Znakowanie samochodu - czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarodek
    Classic
    • 2013
    • 3

siedem50, haha a Ty tak podczas jazdy sobie takie rzeczy popijasz? :twisted:
  • Yslsl
    Classic
    • 2011
    • 6

Witam wszystkich,

Ponieważ niedługo będę odbierał swoją nową Octavię, i chciałbym się dłuugo cieszyć moim szkodnikiem mam pytanie o sensowność dodatkowego zabezpieczenia przeciwkradzieżowego, jakim jest znakowanie DNA auto. Oczywiście dodatkowo do standardowego alarmu i jeszcze jakiegoś zabezpieczenia (np. blokady skrzyni biegów).
    Na forum w zasadzie nic nie mogłem znaleźć na temat znakowania, większość osób piszących o zabezpieczeniach preferuje niefabryczne systemy (które ciężko założyć w samochodzie na gwarancji).
    Podobno znakowanie DNA auto działa odstraszająco na złodziei, bo tak zabezpieczone auto stanowi 'gorący' towar.
    Co myślicie? Warto? Nie warto?

Pozdrawiam
    Yslsl

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

Zastanów się nad tym, co się stanie jak Ci ukradną auto?
      Ktoś będzie biegał po giełdach z czytnikiem kodów?
      Nie ten etap raczej.

Najlepszym sposobem jest póki co dobre AC.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• Yslsl
        Classic
        • 2011
        • 6

AC będzie obowiązkowo.
        Chodzi mi raczej o coś innego: co z tego, że z AC dostanę nawet 100% wartości samochodu, skoro nie będę go miał? Dla mnie samochód jest do pracy, i to jest moje 'być albo nie być'. Przez 3 miesiące oczekiwania na nowy samochód pracodawca mnie zwolni. Nie sądzę, żeby AC obejmowało taki okres samochodu zastępczego. A innego samochodu nie mam za bardzo skąd wziąć.
        Myśląc o znakowaniu miałem nadzieję, że będzie miało działanie odstraszające. Nie stanowi żadnej przeszkody przy kradzieży, ale może spowoduje, że złodziej jednak skusi się na mniej 'problemowe' auto obok.

Yslsl

Komentarz

• pandzik
          RS
          • 2011
          • 2254
          • Seat

Znakowanie było modne 15 lat temu. Teraz chyba jedynie satelita (monitoring GPS) ci pozostaje.

Komentarz

• Yslsl
            Classic
            • 2011
            • 6

Hmm, może takie znakowanie piaskiem po szybie.
            DNA auto to trochę inna historia.
            Niektórzy producenci stosują je seryjnie, np. Subaru w nowych samochodach (i podobno ilość skradzionych samochodów z tym zabezpieczeniem jest bardzo mała).
            Rozumiem, że nikt na forum jeszcze tego nie próbował?
            Może będę pierwszy... jak się wreszcie zdecyduje, bo to kosztuje ok. 700 PLN.

Pozdrawiam
            Yslsl

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

jak masz dobre ac to dostajesz samochod zastepczy np. na czas naprawy wiec na czas kradziezy sadze, ze tak samo

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

Yslsl, dobre dodatkowe zabezpieczenia moim zdaniem:

1)blokada skrzyni biegów Dispol lub Niedżwiedż-Lock koszt ok 500 pln z montażem
                2)bezobsługowa blokada zapłonu np.:

Przynajmniej 2 dobre zabezpieczenia + AC i teoretycznie możesz spać spokojnie, chociaż jak mają ukraść to i tak ukradną.

Zawsze możesz spróbować zabezpieczenia Zeder http://www.zeder.pl/ ale nie wiem czy akurat to zabezpieczenie jest dobre
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Lesiu34
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 159
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Co do Zedera to na youtube można bez problemu znaleźć filmik jak otwierają go w minutę.

Można jeszcze próbować zamontować lokalizator radiowy, którego teoretycznie - nie wiem jak w praktyce - nie można zagłuszyć np. LoJack albo coś w ten deseń.

Komentarz

• Biszczu
                    RS
                    • 2011
                    • 5567

Lesiu34, podobno są to ukraińskie kopie...

Komentarz

• Yslsl
                      Classic
                      • 2011
                      • 6

No właśnie niedźwiedź-lock jest przewidziany; dodatkowo będzie na DSG co podobno utrudnia np. odholowanie, bo przy zablokowanej w poz. 'P' skrzyni koła są zablokowane.
                      Faktycznie, idealnie byłoby, żeby z ubezpieczenia AC dostać samochód zastępczy na cały okres 'niemania' swojego samochodu, czyli likwidacji szkody lub przed kupnem nowego, ale podejrzewam, że tam jednak są ograniczenia czasowe - dowiem się, jak będę rejestrował (i ubezpieczał) samochód.
                      Co do Zedera: gdybym nie montował niedźwiedzia, to pewnie bym się zdecydował, ale konieczność odblokowania 2 zabezpieczeń mechanicznych przy każdym uruchomieniu samochodu wykończyły by mnie psychicznie.
                      W GPSy nie bardzo wierzę... są zagłuszacze i kontenery itp.
                      A znakowanie DNA jest podobno na tyle dobre (czytaj: upierdliwe do usunięcia), że samochód staje się niewart zachodu. Oczywiście, jeśli to jest samochód za 300 000 to jest to kwestia dyskusyjna; ale w końcu nie taki samochód kupuję :P
                      Ech, to czekanie na odbiór mnie dobija...

Pozdrawiam
                      Yslsl

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

Yslsl, załóż Niedżwiedź-Lock oznakuj sobie auto ewentualnie dodaj sobie bezobsługową blokadę zapłonu i naprawdę będziesz spać spokojnie

Komentarz

• Yslsl
                          Classic
                          • 2011
                          • 6

A jak to jest z takimi bezobsługowymi blokadami zapłonu - czy można to na gwarancji? Pewnie tylko w ASO, ale czy w ASO będą chcieli? Jak rozumiem interwencja w samochód poza ASO może zakończyć się ewentualnymi problemami? A ja naprawdę nie chciałbym tej gwarancji stracić, zwłaszcza, że będzie przedłużona do 120 000 km

Komentarz

• Octavianos
                            L&K
                            • 2010
                            • 1130

Ja tam DNA do swojego autka montuję
                            SIMPLY CLEVER
                            Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• macluke
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875

Re: Znakowanie samochodu - czy warto?

ja jestem sceptycznie nastawiony do takich wynalazków, dopóki kontrola czy monitoring części nie będzie obowiązkowy. Fajnie, że coś ma akceptację politechniki kieleckiej (info z: http://www.dnaauto.eu/) ale co z tego?

Czy ktoś, kto tego używa może podzielić się swoją opinią, albo ktoś, komu to pomogło?

Komentarz

• Yslsl
                                Classic
                                • 2011
                                • 6

No i tu mamy sedno sprawy. Na ile policja jest przygotowana do rutynowego przeszukiwania części znakowanych tą metodą? Nie trzeba żadnego specjalistycznego sprzętu: lampka UV i silna lupa do odczytania numerów z mikrokropki. Potem wystarczy sprawdzić w ogólnodostępnej bazie danych. Obecność nawet jednej znalezionej kropki może być dowodem w sprawie przeciwko sprzedawcy (paserowi). Na niektórych stronach policyjnych można znaleźć informacje o systemie, co sugerowałoby, że jednak nie jest policji zupełnie nie znany.

Komentarz

• Biszczu
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 5567

Zamieszczone przez Yslsl
                                  No i tu mamy sedno sprawy. Na ile policja jest przygotowana do rutynowego przeszukiwania części znakowanych tą metodą? Nie trzeba żadnego specjalistycznego sprzętu: lampka UV i silna lupa do odczytania numerów z mikrokropki. Potem wystarczy sprawdzić w ogólnodostępnej bazie danych. Obecność nawet jednej znalezionej kropki może być dowodem w sprawie przeciwko sprzedawcy (paserowi). Na niektórych stronach policyjnych można znaleźć informacje o systemie, co sugerowałoby, że jednak nie jest policji zupełnie nie znany.
                                  Nieznany może nie, ale standardowy patrol nie ma na stanie lampek UV...

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

Znakowanie DNA ma na celu odstraszyć profesjonalistów od kradzieży auta, tj. nikt świadomy nie ukradnie auta oznakowanego na części ponieważ w przypadku wpadki jest to ewidentny dowód, iż dana część pochodzi z kradzieży.
                                    Oznakowanych części paser nie weźmie.

Natomiast autko nadal może zostać skradzione przez nieświadomych młodzików w celu przejażdżki albo np.: w celu popełniania innego przestępstwa.

PS Jest tyle lepszych aut do kradzenia, iż nie wiem czy zaawansowane zabezpieczenia skody mają jakiś cel, a i części do skody jest mnóstwo.
                                    Ja się bardziej obawiam wandalizmu, "zazdrosnych sąsiadów", nawalonych małolatów, a takim przypadku to tylko AC.
                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• lukaszzie
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 103

czy ja wiem watek oznakowania auta jest dobry,wiadomo zawsze jest psychiczny spokoj ze moze nie ukradna, ale ile jest czesci oznakowanych na gieldzie np.(poznan) i nawet szyby sie zdarzaja oznakowane i co zglasza to ktos na policje czy gdzie indziej nie bo kazdy ma to gdzies ..... beda kradli i czy oznakowane czy nie pojdzie na czesci kazda czesc bedziecie znakowali silnik skrzynia biegow napedy zawieszenia blacharka poduszki powietrzne tapicerki felgi

a szyby nawet jak bede tom jaka jest ich cena na rynku wtornym od szyby nowej

moim zdaniem gra nie warta swieczki .!!

chyba ze ubezpieczyciel daje promocje na AC ze wzgledu na oznakowanie auta
                                      Skoda Forever jednak
                                      Vw Golf I II III
                                      Opel Omega C
                                      Peugeot 206 HDi
                                      Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
                                      Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
                                      Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
                                      Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
                                      VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
                                      Skoda Octavia II FL RS kombi

Komentarz

• BADYL
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2396
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

klumpel do nie dawna pracował w tej firmie.... http://www.guardsystem.pl/ system coś na bazie GSM ale nie do końca.....podobno nie można go zagłuszyć jak GSM-u z tym, że trzeba płacić miesięczny abonament plus początkowy koszt zakupu z tego co mi kumpel tłumaczył system opłaca się kupować gdy auto warte jest dajmy na to 120tys....ponieważ z takim systemem dostajesz dodatkową zniszkę w ubezpieczalni.... pozdrowinka
                                        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...