auto zalewane było Mobil1 5W50 i tak jest do dnia dzieisjszego. Żadnych problemów z olejem nie miałem i nie mam. Nie wiem nawet jakie problemy można mieć z olejem, mówiąc szczerze.
Między wymianami co 15tys km dolewam ok 0,5l więc nie jest źle.
Przebieg 256 000 km w tym 50tys na lpg.WORK: Mondeo Titanium
FUN: TypeR ver.IV
Komentarz
-
Komentarz