Witam. Dopiero przymierzam się do zakupu Octavii i chciałbym zapytać, czy może ktoś się orientuje jaki typ silnika (jakie oznaczenie) występował w Oct I Combi 4x4 2.0 8v po roku 2002. Wiem na pewno że był AZJ, który miał plastikowy kolektor ssący i wydech 4-1, ale czy były inne silniki (APK, AQY, AZH)?? Będę chciał zainstalować sekwencję (z górnej półki) i chciałbym wiedzieć z jakim silnikiem najlepiej szukać, bo poza niewielkimi zmianami w budowie, silniki różniły się np. położeniem maksymalnego momentu obrotowego. Z góry dziękuję za odpowiedź.
z tej strony http://en.wikipedia.org/wiki/Skoda_Octavia wynika że silniki APK/AQY były montowane w latach 1999–2001, a od 2001 do 2007 AZJ/AZH. Mało nie padłem jak zobaczyłem notabene, że w Chinach oferują Octavię II 2.0 MPI...
Dzięki za odp.! Kurcze a z książki do Octavii w dziale o silniku 2.0 8v wynika:
AQY: 05/99 - 02/02
APK: 03/00 →
AZH: 08/00 - 02/02
AZJ: 02/02 →
Bo szczerze mówiąc wolałbym APK- kolektor alu i max moment przy 2400. A w ogóle szukam w tym silniku (wiem- stary, mułowaty i paliwożerny) bo uważam że trudno trafić na zadbane używane TDI a 2.0 8v jest świetny do gazu i koszt części niski a ja lubię mieć zadbane, solidne auto i kupować nowe, markowe części (tak robię w moim obecnym starociu).
Komentarz