szukaj żółtej wtyczki pod fotelem
[Inne] [S1] Superb I z 2005. Czy ma CAN? Jaki interfejs?
Zwiń
X
-
[Inne] [S1] Superb I z 2005. Czy ma CAN? Jaki interfejs?
Witam,
Przemieszczam się Skodą Superb I z 2005 roku (1.9 TDI AWX).
Czy ten samochód ma już CAN czy nie? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi wprost
A pytam ponieważ wymyśliłem sobie, że przydałby mi się jakiś kabelek do diagnozy błędów i kodowania rzeczy typu kontrolki licznika, automatyczne ryglowanie zamków jak samochód rusza itp. Czytałem wątki na forum...ogłoszenia na allegro...i nie wiem czy te tańsze kabelki dadzą radę. W opisach tych tańszych jest napisane, że obsługują auta do 2004 roku ale nie wiem czy to do końca prawda.
Dodam, że wczoraj ze znajomym kodowaliśmy kontrolki licznika bo mi się wyrwał jeden z czujników od klocków, które niedawno zmieniałem. Robiłem mostki ale efekt był taki, że kontrolka włączała się kiedy chciała dlatego postanowiłem ją wyłączyć do czasu zmiany klocków lub na stałe bo w sumie przeglądy robię jak bozia przykazała więc na oględzinach co 10kkm wyjdzie czy trzeba zmieniać. Robiliśmy to takim sprzętem: http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=251 (V-Scan Multidiag). Przy pomocy tego narzędzia udało się też wcześniej zakodować moduł komfortu by zamki ryglowały się gdy przekraczam prędkość 20km/h. Tylko, że podczas diagnozy jak pytałem czy maszynka łączy się po CAN to podobno się nie łączyła więc ja nie wiem o co chodzi.
Ewentualnie może ktoś na forum ma Superba I z 2005 to niech się pochwali czego używa do diagnozowania i w/w zabaw?
Wiadomo, dostęp do znajomego i jego sprzętu mam ale do takich pierdół lepiej mieć coś u siebie, żeby nikomu głowy nie zawracać :-) Dodam, że posiadam laptopa uzbrojonego w fizyczny port COM (RS232) jak i porty USB.
Z góry dzięki za pomoc.Skoda Superb I 1.9 TDI AWX 2005 (179KM/353Nm)
-
-
ale możesz też spokojnie kupić VCDS - na pewno się przyda->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz