o1 fl czy mozna umyc od wewnatrz reflektor

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregor-p
    Classic
    • 2012
    • 37

Zamieszczone przez majkel123
    Ja niestety odpadam, po drastycznym nasieniu sie slizgania sprzęgła właśnie wstawilem auto do serwisu na wymianę
    majkel123, dziś wstawiłeś jutro odbierasz i w czwartek jesteś w sulejowie ewentualnie w piątek
    RAFAL1983, Jak przyjedziesz na 100% ktoś już będzie, np. ja i arti zawitamy do sulejowa jutro ok 20-stej
    Ogólnie napiszę jeszcze kilka słów. Rozmawiałem dziś z właścicielką ośrodka i nieźle musiałem świecić oczami jak powiedziałem ile osób zrezygnowało. Kobieta nie ukrywała swojego niezadowolenia ponieważ mieliśmy mieć wszystkie 24 domki a zapełnimy może połowę, a ona odmawiała rezerwacji innym bo trzymała je dla Nas. Swojego zdania nie będę pisał głośno na forum, ale w przyszłym roku nie podejmę się organizacji takiej imprezy za dużo nerwów mnie to kosztowało. A miało być tak pięknie :evil:
  • Cubarius
    Ambiente
    • 2011
    • 148

Jak w temacie czy przy o1 fl mozna umyc jakos reflektor przedni, ale od srodka. Poznoc przed fl mozna bylo oddzielic samo szklo? Mam zabrzudzone i brzydko wyglada, a tak myslalem, ze moze jakos od strony zarowkli bedzie mozna to zrobic. Czy ktos probowal?
    Aby zawsze dotrzeć do celu...

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

Cubarius, w O2 też można oddzielić szkło od reflektora. Jest ono przyklejone na kit i bezproblemowo można je odkleić za pomocą nożyka do tapet
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• looker
        RS
        • 2008
        • 1886
        • Octavia II (1Z3)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Biszczu, ale kolega pyta o OI FL. Sam jestem ciekaw odpowiedzi.
        OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
        SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Cubarius
          Ambiente
          • 2011
          • 148

a no wlasnie ja mam O1 fl, a nie oII, a tu jest roznica, podobnie jak oI przed fl Ciekawosc? nie chce, zeby drugi byl tak samo czysty jak pierwszy, a widze, ze zabrudzenie jest od srodka

Komentarz

• looker
            RS
            • 2008
            • 1886
            • Octavia II (1Z3)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Cubarius, ZTCW to chyba ciężko jest odkleić klosz - ktoś nawet próbował podgrzewać w piekarniku ale się poodkształcało i dupa wyszła. Nie jestem tylko pewien czy to właśnie było w OI FL.

Komentarz

• Cubarius
              Ambiente
              • 2011
              • 148

looker, a ja tak myslalem - drucik jakis, szmatka, plyn i wyjac zarowki i przeczyscic hehehe pewnie to malo prawdopodobne, ale kto wie - jeszcze tam nie zagladalem ponoc ciezko sie wyjmuje lampy, aby je ewentualnie cale w misce z woda i plynem zanurzyc Tylko nie krzyczcie na mnie, ze mam chore pomysly

Komentarz

• krzynol
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 10972
                • Superb II combi (3T5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez looker
                Cubarius, ZTCW to chyba ciężko jest odkleić klosz - ktoś nawet próbował podgrzewać w piekarniku ale się poodkształcało i dupa wyszła. Nie jestem tylko pewien czy to właśnie było w OI FL.
                jo, jo, było coś takiego i jeszcze parowały niemiłosiernie po złożeniu
                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                poprzednie modele:
                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• tomikt
                  Rider
                  • 2007
                  • 391

gdzieś czytałem o płukaniu reflektorów od środka denaturatem (bo ładnie odparuje) - koniecznie bezbarwnym (chyba ze chcesz mieć efekt xenonu
                  ech...
                  TomikT

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Cubarius
                    ponoc ciezko sie wyjmuje lampy,
                    Bzdura. 3 minuty na każdą poświęcasz. Potrzebny śrubokręt gwiazdkowy (po 3 śrubki na każdą lampę) oraz kluczyk...hmmm... jakiś mały...5 czy 6 (ja odkręciłem kombinerkami). Wychodzi wszystko pięknie razem z kierunkowskazem. Oczywiście nie zapomnij o wtyczkach (2szt.) przed wyjęciem lamp.
                    Przy montażu zwróć uwagę na listki do pozycjonowania kierunku bo szpary będą brzydkie i nie będzie dobrze siedział. Tyle :-)
                    Z tym myciem to nie wiem... raczej słaby efekt będzie. No i odbłyśnik można załatwić niechcący.
                    Może lepiej regeneracja w sprawdzonej firmie ?
                    Odradzam stanowczo jakiekolwiek zamienniki "wysokiej jakości".

Komentarz

• Cubarius
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 148

looker, kupile skodzine w marcu i jedna lampa, nie wiem czy bity, ale ladna a druga jak za mgla - nawet widac jakby lekkie przypalenia od zarowek i chcialem pyk pyk plynem w spray'u Hehehe ajax, bo ponoc pna etykiecie, ze do wszystkich powierzchni hahaha. A swiecic swieci, wiec po co wymieniac, chcialem, zeby choc troche lepiej wygladala

Komentarz

• Piratka
                        L&K
                        • 2009
                        • 1016

Cubarius, jeśli auto stoi na weekend nie jest ruszane to raczej nie ma dużego problemu.

Tak jak ktoś tu wspomniał torx + kombinerki i lampa jest twoja w 5 minut,
                        następnie, są dwa sposoby na odklejenie szkła ( plexy )

1). nagrzać wodę w dużym garnku i przez chwilę potrzymać lampę w wodzie tak aby nie nalać do środka,
                        Grzać przez jakieś 3 - 4 minuty cały czas patrząc czy może już wystarczy.

2). w pierkarniku , dajesz chyba 100 st i kilka minut później cm po cm rozklejasz...

osobiście jeśli już chcesz się za to brać to polecam garnek z wodą.
                        Z tego względu że jest mniejsze prawdopodobieństwo pokrzywienia się plexy.

Co dalej, musisz bardzo dokładnie usunąć stary klej w przeciwnym wypadku parowanie lamp będzie niestety nieuniknione :wink:

Oczywiście po wymyciu dobrze jest postawić ją na jakiś czas pod lampą z dobrą żarówką żeby wszystko odparowało.

No i samo wklejanie też jest sztuką z tego względu że klej trzeba równomiernie rozprowadzić, ewentualnie po wklejeniu dokleić parę miejsc :wink:
                        :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• phrix
                          L&K
                          • 2007
                          • 1000
                          • Audi
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Moim zdaniem czyszczenie patyczkiem odpada - porysujesz odbłyśnik. Słyszałem o metodzie mycia detergentem a potem płukanie wodą destylowaną i suszenie. Nie wiem na ile się to sprawdza w O1 ja rozbierałem swoje lampy i czyściłem ( mam szklane) i powiem Ci, że warto :szeroki_usmiech

Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Piratka
                            Tak jak ktoś tu wspomniał torx + kombinerki
                            U mnie akurat fabrycznie są zwykłe "krzyżaki".
                            Moja rada - poszukać i zapytać w dobrym zakładzie regenerującym klosze lamp. Jak zaczniesz modzić z gotowaniem czy pieczeniem to skończy się na zakupie nowych/używanych z Allegro.
                            P.S. A myślałeś o zmianie na ksenon ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• Cubarius
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 148

No to moze rzeczywiscie pojezdze jeszcze troche i jak bede przy kasie to wymienie. A jakie sa mniej wiecej koszta wymiany na xenony? W przeliczeniu na pieluszki Zartuje Mam pierwszego bobasa tygodniowego i nie przypuszczalem, ze wiekszosc nakladow na nia idzie z tzw. kupa, pieluszek mnostwo. Ale to poza tematem. Czyli gra nie warta swieczki. Na allegro mozna za nie cala stowke dostac uzywke. Dzieki wielkie za pomoc. Ale te x-nony kusza kusza. Tylko pewnie troche kosztuja. Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 02 Lis, 11 09:43 ]
                              To w O1 po fl nie ma szklanych reflektorow??????

Komentarz

• tryton
                                Elegance
                                • 2008
                                • 935

Zamieszczone przez Cubarius
                                To w O1 po fl nie ma szklanych reflektorow??????
                                Niestety nie ma , szkło to poliwęglan

Komentarz

• zepter00
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2304

szkło to szkło a nie poliwęglan :wink: co nie zmienia faktu, że w reflektorach O1 fl elementy przeźroczyste są z poliwęglanu.
                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• czernobyl
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1276
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

zamiast rozklejać, wyjmij reflektor i do domu go
                                    wrzuć pod prysznic, wypłucz porządnie letnią wodą z delikatną domieszką płynu do mycia naczyń
                                    aby nie było zacieków możesz do ostatniego płukania rzucić kropelkę nabłyszczacza do zmywarek, potem odczekać na naturalne wysuszenie - jakąś godzinkę, potem do auta, montujesz, podpinasz kostki ale nie zamykasz kapsli reflektorów, zapalasz światła, czekasz ~10min i masz czyste i suche reflektory
                                    żadnych wacików czy innych szmat - załatwisz odbłyśnik!

Komentarz

• looker
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1886
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

czernobyl, jest to jakaś koncepcja - co szkodzi spróbować.

Komentarz

• 4tech
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4199
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

To ja też dorzucę swoje 3 grosze
                                        Mam takie same lampy jak ty... i prałem je od środka, ale od razu zaznaczam - potrzeba na to minimum 1 całą dobę (długi czas odparowania). Potrzebny alkohol a lepiej izopropanol w spraju bądź w innym aerozolu 8) np taki jak:
                                        Sklep elektroniczny i elektrotechniczny. Szeroki asortyment podzespołów, urządzeń i elementów. Tranzystory, rezystory, układy scalone, kable, złącza, przekaźniki oraz wiele innych.

Oczywiście link tylko jako przykład!
                                        Po zdjęciu lamp, co jak już zdążyłeś przeczytać nie powinno być większym problemem, bardzo ale to bardzo delikatnie przemyć wnętrze kloszy normalną wodą z dodatkiem detergentu (np płyn do naczyń) małym strumieniem wody, żeby nie uszkodzić ciśnieniem odbłyśnika. Patyczki do uszu i inne tego typu wynalazki odpadają.
                                        Po praniu, wypłukać ile wlezie normalnie czystą wodą. Dobrze osuszyć (najlepiej jakoś odwirować) i docelowo płukanie alkoholem a lepiej izopropanolem. Ma to być czysty alkohol bądź izopropanol, którym płuczesz wnętrze na koniec. Izopropanol ma tą fajną właściwość, że wypiera wodę i dzięki temu łatwiej ją ze środka wysuszyć.
                                        Na koniec pozostaje żmudne i cierpliwe suszenie... k np suszarką do włosów, ale to już trochę przegięcie. Moje suszyły się przez 1,5 doby stojąc na grzejniku otworami żarówek do dołu a i tak jeszcze przez kilka dni miały lekką mgiełkę (była zima).
                                        Cała moja operacja trwała 2 dni, i to był czas kiedy auto stało u blacharza, a lampki w domu.
                                        Do prania polecam dość ciepłą, ale nie gorącą wodę, żeby się nie poparzyć- łatwo zbiera zabrudzenia, które najczęściej są zakurzeniem z odrobiną tłuszczu, chyba że jakaś nieszczelność lampy...

U mnie trochę pomogło i jednocześnie pokazało jak bardzo moje klosze są do wymiany
                                        Na koniec jeszcze polerowałem przody, ale niewiele to już dało...

Czyściłem w zeszłym roku i nadal są całe, odbłyśnik nie dostał po dupie, świecą nadal tak badziewnie jak kiedyś, ale to już kwestia kilometrów...

Niestety musisz się liczyć z tym, że po takiej operacji mogą wystąpić problemy właśnie z odbłyśnikiem.

A, najważniejsze, taka operacja przejdzie tylko z ORI lampami lub dobrymi zamiennikami. Chińszczyzna może się po prostu rozlecieć :evil:
                                        O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                                        Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                                        Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• sezamek1
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 70

Zamieszczone przez phrix
                                          Moim zdaniem czyszczenie patyczkiem odpada - porysujesz odbłyśnik. Słyszałem o metodzie mycia detergentem a potem płukanie wodą destylowaną i suszenie. Nie wiem na ile się to sprawdza w O1 ja rozbierałem swoje lampy i czyściłem ( mam szklane) i powiem Ci, że warto :szeroki_usmiech
                                          Witam, podepnę się i odświeże trochę temat:

Kolego czy rozbierałeś lampy przednie w Octavii II FL? Jeśli tak, podrzuć proszę instrukcję jak się do tego zabrać, aby czegoś nie zniszczyć. Ja mam Octavie II FL z 2009 roku i mam problem z jednym przednim reflektorem, który tak jakby mi się przydymił od środka. Wygląda to bardzo nieestetycznie.

Jeśli ktoś z Szanownych forumowiczów rozbierał przednie reflektory w Octavii II FL, proszę o instrukcje jak się to robi.

Komentarz

• Biszczu
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 5567

sezamek1, dosyć trudno się to robi...próbowałem to zrobić w swojej O2, ale lampy są klejone i bardzo brzydko się odkleiło szkiełko i lampa trafiła do wyrzucenia (tzn. mam ją, żeby nie było, że auto miało dzwona)
                                            '
                                            Ktoś na forum mył jakoś lampy w o2
                                            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• lilo
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 4315
                                              • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez sezamek1
                                              Kolego czy rozbierałeś lampy przednie w Octavii II FL?
                                              Ja jestem właśnie na etapie oddzielania klosza od lampy ale to w zupełnie innym celu i powiem tyle że bez cięcia jest to niemożliwe , przynajmniej tak mi się wydaje .
                                              Daniel

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

lilo, da się :wink:

tomek_poznań rozklejał i kolega scania1980

przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• lilo
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 4315
                                                  • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                  tomek_poznań rozklejał i kolega scania1980
                                                  ale z tego co wyczytałem to jednak cięcie jest konieczne :diabelski_usmiech
                                                  Daniel

Komentarz

Pracuję...