1.4 tsi - wysokie obroty silnika po uruchomieniu, a sposób o
W swoim aucie zaobserwowałem bezpośrednią zależność pomiędzy sposobem uruchomienia silnika, a jego obrotami:
1. Uruchomienie zimnego silnika, zaraz po włożeniu kluczyka do stacyjki, oznacza za każdym razem pracę silnika na wysokich obrotach przez kilkadziesiąt sekund.
2. Uruchomienie silnika po odczekaniu, aż ucichną wszystkie "bzyczenia" w układzie sterowania pracą silnika, oznacza pracę zimnego silnika na podwyższonych obrotach przez 1-2 sekundy.
Prawidłowości te występują niezależnie od temperatury, wilgotności powietrza itp.
Ja to wiąże bezpośrednio z temperatura otoczenia. Jak było około 15 - 25 efekt wchodzenia występował zawsze po odpaleniu zimnego silnika. Teraz, wraz ze spadkiem temperatur nie obserwuje już tego zjawiska. Dodam, że zawsze czekam aż zgasną mi wszystkie kontrolki.
Ale zaobserwuje i dam znać, czy rzeczywiście tak jest jak piszesz.
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Nie widzę absolutnie w moim przypadku takich zależności. U mnie palił na wysokich obrotach przy zimnym silniku oraz temperaturze otoczenia większej od 17 stopni celsjusza. Gdy temperatura otoczenia jest niższa pali od razu na wolnych. Do chwili obecnej nie znam przyczyny takiego stanu rzeczy.
Odkąd mam 1.4TSI, zawsze czekam aż różne kontrolki pogasną (czyli te 3-5sek.) i w moim przypadku zupełnie nie ma to wpływu na pracę przy podwyższonych obrotach. Jedynie ma na to wpływ temp. otoczenia jak piszą inni Koledzy z forum, czyli powyżej ok.17 stopni = podwyższone obroty (zawsze jeśli jest to pierwsze uruchomienie danego dnia).
Słuchajcie, zatkało mnie dziś! Ale jajca... Wsiadam do samochodu pod pracą, stał sobie 6 godzin. Temp. na zewnątrz 10,5stopnia (wyświetlacz w samochodzie) i po uruchomieniu podwyższone obroty... ! Nie ukrywam, że widzę to pierwszy raz przy takiej temperaturze. Uprzedzę zapytania - samochód z maja 2010. Czy ktoś z Was tak miał już? Bo nie wiem już, o co w tym chodzi. Przebieg 10600km.
Słuchajcie, zatkało mnie dziś! Ale jajca... Wsiadam do samochodu pod pracą, stał sobie 6 godzin. Temp. na zewnątrz 10,5stopnia (wyświetlacz w samochodzie) i po uruchomieniu podwyższone obroty... ! Nie ukrywam, że widzę to pierwszy raz przy takiej temperaturze. Uprzedzę zapytania - samochód z maja 2010. Czy ktoś z Was tak miał już? Bo nie wiem już, o co w tym chodzi. Przebieg 10600km.
Też tak mam sporadycznie.
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz