Regeneracja lampy tylniej OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mmmad
    Classic
    • 2012
    • 33

nie robilem jeszcze mój mechanik akurat do tego sprzetu nie miał. musze na dniach pojechac. zadzwonei jutro do aso umówie sie na pzreglad za 1zł i od razu moze zrobie ciekawe ile biora w porownaniu do innych. tak w ogóle ile geometria kosztuje? springi -30mm w octavi to mod konieczny teraz to wiem az sam sie dziwie ze tyle czasu z nim czekałem
    Gasolina
  • pawelpap
    Ambiente
    • 2010
    • 182

Witam! Odebrałem dziś samochód z naprawy... wymienili mi jedną tylnią lampę... i teraz jest kontrast pomiędzy starą a nową.. jest jakiś sposób na przywrócenie dawnej "świetności" starej lampie ?

Komentarz

• chopin
      Ambiente
      • 2009
      • 212

A konkretnie w czym ten kontrast się przejawia, w połysku, w kolorze ? Połysk można poprawić - papier ścierny 2000 na mokro, potem pasta tempo. Ręce bolą ale pewien efekt jest. Jeśli zakurzona od wewnątrz to trudniej, można spróbować płukanki wodą demineralizowaną - efekt trudny do przewidzenia. Wyblaknięcie czerwonego plastiku w masie IMHO niemożliwe do usunięcia.

Komentarz

• pawelpap
        Ambiente
        • 2010
        • 182

głównie chodzi o błysk... ta stara lampa jest tak jakby zmatowiona... no to chyba spróbuję tego zabiegu... chyba że ktoś ma inne pomysły ?

Komentarz

• conan
          Rider
          • 2011
          • 546

pawelpap nie zawsze po zmatowaniu papierem da się przywrócić konkretny połysk pastą, niestety doświadczyłem tego na lampach w vw polo. Ale po siknięciu ich sprajem bezbarwnym wyglądały jak nówki z salonu :wink:
          Moja skodzinka o2
          Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• pawelpap
            Ambiente
            • 2010
            • 182

Spray kupuje się jakaś w pusce ? Jak z zaciekami itd ? Nigdy się w to nie bawiłem

Komentarz

• chopin
              Ambiente
              • 2009
              • 212

Moje doświadczenia ze szlifowaniem są pozytywne. Regenerowałem klosze lamp przednich w pasku B5. Starzenie tego plastiku jest ogólnie znane. Przed regeneracją wyglądały jak obrzygane, brudne plamy i zmatowienia masakryczne. Praca jest bardzo ciężka i długotrwała. Najdrobniejszy papier 2000 (koniecznie na mokro) zmatowi jeszcze bardziej ale usunie zwietrzałą warstwę i o to chodzi. Pasta ścierna i polerowanie dały bardzo dobry efekt (efekt nówki). Z tym że nie można przerwać roboty jak rozbolą ręce, bo do końca jaszcze daleko. Sądzę że poliwęglan z jakiego zrobione są klosze przednie jest twardszy niż polistyren na klosze tylne, więc powinno być łatwiej. Poza tym efekt jest trwały. Nie wiem jak będzie wyglądał lakier bezbarwny po latach (jak się starzeje).

Komentarz

• pawelpap
                Ambiente
                • 2010
                • 182

No to teraz mam zagwozdkę którą drogę wybrać...

Komentarz

• chopin
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 212

Spróbuj to zrobić u kolegi i zobaczysz. :diabelski_usmiech

Komentarz

• pawelpap
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 182

Tak wydaje mi się że jest w środku przybrudzona.. zaczął bym od tego... dlaczego piszesz że wodą zdemineralizowaną efekty trudny do przewidzenia ? Może porpostu przepłukać zwykłą wodą z płynem ?

Komentarz

• chopin
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 212

Naprawdę to chodzi o ostatnie płukanie. Woda demi nie zostawi zacieków.

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

pawelpap, polecam Ci też ten temat, który kiedyś sam założyłem:

"Papier wodny 800
                        Papier wodny 1500
                        Papier wodny 2500
                        Pasta TEMPO
                        Szmatka do polerowania lub wiertarka z wkładem do polerowania
                        Cierpliwość i i kilka wolnych godzin
                        Oczywiście cały czas psikałem wodą na lampę"
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• pawelpap
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 182

Dzięki wielkie... lampa jest jako tako ok, nie jest porysowana itd. tyle tylko że różni się jasnością/ błyskiem ? od nowej... dlatego w następnym tygodniu spróbuję ją umyć od środka wodą zdeminerelizowaną + płyn do mycia samochodu megasa .. jak to nie pomoże myślę że spróbuję samą pastą tempo zobaczymy jaki będzie efekt...

Komentarz

Pracuję...