dżizasssss, dajcie już sobie na luz :?
Ubezpieczenie OC/AC - kilka pytan techniczno/formalnych
Zwiń
X
-
Ubezpieczenie OC/AC - kilka pytan techniczno/formalnych
witam . mam kilka pytan odnosnie ubezpieczenia,
ac/oc kupile w salonie podczas zakupu auta.
jako ze wszystko czytam co podpisuje to i to staralem sie przeczytac.....niestety poległem
umowa ubezpieczenia jest napisana takim maczkiem ze ani ja , ani moja zona ktora ma lepszy wzrok nie mogla tego przeczytac. to sa 2 kartki a4 czcionka na moje oko 5 lub 3
wiec zrezygnowany pytam tego czlowieka czy sa jakies kruczki .
i on mowi ze nie , tylko nie mozna wozic i zostawiac "papierow w aucie " bo w razie kradzieży nie wyplaca z AC
i wlasnie pytanie o te "papiery"
-czy to chodzi o ta umowe AC ?
-o ksiazke serwisowa
-fakture za auto
czy o cos wiecej
bo jade w dalsza podróż i chyba przydalo by sie miec ze soba ksiazke serwisowa bo jak cos sie zepsuje to bez tego w serwisie nawet palcem nie rusza?mam racje?
pozdr
-
-
xtremesystems, jeżeli chodzi o papiery w aucie to na 99,9% chodzi o dowód rejestracyjny, który potwierdza to, że jesteś właścicielem pojazdu oraz, że auto posiada ważne badanie techniczne.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
xtremesystems, chodzi prawdopodobnie o dowód rejestracyjny auta. Polisy nie musisz ze sobą wozić ( wystarczy potwierdzenie ) a książka serwisowa nikogo nie interesuje, nawet ASO. Jeśli robisz u nich przeglądy to i tak wszystko mają w systemie, a nawet jeśli robisz gdzie indziej to i tak zawsze możesz poprosić o wystawienie duplikatu książki w ASO.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Nie zapominajcie o karcie pojazdu !!! ona też jest wazna. Razem z dowodem "poświadcza" kto jest właścicielem. Później lewa umowa kupna-sprzedaży i nie wiemy tak naprawdę czy sprzedający jest tylko posrednikiem w sprzedazy stąd brak jego osoby w w/w dokumentach, czy ma auto z kradzieży z ori papierami.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Na 100 % chodzi o dokumenty własności autka (dowód rejestracyjny i karta pojazdu) + drugi komplet kluczyków. To ma być w domu.
Przy sobie masz mieć tylko potwierdzenie zawarcia OC lub potwierdzenie i polisę OC, reszta (AC, NNW) może zostać w domu. Ja wożę wszystkie polisy (OC/AC/NNW/ASSISTANCE), ale razem z dokumentami i nie zostawiam tego w samochodzie.
Książka serwisowa raczej jest potrzebna w samochodzie - jak masz gwarancję, w trasie podczas awarii, musisz ją okazać w ASO. Poza tym jak masz autko po gwarancji i naklejkę GDM w książce serwisowej, to jest ona potrzebna do okazania w razie korzystania z assistance. Lepiej mieć książkę przy sobie niż później dyskutować z jakimś kołkiem z ASO.
Udanego wyjazdu.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
o wlasnie koledzy zapomnialem o karcie. ale jej tez ze soba nie wożę
praktycznie nic ze soba nie woze poza wlasnie odcinkiem polisy i dowodem . ale tego wiadomo w aucie nie zostawiam
myslalem ze musze miec ze soba ksiazke serwisowa w razie awarii bo zawsze , ale to zawsze jak przyjezdzam do aso to pierwsze co to czy ma pan ksiazke serwisowa ze soba. nawet jak raz nie mialem to kolo powiedzial ze nic bez niej nie zrobimy :shock:
kowal 2002, a na jakiej posdtawie duplikat?jak nie maja mnie w systemie
sprawa jest taka . serwisuje auto w lodzi . jade nad morze bez ksiazki serwisowej . pada mi tam auto i co wtedy. tametjsze aso w systemie mnie nie ma
[ Dodano: Wto 23 Sie, 11 09:35 ]
ruwado, czyli sama ksiazke powinienem i moge wozic. rozumiem ze ksiazka w aucie moze zostac? (bo ją akurat do portfela ciezko bedzie upchac)
Komentarz
-
-
Dobra, a jak ukradna auto z dokumentami i calymi papierami czlowieka, jak dowod osobisty, prawo jazdy itd to co wtedy ??
Przeciez dowod rej, nie jest zadnym poswiadczeniem wlasnosci auta, bo bez karty pojazdu to i tak teoretycznie nie da sie go sprzedac.
Ksiazka serwisowa nie interesuje ubezpieczalni, bo niby do czego ona potrzebna??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystems
kowal 2002, a na jakiej posdtawie duplikat?jak nie maja mnie w systemie
Tak czy siak książkę serwisową możesz spokojnie wozić w schowku. Jak zginie to zrobisz duplikat ( jedynie będziesz musiał uzupełnić przeglądy tam gdzie robiłeś ). A ubezpieczycielowi absolutnie nic do tego...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoNa 100 % chodzi o dokumenty własności autka (dowód rejestracyjny i karta pojazdu) + drugi komplet kluczyków. To ma być w domu.VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
Komentarz