Kratki nawieu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • e-mil
    Classic
    • 2013
    • 5

Kratki nawieu

Świeci jak psu :wink: Coś cię rzadko ostatnio w drodze z pracy widuję :wink:
  • Blondas89
    Classic
    • 2011
    • 13

Kratki nawieu

Witam wszystkich. Mam pytanie. Mianowicie jak najlepiej ustawić kratki nawiewu w octavii II FL boczne i środkowe. Tak żeby w upalne dni dobrze chłodziło się wnętrze auta i żeby się nie przeziębić. Pozdrawiam.

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

???? :bajer Ale o zo chodziii...? O taktykę ustawiania kratek nawiewu...? Ustawiasz tak, jak Ci pasuje, a najlepiej - puszczasz nawiew jedynie na przednią szybę.
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Blondas89
        Classic
        • 2011
        • 13

No o taktyke rozstawienia w górę, dół, lewo, prawo. No ale jeśli puszczę tylko na przednią szybę to w upalne dni dobrze będzie chlodziło? Jak będzie dmuchać na szybę tylko to chyba długo to potrwa zanim schłodzi czy się mylę?

Komentarz

• oolsztyniak
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6650
          • Superb II combi (3T5)
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Blondas89
          długo to potrwa zanim schłodzi czy się mylę
          Długo.
          to w upalne dni
          takowych już nie zapowiadają do końca roku więc nie masz co się martwić.
          żeby się nie przeziębić
          proponuje ciepło się ubrać i nie otwierać okien bo możesz zrobić przeciąg a może on być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.
          Była O2 RS 190 km / 436 Nm
          Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Borsuk2
            L&K
            • 2010
            • 1203

jak najlepiej ustawić kratki nawiewu w octavii II FL boczne i środkowe. Tak żeby w upalne dni dobrze chłodziło się wnętrze auta i żeby się nie przeziębić. Pozdrawiam.
            Przecież ewentualne przeziębienie nie zależy od ustawienia "kratek", tylko od przesadzania z używaniem klimy na maksa.
            Ponadto przeczytaj instrukcję obsługi w tym zakresie.
            Fajna stronka

Komentarz

• aro333
              Ambiente
              • 2011
              • 167
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Hmmm ja slyszalem opinie taka m, że przy climatronicu ciezko się przeziebić natomiast przy manualu może się to zdarzyć. Jedno jest pewne, sprawdzone przezemnie - nie nastawiac kratek nawiewu na swoja glowę. Ja łapie wtedy ból gardła nawet przy climatronicu. Osobiście srodkowe kratki puszczam do góry natomiast boczne po szybach. To w O1

Komentarz

• pandzik
                RS
                • 2011
                • 2254
                • Seat

Ja schładzam wnętrze umiarkowanie. Zwykle mam pokrętło temp nastawione pomiedzy 1/4- 1/2.
                Gdy ustawiam chłodnie, boczne jak @Aro nastawiam na szybę. Środkowe na mnie albo zamykam.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Jak zimno z kratek i nie ma to znaczenia czy to manual czy climatronik leci wprost na twarz, klatke piersiowa to predzej czy pozniej padnie gardlo - szczegolnie latem.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• patrykL
                    Rider
                    • 2009
                    • 588

Blondas89 napisał/a:
                    długo to potrwa zanim schłodzi czy się mylę

Długo.
                    nie, niedlugo, ja przez poltora roku nie otworzylem srodkowych kratek i klima schladza wystarczajaco szybko tylko poprzez boczne kratki, skierowane na szybe, oraz nogi i szyba przednia (z przewaga na te ostatnia)

Przecież ewentualne przeziębienie nie zależy od ustawienia "kratek", tylko od przesadzania z używaniem klimy na maksa.
                    Ponadto przeczytaj instrukcję obsługi w tym zakresie.
                    co to znaczy "na maksa"? ustawienie kratek ma ogromne znaczenie, to tak samo jakby mowic, ze nie ma znaczenia czy zima wychodzac na zewnatrz zalozy sie czapke na glowe czy obwiaze np. kolano

Hmmm ja slyszalem opinie taka m, że przy climatronicu ciezko się przeziebić natomiast przy manualu może się to zdarzyć
                    tak, a ja slyszalem, ze jak sasiadce zepsuje sie mleko w lodowce, to bede mial szczescie grajac w karty

Komentarz

• Jark7
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 777

Blondas89,
                      Ty tak na poważnie pytasz, czy zbierasz materiały na pracę z socjologii :diabelski_usmiech :?:
                      Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                      Jark7
                      było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• kamel1980
                        Rider
                        • 2009
                        • 304

Hehe :-) Widzę, że coraz lepsze pytania padają

- Kochanie na jaką szerokość mam otworzyć okno żeby je jak najlepiej umyć
                        - Kowalska otwiera na 3/4 szerokości, a Nowakowa na 7/8 i obie mają dobrze umyte.
                        :szeroki_usmiech

Z tego co mi wiadomo to przy klimie nie ustawia się kratek tak, żeby wiało w twarz.

Tak żeby w upalne dni dobrze chłodziło się wnętrze auta i żeby się nie przeziębić.
                        Włącz sobie nawiew na nogi i szybę i powinno być oki.
                        Poza tym odczucia ciepła to raczej indywidualna sprawa, więc myślę, że metoda prób i błędów będzie najlepsza.

Komentarz

• Marian 2
                          L&K
                          • 2007
                          • 1087
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Z tymi kratkami nawiewu to wcale nie jest taka błaha sprawa i moim zdaniem nie powinien to być temat do kpin, bo można złe ustawienie tych nawiewów odchorować. Nigdy nie powinno się ustawiać nawiewu bezpośrednio na ciało, obojętnie czy to głowa, tułów czy np. ręce. Nawiew zimnego powietrza np na ręce powoduje że po jakimś czasie, ok pół godziny, odczuwa się ból w mięśniach rąk.
                          Nie mam klimatyzacji i mogę się wypowiedzieć w jaki sposób radzę sobie w tych kilku upalnych dniach w roku. Nawiewy ustawiam tak, że wieją w kierunku prawie poziomym lekko w górę zawsze obok, tak, że po lekkim przechyleniu w lewo lub w prawo jestem w nawiewie. Ustawienia dmuchawy dość intensywne, w pozycji 2, tylko czasami 3. Ustawienie kierunku nawiewu nie na nogi i nie na szybę, na środek.
                          Po wejściu do samochodu po parkowaniu w słońcu, przez kilka minut maksymalny nawiew bez zmiany ustawień, a pożniej powrót dmuchawy w pozycję 2 lub 1. I to w zasadzie wystarczy do w miarę komfortowego podróżowania bez klimatyzacji na krotkich odcinkach (a takich jest większość), bo na tych krotkich klimatyzacja tak naprawdę jest mało przydatna. Rzeczywiście się przydaje w długich podróżach, ale zasady jej użytkowania są chyba podobne do opisanych.

Komentarz

Pracuję...