ceramizery

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Pierwsza sprawa... nazwa produktu to "Auto-Repair" sugeruje (przynajmniej dla mnie), że ma cos naprawiać a więc należy go stosować do silników uszkodzonych.

Zamieszczone przez Masmo
    Ale nikt nie mówi o tym żeby dodać Ceramizer i jeździć bez oleju.
    Na stronie http://www.ceramizer.pl/content/view/33/44/
    jest takie info:

W lipcowych i sierpniowych odcinkach magazynu motoryzacyjnego „Na osi” nadawanego przez TVN 7 prezentowane były Ceramizery Auto-Repair oraz test 300km jazdy bez oleju
    Czyli widać wg. nich da sie jechać... i to bym chciał zobaczyć :twisted: Nawet tylko skromne te 3-4 km... :twisted:

Kto chce ten leje...... ja nie bedę

Komentarz

• RomanS
      Elegance
      • 2004
      • 804

Zamieszczone przez bezduszny
      Podstawowe zadanie oleju w silniku to nie tylko smarowanie w szerokim zakresie temperatur... ale też:

- uszczelnianie (głównie układu tuleja cylindrowa - pieroecienie tłokowe - tłok),
      - utrzymanie czystooeci wewnątrz silnika,
      - ochrona przed korozją
      - brak destrukcyjnego oddziaływania na materiały uszczelnień (elastomerów),
      - chłodzenie

... ciekawe jak te zadania spełni sam ceramizer...? na odcinku 300km
      Co do jednego z w/w podstawowych zadań oleju w silniku to już jest dorabianie ideologii. Nie można mówić, że podstawowym zadaniem oleju jest "brak destrukcyjnego oddziaływania na materiały uszczelnień...", to prowadzi do wniosku, że najmniej destrukcyjnie na uszczelnienia działa olej gdy go w silniku w ogóle nie ma !

I to zadanie ceramizer spełni na odcinku ...+ nieskończoność km.

Gdybyś napisał, że pożądaną cechą oleju jest brak destruk......itd to byłoby w porządku.

Co do reszty zadań oczywiście pełna zgoda.

Co do dwusiarczku molibdenu to jednak krąży on zawarty w oleju jako dodatek zmniejszający tarcie, więc nie jest to rzecz podobnie działająca tylko zupełnie inaczej.

Poza tym nie można go dawkować zbyt dużo, bo jak zapewne wszyscy wiemy :szeroki_usmiech tarcie w skrzyni biegów jest niezbędne aby można przełączać biegi (praca synchronizatorów). O mechanizmach różnicowych ze zwiększonym tarciem wewnętrznym np. już nie wspominając.

Zamieszczone przez bezduszny
      Działa podobnie i jest zawarty już w olejach... np. w silnikowym półsyntetyku firmy LIQUI MOLY czy przekładniowym FUCHS'a.

http://www.fuchs-oil.pl/i...Hash=7a6438b049
      Sądzę, że trochę nieszczęśliwie dobrałeś firmy, bo chyba nikt nie używa tych olejów do samochodów osobowych. Być może z racji praktycznie niewystępowania olejów tych firm w sprzedaży detalicznej :|

A tak na marginesie : słyszałeś zapewne o stosowanej niegdyś (gdy nie używano ceramiki) technologii pokrywania np. tulei cylindrowych chromem ?
      To byłaby dużo bliższa analogia do ceramizerów niż MoS2.
      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

Zamieszczone przez RomanS
        A tak na marginesie : słyszałeś zapewne o stosowanej niegdyś (gdy nie używano ceramiki) technologii pokrywania np. tulei cylindrowych chromem ?
        To byłaby dużo bliższa analogia do ceramizerów niż MoS2.
        Bardziej bliskie do pokrywania chromem jest dość popularne w stanach pokrywanie metodą natryskową ceramiką pewnych elementów silnika (robienie powłok ceramicznych).

Jeżeli chodzi o oleje liqui-moly to można je kupić w lepszych sklepach olejowych lub hurtowniach motoryzacyjnych (np. Inter Cars, Dakol).
        Olej fuchs'a jest bardzo popularny w samochodach lekkich dostawczych i cieżarowych które mają znaczne przebiegi.

W zasadzie cieżko coś dobrać jako prosty odpowiednik tego cud wynalazku...

Co do elastomerów... to faktycznie, niefortunnie i nieprecyzyjnie to napisałem. Chodziło mi oczywiście o to, że olej nie ma szkodliwego działania na nie, nie rozpuszcza ich itp.

Komentarz

• bartolini1978
          Elegance
          • 2006
          • 755

Ja osobiście wole wymieniać olej co 7500 niż lać takie środki. Lałem w Peugeocie i nic . Cinkola jak dorwałem (moje pierwsze auto) to nawet motor life mu nie pomógł . A Eskorta 1.8 td silnik po zalaniu militeckiem głośniej klekotał.

[ Dodano: Pią 18 Sie, 06 20:25 ]
          A jesli chodzi o wymiane oleju co 130 tkm to wprowadzone są specjalne systemy filtrujące a w oplu to jedno wielkie g. Brat ma Vectre C i zmienia olej co 10 tkm .

Komentarz

• aro_40
            RS
            • 2007
            • 1529
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

kiedyś pokazywano też turbinkę Kowalskiego... pamiętacie? i jakaż ona była wtedy rewelacyjna, tylko jakoś już cichutko o niej dzisiaj...
            w cuda będziecie wierzyć na emeryturę, a na dziś proponowałbym więcej zimnej wody na głowę
            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• RomanS
              Elegance
              • 2004
              • 804

aro_40, aleś się dokopał :szeroki_usmiech

Jesli piszesz:
              Zamieszczone przez aro_40
              a na dziś proponowałbym
              to zauważ, że ten wątek stanął ponad 3 lata temu, więc
              Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• SMUTNYINDYK
                Classic
                • 2008
                • 30

Ja też nie wierzę w to tak jak kol. Jabar1975 w rząd Kaczyńskiego, ale tu dodałbym też rząd TUSKA.
                TF - VW New Beetle 19 TDI ALH, Berlingo HDI MODUTOP[sprzedany], Peugeot 306 1600, C-MAX.

Komentarz

• aro_40
                  RS
                  • 2007
                  • 1529
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez RomanS
                  aro_40, aleś się dokopał :szeroki_usmiech
                  nawet nie zauważyłem... szukałem informacji i jednocześnie przeglądałem forum... kilka okien otwartych naraz i...
                  MEA CULPA, MEA CULPA, MEA MAXIMA CULPA ops: ops: ops:
                  If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Marx
                    Elegance
                    • 2009
                    • 865

ja osobiscie od ok 10 lat jezdze na oleju polsyntetycznym Fusch TITAN CFE 1040 MC z dwusiarczkiem molibdenu. I pierwszy i drugi samochod nie braly oleju. Oczywiscie na innym oleju moglo byc tak samo...

Komentarz

• kreemik
                      Classic
                      • 2012
                      • 8

Zastosowaliśmy ceramizer do silnika w focusie 1.8 TDDI który był pareset kilometrów przed śmiercią (nie trzymał ciśnienia oleju). Ceramizer nie pomógł problemowi drastycznie ale co można było zauważyć to spadek spalania paliwa.

W mieście rezerwa zapalała się nam w okolicach 750-790km a po zastosowaniu ceramizera 870-900 na pojawienie sie rezerwy.

Myśleliśmy że wpływ na to miało niskie ciśnienie oleju ale po wymianie bloku silnika (i oczywiście oleju), spalanie wróciło na swoje stare liczby. Jesteśmy teraz kolejne tankowanie po wlaniu ceramizera i ponownie widać różnicę w spalaniu.

Wierzę na tyle - że do swojej Octavii zamawiam również.

Komentarz

• lookashECL
                        Rider
                        • 2009
                        • 416
                        • Rapid (NH3)

Wierzę na tyle - że do swojej Octavii zamawiam również.
                        Mamy rozumieć, że twoja octa jest również w stanie agonalnym? :idea:
                        Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• ovi
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 105

Panowie, czytam te wasze opoinie i w sumie nie wiem co myslec, jedni chwala inni nie. Zwlaszcza Ci co nie uzywali nigdy a ja sie zastanawiam, czytam coraz więcej i chcialbym go uzyc. Ktos od ostatniego wpisu tutaj mial do czynienia z tym specyfikiem?:]

Pzdr

Komentarz

• pekool
                            Rider
                            • 2012
                            • 321
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ovi, stosowalem i ceramizer i xado 1 stage, zadnych efektow nie zauwazylem jak bral olej tak bierze, to sa specyfiki typu placebo
                            pekool

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

Mnie mechanik powiedział, że take cuda jak caramizery można stosować np. W skrzyniach biegów. Tam nie ma wysokich obciążeń i przedłuża jej agonię lub wyciszą trochę. Sam miałem w Polo żony w sypiacej się skrzyni - pojeździła z tym specyfikiem jeszcze dwa lata nim padła całkiem. A w silniku to powiedział, że ceramizer można zastąpić zdrowaśką.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• ovi
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 105

No ale to skrzyni biegów jest inny specyfik a inny do silnika. Więc to nie jest to samo. Do skrzyni też nie wykluczam aby użyć.

Pekool ale nic złego też się nie dzialo?

Komentarz

• pekool
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 321
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

zadnych efektow na plus ani na minus
                                  pekool

Komentarz

• ovi
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 105

Acha, kurde.
                                    Ale w sumie nie soprobuje to sie nie przekonam, a jak zlych efektow nie ma to moze u mnie pomoze. Jak myslicie?

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

ovi, miałem zalanego ceramizera w toyocie 4runner w silniku i w skrzyni biegów, nie odczułem żadnych zmian, myslę że szkoda kasy...
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• crazykoko
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 140

Wlałem to kiedyś do Xsary Picasso 2.0 TDI. Kompletnie żadnych efektów na + czy -
                                        Wlałem, żeby się przekonać, bo również zmienne opinie na forach całkowicie mnie ogłupiły. Użyłem raz i więcej tego nie zrobię.Szkoda kasy.

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

• ovi
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 105

No tak, nie u wszystkich będzie działać, ja to rozumiem bo w sumie tak samo zwykle leki, u jednych Pomoże u innych nie. Ceramizer z tego co się orientowałem w cale nie jest taki drogi. Wydaje mi się, że kupię.
                                          Q necie jest też dużo negatywnych opinii ale wydaje mi się że mogą wynikać one z albo niezrozumienia produktu albo wypowiadaja się ci co ine zastosowali

Komentarz

• 4tech
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4199
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

To ja jeszcze dorzucę 3 grosze...
                                            Ceramizer stosuję w miarę regularnie: co ok 2-3 wymianę oleju.
                                            W skrzyni biegów zapodałem raz oczywiście dedykowany do skrzyni, zapodałem - bo miałem problem ze niewchodzącą 3-ką.

Różnice które zauważyłem:
                                            Skrzynia pracuje normalnie, nie zgrzyta, bądź bardzo się trzeba postarać :twisted:

Silnik z kolei, wyrównał kulturę pracy i ciut się przyciszył.
                                            Mówię tu o ocenie czysto subiektywnej - na ucho :wink:
                                            Bynajmniej, jeszcze turbina się jakby uszczelniła - mniejszy syf w dolocie się robi.

Nadal jeżdżę tak samo, czyli ogólnie z ciężkim butem :diabelski_usmiech

Uważam, że warto było w niego zainwestować
                                            O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                                            Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                                            Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• ovi
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 105

Dzięki 4tech, Za ocenę, teraz na pewno kupię :] Myślę, czy kompresji nie zmierzyć wcześniej dla bardziej obiektywnej oceny.

4tech rozumiem, że to już trochę jeździsz z cerami zerem, powiedz czy efekt jest malejący czy ciągle utrzymuje się na stałym poziomie? Tak jak pisalem nie jest to wielki wydatek a jeśli pomoze to może dzieki niemu zaoszczędzić mozn trochę grosza na naprawach.

Komentarz

• 4tech
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4199
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Efekt utrzymuje się cały czas.
                                                O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                                                Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                                                Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• ovi
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 105

Preparat zakupion, w tym tygodniu podjade zmierzyć kompresje :]\

Komentarz

• sew1981
                                                    RS
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2009
                                                    • 10917
                                                    • Fiat

a ja zamówiłem 2x buteleczkę tego, żeby mieć na zapas, najtańszy na rynku militec w wydaniu k2, tańsze niż ceramizer. Militec 1 też jest chwalony, przy wymianie oleju zaleje. Kiedyś takie coś stosowałem w cc700 (w wydaniu motof-life), przyjemniej chodził silnik z tego co pamiętam, jakby tak "lżej" mu było na ucho. W tym sklepie zamówiłem, taniej nie znalazłem nigdzie, ale sens jest 2 zamówić bo przesyłka robi swoje, najwyżej na zapas zostanie :wink: :

Komentarz

Pracuję...