Prosze o opinie o Octavce 2,0 FSI z DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TripleX
    Classic
    • 2013
    • 1

jest już po hamowaniu nie ma rewelacji ale chciałem coś optymalnego żeby bebechy wytrzymały ale są możliwości większe a na pewnie będzie kiedyś
  • Napior
    Classic
    • 2011
    • 13

Witam
    jestem świeżak stąd proszę wybaczyć jeżeli pisze nie w tym dziale/temacie.
    Mam upatrzoną Octavkę 2,0 FSI 150 KM z DSG Tiptronik przebieg 111kkm.
    Dotąd DSG było moim marzeniem i słyszałem o tej skrzyni w samych superlatywach.
    Poczytałem jednak trochę o Waszych problemach z tą skrzynia i teraz nie wiem co robić - kupować czy nie?. O silniku 2,0 FSI nic nie znalazłem.
    Bardzo proszę o opinie na ten temat. czy dgs ma problemy tylko w połączeniu z mocnymi TDI? na temat 2,0 FSI i jego połączeniu z DSG.
    Mile widziane pozytywne opinie nie tylko te złe. Zależy mi na czasie gdyż jestem umówiony za prę dni na finalizację zakupu.
    Jednocześnie trochę przeszedłem ze swoją Octavia 1,9 TDI 110 KM więc może będę mógł coś pomóc.
    Pozdrawiam Forumowiczów.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Czy silniki 2.0 FSI mialy DSG czy byl to tiptronic, bo cos mi sie zdaje ze to drugie.

O silnik 2.0FSI tego goscia pytaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=33422&start=0
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Napior
        Classic
        • 2011
        • 13

w ogłoszeniu jest dsg tiptronik w zasadzie to nie wiem czym sie róznią te skrzynie

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

DSG to dwusprzęglowa skrzynia ze zautomatyzowanym przełączaniem (w zasadzie to 2 skrzynie w 1 obudowie)

Tiptronic to zwykła skrzynia automatyczna

Komentarz

• Napior
            Classic
            • 2011
            • 13

nie to jest dsg przesłac ci linka z ogłoszeniem na priva?

[ Dodano: Wto 01 Lis, 11 14:29 ]
            i jaka to skrzynia może być?
            Załączone pliki

Komentarz

• Wlody
              Ambiente
              • 2009
              • 144

Napior - posiadam takową skodę mogę powiedzieć nawet , że jest identyczna , kupiłem ją w Wawie w kwietniu z przebiegiem 150tys. serwisowana w Pol-Mocie Poprzednio miałem 1 1.9 TDI 90KM więc musisz wiedzieć ,że spalanie będzie większe.
              Po mieście wychodzi do 11 litrów w trasie udało mi sie zejść 6,5.
              Jazda z tą skrzynią jest b. komfortowa a po mieście to bajki- trzeba dbać o wymianę oleju co 60tys lub 4 lata i będzie latać.
              Silnik jest elastyczny i ma spory zapas mocy , więc wyprzedzanie nie stanowi problemu. Osobiście jestem bardzo zadowolony jak i małżonka i nie widzę żadnych wad tego modelu i nie wyobrażam sobie teraz przesiadki do manuala- następne auto też będzie z automatem.
              Aha sprawdz w serwisie cewki zapłonowe bo była akcja serwisowa skody i wymienili mi cewki .
              Pozdrawiam
              -------------------------------------------------------
              moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• tomek
                L&K
                • 2005
                • 1078

W fsi nie było DSG, to jest zwykły Tiptronic.
                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Napior
                  Classic
                  • 2011
                  • 13

Wlody wielkie dzięki
                  Zdaje sobie sprawę oczywiście z tego, że bedzie więcej palić - przy okazji lejesz Pb95 czy Pb98?
                  Mam teraz octavke 1 1,9 TDI 110 KM i biorąc pod uwagę masę kłopotów jakie z nią miałem i ile mnie kosztowało usunięcie usterek typu. regeneracja turbiny, wymiana puszki ciśnienia do turbo, uszczelka pod miska olejową, wentylator, itd. i wiele mniejszych kłopotów a że lubie miec autko sprawne karnie to naprawiałem i płaciłem Reasumując nie wiem czy nie wyszło więcej gdybym jeździł benzyną. Przy dystrybutorze owszem benzyna jest droższa ale te kłopoty + wyższa cena zakupu pewnie wyjdzie to samo lub więcej nawet nie che mi sie liczyć bo szkoda "nerw"
                  Jeszcze raz dzieki
                  Aha widząc to zdjęcie które zamieściłem to jest DSG czyż nie?

[ Dodano: Wto 01 Lis, 11 16:48 ]
                  Tomek dopiero teraz zauwazyłe co napisałeś. Czy ton "to jest zwykły tiptronik" w jakim napisałes oznacza że to szajs czy niekoniecznie. Wiesz coś na temat tego jak to sie sprawuje?
                  Dzieki

Komentarz

• bobolino
                    Rider
                    • 2010
                    • 392

Zamieszczone przez Napior
                    Dotąd DSG było moim marzeniem i słyszałem o tej skrzyni w samych superlatywach.
                    Poczytałem jednak trochę o Waszych problemach z tą skrzynia i teraz nie wiem co robić - kupować czy nie?.
                    Na forum o problemach z ta skrzynią piszą ci, którzy mają z nią problemy. To chyba jasne? To jest mały procent.
                    Gro użytkowników posiadających ją, nie zakłada nowych wątków, bo nie mają z nią żadnych problemów. To logiczne.
                    Ja, gdybym miał wybór kupić, czy nie kupić auto z DSG, wybrałbym to pierwsze. Czyli kupuj! i się nie zastanawiaj, co może się stać, bo takie rozumowanie nie ma sensu.
                    Jak kupisz z auto z manualem, to może ci silnik pierdzielnąć.
                    Przynajmniej ja tak do tego podchodzę.
                    Pozdro.

Komentarz

• Napior
                      Classic
                      • 2011
                      • 13

Dzieki Bobolino za słowa otuchy niemniej okazuje się że w ogłoszeniu źle jest napisane i że to jest "zwykły tiptronic".
                      Wlody jeszcze Ciebie spytam bo przecież najlepiej wiesz co masz to jest tiptronic?
                      może lepiej że to nie dsg
                      Dzieki za wszystkie odpowiedzi

Komentarz

• El Zygmunto
                        Elegance
                        • 2008
                        • 838

Zamieszczone przez tomek
                        W fsi nie było DSG, to jest zwykły Tiptronic.
                        tiptronic był faktycznie w fsi, ale 1.6

2.0 fsi już miało DSG imo

a sam silnik jest bardzo fajny
                        jeśli przesiądziesz się z 1.9 TDI 110 KM to będziesz bardzo mile zaskoczony elastycznością i dynamiką - te parametry są dużo lepsze

ale niestety spalanie może być zdecydowanie wyższe
                        z własnego doświadczenia wiem, że nie warto też tankować PB 95 - dynamika się nie zmienia (przynajmniej nie czuć tego, ale za to więcej spali, więc wychodzi na to samo)
                        Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• Napior
                          Classic
                          • 2011
                          • 13

El Zygmunto przyznam że troche teraz zgłupiałem i nie wiem w końcu czy to tiptronic czy dsg
                          Poczytałem trochę twoje forum i widzę żeś niezły magik - rzuć prosze okiem na zdjęcie i powiedz co to jest dsg czy tiprtonic?

Komentarz

• bobolino
                            Rider
                            • 2010
                            • 392

Ale, Napior, poczekaj. To znaczy, że ty tego samochodu jeszcze nie oglądałeś?
                            Bo piszesz: KUPOWAĆ, CZY NIE? Więc chyba każdy odpisuje Tobie w sensie, czy kupic z ta skrzynią.
                            Oglądałeś to auto?

Komentarz

• Napior
                              Classic
                              • 2011
                              • 13

Bobolino - i ot mi właśnie chodziło o opinie na temat zarówno silnika jak też skrzyni biegów.
                              Jestem zdecydowany na to auto ale z drugiej strony boje sie wpakowac w kanał w razie gdyby np te skrzynki sprawiały dużo problemów
                              auto widziałem - nazwijmy to były wstepne ogledziny z krótka jazda próbną ale to nie ma znaczenia albo nie do końca Cie zrozumiałem

Komentarz

• bobolino
                                Rider
                                • 2010
                                • 392

Zamieszczone przez Napior
                                auto widziałem
                                Tylko o to mi chodziło. Skoro widziałeś, przejechałeś się, nie zauważyłeś niczego podejrzanego, to nie truj sobie niepotrzebnie głowy DSG, w sensie, że może się rozsypać.
                                Spełniaj marzenia

Komentarz

• Napior
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 13

Dzięki Bobolino za ponowną otuchę
                                  czy to nie przypadkiem Ty sprzedajesz tą Octavkę :lol: :wink:

Komentarz

• Wlody
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 144

Napior pytałeś jaka mam skrzynię? nieraz na zdjęciach np. na allego widać "główkę" dzwigni z wytłoczeniem DSG - u mnie tego nie ma więc pewnie to Tiptronic.
                                    Jaka by nie była to warto brać.
                                    Na liście przeglądowej mam coś takiego:
                                    OCT.LIM Eleg I4110/2 i kod literowy skrzynki biegów: HTP - szukaem ale nie znalazłem informacji co to jest.

Komentarz

• Napior
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 13

Furmanke kupiłem jest zajefajna - dzieki wszystkim za podjęcie tematu
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• Wlody
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 144

Dawaj foty

Komentarz

• El Zygmunto
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 838

No i pięknie - kolejne BVY na forum
                                          Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

Pracuję...