"Ratujmy FSO"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Lashlo
    U nas nie daje sie tak zrobic,bo nawet jak sa rozmowy wladza sie zmienia i je zrywa zaczynajac rozmowy z kims innym.
    Krew zalewa gdzie my zyjemy...
    to jest właśnie największy problem naszego kraju. Ile to już razy politycy mówią jak to mają gotowe projekty ale nigdy nie umieją ich przegłosować i wdrożyć. Potem nowym zarzuca się dlaczego nie głosowali nad ich projektami skoro były już gotowe.Oni wolą tworzyć swoje których nie wdrażają i tak w kółko.
    Co do FSO -zaorać i postawić coś nowego bez ZZ. Bo im jedynie na czym zależy to byle było jutro a co będzie za rok mają w ... Ciekawe kiedy KGHM zacznie stękać -mało inwestycji dużo premii dla wybranych, ale ich dzieci mogą to już odczuć...

Komentarz

• Pawel11
      Drive
      • 2010
      • 99

voytek, świetnie podsumowałeś kłótnie 4x4BKF, i aro_40,

Ja jednak mam pytanie do 4x4BKF, ponieważ oczekuje od innych
      Zamieszczone przez 4x4BKF
      Ale szczegółowo, konkretne fakty a nie jakieś kolejne ogólniki
      w temacie
      Nexia i bazujący na niej i Lanos może były jakimś skokiem technologicznym, ale raczej w bok....
      - zły wyrób - już opisany
      Możesz wykazać, że Lanos bazował na Nexii. Bo ja będę twierdził, że nasze samochody też bazują na samochodach z lat 70-tych na Golfie I

Lanos nie był konkurencyjny w stosunku do octavii, a ile w latach 1998-2000 sprzedawało się u nas lanosów a ile octavii?
      Już pisałem, że lanos miał np. dużo lepsze blachy niż Skoda w swoich samochodach wtedy, a podejrzewam że i obecnie.

Wspomniałeś jeszcze, że Aveo był następcą Matiza, niestety błąd. Następcą Matiza jest Spark.

Komentarz

• Northeusz
        RS
        • 2010
        • 1677
        • Octavia I (1U2)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Pawel11
        voytek, świetnie podsumowałeś kłótnie 4x4BKF, i aro_40,

Ja jednak mam pytanie do 4x4BKF, ponieważ oczekuje od innych
        Ale szczegółowo, konkretne fakty a nie jakieś kolejne ogólniki
        w temacie
        Nexia i bazujący na niej i Lanos może były jakimś skokiem technologicznym, ale raczej w bok....
        - zły wyrób - już opisany
        Możesz wykazać, że Lanos bazował na Nexii. Bo ja będę twierdził, że nasze samochody też bazują na samochodach z lat 70-tych na Golfie I

Lanos nie był konkurencyjny w stosunku do octavii, a ile w latach 1998-2000 sprzedawało się u nas lanosów a ile octavii?
        Już pisałem, że lanos miał np. dużo lepsze blachy niż Skoda w swoich samochodach wtedy, a podejrzewam że i obecnie.

Wspomniałeś jeszcze, że Aveo był następcą Matiza, niestety błąd. Następcą Matiza jest Spark.
        I jak rozumiem, ta zależność/niezależność od siebie modeli zmienia sytuację FSO?
        Fakt jest faktem, o FSO starał się m.in. VW i mogło z tego wyjść coś konkretnego, ale nie wyszło. I dobrze, że nie wyszło. Niemcy zawsze umieli myśleć i liczyć. Poszli do Skody, a raczej po Skodę. Skoda miała swoje produkty, swoją tradycję i koniec końcem i jedni i drudzy świetnie na tym wyszli, czego owocem jest również istnienie tego forum i nasza obecność na nim . Nikt nigdy nie dowie się, co by powstało ze skrzyżowania Poloneza z VW, bo mówimy tutaj o połączeniu technologii FSO z VW, a nie montowni VW w FSO. W Mlada Boleslav nie produkują wszak VW-ów, tylko Skody. Czyja to była zasługa, czy to rządu, czy związków, czy sprzątaczki, czy kogoś jeszcze innego - teraz to już nie gra roli i co ważniejsze, jak to mawiają w kraju Octavii... TO SE NE VRATI
        Pozdrawiam
        Northeusz

Komentarz

• likoss
          Elegance
          • 2010
          • 753
          • Superb II combi (3T5)

ja sie nie znam albo za mlody jestem ale mysle ze cos tu nie jest tak....kiedys Polscy inzynierowie mieli ciekawe pomysly; auta motocykle samoloty ...pomysly byly ale albo nikogo kto by sie odwazyl je wcielic w zycie, albo co gorsza elita polityczna pod naciskami towarzyszy za wschodu nie pozwalala na realizacje albo tez poprostu z przyczyn polityczno ekonomicznych nie wychodzilo...z czasow po "odwruceniu rotacji kola"(nawiazanie do slow Walesy)kiedy to nasz Kraj stawal na nogi... jeden z Polskich inzynierow zaprojektowal lekki samolot szkolno treningowy dla Deblina nie stety nie zbudowano go chociaz bylby tanszy i mial szanse zostac tez nowoczesniejszym od wowczas dostepnych na rynku-rozpisano przetarg a co z niego wyszlo wiadomo-nie wiele...
          co z tego wynika hm sam nie wiemmoze wlasnie dla tego nie ma mnie w Kraju...jestem idealista i szlak mnie trafia jak widze i slysze jak z dobrego pomyslu, z dobrych checi grupa idiotow robi przekrety i mowi ze to co jest biale jest czarne...
          Pozdrawiam
          Likoss :?
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
          http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• pandzik
            RS
            • 2011
            • 2254
            • Seat

Zamieszczone przez baca10
            Skfarek, a czemu ty sie czepiasz zwiazkow zawodowych :?:
            To pytanie podsumowuje cały wątek dobitnie.

Podobne do wypowiedzi jednego czarnego a propos filmu dot. olbrzymich, nieewidencjonowanych w MF wydatków państwa na kościół. Brzmiało mniej więcej ta: "A dlaczego Państwo nie ma płacić na kościół?"

Komentarz

• rss
              L&K
              • 2009
              • 1098

Zamieszczone przez phrix
              Pomimo tych trudności fabryka mogła by dziś produkować samochody własnej marki
              Prawda jest taka, że FSO już się nie odrodzi po prostu nie ma z czym i z kim ... :roll:
              i tu sie mylisz .... ma kim i czym - niedlugo maszyny sie zestarzeja i pojada na wschod albo na zlom, ale kumaci ludzie zostana

czasem cos musi zdrowo pieprznac zeby sie moglo podniesc.
              jesli FSO mialoby dzialac tak jak do tej pory (dominujaca rola ZZ), to moze lepiej niech pieprznie ..... nikt nie chce mowic nt planow po tym , jak sie fabryke uratuje (wogole sa jakies?)
              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Lashlo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1455

pandzik, alleluja :-)

Komentarz

• likoss
                  Elegance
                  • 2010
                  • 753
                  • Superb II combi (3T5)

hm...i znowu to co zawsze merytoryczna klotnia kto ma miec wladze w czyms czego tak na prawde nie ma.... :twisted:
                  czy nie mozna zrobic tak jak wszedzie tj jest rada nadzorcza i juz to oni rzadza a nie zwiazki zawodowe!!!
                  a nawiazujac do wypowiedzi z przed kilku postow my Polacy mamy madrych ludzi nie wiem czy wiecie ale jeddnym z projektantow w Audi jest mlody Polak!!!.
                  Wiec mozliwosci wsrod nas sa a by sciagnac kogos do polskiej fabryki trzeba pieniedzy...bo szczerze mowiac gdybym mial taki dylemat Audi czy FSO to hm....audi chyba ze za praca w fso szly by odpowiednie pieniadze i mozliwosci rozwoju

Komentarz

• Northeusz
                    RS
                    • 2010
                    • 1677
                    • Octavia I (1U2)
                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez likoss
                    hm...i znowu to co zawsze merytoryczna klotnia kto ma miec wladze w czyms czego tak na prawde nie ma.... :twisted:
                    czy nie mozna zrobic tak jak wszedzie tj jest rada nadzorcza i juz to oni rzadza a nie zwiazki zawodowe!!!
                    a nawiazujac do wypowiedzi z przed kilku postow my Polacy mamy madrych ludzi nie wiem czy wiecie ale jeddnym z projektantow w Audi jest mlody Polak!!!.
                    Wiec mozliwosci wsrod nas sa a by sciagnac kogos do polskiej fabryki trzeba pieniedzy...bo szczerze mowiac gdybym mial taki dylemat Audi czy FSO to hm....audi chyba ze za praca w fso szly by odpowiednie pieniadze i mozliwosci rozwoju
                    Więc kupiłeś Skodę, ponieważ za pracę w Skodzie idzie odpowiednia płaca i możliwości rozwoju? Zwróć uwagę, że idąc za tym tokiem myślenia w Audi cały czas idą i lepsze pieniądze i lepszy rozwój. Nie wiem ile osób kupując samochód kieruje się warunkami płacowymi osób budujących te samochody . Jakby FSO miało pieniądze i mądrych ludzi, to zbyt ich produktów zależałby w zasadzie od jednego: CO potrafiliby stworzyć z tych pieniędzy przy udziale tych mądrych ludzi. I życzyłbym im, żeby stowrzyli produkt konkurencyjny chociażby dla Skody, nie wspomnę o Audi
                    Pozdrawiam
                    Northeusz

Komentarz

• likoss
                      Elegance
                      • 2010
                      • 753
                      • Superb II combi (3T5)

n e nie zrozumiales mnie Skode kupilem bo mi sie podoba i oczywiscie w stosunku do audi jest tansza....w poprzedniej wypowiedzi chodzilo mi o mozliwosci pracy dla fso czy tez np.audi

Komentarz

• Northeusz
                        RS
                        • 2010
                        • 1677
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez likoss
                        n e nie zrozumiales mnie Skode kupilem bo mi sie podoba i oczywiscie w stosunku do audi jest tansza....w poprzedniej wypowiedzi chodzilo mi o mozliwosci pracy dla fso czy tez np.audi
                        No tak, rzeczywiście . Tak to jest jak się jeszcze człowiek nie obudzi i zasiada do lektury forum . Jak dla mnie nie ma raczej szans na odrodzenie FSO, więc los tegoż jest przesądzony. Zawsze podczas rozmów ludzie będą się domagać gwarancji, socjałów i życia jak pączki w maśle. Swoja szansę już kiedyś mieli i ją stracili. Teraz to mogą zostawić to jakio relikt pewnej epoki albo opchną jakiemuś developerowi. Szkoda tylko załogi, bo związki zawodowe to jak wirus, przycichnie, ale nie zdechnie. Oderwać od koryta się nie da, tylko amputować.
                        Pozdrawiam
                        Northeusz

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Gdyby nie związki zawodowe, to FSO istniałoby do dziś i produkowałoby samochody!
                          To związki zawodowe nie zgodziły się na prywatyzację FSO i sprzedanie fabryki Grupie VW! Właśnie VW chciał kupić FSO aby nie dopuścić do produkcji aut z Azji w Europie środkowej (czyt. DAEWOO). VW chciał kupić FSO i je rozwijać, lecz chciał na początek zwolnić część pracowników, by móc restrukturyzować zakład, na co nie zgodziły się związki zawodowe i VW kupił Skodę! FSO zostało kupione przez DAEWOO i było pięknie, lecz szybko upadło, a Skoda kupiona przez VW ma się świetnie i jest liderem rynku!
                          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez mkania777
                            Gdyby nie związki zawodowe, to FSO istniałoby do dziś i produkowałoby samochody!
                            To związki zawodowe nie zgodziły się na prywatyzację FSO i sprzedanie fabryki Grupie VW! Właśnie VW chciał kupić FSO aby nie dopuścić do produkcji aut z Azji w Europie środkowej (czyt. DAEWOO). VW chciał kupić FSO i je rozwijać, lecz chciał na początek zwolnić część pracowników, by móc restrukturyzować zakład, na co nie zgodziły się związki zawodowe i VW kupił Skodę! FSO zostało kupione przez DAEWOO i było pięknie, lecz szybko upadło, a Skoda kupiona przez VW ma się świetnie i jest liderem rynku!
                            Taką wersję słyszałem również od kolegi kiedyś pracującego w Gliwickim Oplu- nie był on pracownikiem fizycznym, czyli raczej mówił wiarygodnie .

Komentarz

• smug
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 160

Mówicie cały czas o tym VW, a przecież Octavie były przez pewien czas montowane w Poznaniu. Czemu nadal nie są i powstaje tam tylko Caddy? Ja mam Octavię złożoną właśnie w Poznaniu.
                              Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• Pawel11
                                Drive
                                • 2010
                                • 99

Zamieszczone przez Northeusz
                                I jak rozumiem, ta zależność/niezależność od siebie modeli zmienia sytuację FSO?
                                Oczywiście, że nie zmienia ale 4x4BKF, bardzo agresywny w swych wypowiedziach operuje lub przedstawia błędne informacje.

A poza tym: Ludzie co wy z tym kupowaniem FSO przez VW. Rozumiem, że jeździmy samochodami mocno spokrewnionym z VW. Ale zachowajmy trochę obiektywizmu.

VW był zainteresowany FSO tak jak 15 innych firm. Ale tak naprawdę nigdy nie były to zaawansowane rozmowy. Dużo bliższy kupienia FSO był GM, który zresztą wspólnie z FSO montował na Żeraniu Ople Astry. GM zapowiadał jednak duże zwolnienia (zatrudnienie miało spaść do 4000 osób), na co nie wyraziły zgody ZZ, których zgoda była wymagana przy prywatyzacji. Dlatego GM otworzył zakład w Gliwicach. Bliżej kupienia FSO, były jeszcze inne firmy.

Zamieszczone przez mkania777
                                VW chciał kupić FSO aby nie dopuścić do produkcji aut z Azji w Europie środkowej (czyt. DAEWOO)
                                Ciekawa teoria, pierwszy raz słyszę, ale wydaje mi się co najmniej kosztowna. Przecież wtedy Skodę, czy Dacię mogli kupić Koreańczycy. Albo wybudować zakład od podstaw, nie-zapominajmy też o zakładach w Lublinie i Nysie. W oparciu o które mogli spokojnie produkować samochody. Szczególnie, że to właśnie oni wybudowali w FSO nową lakiernię i montaż.

Tak, że proszę nie przesadzajcie z tą możliwością kupienia FSO przez VW i produkcji "FSO Octavia".

Komentarz

• smug
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 160

Tak, że proszę nie przesadzajcie z tą możliwością kupienia FSO przez VW i produkcji "FSO Octavia".
                                  I tak by nie produkowali takiego auta tylko modele VW.
                                  Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• Pawel11
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 99

smug, ja to wiem. Wystarczyć porównać historię marki Skoda i historię "marki" FSO oraz ich rozpoznawalność, w tamtym czasie, w Europie.

Komentarz

• czesio73
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 64

Po co ten temat :?:
                                      Skoro nie radzą sobie to niech wreszcie zlikwidują ten "zakład" i nie trzeba będzie kolejnych pieniędzy z budżetu wyrzucać w błoto.

Komentarz

• phoneman
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 3374
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

smug, ja to wiem. Wystarczyć porównać historię marki Skoda i historię "marki" FSO oraz ich rozpoznawalność, w tamtym czasie, w Europie.
                                        Ty bardziej, że powiązania Skody z Niemcami sięgały daleko dalej niż FSO

Podczas II wojny światowej zakłady Skody stały się częścią gospodarki III Rzeszy, produkcja została niemal w zupełności dostosowana do potrzeb militarnych. Fabryki Skody opuszczają m.in. gotowe skrzydła samolotów, silniki do ciągników, wały korbowe, koła zębate, magazynki oraz granaty artyleryjskie.
                                        cytat ze strony:Historia Skody

Tym nie mniej szkoda FSO
                                        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• kapi
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1174
                                          • Fabia combi

Zamieszczone przez czesio73
                                          Skoro nie radzą sobie to niech wreszcie zlikwidują ten "zakład" i nie trzeba będzie kolejnych pieniędzy z budżetu wyrzucać w błoto.
                                          amen.
                                          OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• aro_40
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1529
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez czesio73
                                            i atk będziesz wyrzucał i tak, chociazby na zasiłki dla bezrobotnych (nie każdy zwolniony znajdzie zatrudnienie), na urzedników, którzy będa zajmowali się tymi bezrobotnymi, na programy aktywizujące tych bezrobotnych itp itd.
                                            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                            _______________________________________
                                            a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• jacekSX
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 7

http://motoryzacja.interia.pl/samoch...so,1697786,320 znalazłem takie cos wkoncu napisali ze miłosnicy co planują.

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

A co robią nasi sąsiedzi:

Czy nasz StaroMan jeszcze jezdzi :?: :roll:
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Northeusz
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1677
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  A co robią nasi sąsiedzi:

Czy nasz StaroMan jeszcze jezdzi :?: :roll:
                                                  Jeździ, ale już nie jako Star ...
                                                  "W dniu 9 stycznia 2009 roku firma "MAN Star Trucks & Buses "wyeliminowała z nazwy markę "Star" i od tego momentu nazywa się "MAN Bus Sp. z o.o.". Oznacza to praktycznie koniec historii marki "Star"."
                                                  Pozdrawiam
                                                  Northeusz

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14885
                                                    • Octavia IV (NX3)

Nasi sąsiedzi coś robią, południowi, wschodni (może nie najlepsze auta, ale przemysłu nie zaorali). Rumuni maja Dacię - Renault i dobrze im się sprzedaje.

W Chorwacji np. przyjmują wszystkie plastikowe butelki (pet) w sklepach za kilka groszy - u nas w ramach walki o środowisko nie skupuje sie odpadków tylko każe płacić za reklamówki.

U nas niestety nic nie wychodzi. Taki kraj.
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...