100
[O1] W sprawie opono zimowych do Octavii I?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
[O1] W sprawie opono zimowych do Octavii I?
Witam !
Nadarzyła mi się okazja kupienia opon zimowych z roku 2006 Kleber Krisalp Hp 196/65/15 czy polecacie takie opony zimowe czy wielkość bieżnika 7 mm jest wystarczająca do jazdy zimowej i czy wiek jak na opony zimowe wiek jest odpowiedni ? I czy rozmiar 195/65/15 będzie pasował do octavii I pytam dlatego poniewaz pierwszy raz kupuje opony zimowe do mojego skodillaca.
-
-
Witam
Co do opon kleber to sie nie wypowiadam bo nie miałem, bieżnik nowej opony ma średnio 8-9 mm więc 7 to jest ok ale rok produkcji 2006 to już trochę stare są gdzieś kiedyś czytałem że opona zimowa po 4 latach powinno się wymienić. Co do rozmiaru jest to dokładnie taki jak fabryczny
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Bo własnie napisałem ogłoszenie tutaj w dziale kupię opony i jakiś pan z OCP napisał że ma takie opony w cenie 100 zł za jedna oponę rocznik 2006 bieżnik 7mm rozmiar 196/65/15 i własnie czytając dziś w jakimś poradniku auto świata przeczytałem ze opony zimowe szybko się starzeją a na przykład do BMW x5 które ma bardzo szerokie opony i dość dużo wazy opony zimowe powinno kupować się co 1 max 2 sezony. I własnie się zastanawiam czy powinienem je kupić bo opony do skody tez są stosunkowo szerokie a Skoda dość ciężkim autem zwłaszcza z dieslem jest ?
Bardzo przepraszam za takie zaśmiecanie forum ale chciałem szybko uzyskać odpowiedź bo dziś spotykam się z tym panem w sprawie tych opon.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Misialdotylko mam takie pytanie bo jak czytałem wasze opinie na temat opon zimowych to przeczytałem że wy robicie zima strasznie duże przebiegi ja raczej nie bedę robił takich dużych zima, zwłaszcza jazda zimą , czy taka opona wytrzyma dwa sezony ten kleber Hp 2 ?
Komentarz
-
-
Tylko mnie ten budżet trochę ogranicza i zastanawiam się nad tymi oponami bo chwiałbym żeby chociaż 2 sezony wytrzymały a w Alpy czy tym bardziej góry nie mam zamiaru nimi jechac ;(
a po za tym chciałbym się od was dowiedzieć nawet jak bym się potargował w sprawie tych opon to ile jeszcze sezonów wytrzyma taka opona z 2006 roku jeżeli był odpowiednio konserwowana ? jeden, dwa , trzy ?
Komentarz
-
-
To ja może tylko podpowiem, że opony są z 23 tygodnia 2006 roku - czyli z czerwca - pierwszy montaż przełom października/listopada
P.S. Zapraszam do dyskusji - może nawet "pomógł" dostanę :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Misialdoa po za tym chciałbym się od was dowiedzieć nawet jak bym się potargował w sprawie tych opon to ile jeszcze sezonów wytrzyma taka opona z 2006 roku jeżeli był odpowiednio konserwowana ? jeden, dwa , trzy ?
Komentarz
-
-
mbonal2, żeby nie było, że z grubej rury do "nowego" to na spokojnie:
1. Auta wyjeżdżają z fabryki na letnich oponach.
2. Możesz domówić zimówki w salonie jeśli ich nie dostałeś, kwestia ceny. Powinni Ci tam zamontować i nie marudzić
3. Jeżeli 2 to kupuj sobie opony i niech ASO i tak Ci je zamontuje.
4. Porozmawiaj ze swoim sprzedawcą, to on powinien Ci na takie pytania odpowiadać a nie forum - w kwestii rozmiaru też.
5. Jest temat o oponach jeżeli będziesz szukał modelu opony, na pewno jak przeczytasz znajdziesz odpowiednie info. - IMO właściwszy niż ten. Opcja "szukaj" się kłania.
6. Życzę szybkiego odbioru auta w podanym przez dealera terminie.
Pliz, nie piszcie już w tym temacie a niech któryś MOD łaskawie go zamknie.
Komentarz
-
Komentarz