Czy to mikrostyk w zamku ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian
    Rider
    • 2004
    • 412

Zamieszczone przez david
    A tak na marginesie. Facet od którego kupiłem auto (bardzo miły starszy Pan) powiedział, że mu przykro i w ogóle, że jechałem taki kawał drogi po auto i pokrył połowę kosztów naprawy. Oby więcej takich ludzi
    szacunek dla gościa
    Odpowietrz sprzegło i powinno byc ok, jezeli jest to doś głośne, jedź i reklamuj.
    140 kkm, to mały przebieg jak na sprzęgło w AHF????, to jest naprawde pancerna część. Ja wymieniałem dopiero przy 220 kkm, ale to tylko z pewnych względów, spokojnie by zrobiło jeszcze z 50 kkm.
    Powodzenia i daj znac jak juz usterka zostanie usunięta.
    RS BLUE
  • Samiec
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4287
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Od poczatku .Zdarzylo mi sie z pol roku temu(moze wczesniej) ,ze po zamknieciu auta z centralnego rygiel w drzwiach kierowcy sie nie zamknal. Ale to bylo ze 2 razy i przeszlo samo.
    Ze 2 miesiace temu sytuacja sie powtorzyla ,pomoglo poruszanie ryglem kilka razy.
    Ponownie mnie to spotkalo z miesiac temu i tez ta sama metoda pomogla.
    Jako ze mam wygluszone drzwi ,myslalem ,ze to moze mata pod wplywem temperatury sie troche odksztacila i rygiel o nia zawadza(z lenistwa nie chcialo mi sie tam zajrzec). :roll:
    Dzisiaj znowu sytuacja sie powtorzyla ,ale tym razem nic nie pomoglo. Zmusilem sie do zdjecia boczka ,ale po jego demontazu rygiel nadal nie reagowal z pilota :? dzialal tylko z kluczyka.
    Lamka otwartych drzwi dzialal ,przynajmniej dzisiaj.
    Dodam tez ,ze w przeciagu miesiaca wylapalem 2razy ,ze po otworzeniu auta z pilota i otwarciu drzwi po uplywie 30sec sam sie zaryglowal. Czyli nie wylapal ze drzwi byly otwarte.
    Zmuszony zamykalem auto kluczykiem ,ale przy ktores probie zamknal sie wkoncu z pilota. Ale nie nadlugo to zadzialalo ,bo przy ponownej probie znowu to samo.
    To jest zamek/mikrostyk do wymiany czy ten modul komfotu?
    Wkladkie zamka mialem wymieniana (po probie wlamania) ,ale wniej chyba nie ma mikrostyku. :roll:

Wiem ze podobnych tematow bylo troche ,ale zaden do konca mi nie pasowal i nie odgrzebywalem ich tylko zalozylem nowy temat(jak by co to mozna polaczyc z ktoryms).
    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

Samiec, Nie sadze zeby padł moduł komfortu - choc nie wykluczam tego na 100%, sprawdz najpierw wszystkie kable czy są oki - nie ma prztarc, brak styku itp szczególnie w tej rurze gumowej (miedzy drzwiami a karoseria. Jak tam nic nie bedzie to moze cos z siłownikiem.
      A podpinałes vaga?? Może jakis bład wywali i bedzie wiadomo
      Pozdro
      DACAR.team

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Dzisiaj dodatkowo sprawdzalem ,kontrolka otwartych drzwi sie pali ,brzeczyk pika przy zapalonych swiatlach po wyjeciu kluczyka ,szyby chodza bez zarzutu.
        Przy probie zamykania/otwierania obserwowalem rygiel i ma delikatny ruch ,ale pozatym sie nie wysuwa. :roll:
        Wyjolem i sprawdzilem 2 bezpieczniki 14 i 38(oba maja cos wspolnego z centralnym) ,ale sa cale.
        VAG-a nie podlaczalem ,bo niestety nie posiadam.
        Bede musial chyba obadac te kable i wtyczki ,ale nie usmiecha mi sie zrywanie mat :roll:
        Dlatego musze najpierw wszystko posprawdzac i sie upenic ze jak pozrywam to wyeliminuje usterke na 100%.
        A wiec wszelkie sugestie gdzie i co szukac mile widziane

Komentarz

• Eponimos
          Classic
          • 2005
          • 23

Witam !
          Mialem to samo i siebie, najpierw objawy typu brak sygnalu wlaczonych swiatel po opuszczeniu pojazdu,potem samozamykanie sie drzwi jak w stacyjce nie pojawil sie klucz w ciagu 30 sek. Doszlo do tego ze po trzasnieciu drzwiami caly samochod sie zamykal . Probowalem wymienic sam mikro styk ale krzywka byla wyrobiona tak ze nie za kazdym razem styczek dzialal i musialem wymienic caly zamek . Koszt to ponadz 300zl. Po tym zabiegu wszystko wrocilo do normy i jest tak jak w nowym samochodzie .Rozbieralem sam zamek, jest dosyc skomplikowany bo ma dwie funkcje zamykanie i ryglowanie i naprawa to walka z wiatrakiem .
          Pozdrawiam

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

Eponimos, a msz moze ten zamek?? Moze jest niepotrzebny ??? Chetnir bym go oblukał i jak by było z wymiana mikrostyku
            DACAR.team

Komentarz

• Eponimos
              Classic
              • 2005
              • 23

Zamek rozebralem na czesci pierwsze. Mikrostyk mozna podpasowac pod warunkiem ze płoza która slizga sie po nim jest bez bruzd i zniekształcen . Ja tak nie miałem i musiałem wymienic zamek a ponadto cos w srodku padło bo po trzasnieciu drzwiami samochod sam sie zamykał Taki mały automat

Komentarz

• Samiec
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4287
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Odgrzebuje swoj kotlet :P
                Bylem w piatek w ASO na przegladzie i dopiero po zasugierowaniu sprawdzili drzwi na kompie i wyszly 2 beledy od zamaka i od lusterka.
                Dzisiaj zabralem sie za grzebanie w drzwiach. Zrobilem chirurgiczne ciecie i otwor w matach, aby dobrac sie do duzej kostki od modulu drzwi. Po odpieciu sprawca calego zamieszania sie znalazl. W kostce z 5pinow bylo zasniedzialych i do tego przy wyjmowaniu kostki urwal mi sie jeden bolec z modulu :roll: Oczyscilem sniedz, spryskalem WD40. Na koniec pozostala kwestia ulamanego bolca :roll: A wiec zabralem sie za druciarstwo :twisted: dorobilem kawelek cienkiego metalu z gwozdzia wlozylem w kostkie w pin(ten od ulamanego oblca) i modlilem sia aby po wscisnieciu zaczelo banglac :wink: Bolce w module sa zalane guma(lub czym stakim) i ow dorobiony metal tam wlaz i styka z reszta bolca. Centralny zaczol dzialac jak narazie

Lusterko czy grzeje sie okaze pozniej, bo silniczek od sterowania chyba padl i cos nie bardzo dziala.
                Teraz pytanie czy musze kasowac bledy w kompie, czy moze w magiczny sposob same zniknely po podlaczeniu dobrze przewodzacej kostki ? :roll:

Komentarz

• nico21
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 2640
                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Samiec
                  Teraz pytanie czy musze kasowac bledy w kompie, czy moze w magiczny sposob same zniknely po podlaczeniu dobrze przewodzacej kostki ? :roll:
                  najlepiej bedzie jak skasujesz błedy i po jakims czasie podepnij vaga w celu sprawdzenia.

P.S. Chyba jesli bład sie nie powtarza to kompyter go sam kasuje ale nie wiem ile ten czas wynosi oraz czy dotyczy to szyb i lusterek.
                  DACAR.team

Komentarz

• 666
                    Classic
                    • 2006
                    • 32

To mikrostyk w drzwiach kierowcy. Vag nie pokaze zadnego bledu. Taki sam jest w klapie w felciach. Gdzies na forum jest opis jak to naprawic. Temat: wymiana czujnika otwartych drzwi

Komentarz

• ewa.saganowska
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 165

Ja rozebralam i ubralam cale drzwi (laczenie z zamkiem na czynniki pierwsze) i sie odblokowalo. Srobuj

Komentarz

• jashools
                        Classic
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 9

Ja mam podobny problem. Przy zamykaniu z pilota , niekiedy rygielek z drzwi kierowcy po opadnięciu na dół podnosi sie samoczynnie do góry i tym samym drzwi kierowcy nie są zaryglowane. Problem jest w tym ,że nie dzieje sie to za kazdym razem. Natomiast przy zamykaniu kluczykiem tego problemu wogóle nie ma, bo ryglują sie wszystkie drzwi i żaden rygielek nie odskakuje samoczynnie do góry.
                        Mam takie pytanie: czy w razie potrzeby musze wymieniać siłownik na oryginalny(który kosztuje ok.380 zł) , czy też moge założyć dużo tańszy siłownik uniwersalny, pasujący do wszystkich marek(powszechnie dostępne na allegro) . Dzwoniłem do ASO , ale oni to najchętniej wymienili by mi całe drzwi :lol: .Z góry dzieki za pomoc.

Komentarz

• ewa.saganowska
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 165

Proponuje pochodzic po serwisach. Wczoraj dostałam zamek za darmo. Przypomnę, że kosztuje on 400pln. A dlaczego go dostałam? A znalazł się taki Pan, któremu spaliła się dioda od SAFE i postanowił wymienić dobry zamek. Akurat trafiłam na mechanika, który miał to wyrzcić, więc zamontował mi go i jak fabryczna nówka. Wniosek: warto przeszukać śmietniki za ASO bo kto wie może będzie tam coś fajnego...

Komentarz

• RomanS
                            Elegance
                            • 2004
                            • 804

Zamieszczone przez ewa.saganowska
                            Proponuje pochodzic po serwisach. Wczoraj dostałam zamek za darmo. Przypomnę, że kosztuje on 400pln. A dlaczego go dostałam? A znalazł się taki Pan, któremu spaliła się dioda od SAFE i postanowił wymienić dobry zamek. Akurat trafiłam na mechanika, który miał to wyrzcić, więc zamontował mi go i jak fabryczna nówka. Wniosek: warto przeszukać śmietniki za ASO bo kto wie może będzie tam coś fajnego...
                            Gratuluję szczęścia !. Jest to jednak FUKS jeden na milion, no bo ilu takich naiwnych klientów może być ? A przede wszystkim ilu takich "niezaradnych" mechaników, którzy nie wiedzą co zrobić ze sprawnym zamkiem i chcą go wyrzucać ?

Jeżeli proponujesz chodzić po serwisach aby spotkało kogoś takie samo szczęście jak Ciebie to chyba tylko krwi napsujesz osobom, którym wariują zamki.... :wink:
                            Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Alberto
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 202

Po otworzeniu drzwi od pasażera z przoduna chwile zaświeca się lampka obrysowa na drzwiach kierowcy i pasażera i na wyświetlaczu w środku potem gaśnie to wszystko, pozostałe drzwi jak się otworzy zawsze świecą te obrysowe i na wyświetlaczu. Czy to może jakiś styk najpierw zwiera a potem nie ma już podtrzymania. Czy zamek do wymiany.

Komentarz

• koja86
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 3178

Albo luźna lampka ewentualnie styk na niej a w najgorszym wypadku migowy w drzwiach
                                :idea:
                                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• zbychu
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 180

Witam!-
                                  Zamieszczone przez jashools
                                  Przy zamykaniu z pilota , niekiedy rygielek z drzwi kierowcy po opadnięciu na dół podnosi sie samoczynnie do góry i tym samym drzwi kierowcy nie są zaryglowane. Problem jest w tym ,że nie dzieje sie to za kazdym razem. Natomiast przy zamykaniu kluczykiem tego problemu wogóle nie ma,
                                  przy zamykaniu kluczykiem takiego problemu nie będzie bo kluczykiem zawsze się zamknie, np: jeżeli nie ma podłączonego akumulatora to zamyka się wciskając ręcznie wszystkie rygle, a dźwi kierowcy zamyka się kluczykiem.
                                  gdy rygielek z dźwi kierowcy podnosi się samoczynnie, po prostu nie ma styku i to nie koniecznie w zamku,
                                  Ja miałem zaprogramowane samoczynne zamykanie, w 2sek po włączeniu zapłonu, a po wyłączeniu silnika otwarcie wszystkich dźwi, gdy zdarzyło się tak samo przeprogramowałem sterownik i przez jakiś czas było dobrze, i znowu nastąpił problem, rygiel odskakiwał, brak włączenia funkcji "SAFE", i co dziwne to alarm nie sygnalizował otwartych dźwi. Już nie pamiętam ile razy rozbierałem dźwi, zamka nie wymieniłem bo pomiary wykazywały że jet dobry, za każdym razem czyściłem styki i na razie mam wszystko dobrze, dlatego sądzę że problem tkwi w łączeniach kabli, i łączeniu modułu "KONFORT", wilgoć powoduje problem. ja nie wymieniałem nic, bo uważam że najprościej jest wymienić (jak w ASO) a problem i tak się powtórzy, i chyba nikt nie wie co zrobić aby uniknąć tych problemów.
                                  -pozdrówka
                                  mając poduchy...nie zapominaj o pasach

Komentarz

• lisiaczek
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 210

A ja mam tak ze gdy wszyscy sa w aucie i np chce zamknac drzwi wszytkim i naduszam ten przycisk to wszytki bolce sie zamykaja ale po chwili bolec kierowcy wyskakuje. Czasem uda sie zamknac tak ze nie wyskoczy ale teraz prawie za kazdym razem wyskakuje. Gdy zamkne z pilota problemu nie ma! drzwi rozbieralem ale wszytsko jest jak powinno byc. co to moze byc!

Komentarz

• zbychu
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 180

kolego lisiaczek, i to jest objaw że, już coś nie łączy, miałem tak samo, ale bez paniki czasami samo dojdzie do normy jest to jeden z pierwszych objawów
                                      mając poduchy...nie zapominaj o pasach

Komentarz

• RomanS
                                        Elegance
                                        • 2004
                                        • 804

Zamieszczone przez lisiaczek
                                        A ja mam tak ze gdy wszyscy sa w aucie i np chce zamknac drzwi wszytkim i naduszam ten przycisk to wszytki bolce sie zamykaja ale po chwili bolec kierowcy wyskakuje. Czasem uda sie zamknac tak ze nie wyskoczy ale teraz prawie za kazdym razem wyskakuje. Gdy zamkne z pilota problemu nie ma! drzwi rozbieralem ale wszytsko jest jak powinno byc. co to moze byc!
                                        Mam to samo ale okresowo, czyli nie zawsze. Gdy wyskoczy wciskam przycisk od zamykania (ten w boczku drzwi) dwukrotnie, raz po razie (bez przerwy). Wtedy rygielek się chowa i trzyma :wink: :!:
                                        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• lisiaczek
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 210

RomanS, zbychu, po sluchajcie tez mailem tak ze najpierw okresow a teraz non stop jest tak, i nawet jak wyskocdzy i jeszcze raz zamkne to i tak wyskakuje nie raz zalapie , ale jak reka go wepchne to jest na miejscu!! kurde ale gdzie szukac tego co nie laczy?

Komentarz

• koja86
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 3178

mikrowyłączniki są na zamku czasami wystarczy preparat KONTAKT 60 miałem podobnie pobawiłem się kontaktem i spoko :lol:
                                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• lisiaczek
                                              Ambiente
                                              • 2006
                                              • 210

koja86, gdzie to jest tem mikrostyk czy ktos moze zapodac zdjecie?

Komentarz

• koja86
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 3178

lisiaczek, przy zamku w drzwiach od tego kable wychodzą zdjęć nie mam ale są wielkości hmmm llllllllllllllll o takiej jak to llllll lecz tam jest kilka tych mikrowyłączników
                                                kumpel ma stary zamek to zrobię fotkę i Ci wrzucę ale dopiero jutro
                                                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• lisiaczek
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 210

koja86, oki bede czekac!!!

Komentarz

Pracuję...