[O2] Skoda Octavia Kombi Ambiente 1.4 TSI 122KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maly31
    Classic
    • 2013
    • 2

Ładne auto. W tym kolorze wygląda zdecydowanie lepiej niż O2FL :szeroki_usmiech
  • babaluga
    Classic
    • 2011
    • 27

Witam, jestem już praktycznie zdecydowany na kupno samochodu, jak w temacie :-)
    Dostałem informacje od znajomego, że te silniki się psuły i są zwroty. Po przejrzeniu ton tematów na Waszym forum dostaję już oczopląsu i nic nie wiem. Jedni piszą, że wszystko gra, inni mają tony różnych dziwnych problemów...
    Rozumiem, że od maja zeszłego roku silniki 1.4 zostały poprawione i teoretycznie są już bezawaryjne? Czy ktoś mógłby mi jednoznacznie odpowiedzieć czy te jednostki po maju 2010 już się nie psują?
    dzięki za odpowiedź,
    P.

Komentarz

• czto
      Rider
      • 2010
      • 546
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie słyszałem, aby silniki 1.4TSI się psuły i odmawiały posłuszeństwa :shock:

Mają swoje przypadłości, ale cóż, nikt nie jest doskonały :lol:
      2004 Renault Thalia 1.4 RT,
      2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
      2009 Renault Clio MTV 1.4
      2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
      2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

babaluga, jak się ma zepsuć to i 1,9 TDI się zepsuje. Ze znajomych, którzy mają ten silnik w swoich awtach :wink: nikt nie narzeka. Tak jak czto, napisał mają swoje przypadłości jak np. chwilowa głośna praca po odpaleniu, ale moim zdaniem są to dobre silniki.
        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• arturozory
          Rider
          • 2010
          • 688

babaluga, problem podobno dotyczy 1,4 tsi 160 KM
          POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074

Komentarz

• Jasiek68
            Drive
            • 2011
            • 49

Mam Octavię 1.4 TSI od 5 miesięcy i subiektywnie jak najbardziej polecam ten silnik.Przesiadłem się z Vectry 2.2 DTI i myślałem,że będę trochę niezadowolony,ale naprawdę baaardzo fajnie się jeździ.Dobra dynamika , cicho i spalanie do zakceptowania.
            Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance

Komentarz

Witam. Ja mam Octavie 1,4 TSI 122KM Ambiente z 2009r i na prawdę nie mam z nią żadnych problemów. Przejechane mam dopiero 8 tys km - na co dzień poruszam się dostawczakiem a Skodę ma "od niedzieli" Przy każdym porannym odpaleniu silnik ma zwiększone obroty do ok 1200, ale nic nie stuka itp, jak dla mnie jest to nic niepokojącego. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z auta i z wyposażenia Ambiente (wcześniej miałem Ibizę 2006r - i różnica w prowadzeniu, wygodzie i jakości wykonania jest kolosalna, oczywiście na korzyść Skody!) Silnik jest bardzo elastyczny i bardzo fajnie przyśpiesza - wiadomo im więcej mocy tym lepiej, ale na prawdę 122KM dają radę a spalanie jak na taką moc jest super (od nowości średnio nie przekroczyłem 7l/100km- 70% drogi powiatowo-wojewódzkie, 30% miasto).
              Pozdrawiam i życzę udanego zakupu!

Komentarz

• toomasz
                Elegance
                • 2010
                • 909
                • Volkswagen
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam
                Ja posiadam swoją Octavie 2FL od października zeszlego roku. Aktualny przebieg 22tys i z silnikiem żadnych problemów. Auto jest eksploatowanie codziennie. Po 15 tys wymieniłem olej, pomimo, że pierwszą wymianę miałem ustawiona na 30tys. Wymieniaj olej co 15 i nie powinno być problemów- bynajmniej ja nie mam

Komentarz

• przemekkk
                  Classic
                  • 2011
                  • 11

Hej! Moja octavia 1.4 tsi ma 9tys przejechane, sprawuje sie bez zarzutu, wiadomo o taki silnik trzeba dbać i odpowiednio sie z nim obchodzić, a co do hałaśliwej pracy na początku to ja to lubię jak słychać zimne turbo, uwielbiam ten gang 8)

PS: ktoś wie jak ustawić w okienku profilowym opcję wyposażeniową bo nie moge znalesc?? ops:
                  1.4 TSI Elegance

Komentarz

• babaluga
                    Classic
                    • 2011
                    • 27

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi :-) Troszkę mnie uspokoiliście, w takim razie chyba mam już samochód upatrzony i nic mojego zdania nie zmieni... Jak w salonie zobaczyłem ten bagażnik, to mi nogi ugięło :-)
                    Zastanawiam się jeszcze czy dopłacać 2000 i brać jakiś wyszukany kolor, czy po prostu białą, też ładna :-)

Komentarz

• przemekkk
                      Classic
                      • 2011
                      • 11

Hehe kolor to chyba największa bolączka przy wyborze samochodu
                      Ja wybrałem czarną bo wg mnie wygląda najbardziej elegancko, ale inne lakiery też nie są złe
                      1.4 TSI Elegance

Komentarz

• rX
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 154

W kwestii koloru, to Twój wybór. Ja bym dołożył te 2k i wybrał albo szary Anthracite, albo srebrny Brillant. :wink:
                        Ale oczywiście wybór należy do Ciebie :szeroki_usmiech

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 11 16:21 ]
                        Zamieszczone przez arturozory
                        babaluga, problem podobno dotyczy 1,4 tsi 160 KM

Jest taki silnik? Może miałeś na myśli 1.8TSI - 160km...

Komentarz

• Adamxa
                          Drive
                          • 2011
                          • 57

jeżeli podoba Ci się biel to ją weź , kolor to własna decyzja . Ale wydaje mi się że jak byś chciał sprzedawać auto to metalik będzie ci łatwiej sprzedac

@up w vw występuje taki silnik

Komentarz

• rX
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 154

Aha, sorry. Sprawdziłem i okazało się, że jest w VW 1,4TSI - 160km m.in. w Tiguanie.

Komentarz

• babaluga
                              Classic
                              • 2011
                              • 27

Zamieszczone przez rX
                              W kwestii koloru, to Twój wybór. Ja bym dołożył te 2k i wybrał albo szary Anthracite, albo srebrny Brillant.
                              Żonie się podoba ten kolor ze zdjęć z oficjalnej strony... zdaje się, że to Zieleń Arctic :-)

Zamieszczone przez Adamxa
                              wydaje mi się że jak byś chciał sprzedawać auto to metalik będzie ci łatwiej sprzedac
                              No jest to bardzo mocny argument...

Komentarz

• rX
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 154

No to myślcie, myślcie
                                Kiedy zamawiacie :?:

Komentarz

• babaluga
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 27

Zamieszczone przez rX
                                  Kiedy zamawiacie :?:
                                  Jak wszystko pójdzie ok, to w tym tygodniu, jadę do Dealera w czwartek ponegocjować :-)

Komentarz

• rX
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 154

No to życzę powodzenie w negocjacjach Ciśnij go :diabelski_usmiech
                                    Zamawiasz do produkcji, czy bierzesz to co jest?

Komentarz

• piociel
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 526
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez babaluga
                                      Zamieszczone przez rX
                                      W kwestii koloru, to Twój wybór. Ja bym dołożył te 2k i wybrał albo szary Anthracite, albo srebrny Brillant.
                                      Żonie się podoba ten kolor ze zdjęć z oficjalnej strony... zdaje się, że to Zieleń Arctic ♦
                                      Zastanawiałem sie tez nad tym kolorem, ale miałem szansę go zobaczyć na żywo i szału nie ma. Albo weźmiesz ładny kolor (czarny, rosso...) albo łatwy w utrzymaniu jak reszta. Na rosso widać każdą ryskę - znam to z autopsji, więc trzeba dbać.

Zapomniałem dodać że mam już rok i 32kkm najechane i zero problemów, oprócz dolewki początkowej płynu (TTTM) i czasami skrzypiącej kratki VAT.
                                      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                      Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• knowak
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 130

dokładnie tak jak arturozory, pisał problemy były z tym 160KM były montowane jeszcze w golfie i jetta. A co do koloru myślę, że warto dopłacić I może jeszcze jedno czarny podoba mi się najbardziej ale, że lubię mieć czyste auto a na czarnym wszystko szybciej widać wniosek pozostał tylko jeden :diabelski_usmiech

Komentarz

• LUKI
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5776

1.4 TSI 122hp - dochodzi do 30tysi km i bez problemów

będziesz Pan zadowolony z tego silnika
                                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• babaluga
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 27

Zamieszczone przez rX
                                            No to życzę powodzenie w negocjacjach Ciśnij go
                                            Zamawiasz do produkcji, czy bierzesz to co jest?
                                            Chyba będę zamawiał, ale jeśli na miejscu będzie to, co akurat mnie interesuje... kto wie ;-)

Zamieszczone przez piociel
                                            Zastanawiałem sie tez nad tym kolorem, ale miałem szansę go zobaczyć na żywo i szału nie ma. Albo weźmiesz ładny kolor (czarny, rosso...) albo łatwy w utrzymaniu jak reszta. Na rosso widać każdą ryskę - znam to z autopsji, więc trzeba dbać.
                                            Hehe, no tak to jest właśnie, popatrzę tam na żywo jeszcze :-)

Zamieszczone przez LUKI
                                            będziesz Pan zadowolony z tego silnika
                                            ja myślę ;-)

Komentarz

• MIRENTO
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 18

Żonie się podoba ten kolor ze zdjęć z oficjalnej strony... zdaje się, że to Zieleń Arctic ♦

Od kilku dni mam OII Tour Kombi w tym kolorze i powiem tak:
                                              -wyróżnia się z "tłumu" srebrnych
                                              -nie widać kurzu i brudu
                                              -w zależności od słońca i kąta patrzenia zmienia się w błękitny,srebrny i szary
                                              -na próbniku w salonie i na stronie skody wygląda fatalnie i może test tak rzadko brany pod uwagę
                                              -posłuchaj żony będzie nas dwóch :diabelski_usmiech

Komentarz

• babaluga
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 27

Zamieszczone przez MIRENTO
                                                -nie widać kurzu i brudu
                                                -w zależności od słońca i kąta patrzenia zmienia się w błękitny,srebrny i szary
                                                -posłuchaj żony będzie nas dwóch
                                                hehehe, no zastanawiam się dosyć mocno nad nim :-D

Komentarz

• maciek.sz
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 102
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez babaluga
                                                  Żonie się podoba ten kolor ze zdjęć z oficjalnej strony... zdaje się, że to Zieleń Arctic :-)
                                                  Ja mam właśnie ten kolor, tyle że liftbacka, Wg mnie jest super, zależnie od oświetlenia inaczej się prezentuje - od czegoś wpadającego w szary po oliwkę. Miałem brać srebrny, bo najłatwiejszy w utrzymaniu (nie widać kurzu, rysek itp) ale ponieważ poprzedni był srebrny to zmieniłem na właśnie zieleń arctic. Czarny jest elegancki ale kłopotliwy w utrzymaniu.
                                                  Co do silnika - zdecydownaie polecam. Mam go od lutego 2011 i przeleciane 23 tys km. Niskie spalanie, jak na razie brak jakichkolwiek problemów.

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 11 19:03 ]
                                                  Zamieszczone przez MIRENTO
                                                  posłuchaj żony będzie nas dwóch
                                                  No mojej się akurat ten kolor nie podobał, ale żeby leśnik innym niż zielony jeździł ... Po prostu nie uchodzi :twisted: (Fajny mieli ten szarozielony kolorek w Octavii I, szkoda że już go nie dają)

Komentarz

Pracuję...