Miał ktoś podobny problem? Jak włączam zapłon, to tempomat działa - da się go włączyć. Natomiast czasami, mam wrażenie że jak się dłużej jedzie, to przestaje działać - nie reaguje na guziki.
Umówiłem się w Zakręcie na oględziny, zobaczymy co tam się dzieje.
Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy
nie chce cie martwic ale tak juz jest, czasami dziala, czasami nie. Nie chce byc zlym prorokiem ale serwis niewiele poradzi - bo komputer nie wywala bledow. Podobno jest w tempomacie ogranicznik ktory nie pozwala jechac na nim dluzej niz 40 minut - ale nie wiem czy to prawda czy bajka serwisu. Po wylaczeniu zaplonu i ponownym zalaczeniu znow dziala
Ja do tej pory miałem okazję pojechać na tempomacie nie dłużej, niż kilka minut. Ale zawsze działał prawidłowo, gdy go używałem, włącznie ze zwiększeniem i zmniejszeniem przy pomocy guziczków prędkości... Jednak czytałem gdzieś, że taki problem, jaki opisujesz, jest typowy dla tych tempomatów, opisują go również użytkownicy O2 w Niemczech, zerknij TUTAJ . Objawy identyczne...
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Nie zaobserwowałem, żeby w czasie jazdy sie wyłączył - objawem niedziałania jest to, że nie da się go włączyć.
Zobaczymy, co serwis w Zakręcie poradzi :roll:
Nie zaobserwowałem, żeby w czasie jazdy sie wyłączył - objawem niedziałania jest to, że nie da się go włączyć.
Zobaczymy, co serwis w Zakręcie poradzi :roll:
dokladnie tak jak piszesz - tempomat nie wylacza sie w trakcie dzialania - jechalem 2h na autostradzie w niemczech i caly czas na tempomacie (przyspieszanie i zwalnianie guzikami +-) i dzialal caly czas, za to miewa takie chwile ze po prostu nie chce sie wlaczyc. W serwisie sprawdzali komputerem - nic nie wykazal
No to jeszcze tego nie wykryłem u siebie, a włączałem już, żeby nie skłamać, ok. 20 razy... Głównie na gierkówce Częstochowa-Warszawa. Załączał się za każdym razem. Może jeszcze nie doczekałem tego "mojego" razu
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
U mnie ...."działa , nie działa " ..... jak w kawale o Policjantach , którzy sprawdzali działanie kierunkowskazu .
Tempomat do wymiany !!! ...... tako rzecze serwis . " Podobno " jest to dość częsta usterka w O II ..... "podobno " :evil: ..... i wymieniają całą dzwignię ... podobno , bo może to być kwestia , tylko wyczyszczenia jakiś tam styków . :P
A ja mogę dodać że u mnie w OI też tak jest że czasem nieda się go załączyć niezależnie od prekości jazdy i czasu jazdy, ale nigdy mi się nie wyłaczył podczas jazdy, a dość często go włączam. Chwilowo znowu działa od jakiś dwu miesięcy bez problemu więc zapomniałem o temacie.
Gdyby to były styki to dłuższa zabawa przełacznikiem powinna go załaczyć, może być niekontakt gdzieś na wtyczce, lub komp blokuje możliwość załaczenia z nieznanego powodu. Dodam że wyłaczenie i włączenie zapłonu nie usuwa tego problemu.
Witam
Te problemy które tu opisujecie miały pewnw partie tempomatów i trzeba wymienić dżwignię i po problemie.
@yoschua ja miałem podobne problemy w Fabce a chodziło o to że kabelek dochodzący do silnika nie miał "masy" ( nie puszczł sygnału o prędkości )
bylem w zakrecie i qpa. pan sie przejechal i jemu oczywiscie tempomat zadzialal. powiedzial ze nie moga wymienic tempomatu, bo nie ma bledow w kompie.
mam zadzwonic do jakiegos goscia, ktory zajmuje sie uznawaniem gwarancji I zobaczymy - na razie nie mialem czasu. gosc zeby bylo smieszniej pracuje od pon do piatku od 8 do 16.30
Pozwolę sobie , podpiąć się z pytaniem. Czy TEN sklepik jest wiarygodny ?
Chcę dołożyć sobie tempomat a cena u nich jest więcej niż zachęcająca. Z założeniem przez ASO wychodzi 260 pln a to prawie połowa zbójeckiej ceny ASOwej za samą tylko dźwignię tempomatu.
Z góry dziękuję za opinie
Pozdówki
W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
No to dzisiaj wymienili mi tempomat i w końcu działa.
Za to jakiś miesiąc temu zaczęło mi cos brzęczeć - cos jakby w środku, w okolicach poduchy pasażera. Wyglada, jakby coś pod wpływem pędu zaczynało - im szybciej sie jedzie, tym intensywniej, a na postoju czy dołach - nic.
Na przyszły tydzień umówię się na rozbieranie :?
Komentarz