[O1] Jest alarm czy go nie ma?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • giganteusz
    Classic
    • 2013
    • 14

Witam.
    Mam problem z LCD który jest między zegarami. Wszystko działa idealnie do czasu aż przyjdą upały np. takie jak teraz.
    Czy to wina samego LCD, czy może jakiegoś układu sterującego (scalak)?
    Najczęściej wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu, lub np. pojawiają się żółte pionowe i poziome linie lub jedna połowa - lcd podzielony w pionie, świeci na biało a druga nie świeci wcale, lub świeci tak słabo, że trzeba się mocno przyjrzeć aby to zobaczyć, oczywiście informacji żadnych wtedy nie wyświetla.
  • djwyrebas
    Ambiente
    • 2011
    • 214

Witam forumowicze.
    Jestem nowy na forum oraz nowym posiadaczem Octavii
    Mój problem polega na tym, że nie wiem czy mam alarm w moim aucie. Czytałem kilka wątków na ten temat i już opisuję jak się O1 zachowuje. Mam 2 kluczyki. Jeden fabryczny, bez przycisków do centralnego, nim odpalam auto, oraz "scyzoryk" bez wyprofilowanego grotu, który steruje centralnym zamkiem (pilot). Nie wiem dlaczego tak jest chyba koleś sobie dokupił i zaprogramował (niestety nie zamykają się szyby jak przytrzymam przycisk zamykania, a fabrycznym przekręcam w drzwiach i owszem).
    Chodzi o to, że wchodzę do auta. Zamykam Pilotem (scyzorykiem), ruszam kierownicą, przełącznikami, podskakuję- nic (czujników ruchu nie zauważyłem), ale jak otworzę drzwi od środka klamką to słyszę "cykanie" za licznikiem takie jak się słyszy przy włączonym kierunkowskazie (+ miganie diody przy ryglu). Dodam, że kierunki wtedy nie migają, jak to coś cyka, nawet nie migają jak zamykam auto i otwieram. Po ok 30s. odgłos ustępuje, ale jak wtedy włączam zapłon, znowu się pojawia na te 30s...
    Gdy zamknę się owym pilotem (jedno kliknięcie), powinny się zablokować rygle, żebym nie mógł wyjść od środka, niestety, dioda miga a ja raz pociągam za klamkę, rygiel w górę, drugi raz otwieram drzwi i znów cykanie. Jak kolega zamknął mnie wkładając kluczyk do zamka, dioda migała, rygle zablokowane.
    Wytłumaczcie czy mam alarm, ale jakoś odłączony itp?
    Nie znalazłem centralki alarmu ani syreny. Poprzedni właściciel nie odbiera telefonów, brak dokumentów alarmu.
    Pomocy. W mojej miejscowości zaroiło się od złodziei... :cry:
    gazu, bo dogania nas starość!

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zrób tak...zamiknj pilotem, a otworzyc trzeba kluczykiem....jak bedzie alarm to zacznie wyc. jak nie bedzie to go nie ma
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• djwyrebas
        Ambiente
        • 2011
        • 214

nie słyszałem w niej ani piknięcia do kiedy ją kupiłem w lipcu br.
        Ale gdyby go nie było to czemu to cykanie?
        Kierunki i awaryjne powodują "cykanie" spod przycisku awaryjnych, a ja słyszę to cykanie spod licznika, gdzie czasami montowano centralki alarmu. I takie cyknięcie spod licznika słyszę gdy otwieram auto pilotem.

Komentarz

• Szkodnicki
          L&K
          • 2011
          • 1084

djwyrebas, ja też mam O1, ale mam 2 ori kluczyki "płaskie" (nie scyzoryki). To że Ci dioda mruga po zamknięciu auta do dobrze, bo ma mrugać (centralny zamek). Napisałeś, że domykanie szyb działa z kluczykiem w zamku. I tak ma działać, zamykasz+dłużej przytrzymujesz się szyby domykają, otwierasz+dłużej przytrzymujesz, szyby się otwierają. To tzw. funkcja "komfort". Z "cykaniem" nic u siebie nie mam Co do rygli to przy blokadzie rodzicielskiej tak jest, że jak zamkniesz raz to dioda mruga i drzwi od środka nie otworzysz. Ale jak po 1 - 3 sekundach drugi raz zamkniesz, to pociągając za klamkę od środka dwa razy drzwi się otworzą i dioda wtedy nie mruga Ten Twój kluczyk "pilot" bez grota to jakaś samoróbka. Gość mógł włożyć dodatkowy centralny zamek i stąd ten pilot...
          A alarmu raczej nie masz, bo przy zamykaniu by Ci "klikało"

Ale może jeszcze inni Koledzy się wypowiedzą...
          Spoty w Rzeszowie i Tarnowie - info w poszczególnych wątkach. Zapraszamy!
          ----
          Jeśli nie używam polskich liter, to znaczy, że piszę na komórce

Komentarz

• djwyrebas
            Ambiente
            • 2011
            • 214

Zamieszczone przez Szkodnicki
            djwyrebas, Ten Twój kluczyk "pilot" bez grota to jakaś samoróbka. Gość mógł włożyć dodatkowy centralny zamek i stąd ten pilot...

taki mam pilocik więc raczej nie samoróbka tylko dokupiony. Poza tym mam 2 kluczyki ale bez przycisków.

Komentarz

• Szkodnicki
              L&K
              • 2011
              • 1084

Zamieszczone przez djwyrebas
              taki mam pilocik więc raczej nie samoróbka tylko dokupiony. Poza tym mam 2 kluczyki ale bez przycisków.
              djwyrebas, chodziło mi o to, że samoróbka jako nie oryginalny. Takie kluczyki na allegro bez problemu kupisz razem z centralnym zamkiem. U mnie te płaskie kluczyki są takie, że mają przyciski do sterowania centralką i centralka na nich działa z "pilota" i kluczyka.
              a ja słyszę to cykanie spod licznika, gdzie czasami montowano centralki alarmu. I takie cyknięcie spod licznika słyszę gdy otwieram auto pilotem.
              Chyba właśnie sam sobie odpowiedziałeś
              ----

Komentarz

• djwyrebas
                Ambiente
                • 2011
                • 214

:| pozostaje mi najgorsza opcja, rozebrać pół szkodnika żeby zajrzeć pod deskę...

Komentarz

• Szkodnicki
                  L&K
                  • 2011
                  • 1084

djwyrebas, a sprawdzałeś:
                  Zamieszczone przez piotrek_os
                  zrób tak...zamiknj pilotem, a otworzyc trzeba kluczykiem....jak bedzie alarm to zacznie wyc. jak nie bedzie to go nie ma
                  Jeśli nie, to sprawdź, nie będziesz musiał rozbierać szkodnika i będziesz wiedział na pewno
                  ----

Komentarz

• djwyrebas
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 214

mógłby ktoś z alarmem sprawdzić, czy kiedy migają kierunki alarmujące, to czy też słyszy tykanie spod licznika?

Komentarz

• ruwado
                      RS
                      • 2009
                      • 14885
                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Szkodnicki
                      piotrek_os napisał/a:
                      zrób tak - to najprostsze

A syreny pod maską nie widać tak jak napisałeś (na 100%?) - pewnie alarmu ni ma

Dioda mruga po zamknięciu auta - sygnalizacja blokady drzwi - oczywiście mam na myśli diodę przy ryglu drzwi kierowcy.

Domykanie szyb ma tak działać - zamykasz + dłużej przytrzymujesz szyby domykają się i odwrotnie - otwierasz + dłużej przytrzymujesz, szyby się otwierają (funkcja "komfort").
                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• djwyrebas
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 214

to czemu pilot nie blokuje rygli, tylko ręcznie muszę kluczykiem w zamku drzwii?
                        Nie zdziwiłbym się, gdyby ten pilot był źle zaprogramowany. Jak się stroi kluczyk z alarmem?

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14885
                          • Octavia IV (NX3)

to czemu pilot nie blokuje rygli, tylko ręcznie muszę kluczykiem w zamku drzwii?
                          Nie zdziwiłbym się, gdyby ten pilot był źle zaprogramowany. Jak się stroi kluczyk z alarmem?
                          jak pilot nie blokuje rygli - to nie ma centralnego zamka sterowanego z pilota

dostrojenie kluczyka z alarmem było gdzieś na forum - sam czytałem, tylko nie pamiętam gdzie. Spróbuj w szukajce.

A może masz to, tylko ktos wymienił baterie w pilocie i właśnie nie dostroił pilota?
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• djwyrebas
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 214

Zamieszczone przez ruwado
                            jak pilot nie blokuje rygli - to nie ma centralnego zamka sterowanego z pilota
                            pilot normalnie zamyka i otwiera drzwi, zauważyłem tylko, ze pilot zamykając drzwi nie blokuje rygli, mimo, że dioda miga po zamknięciu.

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

:? co za kaszana

pilot normalnie zamyka i otwiera drzwi,
                              znaczy jak zamkniesz - są zamknięte, jak otworzysz są otwarte.
                              zauważyłem tylko, ze pilot zamykając drzwi nie blokuje rygli
                              to znaczy nie rusza nimi góra -dół?

ki diabeł???

Chyba tylko dobry elektryk pomoze
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• djwyrebas
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 214

Zamieszczone przez ruwado
                                :? co za kaszana

pilot normalnie zamyka i otwiera drzwi,
                                znaczy jak zamkniesz - są zamknięte, jak otworzysz są otwarte.
                                zauważyłem tylko, ze pilot zamykając drzwi nie blokuje rygli
                                to znaczy nie rusza nimi góra -dół?

ki diabeł???

Chyba tylko dobry elektryk pomoze
                                Zle rozumiesz. Zablokowane rygle nie pozwalają otworzyć drzwi od środka.

Może ten film wam trochę wyjaśni co się dzieje.
                                [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_9R20r-4Hb4[/youtube]
                                Film nakręciłem dziś w południe. Dzwoniłem do poprzedniego właściciela, który stwierdził, ze jego syn montował wszystkie nowinki w aucie i nie ma pojęcia czy był alarm czy nie.

[ Dodano: Czw 06 Paź, 11 19:00 ]
                                Nikt nie ma propozycji? Podbijam.

Komentarz

Pracuję...